Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ECL85

THOMAS

Postări Recomandate

• Administratori

Daca ii pun rezistenta la grila lui U3 cu C3 imi amplifica semialternanta negativa mai mult ca cea pozitiva cu aproape 0,5V. Prima data am pus-o si apoi am dat-o afaraEditAm redus R6 la 33K si am pus si rezistenta aia de 560K, parca sa ma imbunatatit doar ca simuleaza mai incet... habar nu am motivul si nici nu stiu unde sa ma uit dupa distorsiuni ca deabia azinoapte am instalat chestia asta, prea putin timp la dispozitie sa il invat si oricum de luni devine abandonat :sparge:

Link spre comentariu

Lipseste rezistenta din grila de comanda la repetorul catodina! Intrebarea este: De ce totusi simularea a functionat? Evenimentul s-a produs pentru ca intre grila si catod se introduce in model o dioda care va absorbi curenti cand grila e pozitiva; cum modelul diodei are o rezistenta de valoare mare in paralel pentru a simula curentii inversi va face ca totusi simularea sa functioneze.Mai apar disfunctiii ale modelului triodei si din cauza ca ecuatiile sunt valabile pentru cadranul 1. Totusi simulatorul poate ajunge cu calculele in celelalte cadrane si vor apare erori de calcul ce vor bloca simularea. Pentru a evita asemenea evenimente se mai fac anumite conditionari, in opinia mea, nu prea conforme cu realitatea. De pilda in anumite scheme de oscilator, simularea arata ca oscilatorul nu functioneaza, desi in realitate merge. Eu cred ca din cauza ca lampa nu este bine descrisa in cadranul 4 (la tensiuni anodice negative).

Link spre comentariu
  • Administratori

Habar nu am, deabia am instalat ltspice, nu am lucrat niciodata cu asa ceva, libraria este Koren_Tubes.incIn atasament varianta 2, cred ca imbunatatita. Am simulat-o la 50hz, la 100, 1k, 5k si 10k, 15 k, 20k, 25k... si toate arata aproape bine :101Atentie !!! Schema e simulata de cineva care nu cunoaste mai nimic despre lampi asa ca daca vreti sa o faceti este pe riscul vostru ! Schema e realizabila dar mai trebuie lucrat la ea.

ecl85 varianta 2.JPG

ecl85 varianta 21.JPG

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • Administratori

Vasile, daca apelez la experienta as spune ca 8K poate fi solutia insa  doar un test in conditii de PSF stabilit  poate determina precis tipul OT, intelegi ?

Link spre comentariu
  • Administratori

Cum se calculeaza sectiunea miezului in functie de puterea amplificatorului ? Odata am gasit pe aici dar nu mai gasesc... 

Link spre comentariu

Cum se calculeaza sectiunea miezului in functie de puterea amplificatorului ? Odata am gasit pe aici dar nu mai gasesc... 

S=20 radical P/Fi unde 

P=puterea nominala (W)

Fi=frecventa minima redata la -3dB (Hz)

Link spre comentariu
  • Administratori

Adica pentru 15W am nevoie de asa

20 x radical din 15/30

adica 14cm patrati ?

si pentru 10W si 40Hz

20 x radical din 10/40

adica 10 cm patrati ?

Link spre comentariu

Adica pentru 15W am nevoie de asa

20 x radical din 15/30

adica 14cm patrati ?

si pentru 10W si 40Hz

20 x radical din 10/40

adica 10 cm patrati ?

Fornula este simplificata insa este foarte aproape de realitate, lucru verificat practic daca miezul este format din tole de 0,35mm grosime si o calitate acceptabila

Calculele tale sint corecte

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări