Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

presostat hidrofor electronic


catax4u

Postări Recomandate

Salut. De ceva timp ma gandesc daca este vreo schema cu care sa pot face un presostat electronic care sa comande spre ex. o electrobobina care sa alimenteze sau sa taie alimentarea pompei de apa de la hidrofor, asta in functie de presiunea apei masurata pe coloana,binenteles cea pe care o setezi, adica,un nivel minim de la care sa porneasca pompa si unul maxim la care sa se opreasca alimentarea pompei. Am presostat mecanic clasic cu arcuri dar uneori face figuri. Poate s-a mai discutat subiectul asta dar am deschis un nou topic ca sa nu mai caut foarte mult pe forum. :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • catax4u

    9

  • blazeu

    4

  • woodyteo

    3

  • validae

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un releu programabil cu o intrare analogica [4....20 ma], un traductor de presiune cu esire 4...20ma, cu aceste lucruri am putea discuta de o automatizare a unei pompe [sau grup de pompe] o problema serioasa este pretul de cumparare , programarea releului , totusi faceti o descriere a instalatiei verificati vasul de expansiune.

Link spre comentariu

Cauta revista Tehnium Nr. 2/1998 si vei gasi o solutie ingenioasa, desi ,,LowTech,, in care pe acul unui manometru se lipeste un mic magnetel acesta comandand doi senzori Hall situati la valoarea minima si maxima a presiunii la care va comanda releul. Eu cred ca e o varianta mult mai fiabila decat presostatele mecanice care sunt predispuse uzurii si dereglarii, mai ales astea care se gasesc la noi pe piata.Un manometru precis se poate gasi mult mai usor si nu e grea modificarea.

Link spre comentariu

Această soluție am adoptat-o și eu numai că eu am folosit un singur releu red într-o montură pe care om făcut-o direct pe manometru, pe acul acestuia am lipit un magnet, acesta când trece prin dreptul releului îl acționeaza, la rândul lui acesta acționează un releu de putere legat la pompa de apă. Îl am de 15 ani și funcționează și în ziua de azi. Pentru cine este interesat pot să fac și fotografii pentru a înțelege mai bine.

Link spre comentariu

E prea complicata schema aia si cu cat e mai complicata cu atat e mai predispusa la defectiuni.E doar o parere.Fa aia cu magnetul lipit de ac,e simpla si fiabila.Plus ca e usor de depanat,daca nu merge in 30 de secunde gasesti defectul.Din experienta iti spun ca montajele de genul celui postat de tine cedeaza in doua cazuri:cand nu esti acasa si nu poti ajunge ca esti in delegatie sau cand esti acasa si numai de asa ceva n-ai timp. :da

Link spre comentariu

Este schema din revista Tehnium Nr. 2/1998 recomandata de validae, cea cu magnetul lipit de acul manometrului si cu doi senzori Hall si e destul de complicata. Mai simpla si mai fiabila cred ca este metoda cu releul reed. Din poze sa inteleg ca principiul de functionare e urm: releul reed se pozitioneaza in dreptul valorii minime de presiune de pe cadranul manometrului de la care declanseaza pompa de apa. Si apoi cat timp contactul de pe releu este mentinut inchis pana cand magnetul nu mai influenteaza releul si pompa e decuplata depinde de marimea magnetului?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Scuze de intarziere. Am studiat si eu la vremea ei acea schema.Baza functionarii e un bistabil RS, care e basculat de cei 2 senzori (pot fi si contacte reed cu incorporarea cate unui circuit de de-bouncing, in esenta un monostabil care face si front mai bun pentru bistabilul "principal"), dupa cum urmeaza:La trecerea magnetului prin dreptul senzorului (contactului) de presiune joasa (sa zicem 1 bar), bistabilul e trecut in starea S si se comanda cuplarea alimentarii (prin releul electromagnetic). Presiunea va creste, pana ce acul ajunge la senzorul de presiune inalta (sa zicem 3 bar), moment in care bistabilul e basculat in cealalta stare ®, oprind alimentarea motorului pompei. Presiunea scade cand si daca exista consum, pana ce manometrul ajunge la presiunea de anclansare (acel 1 bar), si ciclul se reia.Schema e "complicata" cu un circuit de protectie, un fel de cronometru care, in cazul depasirii unei durate programate de functionare, interpreteaza situatia ca fiind datorata unei defectiuni (teava sparta, dezamorsarea prin aspiratia de aer la scaderea nivelului, etc.) si basculeaza un alt bistabil "de alarma", care semnalizeaza (prin LED, poate alarma acustica) si impiedica functionarea "in gol" a pompei. Sistemul acela de protectie intentionam sa-l construiesc si eu, insa mai am de rezolvat cateva probleme: care e timpul dupa care se interpreteaza starea de defect? cum asigur conditiile de functionare, avand in caminul hidroforului un condens puternic (in anotimpul cald, cand consumul si protectia sunt mai necesare ca oricand)? singura problema rezolvata fiind un dispozitiv de reanclansare mecanic (care trebuie apasat cu degetul, nu tine "resetul" prin deconectarea alimentarii!)Deocamdata am dat 32 de lei pe un presostat nou, electromecanic. Poate il modific in sensul intercalarii unui releu de forta, care sa-i menajeze contactele. Oricum, fata de cel original etansarea e mult mai slaba....

Link spre comentariu

Mai recomandat e sa fie folosit montajul ala simplu cu releul reed si un releu sau un contactor de tablou electric, esti mai sigur pe el in conditiile in care toata treaba asta se face in camin, unde e umezeala multa.

Link spre comentariu

Adevăr grăiești, să știți că în căminul hidroforului se formează foarte multă umezeală mai ales toamna și primăvara și un montaj electronic nu știu cum o să reziste dacă nu este închis ermetic corespunzător.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Nu inchis ermetic, ca si aerul din cutie contine si el apa.Trebuie dat cu ceva lac/sacaz cat sa acopere toate traseele si terminalele pieselor. Exact asa se face si industrial.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator rindopale

Buna ziuaPoate e tardiv pentru cazul in speta dar e util chiar si numai de cultura generalaChiar si pentru cei experimentati, e mai bine sa cumparati un BRIO2000 (eu nu vind asa ceva, nici nu sunt unu care face publicitate) E un soi de presostat electronic, fara relee sau alte parti cu electrica expusa. Pe linga functia de presostat mai stie sa opreasca pompa cind aceasta functioneaza fara apa din varii motive: lipsa apa in tubul de absorbtie, avarie grava pe tubul de refulare, etc. Se monteaza fara probleme de cineva care nu are 'ambele miini pe stinga'O chestie foarte importanta: e foarte bun prieten cu utilizatorul si poate mai important, un foarte bun intermediar intre utilizator si CURENTUL ELECTRICPentru relatii suplimentare goagal BRIO2000Rog stingacii sa ma ierte. Eu cu stinga nu reusesc nici sa ma sinucid, e numai de sprijinit dovleacu atunci cind incerc sa cuget.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări