Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Zic si eu,

daca ai strung, e bine sa incerci cu un cutit de interior sa corectezi in caz ca nu esti multumit de cota.

Gaura ovala? sunt mai multe posibilitati:

1. cand ai strans bacurile individuale, unul din ele nu s-a strans suficient sau s-a miscat piesa in timpul prelucrarii.

2. unul din bacuri are uzura si asta a creat o vibratie - gaura ovala.

3. pentru alama sau bronz eu folosesc viteza mica, intre 125 si 420 rpm, ati vazut bucsele de alunecare realizate de mine, nu turez prea tare. Nu s-a blocat nici o data burghiul in gaura.

4. Nu ung burghiul, bronzul face aschii mici ca fulgii si se prelucreaza foarte fin la turatiile mentionate. Ulei folosesc la filetare.

5. Gaurirea se recomanda a se face cu burghie cat mai putine la numar. De obicei intri cu unul de cota mica, 3,5-4 mm pentru ca are elice de gaurire in material plin. Cel de 8-10 nu are datorita dimensiunii fizice. Gaura finala o dai cu un burghiu final, sau aproape final.

6. Gaura poate iesi ovala pentru ca ai burghiu roluit doar, nu e si rectificat la cota inscrisa pe el, de aici ceva ovalitate in gaura.

7. Nu conteaza lungimea, am burghie de 8-10 mm care au lungime de 120-150mm si nu scot gauri ovale.

8. Burghiul de centruire e necesar pentru a nu pleca gaura stramb, la gauri lungi te poti trezi in capatul celalalt ca nu mai e pe centru, e mai aproape de una din laturi si atunci ai compromis lucrarea. Asta depinde de gaura principala, cea de diametru mic

9. Inainte de gaurire ai luat o fata dreapta la material ca sa se poata centra corect gaura?

10. De multe ori daca cutitul cu care realizezi indreptarea fetei nu e pe ax si apare un mic mot pe piesa care iti arunca burghiul, sau varful de centruire intr-o parte.

11. Poti realiza gaura mai mica si apoi intri cu un alezor si finalizezi cota inaintea filetarii. Alezorul trebuie prins in papusa mobila si invarti cu mana universalul, lasi papusa mobila slaba putin cat sa se miste manual si ii induci avans longitudinal ca sa intre in viitoarea piulita.

12. Prinzi tarodul in papusa mobila, ma rog, faci cumva sa fie centrat cu gaura, e foarte important. Poti sa prinzi usor tarodul in mandrina papusii mobile cat sa alunece si sa-l antrenezi cu un mox ca sa agate si sa intre paralel cu gaura, pana intra 10 mm in gaura, apoi il antrenezi cu cheia pentru tarozi. Poate ai vreun dispozitiv special de filetat si atunci e si mai bine.

13. Sunt atatea motive ca la un moment dat vei dori sa renunti, dar nu e cazul.

14. Totusi incearca sa pui aceasta piulita pe strung si vezi ce zice, macar de proba sa iti faci o idee, realizeaza si spintecatura de preluare joc si fa cateva teste.

15. Poate pur si simplu materialul a avut o problema in zona aceea si a iesit oval, erori exista si in material, nu numai in prelucrare.

15. Gaura, ca si diametru inainte de filetare o gasesti in tabele, NU tabele pentru suruburi, Cele pentru piulite. E pe la 8 mm. Poti gasi alezoare reglabile care iti ofera o plaja de 0,2 mm in plus in jurul cotei de baza.

16. Alezoare gasesti in Obor, prin celelalte targuri doar saptamanal.

http://www.gerotools.ro/webpages/servic ... hnice.aspx Tabele utile, acolo e si tabelul pentru piulite cu pas fin.

Link spre comentariu

Cred ca a scris eronat filet M9. Corect cred ca ar fi fost M10. De altfel seria filetelor uzuale nu contine anumite valori, printre care M7, M9, M11, M13,..., etc. Chiar daca ele se pot realiza prin filetare pe strung, nu se vor gasi niciodata tarozi si/sau filiere pentru aceste valori. Anumite uzine constructoare au introdus totusi in procesul lor de fabricatie unele dintre aceste valori si comanda tarozi si filiere special pentru acestea, insa ele nu se gasesc de cumparat in comertul uzual. Astfel, Uzinele Dacia, foloseau (nu stiu daca o mai fac actualmente) filetul M7.

Link spre comentariu

Eu am cumparat din targuri filiere si tarozi de M7, M9 si M11, sunt filete uzuale pentru reparatii M6, M8 si M10. M13 nu am vazut dar in schimb am gasit de cumparat M15 pas fin 1.5mm.Filetul de M7 este destul de uzual, eu l-am intalnit de multe ori la piese mecanice mai deosebite.Un alt filet ciudat si uzual este cel de M3.5 care se intalneste la componentele mecanice folosite pentru conectare electrica, contactoare si alte echipamente pentru curent.

Link spre comentariu

Probabil s-au schimbat standardele odata cu intrarea in UE. Verifica manualul strungarului, sau indrumarul pentru ateliere mecanice si ai sa vezi ca filetele M7, M9 si M11 fac parte din sirul 3, iar M13 nu intra in nici-un sir de filete preferentiale. Sirul 3 de filete preferentiale (ultimul) era acela pentru care se confectionau tarozi si filiere doar la comenzi speciale. Probabil ca tu ai gasit pe undeva prin vre-un targ, pe la cei care valorifica resturile de scule ale intreprinderilor mecanice falimentare. Am sa caut si eu, desi sansele de a gasi sunt mici. Intr-adevar filetele M3,5 si M4,5 sunt mult mai uzuale decat cele de mai sus. Ele fac parte din sirul 2 de filete preferentiale si se utilizeaza in special in electrotehnica. Asemenea filiere si tarozi se mai gasesc uneori chiar si in comert. Ca o chestie destul de comica (dupa mine) cunosc pe cineva (un mare manager, fost director al unei intreprinderi din Slatina) care importand o masina de laminat profile de aluminiu din anglia, a pus sa se refileteze toate gaurile pentru fixarea conductelor de cabluri sau a altor subansambluri electrice cu M5, desi i-am spus ca filetul M4,5 este unul uzual si este mult mai simplu si mai ieftin sa se comande unui strungar un numar de 400...500 suruburi de M4,5 decat sa se fileteze in corpul de fonta al masinii, acelasi numar de filete interioare M5. Multe din acele gauri nici nu au mai putut fi folosite, deoarece filetarea au realizat-o electricienii de meserie, care au rupt multi tarozi in gauri.

Link spre comentariu

Buna seara,Multumesc tuturor pentru informatii si sfaturi. Atasez o poza cu piulita de bronz si cu cea originala. Zilelea astea m-apuc sa revad ce greseli am facut si am sa fac alta piulita.Printre picaturi, caci a inceput curatenia de primavara, am sa fac o schita la scara 1 la 1 la lira strungului si am sa vad cum se aseaza pe strung.Multumesc mult pt timpul acordat,

post-44103-139829792179_thumb.jpg

Link spre comentariu

E foarte important, la aceasta piulita pentru surubul saniei transversale, inaltimea de la centrul gaurii pe unde trece surubul si partea de sus unde se fixeaza in sanie.Daca nu e bine centrata, pe aceasi inaltime cu surubul, surubul tinde sa frece si se strica prematur piulita!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua,

Forumul s-a mutat in casa noua. Sa-i uram casa de piatra! :aplauze La mutare s-au pierdut ceva mesaje ca la orice mutare in casa noua. :26

Am refacut piulita tinind cont de sfatul colegului DanuAL de a fi atent la cota dinte axul gaurii si partea de sus unde se fixeaza in sanie. Forma exterioara am incercat sa o realizez pe freza si din nepricepere si din cauza menghinei nu mi-a iesit unghiul de 90 grade. Una peste alta piulita se poate folosi dar nu e ce trebuie. :46. Multumiri si colegului OlaNicolas caci mi-a atras atentia asupra marimii filetului care este M10 pas 1 pe stnaga nu M9 asa cum am apus eu intr-un post anterior

Pentru colegul TITI am un sfat privitor la achizitia unui strung: suntem prea saraci pentru lucruri ieftine :46 . Daca bugetul nu va permite acum un strung mai de calitate asteptati poate reusiti  sa mai stangeti bani. Daca ar fi sa cumpar un strngulet acum nu as mai cumpara modelul de la TOOLCO pe care l-am cumparat. Cei le la WARCO cred ca au cam aceeasi gama de produse de la aceeasi furnizori, de la ei am cumparat freza. Va rog fiti foarte atent la achizitie.

Cu stima

Zic si eu,daca ai strung, e bine sa incerci cu un cutit de interior sa corectezi in caz ca nu esti multumit de cota.Gaura ovala? sunt mai multe posibilitati:1. cand ai strans bacurile individua..................................13. Sunt atatea motive ca la un moment dat vei dori sa renunti, dar nu e cazul..............................http://www.gerotools.ro/webpages/servic ... hnice.aspxTabele utile, acolo e si tabelul pentru piulite cu pas fin.

Buna seara,

Multumesc mult pentru sfaturile dvs domunle AndreGradu. Mi-au fost foarte utile. Nu renunt la a invata mesreie.

Cu stima

AFCtin

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna dimineata,

Am facut o schita scara 1 pe 1 la lira noua a strungului. Dupa schita am facut o "macheta" din hartie si am asezat-o pe strung. A m vazut ca degajarea rotunda pentru axul principal nu e corect pozitionata si ca raza de 13,6 mm a degajarii nu este suficienta.

Cu stima

post-197361-0-22443800-1398931554_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
Vizitator

Distanta dintre axe, am luat-o de buna din informatiile pe care ti le-am solicitat. In ceea ce priveste raza, imi cer scuze, dar eu am luat in calcul arborele pe care este montata roata. Ambele se pot corecta dupa masuratori atente. Daca raza necesara degajarii este mare, atunci se mai poate scurta primul canal, desi eu nu cred ca va fi cazul. Totusi, asigura-te ca schita este corect facuta, apoi incearca sa trasezi degajarea cu noua raza concentric cu cea veche. Eroarea de pozitionare, poate fi doar aparenta avand in vedere ca nu te poti apropia de arborele principal suficient de mult.

Link spre comentariu

Buna seara,

Am corectat cotele eronate si acum "macheta" lirei se aseaza bine pe strung. Incep sa caut o bucata de tabla OL37 groasa de 10mm pentru lira noua.

Am gasit o firma care debiteaza cu laser table de otel cu precizie +- 0.2 mm. Ma gandeam sa decupez lira pe contur la ei urmand ulterior sa frezez degajarile pentru piulitele celor doi arbori pe care montez rotile dintate.Pentru fixarea lirei pe masina ma gandeam sa folosesc surubul marcat cu rosu pe poza atasata decat sa dau eu o gaura noua in papusa fixa.

Cu stima

post-197361-0-54901700-1399052693_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
Vizitator

Daca vrei sa folosesti acel surub, trebuie sa ii mai sudezi o piesa deasupra, astfel incat sa nu te incurce placa existenta. Din punctul meu de vedere, este mult mai simplu si mai ieftin sa dai o gaura filetata in corpul care are o grosime adecvata, decat sa complici constructia lirei.

Link spre comentariu

Buna dimineata,

Mai simplu este asa cum at-i propus dvs, dar imi este frica sa dau noua gaura in cutia strungului :84. Gaura trebuie sa fie pentru surub M8 pas normal, adincimea de cel putin 15mm. In cutia strungului in zona propusa pentru gaura este "carne" destula pentu o astfel de gaura.

Am sa fac o schita scara 1la1 pentru verificarea finala. Decizia cu prinderea lirei o iau cand vad ce pret de debitare au cei cu laserul. Daca pretul este rezonabil merg pe piesa suplimentara, daca nu merg pe solutia gaurii suplimentare.

Multumesc pentru timpul acordat

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări