atupi Postat Februarie 21, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2014 Nu inca, dar in cateva zile o sa testez din nou alte idei. Promit sa va tin la curent. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Toroidalele sînt oricum mai puţin zgomotoase ca celelalte, neavînd miezul cu diverse lamele care să vibreze, fiind uneori şi autoecranate, dacă se bobinează primarul deasupra ca la unele ruseşti.Eu am un fost transformator toroidal de separatie, alimentarea 220v, cu doua iesiri de 220v, puterea 4,5KW.Am dat jos ambele infasurari secundare de 220v, am pastrat infasurarea primara iar secundarul l-am bobinat cu sarma de 4,5mm(1,5mmX3 impletite cu bormasina apoi izolata cu snur din fibra de sticla) tensiunea de iesire 30v, 35v, 42v cu un amperaj de peste 90A, rezultatul a fost (si este) un transformator superbun de sudura, sudez si cu electrozi de 4mm dar fara niciun fel de bazait, bazaitul apare doar la amorsarea arcului electric, ceea ce este normal la absolut orice aparat de sudura, apoi nu se mai aude absolut nimic. In cazul tau nu ar trebui sa ai bazaitul, atat teoretic cat si practic, are o putere mica de 300w deci nu vad de unde ar putea aparea acest bazait cu atat mai mult cu cat traful este toroidal, asa cum zice si colegul zal. Aaaa, daca stai cu urechea pe el asta e "alta mancare de peste", orice conductor electric, in prezenta unui camp electromagnetic, traversat de un curent electric va genera obligatoriu o rezonanta-un zgomot DAR REPET ACEST ZGOMOT ESTE INSESIZABIL, DOAR DACA "LIPESTI" URECHEA DE TRAF VEI AUZI ACEST ZGOMOT, ACEST ZGOMOT SE MAI NUMESTE SI ZGOMOT DE FOND. Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 21, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 21, 2014 Si al meu e mut daca pun un consumator in alternativ. Problema apare daca incerc sa redresez.Cu alte cuvinte si al meu e mut daca sudez cu el Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Ai o alimentare simetrica de + -25V, verifica cum s-a mai spus si pe prima pagina, diodele din puntea redresoare, verifica rezistenta inversa a fiecarei diode-comuti multimetru pe scala de 1Mohmi si testerele le pui invers fata de masurarea normala a unei diode, daca e sub 200Kohmi atunci dioda respectiva prezinta o rezistenta inversa si trebuie schimbata. Nu ar trebui neglijati nici condensatori, acestia ii verifici cu esr-metrul, verifici rezistenta echivalenta serie si in acelasi timp si capacitatea acestora. Mai departe treci la masurarea curentului in gol si in sarcina a amplificatorului, pe fiecare ramura in parte apoi a prefinalilor si finalilor. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 22, 2014 Partajează Postat Februarie 22, 2014 In cazul uneu sarcini rezistive, curentul in secundar e sinusoidal. In cazul unui redresor cu condensator de filtraj curentul nu mai e sinusoidal. Sunt doar virfuri de curent, foarte mari si scurte, pe virful alternantelor.Din ce e carcasa amplificatorului?In cazul in care carcasa e din fier, incearca sa scoti transformatorul din carcasa si sa faci observi daca se mai aude bazaitul in aceleasi conditii. Daca nu se mai aude inseamna ca traful scapa cimp magnetic suficient de mare incit sa produca vibratia mecanica a carcasei, fenomen care apare cu atit mai mult cu cit forma de unda a curentului e puternic deformata (cazul redresorului cu filtraj capacitiv). Precizez ca fenomenul apare chiar si in cazul unor carcase de fier foarte rigide si nu dispare prin stringerea suruburilor, adaugarea de intarituri sau piese de amortizare a vibratiilor sau a altor metode mecanice.In cazul prezentat de mine (pe care l-am studiat) solutia e sa montezi traful in interiorul carcasei in asa fel incit sa fie cit mai departe posibil de orice structura feromagnetica, eventual, in timpul functionarii il apuci cu mina si cauti o pozitie in care suna cel mai putin. Alta solutie ar fi sa cauti un traf cu scapari mai mici, dar atentie, si asta ar putea sa sune putin daca e montat pe o tabla de fier. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 22, 2014 Partajează Postat Februarie 22, 2014 Scaparile transformatoarelor toroidale se pot reduce mult cu ajutorul unui bandaj feromagnetic (permalloy) aplicat la exterior ("belly belt"). Link spre comentariu
zal Postat Februarie 22, 2014 Partajează Postat Februarie 22, 2014 Merge şi tablă de tolă, polonezii bandajau aşa trafo din amplifurile de export prin 90..................Nu am întrebat ceva: cu ce şi cum sînt prinse cutiile trafo de şasiu? Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 22, 2014 Partajează Postat Februarie 22, 2014 Da, o centura de permalloy sau tabla siliconica ajuta, dar nu inlocuieste montarea gresita sau un transformator cu scapari mari. (atentie sa nu fie spira in scurt circuit! ecranul sau sistemul de fixare) Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 25, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2014 Am testat si alta punte redresoare insa nu s-a schimbat nimic.Trafurile, pentru ca sunt doua au din constructie acel "belly belt" incorporat iar suportul de fixare a fost izolat electric de sasiul metalic al amplifului.Zgomotul nu isi modifica frecventa sau tonalitatea oricat le-as misca, strange cu mana sau orice alta manevra le-as aplica.Singurul test nefacut este acela de a alimenta apliful cu ele scoase in afara carcasei.Repet: zgomotul nu este cel facut de trafurile bobinate slab este un usor buzzz cu o frecventa mai inalta de 50hz, probabil frecventa de incarcare a condensatorilor.Am facut un test cu niste rezistente de 3,3ohmi/5W inseriate pe fiecare infasurare inainte de punte ptr cateva secunde si zgomotul aproape disparuse. Cineva imi spunea ca nu e ok sa folosesc condensatori cu ESR f mic, eu folosesc niste condensatori Panasonic TS-HA de 10000uf/50 (2 pe ramura). Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Tind să susţin ipoteza avansată de domnul mișa.Cred că e vorba de un regim deformant (determinatde saturarea magnetică a miezului transformatorului)şi accentuat de prezenţa condensatoarelor în circuit(şi care favorizează apariţia armonicilor superioare,datorită reactanţei reduse la frecvenţe mari).În această situaţie (datorită puterii deformante) crescşi pierderile de energie, randamentul real putând devenisemnificativ mai mic. La limită (în cazurile cele maidefavorabile) pot să apară rezonanţe pe frecvenţelesuperioare.Ca observaţie personală, acel curent de mers în gol mise pare enorm. Încercaţi (neapărat) reducerea lui. Mentionez ca nu am DC in reteaua de 220vNu am reuşit să înţeleg această "precizare"; puteţi fimai explicit ? Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 25, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2014 Este f posibil sa apara acea saturare despre care vorbiti, am scos unul din trafuri din carcasa si zgomotul e acelasi si fiind de o frecventa destul de inalta ca un zumzet de albina agitata este destul de directional, ca urmare am observat ca cel mai puternic se aude cand pun urechea in exteriorul trafului si mai atenuat cand pun urechea in interiorul trafului. Am alimentat un alt amplif cu bias mult mai mic si filtraj de asemenea mai mic si tot zumzaie ceva mai incet. Puteti citi aici despre efectele prezentei unei componente continue in reteaua de 230V: http://sjostrom.pro/pages/index.php/hif ... -end-style Cat despre miscorarea curentului de bias, stiu ca e neobisnuit de mare dar mai experimentatul nostru coleg Mihai Rauta aka Roender il recomanda ca fiind curentul ce ofera cele mai mici distorsiuni de crossover daca am retinut bine. Este vorba de proiectul FC-100: http://www.diyaudio.com/forums/solid-st ... ifier.html Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 ...subscriu la raspunsul lui @misa,totusi sunt curios cum arata fizic trafo ala.Potzi sa pui o poza cu el si cateva date in legatura cu producatorul..?Nu de alta ,dar azi mi_am pierdut toata ziua sa bobinez un traf toroidal pt un preu si convertor digital(D/A Wandler) de la Burmester,originalul fiind gasit....carbonizat. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Cred ca trafurile de care vorbeste @atupi sunt cele de aici: download/file.php?id=43960&mode=view .Poze cu amplificatorul cu pricina sunt in subiectul de aici: viewtopic.php?f=5&t=134520&start=75 .Daca m-am inselat imi cer scuze. Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 25, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 25, 2014 Le-am inlocuit cu unele de putere mai mare, cele din poza erau de 250VA si nu bazaiau deloc Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 25, 2014 Partajează Postat Februarie 25, 2014 Pai daca in aceleasi conditii cele vechi nu bazaiau si cele noi bazaie atunci ma gandesc ca buba-i la cele noi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum