Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio "sovietic" SELENA in benzi de radioamatori ?


mikee

Postări Recomandate

Un BFO pentru telegrafie ... s - ar putea incerca . Rezultatele nu vor fi spectaculoase . E mai bine decat nimic . Altfel , largimea de banda a FI , sensibilitatea mica , lipsa unui detector de produs , acordul greoi ( ar trebui o extensie de banda ) , citirea cu aproximatie mare a frecventei , stabilitatea oscilatorului local impiedica obtinerea unor performante decente ( sa nu zic minimale ) . In fine , poate si alti colegi exprima consideratii si poate experiente personale . Mai multe pareri , mai mult adevar ... Propagarea proasta , zgomotul crescut cauzat de activitatea umana si nu numai , aglomerarea benzilor fac diferenta fata de modul in care se receptiona acum 20 - 30 de ani ...P . S . - mai bine incercati o constructie dedicata , sant topicuri sticky in sectiune ...

Link spre comentariu

Detin un radio Selena . A facut cineva modificari pentru a functiona in benzile de US radioamatoricesti ?. Rog pareri pe aceasta tema,merita sa incerc? 73,toate bune!

Subiectul a fost discutat si in trecut (http://www.elforum.info/viewtopic.php?t=87478)Arhiva colectiei Tehnium se gaseste aici: http://blog.copcea.ro/tag/arhiva-tehnium/ - vezi pe site coloana din dreapta ecranului...Cu vreo 30+ ani in urma gasisem la magazinul cooperativei Radioprogres din zona Lipscani (BU) un "bloc de intrare cu tranzistori " de la nu stiu ce receptor strain. Ca sa scurtez povestea...modificasem oscilatorul local din "blocul de intare" astfel incat, cand era pe masa langa radiocasetofonul meu National Panasonic, il "vedeam" pe S-metru - da radiocasetofonul are S-metru - il am si acum. Cu radiocasetofonul auzeam in AM statile care transmiteau in SSB. Cand acordam si blocul de intrare pe frecventa receptionata emisiunile SSB deveneau inteligibile. Apoi am montat pe carcasa radiocasetofonului un mic cond de acord (fin) in paralel cu CV-ul oscilatorului de unde scurte. Solutie rapida pentru SSB - fara modificari in Selena - (daca Selena receptioneaza in AM benzile de radioamatori): un oscilator cu frecventa variabila care "emite" pe masa, langa Selena, pe aceasi frecventa "de receptionat" - de exemplu daca se receptioneaza cu Selena banda de 7mhz- oscilatorul trebuie sa functioneze in aceasi banda. Stiu...conteaza nivelul semnalului emis de oscilatorul de pe masa...acesta se poate apropia sau indeparta de Selena...73P.S.:
Link spre comentariu

Din receptorul original raman de utilizat doar condensatorul variabil cu 3 sectiuni, tamburul, sasiul si carcasa.Schema foloseste tranzistoare cu germaniu, putin probabil sa realizezi toate etajele necesare pe aceasta tehnologie.Daca se utilizeaza siliciu, eventual circuite integrate, este o constructie mai flexibila pentru o varianta mai performanta de receptor.Trebuie reconstruite toate etajele si aleasa o alta varianta de schema.Etajele de frecventa intermediara cu filtru, emf500 sau filtru pe 455Khz, eventual cu 5-6 circuite pe bobine pentru o selectivitate buna.(Se pot alege si alte FI, eventual si dubla schimbare)Etajul de intrare se poate realiza pe tranzistoare (sau pe Mos-uri), se pot utiliza SMD-uri.Etajele de mixare, cu diode si trafo, mixere active.Oscilatorul local (5-5,5Mhz) si apoi mixat cu alte frecvente pe quartz pentru a obtine FI (+ sau -).Etajele audio realizate cu TDA2003 sau alte circuite pentru un bloc cat mai compact.Circuitele de detectie realizate pentru SSB sau pentru SSB+AM+FM.Practic trebuie sa arunci schema de la Selena la gunoi si sa proiectezi un receptor multiband pentru benzile de radioamatori cu mentiunea ca trebuie sa-l proiectezi sa se incadreze in spatiul disponibil din carcasa si cablajul imprimat sa aiba acelasi dimensiuni ca si originalul.O sa obtii un proiect personalizat.Este mult de munca si daca consideri ca rezultatele sunt mai mari decat efortul, spor la construit!Daca nu, poti construi un Bitx multiband si sa utilizezi doar partea de receptie.

Link spre comentariu

Treaba cu BFO-ul este buna, deoarece poti receptiona atat cw cat si ssb. Acest montaj este simplu de realizat mai ales ca foloseste o medie frecventa de 465 KHz identica cu cea din receptor, important este ca semnalul RF trebuie sa-l aplici la modulator adica la ultimul etaj de medie frecventa. Apoi faci retusurile cuvenite la BFO si treaba este gata. La unele receptoare tot sovietice cum ar fi VEF-202 se pot receptiona benzile de 160- 80-40-30 de metri fara nici o problema. E mai greu sa te apuci acum sa faci un receptor dedicat deoarece este mult de lucru. Spor la treaba.

Link spre comentariu

Principala problema cu Selena ar fi aceea ca din proiectare nu acopera decat o singura banda de radioamatori (cea de 40m), desi are 5 benzi de unde scurte. De fapt sunt 5 portiuni din banda de unde scurte, alocate radiodifuziunii comerciale, receptorul fiind unul "domestic".N-ar fi imposibil de reconfigurat circuitele de pe rotactor pentru benzile de amatori, dar e destul de greoaie operatia. Metoda cu un simplu bfo functioneaza dar trebuie mare atentie la nivelul semnalului furnizat de bfo, altfel apar neplaceri: indiferent unde aplicam semnalul in lantul de FI (de obicei la sfarsit pe dioda de detectie), circuitele de reglaj automat al amplificarii vor confunda acest semnal cu cel al postului receptionat si vor micsora amplificarea globala a lantului AFI, scazand sensibilitatea receptorului. Cu cat nivelul semnalului de la bfo va fi mai mare, cu atat amplificarea etajelor de FI va fi mai mica si sensibilitatea receptorului va scadea.Pe de alta parte, trebuie un anumit raport intre nivelul de la bfo si nivelul semnalului util de la iesirea AFI, altfel demodularea nu se face corect si apar distorsiuni foarte mari ale semnalului audio rezultat, practic nu mai intelegi nimic.De aceea spun ca metoda simplului bfo e destul de pacatoasa, am facut zeci de experimente pe diverse aparate domestice.O solutie cu rezultate sigure pe orice receptor tranzistorizat este urmatoarea: se culege semnal de pe infasurarea secundara a ultimului transformator de FI (cea care debiteaza pe circuitul de detectie), si se aplica unui etaj cu impedanta mare de intrare (recomand 100k) realizat cel mai bine cu 1 tranzistor FET, de ex BF245. Astfel nu se perturba cu nimic functionarea receptorului si a circuitelor RAA.Iesirea acestui circuit este pe mica impedanta (cativa k) si se prevede posibilitatea reglajului de nivel cu ajutorul unui semireglabil. Semnalul se injecteaza intr-un demodulator SSB, care poti sa-l faci cu o infasurare trifilara pe un tor de ferita, doua diode 1N4148 si un semireglabil de exemplu. Sau in alt fel, sunt multe posibilitati de a realiza demodularea CW/SSB.Tot in demodulator se injecteaza si semnalul de la bfo. Nivelul acestuia va fi tot reglabil si recomand ca bfo sa aiba un mic separator (buffer) cu un tranzistor oarecare de rf. Bfo trebuie ecranat pentru a nu radia catre amplificatorul AFI.De la iesirea demodulatorului semnalul audio se aplica amplificatorului audio al receptorului.Astfel, cu 3 tranzistori si un demodulator SSB strecurate cumva in receptor rezolvi problema simplu si elegant.Ramane problema benzii de trecere a AFI, care e cam mare pentru CW/SSB dar poti receptiona ok daca nu e super aglomerata banda.

Link spre comentariu

Sunt 2 inconveniente daca se utilizeaza doar BFO.1. Este banda de trecere a filtrelor din frecventa intermediara, pentru AM se utilizeaza 9khz iar pentru SSB maxim 3khz, automat selectivitatea este mult scazuta si daca este un concurs sau conditii bune de propagare atunci rezultatul poate sa nu fie satisfacator.2. Acoperirea benzilor. La un receptor de trafic ai RIT si scala aparatului acopera doar un ecart de cel mult 500khz, adica o banda de radioamatori este "imprastiata" pe toata lungimea scalei si se obtine un acord suficient de fin.La receptorul de radiodifuziune, scala aparatului acopera un ecart mult mai mare si daca are si o portiune din benzile de radioamator, atunci acea banda este inghesuita pe scala si dificil de acordat receptorul pe o anumita frecventa.

Link spre comentariu

Daca deranjeaza selectivitatea redusa a readioreceptorului, în locul detectorului de produs propus de Florin se poate utiliza un detector cu reactie pe frecventa intermediara. Cum acesta trebuie folosit peste pragul de acrosaj, selectivitatea se îmbunatateste considerabil.

Link spre comentariu

Un filtru activ trece jos cu banda de 2.5 - 3KHz rezolva problema selectivitatii. Nu cred ca merita alte complicatii, mai ales ca filtrul activ se poate conecta la una dintre mufele de iesire, fara a umbla in aparat.Varianta cu oscilator extern pus langa aparat am folosit-o si eu acum multi ani. Merge acceptabil si, din nou, evita umblatul in aparat.Schema Selenei este superba. Este singurul aparat comercial care a folosit mixer cu diode la vremea lui. Implicatia este ca este foarte rezistent la intermodulatie. Am pus antena mare, exterioara la cateva receptoare cu mixer cu tranzistor. Rezultatul a fost ca pe toata gama de scurte se auzea o fojgaiala de posturi din care nu intelegeai nimic. Nici nu se simtea cand mutai acordul. In schimb Selena, daca ii pui antena mare, impinge indicatorul de nivel la cap de scala, dar se aude. Dupa parerea mea e un receptor foarte bun.

Link spre comentariu
  • 6 ani mai târziu...

:rade:

După cum spuneam și acum 6 ani, un simplu BFO al cărui semnal îl aplici pe dioda de detecție oferă rezultate slabe spre proaste,  pentru că :

1). Semnalul din BFO pătrunde inevitabil în circuitul RAA și modifică amplificarea lanțului FI. 

2). Nu poți regla nivelul semnalului dat de BFO, chestie esențială pentru o demodulare corectă. 

 

Uite o variantă realizată practic de mine care înlătură dezavantajele menționate mai sus și nu implică modificări în schema receptorului de bază. In receptor se introduce doar un etaj cu 1 tranzistor, pentru culegerea semnalului de FI, semnal  ce-l "scoatem" pe o mufă. 

Restul montajului se realizează ca unitate externă separată. 

Eu l-am făcut pentru Gloria (455 kHz) dar merge sigur și la Selena (465 kHz) folosind in etajul BFO o bobină ecranată de 465.

 

20200422_235411.jpg

20200422_235737.jpg

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cred ca se poate obtine o imbunatatire a functionarii daca se schimba diodele din mixer cu unele Schottky si se pune un amplificator intre oscilator si mixer, sa injecteze semnal puternic in diode. Amplificatorul cu 2-3 tranzistoare, pe o placuta cat un timbru, sa se poata atasa usor.

Link spre comentariu

Intr-adevar, la "Selena" semnalul de la oscilator ar trebui sa fie mai mare. Nu prea mult, poate cu 50%. Daca este prea mare apar mai multe armonici.

Diodele cu germaniu sunt bune pentru mixer, dar trebuie sa fie sortate foarte bine, sa aiba exact aceeasi caracteristica (la aceeasi temperatura si la adapost de lumina). Conditia este valabila si pentru diodele Schottky.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări