enjoy Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Aveam prin casa o masina de gaurit (noua) cu acumulatori 12V decedati. Pe ebay se gasesc baterii marimea Sub C la preturi rezonabile, insa daca masina nu are un incarcator bun nu merita schimbate. Pentru a inlocui bateriile am folosit: * o sursa ATX * Intrerupator mare led on/off * intrerupator mic on/off * Cablaj simplu placat * Led 5mm verde si rosu * Mufe alimentare tata/mama * 2 rezistente 5W 10Ω ( dummy load) * 2 rezistente 330Ω ( pentru leduri ) * Cutter sau cleste dezizolat * Letcon sau pistol lipit * Tuburi termocontractabile Culorile sursei: Rosu +5V ( un fir la rezistentele 5W 10Ω + un fir negru) Galben +12V ( le-am prins de mufa mama impreuna cu 6 fire negre pentru masina de gaurit ) Portocaliu +3.3V ( le-am prins de mufa mama impreuna cu 5 fire negre pentru un aspirator mic cu acumulatori 3.6V) Verde - Power on ( lipit de intrerupatorul mic + 1 fir negru ) Mov +5V Standby ( prins de ledul verde + 1 fir negru ) Gri Power Good ( prins de ledul rosu + fir negru) Negru GND ( PRECIZARE: NU sunt electrician, cunostintele mele de electronica se rezuma la "cum sa schimbi un bec" ) Sursa + masina de gaurit functioneaza foarte bine. Singura problema este ca nu mi se aprind cele doua leduri si nu-mi dau seama de ce. Am folosit rezistenta de 330 intre firul negru si led, trebuia pe + ? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Esti sigur ca acel intrerupator este cu led ? Poate e varianta cu bec neon pentru retea, caz in care nu merge la 12 V. Link spre comentariu
enjoy Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Am rezolvat cele 2 leduri, rezistenta trebuia pusa pe + . Link spre comentariu
Untold Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Am rezolvat cele 2 leduri, rezistenta trebuia pusa pe + .N-are nicio importanta pe ce ramura e pusa rezistenta de limitare a curentului prin led. Probabil ca erau inversate ledurile, ele fiind diode electroluminescente, se aprind doar intr-un singur sens. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 20, 2014 Partajează Postat Februarie 20, 2014 Subscriu intocmai la parerea colegului @Untold, se intampla uneori sa conectezi ledurile invers, nu e nimic grav sau rusinos in asta. ( PRECIZARE: NU sunt electrician, cunostintele mele de electronica se rezuma la "cum sa schimbi un bec" )...Indraznesc sa consider ca nu este tocmai asa, din motivul asta: ...Culorile sursei: Rosu +5V ( un fir la rezistentele 5W 10Ω + un fir negru) E o chestie pe care putini o fac atunci cand folosesc o singura ramura de la ATX, dar si mai putin ii inteleg rostul. Altfel, numai cuvinte de lauda si se inscrie perfect in spiritul diy, sincere felicitari. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iulie 6, 2014 Partajează Postat Iulie 6, 2014 Felicitari initiatorului pentru proiect. As avea totusi si o intrebare: sursa nu intra in protectie cand masina e solicitata ? Eu am incercat o astfel de abordare cu o sursa de 8A pe bara de 12V insa nu puteam sa fortez masina prea mult pt ca se bloca sursa. In final am abordat problema intr-un stil un pic mai "rusesc" am folosit un transformator dintr-un UPS de 500VA cu secundar de 2x6,3V si o punte redresoare de 35A, filtraj de 33000 uF. Rezultatul e "balsoi power" nu o opreste nimic pe masinuta si o folosesc la gaurit, strans suruburi, pilite, infiletat holzsuruburi, polizat/finisat diverse chestii si chiar polizor cu o piatra mai mica desi viteza e cam mica. Link spre comentariu
enjoy Postat Iulie 24, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2014 Am dat gauri de 2-8mm in inox, aluminiu, alama si lemn fara nici o problema. Ideea nu este a mea, am gasit un filmulet pe youtube si am facut doar cateva modificari.Sursa are 2 iesiri: una de 12 pentru masina de gaurit si inca una de 3.3 pentru un aspirator de masina pe care il folosesc sa culeg spanul de la strung de pe jos. Intra in protectie daca cuplez aspiratorul la 12v (mai fac asta din greseala). Link spre comentariu
Vizitator eko2001ro Postat Octombrie 23, 2014 Partajează Postat Octombrie 23, 2014 Acelasi lucru vreau sa fac si eu doar ca eu vreau sa reglez tensiunea intre 0-24V cu un potentiometru si daca se poate sa obtin amperajul maxim oferit de sursa. Sursa este una de 400W atx si nu are TL in ea. Ma poate ajuta cineva cu o schema simpla Link spre comentariu
Vizitator ArtaN Postat Noiembrie 5, 2014 Partajează Postat Noiembrie 5, 2014 Pentru prosti eu nu inteleg unele treburi ce se intampla aici. 1.Toate firele din sursa cum le-ai anulat? 2. De ce se punre rezistenta 5w 20 ohm la firul negru? 3. Daca se poate explica mai pentru prosti asa pentru ca as vrea si eu sa fac asa ceva! Link spre comentariu
Vizitator olimpiuvaly Postat Noiembrie 6, 2014 Partajează Postat Noiembrie 6, 2014 Pentru prosti eu nu inteleg unele treburi ce se intampla aici. 1.Toate firele din sursa cum le-ai anulat? 2. De ce se punre rezistenta 5w 20 ohm la firul negru? 3. Daca se poate explica mai pentru prosti asa pentru ca as vrea si eu sa fac asa ceva! Subscriu intocmai la parerea colegului @Untold, se intampla uneori sa conectezi ledurile invers, nu e nimic grav sau rusinos in asta.Indraznesc sa consider ca nu este tocmai asa, din motivul asta:E o chestie pe care putini o fac atunci cand folosesc o singura ramura de la ATX, dar si mai putin ii inteleg rostul.Altfel, numai cuvinte de lauda si se inscrie perfect in spiritul diy, sincere felicitari. Buna seara. Nu sunt nici incepator, nici avansat...vreau sa incerc sa explic ce se intampla...TL 494 sau 7500B sunt regulatoare de 5 V...pe pinul 1 au comparator pe care vin rezistente de la 12 V, 5 V si 3,3 V. Acum sa explic pe intelesul tuturor. Am conectat pe iesirile de 12 V, 5 V si 3,3 V un voltampermetru cu comutator ca sa pot verifica toate tensiunile de iesire si curentii. Cu sursa ca sa zic asa, "in gol", fara nici o sarcina pe ea, tensiunile sunt urmatoarele : 11,3 V, 5,21 V respectiv 3,26 V. Acum urmeaza partea interesanta...daca se conecteaza un consumator - sarcina - pe 5 V, undeva la 3-4 A, tensiunile se stabilizeaza ca prin farmec: 12 V, 5 V si 3,3 V si vreau sa zic valori exacte. Apoi am mai incercat si urmatoarea configuratie : pe 12 V am pus 2 halogene care insumau 100 W, (fara sarcina pe 5 V), curentul a fost de 7 A, dar tensiunea a scazut la 8,5 V. Insa dupa ce am conectat o sarcina - rezistenta de wattaj - pe 5 V (rezistentele alea de 10 ohmi la 5 W care se pun in paralel pe 5 V), stupoare : tensiunea a crescut la 11,5 V, iar curentul la 9 A. Ideea cred ca este urmatoarea : se realizeaza reglajul pe 5 V pentru curenti mari-sursa furnizeaza pentru aceasta tensiune 20 A, dar in stransa corelare cu tensiunile si curentii pe 12 V si 3,3 V. Cam atat...sper sa ma fac inteles...oricum modificarea unei surse ATX presupune in primul rand cunoasterea schemei, intelegerea modului de functionare, stabilirea exacta a ce trebuie sa faca sursa respectiva...daca se elimina (adica nu se foloseste) o tensiune sau alta...eu personal vreau sa folosesc toate cele 3 tensiuni - 3,3 V si 5 V pe o freza mica, iar 12 V pentru incarcat acumulatori (sursa pentru incarcator) si sursa pentru bormasina care a fost pe acumulatori. Asa ca voi folosi cele 2 rezistente de 10 ohmi la 5 W (personal voi folosi cred o rezistenta de 2 ohmi la 15 W prin tatonare). Sper ca am reusit sa ma fac inteles de toata lumea. Sper sa revin cu imagini dupa asamblarea finala a sursei. Cu respect, Olimpiu Link spre comentariu
mircea888 Postat Noiembrie 11, 2014 Partajează Postat Noiembrie 11, 2014 Salut ! Am folosit si eu de cateva ori doar ramura de 12V de la surse ATX si m-am confruntat cu problema reactiei negative care citeste si tensiunea de 5V... Solutia mai simpla pentru mine a fost sa deconectez rezistorul care venea de la ramura de 5V si sa-l redimensionez pe cel de la ramura de 12V astfel incat reactia negativa sa se faca doar cu ramura de 12V. Ca sa fac asta am citit/masurat valorile rezistorilor, veti gasi de fapt un divizor rezistiv acolo (deci inca un rezistor de la pin 1 catre masa). Solutia asta a mea evita folosirea acelui rezistor de putere dar trebuie avut in vedere ca celelalte ramuri sunt acum nestabilizate si tensiunea pe ele va creste atunci cand puneti sarcina pe bara de +12V. Uneori am avut nevoie de tensiune un pic mai mare, de genul 14V. Se poate pune chiar si un semireglabil pentru ajustarea tensiunii. Nu va pot oferi valori exacte ale rezistoarelor pentru ca difera in fiecare sursa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum