Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna seara,

Deci m-am apucat de lucru:

Am masurat penseta:

1. 86 mm lungime totala
  2. 40 mm lungimea maxima a piesei ce poate fi "gazduita" de penseta pe partea activa cu diametru de 10mm
  3. coada pensetei incepe cu o degajare in filet de 5mm si apoi partea filetata cu filet M12 cu lungime de aproximativ 25 mm

Deoarece partea activa a pesetei are diametrul mai mic decat filetul barei de stangere tamponul nu va putea parcurge toata lungimea partii active a penstei. Eventual tampoane cu lungimi diferite interschimbabile insurubare in capatul barei de stangere. Ma mai gandesc.

Am testat inbinarea bara de stangere, contrapiulita si penseta.  Este neaparat necesara contrapiulita dim moment ce voi strange si slabi des penseta pe conul masinii ca sa prind si apoi sa scot piesa de prelucrat din penseta. Deci contrapiulita neaparat pentru tine fixa lugimea tamponului introdusa in partea activa a pesetei.

Cu stima,

AFCtin

ucenic strungar,

Link spre comentariu

Buna seara,

Bara partea intaia. (vedeti poza)

Urmeaza parta a doua. 

La strungurile de fabrica cand rotesti roata pensetei spre stanga penseta se slabeste sau se stange?  

Multumesc

Cu stima 

AFCtin

ucnic strungar

bara partea intai.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna ziua,

Penseta gata de lucru.

Multumesc mult

PS

1. roata de stangere e cam mica la diametru si stang cam greu pensrta pe arbore.
  2. tebuie sa vad daca penseta stange la fel (pastreaza lungimea piesei via a vis de "gulerul" arborelui principal al masinii".
  3.  Va rog mult stie cineva daca La strungurile de fabrica cand rotesti roata pensetei spre stanga penseta se slabeste sau se stange?  

Cu stima, 

AFCtin

ucenic strungar

Penseta gata de lucru.JPG

Link spre comentariu

Buna seara,

Am proiectat gresit axul pesetei. :26

Daca vreau sa strang penseta tebuie sa rotesc spre stanga roata de strangere si inevitabil penseta scapa de pe filetul axului de strangere indiferent cat de bine srang contrapiuluita.

Cred ca trebuie ca filetul din spatele axului de strangere  sa fie pe sanga in opozitie cu filetul pensetei. Astfel cred ca se elimina riscul ca penseta sa mai scape de pe filetul axului de strangere.

Are cineva strung cu pensete din fabrica?

Cu stima,

AFCtin

ucenic strungar

Link spre comentariu
La 17.08.2020 la 0:44, Ion_Bumbu a spus:

Am la freza bara de stringere a pensetelor, este filet normal pe dreapta.

Nu se destringe penseta, alezajul conic si dimensiunea ii asigura o forta suficienta ca sa nu se roteasca, mai repede se roteste scula in penseta.

Buna seara Domnule Bumbu

Multumesc pentru raspuns.

Si eu am la "freaza" de banc tot prindere cu penseta pe con Morse 2 asa cum ziceti cu filet M10 pe dreapta. Pentru slabirea pensetei, bara de stangere are un cilindru fixat solidar de ea acoperit de un manson infiletat in "crestetul" pinolei. La desurubarea barei de strangere cilindrul se misca solidar cu bara  pana se blocheza in manson. Dupa aceea forteaza penseta sa iasa din conul pinolei.

Deci inapoi la planseta.

E super placut sa-ti faci sculele singur chiar daca nu ies ca de fabrica

Cu stima

AFCtin

ucenic strungar

Link spre comentariu

Buna ziua, tuturor

Varianta finala,

Am gasit bara filetata M10 inox. Se aschiaza binisor cu cutitul de strung dar la gaurire si mai ales la filetare e naspa.

Pe bara, la lungimea potrivita, am fixat un inel care e solidar cu bara port penseta (gaura transversala filetata m4, +surub). Cum se vede in poza, inelul intra in piesa de fixare pe ax ul masinii, dar e acoperit de o saiba fixata cu 2 suruburi M3. Ideea este ca bara de fxare a pensetei se roteste liber in piesa de fixare pe axul masinii, dar datorita inelului solidar cu bara, aceasta  nu se misca in lungul axului masinii. Strang si mai ales slabesc penseta comod cu roata de strangere/slabire.

Am rezolvat-o si cu tamponul: am dat o gaura filetata in capatul barei (din nteriorul pensetei) aici pot introduce "tampoane filetate" de lungim diferite, care pot fi insurubate sau desurubate cum ai nevoie.:reytre

@ Domnule Bumbu: Multumesc pentru sfaturi si inspiratie. I-am copiat pe chinezi cum au facut ei la "masina" de frezat cu bara de stangere pensete pe conul pinolei

In varianta initiala aveam piesa de fixare a barei pe axul masinii filetata si ea deci, un filet in plus si de aici belele.

Cu stima,

AFCtin ucenic strungar

peneta.JPG

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Buna ziua stimati colegi de forum,

Am o problema cu polizoarele mele, anume pietrele nu stau corect asezate pe axele motoarelor si din aceasta cauza am vibratii mari.

Inainte de a-m face si eu bucsi pentru rezemerea pietrelor pe ax, asa cum a facut dlul Bumbu (am un umar pe axul motorului), va rog sa-mi spuneti ce se pune intre piatra propriuzisa si saibele de fixare a pietrei. Saiba de clinghetit de caron sau ce? 

Multumesc mult pentru ajutor.

Cu stima AFCtin

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări