THOMAS Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 ECL85) care intr-adevar cu Ra optim (nu jonglat dupa ureche) are spectrul armonic din THD "audiofil".Ati incercat ECL85 ? Am fasit printr-o lada niste 6F5P rusesti si ma gandeam la un PP cu 2 lampi de astea. La ani de glorie a tuburilor electronice cred ca am facut cele mai multe amplificatoare cu PCL85,se gaseau la DIODA in Bucuresti si cam toti se fereau de ele pentru ca zvonul bate realitatea si anume ca nu ar fi atat de bune pentru ca sunt specifice etajelor de BV de la vechile TV (alb/negru),dar un studiu mai amanuntit (pe atunci nu erau atat de multi audiofili ca astazi !!!!!!!),ne va arata ca pentoda din E(P)CL85 suporta varfuri de curent foarte mari si asta datorita faptului ca sunt proiectate pentru BV,cine stie poate realiza ca bobinele de deflexie pentru BV nu sunt chiar o bobina a unui banal difuzor,acolo sunt energii destul de mari pe care bietul anod al pentodei din ECL85 le cam simte...,in concluzie tubul E(P)CL85 este chiar OK pentru un amplificator simplu cu aplicatii in domeniul audio,cu sau fara transformatoare executate pe genunchi,pe coate,in picioare sau in pat,originale de firma sau chinezesti...,alegerea este a fiecaruia dintre noi. Sper ca 6F5P sa fie o echivalenta adevarata a lui ECL85.Aveti in atasament o schema pentru acest amplificator.P.S cred ca ar trebui deschis un topic cu subiectul : ,asa s-ar gasi mai usor anumite aplicatii cu diverse tuburi de acest gen,este doar o propunere,eu v-am raspuns aici pentru ca aici m-ati intrebat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Dacă tot discutăm de capabilitatea în curent ecl85.Hai să speculăm tot ce poate acest tub(ecl85) în cfg. push-pull putem intra în AB2 fără curent gc unde în schema dată dacă se trece la negativare fixă(pentru un ia_0=20-22mA/tub) când sarcina anod-anod devine 2k4-2k5 cu Ua=240V puterea utilă devine impresionantă (nu o pecizez pentru a evita "balamucul"...).De reţinut doar că 2k5 anod-anod oferă o bandă extinsă(şi comoditate în realizare OT).Nici nu îndrăznesc să estimez THD pentru numai 10W putere utilă în sarcină(când ecl85 este pus să lucreze în push-pull AB2 2K5/A-A). Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2014 Ca să speculăm tot ce poate acest tub(ecl85) în cfg. push-pull putem intra în AB2 fără curent gc unde în schema dată dacă se trece la negativare fixă(pentru un ia_0=20-22mA/tub) când sarcina anod-anod devine 2k4-2k5 puterea utilă devine impresionantă (nu o pecizez pentru a evita balamucul în jurul acestei situaţii).De reţinut doar că 2k5 anod-anod oferă o bandă extinsă(şi comoditate realizare OT). Foarte,foarte corect dl.Vali,aveti dv. o vorba ce-mi place mult :"...o sa obtinem o putere nesimtita din aceste tuburi !"As incerca si varianta propusa de dv.,dar am senzatia ca ne cam "racim " degetele degeaba pe tastaura,daca nu prezentam niste cutioare frumoase nu am facut nimic,imi cer scuze dar cam asta simt eu acum...P.S nu am testat niciodata 6F5P,or fi chiar echivalente????Schema de mai sus este o schema foarte veche de a mea pusa acum in format electronic,cred ca am pierdut numarul acestor amplificatoare cu PCL85 ce le-am realizat...,daca-mi aduc aminte parca PCL85 era 50LEI,iar daca era ZAERIX sau HALTRON erau 30LEI... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Nu ştim dacă 6f5p se "supără" cu 210-220V pe g2 ,dacă nu se "supără" merge "figura"...,în AB2 nu ar trebui să se supere(consider/cred/intuiesc) în foaia de catalog 6f5p nu am date cum evoluează ig2 când Ug2=210V şi Ua_min atinge 60V_65V(Raa/Zaa=2k5). Cu siguranţă ECL85 nu se supără când Ug2=210V pentru Ua_min=60V în clasaAB2 atac fără curent grilă comandă(vârf atac până cand Ugc=0V).ECL85 poate vârf de 300mA ce să facem ...acomodăm sarcina la vârful dat dacă vrem(şi "urmărim" THD pentru 10W_12W în sarcină ,cine ştie ce găsim acolo/aşa...mai nimic...). Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 20, 2014 Administratori Partajează Postat Februarie 20, 2014 Aici e foaia de catalog 6F5P.pdf Link spre comentariu
imreberes Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Cred ca ECL85=PCL85 mai putin tensiunea de filament. Ce puteti sa spuneti despre PCL805? E echivalent direct? Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 20, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 20, 2014 Cred ca ECL85=PCL85 mai putin tensiunea de filament. Ce puteti sa spuneti despre PCL805? E echivalent direct?Parca asa ar zice aici referitor la PCL85/PCL805,nu?Eu am dubii numai in privinta echivalentei intre ECL85 si 6F5P. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Incropind cateva surse de alimentare se pot testa tuburile recuperate, majoritaea dintre noi avand cateva astfel de tuburi. http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_pcl85.html Cu o schema asemanatoare mi-am testat tuburile PL500 si le-am marcat curentul anodic. Link spre comentariu
carageae Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Cred ca ECL85=PCL85 mai putin tensiunea de filament. Ce puteti sa spuneti despre PCL805? E echivalent direct?Am citit candva despre aceste doua tuburi (ECL85 vs ECL805) ca sunt relativ asemanatoare, 805 e un pic mai slaba, 1W mai putin Pa dupa radiomuseum, diferente cica ar fi mai mari intre triode, parca rezistenta interna diferita. Aici nu cred ca ar fi o problema inlocuirea.@Lazaroiu: dupa radiomuseum cele doua tuburi ECL85 si 6F5P sunt echivalente, de ce sunteti suspicios? Si 6F3P e destul de apropiat de ECL82...nu stiu acum la capitolul fiabilitate cum sta...daca stiti ceva dubios, poate ne spuneti si noua...***Relativ la tuburile compuse, am citit pe un forum dedicat radiourilor ca e mai putin fiabila o lampa compusa, decat varianta cu elemente separate, in baloane diferite...era dat ca exemplu statistic rata de defectare a finalei in radiourile cu final EL84 fata de cele cu ECL82 sau ECL86. Din pacate nu am retinut forumul, si nici tabelul respectiv, eu cautam doar schema unui aparat german...chiar daca amplificatoarele ce le facem noi azi nu vor mai fi ascultate cu aceeasi pasiune cu care erau folosite radiourile la vremea lor, sunt curios daca e doar o coincidenta, sau nemtii au dreptate...***Sustin si eu cu un exemplu practic cele spuse de d-l Lazaroiu: la tv-urile rusesti Temp am observat la doua exemplare ca e mai uzat tubul de pe iesirea de cadre decat cel de pe finalul audio...schimbandu-le intre ele, imaginea se desfasura mai bine si sunetul avea de suferit...ori aici vorbim de doua lampi identice, cu exact acelasi nr. de ore de functionare, dar in etaje diferite. Un mester de la care am invatat multe schimba "preventiv" aceste tuburi intre ele, spunand ca e mai important sa fie imaginea mai liniara, pt. sunet e oricum destula putere...evident, era vorba de televizoare care aveau cel putin 15-20 de ani uzura. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 20, 2014 Administratori Partajează Postat Februarie 20, 2014 Eu am dubii numai in privinta echivalentei intre ECL85 si 6F5P.Am pus mai sus specificatiile, va rog sa le comparati. Eu nu stiu la ce sa ma uit.download/file.php?id=57526 Link spre comentariu
mila Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 ECL85 sau 6F5P interesante lampi...am schimbat impresii cu d-l Lazaroiu asupra configuratiei pentodei ca trioda.Daca privim cu atentie in anumite conditii lampa asta e mai tare decat EL84. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 ECL85 sau 6F5P interesante lampi...am schimbat impresii cu d-l Lazaroiu asupra configuratiei pentodei ca trioda.Daca privim cu atentie in anumite conditii lampa asta e mai tare decat EL84.bazaconie/bazaconii...mai ales dacă privim atent(sau poate privim neatent...)."Joi după apoi"(niciodată/nicicând indiferent de conditii...în audio...). Oricând/pururea/întotdeauna tubul EL84 va fi net superior în raport cu tubul E©L85(în audio ca tub final). Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Martie 8, 2014 Administratori Partajează Postat Martie 8, 2014 Am desenat si eu o schema cu aceasta lampa Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Schema nu e are cum să"cînte",lipsește o rezistenta ,dacă mai pui pe schema o rezistență o sa cînte. Link spre comentariu
romicap Postat Martie 8, 2014 Partajează Postat Martie 8, 2014 Si o varianta SE cu pentodele in paralel, cu doua ECL85. P.S. Pe grila 1 la prima trioda am omis o rezistenta (serie cu G1) ...scuze! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum