Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna ziua si sarbatori fericite,

Am nevoie sa imbunatatesc strungul pe care-l detin si pentru asta am nevoie de ajutorul colegilor de pe forum (conta cost fireste).

Strungul meu nu are posibilitatea de a-i monta un tampon limitator  pe axul principal cand este necesar sa fac mai multe piese de aceeasi lungime.

Exista posibilitatea de a inlocui piulita care fixeaza fulia axului principal (vezi poza atasata) cu alta care sa fixeze fulia si sa sa aiba si rolul de a sustine tamponul in axul principal al masinii. Problema este ca nu pot sa filetez M26 pas 1. Daca se ofera cineva sa ma ajute contracost, trimit schita piulitei pe mesaj personal.

Cu stima

Piulita strung.jpg

Link spre comentariu

Adica ceva de genul ? Eu am facut-o hexagonala la mine. Intr-una de-asta se pot da gauri filetate de 5 pentru a prinde o placa de indexare pe ea sau capac pentru interior cu surub de strangere la bara distantier din mijloc.

Sigur ai M26 cu pas de 1 ? Eu am 27mm cu pas 1.5 la strunguletul mic.

De curiozitate: de ce nu poti sa faci filet de 1 ? nu este un filet chiar special ...

tzWicQ3.jpg

QPRs3Wz.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Buna ziua domnule Day_cata,

Nu pot sa filetez pentru ca nu am lira de pinioane completa si m-a rugat cineva sa-i fac cateva piese pentru care am nevoie de tampon.

Ideeea cu piulita hexagonala e super. Daca doriti sa ma ajutati revin cu schita piulitei (am sa verific atent cota filetuui si o sa ma uit si in cartea tehnica a strungului). 

Trebuie sa ma apuc sa refac si lira pentru rotile de filetat caci nu esti strungar daca nu poti sa filetezi pe strung :). Revin cu poze pe acest topic.

Astept raspunsul dvs

Multumesc mult:aplauze

Cu stima,

Antonio

Link spre comentariu

Buna ziua domnule area51,

Asta doresc, in gaura filetata numita de mine pe schita "filet tampon", un filet M12 pas fin, in care sa  sa introduc o tija tampon care sa-mi limiteze cat de adanc introduc piesa in penseta sau in universal. Nu pot sa fac filetul interior al piulitei care este de M26 sau M27 pe arbore (sigur trebuie sa verific in cartea tehnica a strungului). Pentru "filetul tamponului" am filiera M12 pas fin si pentru filetul contrapiulitei de pe tampon (contrapiulita nu e figurata in schita) am tarod M12 pas fin.

Multumesc pentru interes

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna ziua domnule Dany_cata,

Acum am inteles exact ce propueti dvs. Solutia e demna de luat in considerare datorita simplitatii si a faptului ca nu treuie sa dai piulita jos cand nu folosesti tamponul pentru a beneficia de diametrul maxim al gaurii arborelui.:aplauze

Tamponul il voi face din 2 bucati: corp si tija reglabila cu contrapiulita pentru reglaj si asigurare.

Ma puteti ajuta cu aceasta piulita? Daca da ma apuc ca ridic cotele exacte si sa fac schita de executie.

Multumesc pentru sugestii.

Cu stima,

Scan_20181226.bmp

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Exact, daca se doreste o fixare ca in prima schita se poate face ulterior o piulita M12, cu exteriorul rotund care sa intre in axul strungului, cu "chernere" pentru suruburile de fixare si se fixeaza in suruburile piulitei. Sau orice alta piulita este nevoie, aia ar trebui sa fie o treaba simpla.

Eu recomand masurarea filetului, nu citirea in manual. La strungul meu apar valori diferite de realitate la unele elemente, probabil manualul e unul generic pentru toata gama.

Suntem masinisti, cred ca ar fi mai bine o masuratoare precisa de genul: Exterior 26.76, pas 1.5, se poate masura si cu sublerul cu multa atentie sa nu fie vre-un varf pierdut la masuratoare. Cand nu am lera, eu masor distanta intre 10 varfuri (daca exista, daca nu, intre maxim cat pot) si aflu cat e intre fiecare varf.

gXcCyeR.jpg

Link spre comentariu

Buna ziua domule Dany_cata,

Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca ma puteti ajuta cu aceasta piulita?

1. Am lera de filete metrice pentru pasul filetului.
  2. Am sa masor cu atentie diametrul filetului de pe arbore si am sa va dau exact valoarea citita
  3. Gaurile filetate pentru suruburile de blocare le pot da si singur
  4. daca aveti material hexagonal e si mai bine ca voi putea strange piulita pe arbore cu o cheie reglabila, daca aveti material rotund dau o gaura pentru cheia  Alen care a venit in trusa strungului.

Astept raspunsul dvs.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Sigur, rezolvam, dar am nevoie de cote, pe langa filet masurat exact mai trebuie si distanta de la fulie pana la capatul axului strungului, adica lungimea filetata si lungimea totala a piulitei.

Nu am hexagon dar il fac, nu este problema, probabil o sa fim limitati la marime la diametrul pe care il am eu, dar inainte de toate imi trebuie cotele ca sa caut prin bucati sa vad ce am mai apropiat. Sunt hobby-ist, nu prea am stocuri de materiale, doar bucati pe care le-am adunat de pe unde am putut.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări