atupi Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Se da un traf toroidal 2x25V 300VA ce alimenteaza un canal al unui amplif clasa AB ce consuma putin peste 1A fara semnal (bias destul de mare).Partea de alimentare este formata din 4xMUR860 si un circuit CRC format din 2x10000uf (Pana TSHA) si o rez de 0.1RCat ampliful este alimentat traful are un usor bazait subtire dar oarecum deranjant.Daca simulez acelasi consum printr-o rezistenta de putere direct din infasurarea trafului, fara sa mai utilizez redresare si filtrare traful este mut. Tot mut este si in gol fara niciun fel de consumator.Imediat ce folosesc redresare si filtrare zgomotul apare chiar si pe sarcina rezistiva mentionata mai sus.Acum am reusit sa mai stapanesc un pic bazaiala cat il folosesc in amplif inseriind cate o rez de 0.33ohmi/10W pe fiecare ramura inainte de puntea redresoare.Care ar fi explicatia ?Mentionez ca nu am DC in reteaua de 220v, am testat si un DC trap dar nu a ajutat. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Curentul de vârf cât și curentul efectiv prin secundar sunt mai mari ( cel de vârf chiar cu mult ) pe sarcină redresor-filtru decât pe sarcină rezistivă. Între spire apar forțe electrodinamice dependente de curent . Dacă transformatorul nu este tocmai bine realizat .... Rezistențele serie asta fac , mai micșorează vârfurile. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Posibil diodele să fie proaste sau inadecvate ptr funcţia asta, izolaţia lor inversă slabă şi pulsul invers afectează trafo. Se mai pot încerca diverşi cond de decuplare în c.a. în secundarul trafo, în paralel pe diode (chiar şi filtre RC aici). E o modă acum cu astfel de diode în redresări normale pe care nu o mai comentez...............Cam mare curentul de repaos ptr un amplif aşa mic. Vrea să fie ceva pe marginea clasei A... Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Am sa testez si cu o punte normala sa vad daca apare vreo schimbare.Ampliful (FC100-Roender) are 3 perechi de finali cu 170mA prin fiecare pereche. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Cam de zece ori mai mult decît îmi place mie la trz bipolari, dar asta e numai opinia mea.Bănuiesc că la volum nu are vreo influenţă acel bîzîit în sunet, sau ăsta e necazul?Altfel trafo poate fi mutat într-o poziţie mai neutră sau ecranat sever în tablă de oţel moale de minim 1mm grosime. Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Nu as putea spune ca acel bazait e atat de puternic incat sa-l aud de pe canapea dar odata ce l-am auzit nu-mi da pace si nu mi se pare firesc.Trafurile (sunt 2 fiecare alimenteaza cate un canal) sunt cu ecranaj magnetic si al randul lor sunt intr-o cutie metalica. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Bazaitul se aude in boxe sau direct in trafuri? Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Numai in trafuri. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Eu am înțeles că zgomotul e ACUSTIC ( dacă-mi permiteți ) , nu ELECTRIC. Deci diode, condensatori, etc. nu au legătură cu speța. Caută, măcar pentru probe, un transformator de calitate . Știu că nu sună bine perspectiva ca traful să fie prost .... Link spre comentariu
atupi Postat Februarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2014 Scuze daca nu am fost destul de clar, acel bazait se limiteaza doar mecanic la trafuri, in boxe e liniste :)Ca un rezumat:-traf in gol > liniste- traf care alimenteaza amplif fara semnal> bazaie- consumator rezistiv pus direct pe infasurarea secundara>liniste- rez 0,33ohm/10w in serie cu fiecare infasurare a trafului >zgomot usor diminuat Link spre comentariu
zal Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Încearcă totuşi şi cu alte diode, normale. Tot ce foloseşti verifică bine înainte, mai ales joncţiunile la rez inversă, să fie nemăsurabilă pe cea mai mare scală a ohmmetrului (200M a devenit uzuală). Ai măsurat curentul înainte de punte? Atenţie la vîrful de încărcare al cond electrolitici, îţi poate arde siguranţa din ampermetru. Separă alimentarea de etajul final şi vezi ce descoperi. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Eu spun ca este un zgomot normal. Orice trafo bazaie cand are sarcina si bazaie cu atat mai tare cu cat sarcina este mai mare. Daca sarcina pe care o ai tu la trafuri este mare dar nu ANORMALA (adica nu e cauzata de eventuale componente cu probleme) atunci este normal sa apara bazaitul. Sunt de acord cu @udar ca un traf mai bine realizat este mai putin zgomotos. Vibratiile se pot transmite si carcasei metalice care sa se comporte ca o cutie rezonanta si care astfel sa ti le amplifice. In plus, de la carcasa vibratiile se pot transmite dulapului, comodei etc pe care tii amplificatorul. Mobila va amplifica si ea zgomotele. Interpune intre trafuri si carcasa cate o saiba groasa din cauciuc moale si elastic. Fa acelasi lucru intre trafo si saibele de fixare ale toroidalelor. Interpune intre picioarele amplificatorului si mobila pe care sta niste amortizoare din cauciuc moale si elastic. Daca nici asa nu se reduce zgomotul suficient de mult atunci trebuie sa faci ceva cu trafo-urile: - sa le schimbi cu altele mai bune; - sa le bagi in ceva rasina electoizolanta(nu se vor mai raci suficient de bine); - sa le duci la un atelier de rebobinat sa ti le lacuiasca si apoi sa sa ti le usuce in cuptor. Eu la amplificatorul meu am un toroidal Talema-Nuvotem de 1000VA cu DC Blocker, cu saibe de cauciuc montate cum am scris mai sus, cu doua randuri de pufere, din acelea pentru protejat parchetul de zgarieturile produse de mobila (sunt dntr-un burete cauciucat), lipite pe picioarele carcasei. Rezultatul este ca nu se aude nici un pic de bazait de la trafo. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Toroidalele sînt oricum mai puţin zgomotoase ca celelalte, neavînd miezul cu diverse lamele care să vibreze, fiind uneori şi autoecranate, dacă se bobinează primarul deasupra ca la unele ruseşti. Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Dezlipiti rezistoarele (ambele) din filtrajul CLC si obervati daca se mai aude bâzâitul. Daca nu, conectati rezistoarele cu care ati verificat transformatorul în paralel cu condensatoarele de filtraj.Din cauza impulsurilor de încarcare mari, eu caut sa folosesc pe cât posibil circuite de netezire LC (cu intrare pe bobina). Link spre comentariu
zal Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 S-a obţinut vre-un rezultat cu propunerile făcute? Eu sînt curios, e un fenomen interesant. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum