Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

@AFCtin: Pe poziția 9 din atașamentul lui Dan57, este ilustrat cricul, sau "popicul" reglabil continuu, iar pe poziția 10, găsim reazemul în trepte, pe care frezorul îl combina cu binecunoscutele bailagare din tabla de grosimi diferite, pentru a compensa lipsa de reglaj continuu. Ambele se utilizează așezate pe masa frezei, iar pe ele se sprijină unul dintre capetele bridei de fixare. Celalalt capăt se sprijină pe piesa de prelucrat. Forta de fixare este asigurata de un șurub înfiletat într-o piuliță "T" introdusa pe unul dintre canalele mesei de frezat. Șurubul trece prin gaura, sau canalul, special prevazute în brida.

In lipsa unor condiții mai bune, o tabla oricât de groasa se poate debita prin găurire. Punțile dintre găuri se pot tăia cu o dalta, dacă grosimea tablei nu este prea mare, cu bomfaierul sau cu o pânza speciala de ferăstrău de forma circulara fixata într-un cadru asemănător bomfaierului, dacă tabla are o grosime mai mare. cine are un șoarece electric, îl poate utiliza la tăierea punților dintre găuri.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Buna seara domnule Ola_Nicolas

Vis a vis de debitare, folesesc metoda gauririi si bomfaierul. Soricelul electric e o idee buna, caci taietura nu e limitata de cadru ca la bomfaier. De dalta nu poate fi vorba din cauza zgomotului si a "sensibilului" de sub mine.

Multumesc pt sugestie.

Cu stima

Buna seara,

asta da Minifreza:

http://www.axminster.co.uk/axminster-engineer-series-su1-universal-mill-505104

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna ziua

Gata suportul pentru comparator si un cric mititel pentru "freza" mea. Am gasit la fier vechi o bucata de fier 40X40 din care voi incerca sa-mi fac 2 blocuri in trepte.

Cu stima,

post-197361-0-14656100-1497889237_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

... aici aduc a nu stiu cata oara in discutie modificarea intelesului la cuvantul "COCALAR" , acum ar fi ceva in genul de smecheras pe cand sensul acordat si de natia caruia ii apartine era de tigan mancator de pui morti luati de la groapa de gunoi ...

Este posibil, ca termenul "cocalar" sa nu provină de la termenul, care crezi tu ca ar fi cuvântul de obârșie. Prin anii '70 în orașul Constanta, unde am copilărit, țiganii introduseseră un joc de noroc original, numit "coci" Se juca cu niște bile de rulment de mărime potrivita. Fara sa ai voie sa miști mana din umar sau încheietura cotului, trebuia cu aceste bile sa lovești monedele (sau stiva de mai multe monede) care se fixa direct pe sol. Deoarece nu era permisa decât mișcarea pumnului din încheietura, țiganii inventaseră un procedeu denumit "chiștoc". Jocul acesta s-a răspândit foarte repede în Constanta. Se juca chiar și în curtea școlilor. Il practicau foarte multi, însă doar foarte putini aveau o tehnica desăvârșita. Aceștia ii "leftereau" pe toți ceilalți. In Constanta, acestor mari măiestri în jocul de "coci", li se spunea "cocargii". Am avut prilejul în anul 1969 sa plec împreuna cu părintii mei într-un circuit prin țara. Nu am întâlnit jocul nici în București și nici în celelalte mari orașe ale tarii prin care am trecut, cu excepția Ploieștiului. Aici se regăsea acest joc. Nu știu precis care era specificul jocului acolo, însă este posibil ca marii măiestrii ai coci-ului sa nu fi fost numiți cocargii precum în Constanta, ci cocalari. Este doar o presupunere, însă este evident ca în acest caz s-ar putea pune semnul egal intre Catargiu si jmecheras. Din punctul meu de vedere, nu cred ca a manca pui morți de la groapa de gunoi este o șmecherie. De aceea bănuiesc ca geneza cuvântului cocalar este în cu totul alta parte.

@AFCtin: Felicitări, însă un suport pentru ceasul comparator, ar trebui sa aibă cel putin 3... 4 articulații pentru poziționare in spatiu. Va trebui sa te gândești la aceasta.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

"cocalar

Definitie preluata din dictionarul DEX Online Link

Cocalar, cocalari. s. m. (arg.) Cocalarul este un om deosebit, cu sentimente, pasiuni şi visuri. Din cauza modului în care se îmbracă, vorbeşte şi se comportă, mulţi oameni îl tratează cu lipsă de respect, lehamite sau chiar îl ignoră şi ocolesc. Pentru a înţelege mai bine un cocalar trebuie să-l cunoşti mai întîi: Cocalarul automobilist Cunoscut în cartier pentru cel mai rezistent scotch de pe farurile maşinii, cocalarul automobilist este o întreagă enciclopedie auto & tuning. Neon, lunetă, lămpi de poziţie albastre, autocolante (BOSS, SONY, 2fast4u, Need4Speed). Transformă orice Oltcit model 1983 în vedeta grătarului de duminică de pe Străuleşti. Deseori în trening, conduce sprijinit de tetiera scaunului din dreapta aruncînd priviri sfidătoare pe sub parasolarul 'sport' (cît jumatate din parbriz). Boxa trebuie să fie boxă şi din ea trebuie să se audă, în funcţie de talentul cocalarului, manea, paraziţii sau house. Cocalarul meloman Când se întîmplă să nu fie bun cunoscător şi dansator de manele, cocalarul este de partea cealaltă a baricadei. La fel de redus încît să se proclame 'rapper' sau 'rocker', îşi poartă cu demnitate tricoul cu Eminem sau are, evident, un aer superior în hanoracul lui cu Linkin Park. Toţi ăştia se întîlnesc la concertele organizate de primărie şi-şi etalează şlapii, maio-ul, chiloţii aparent neglijent ieşiţi din blugi, numărul de pe tricou sau garderoba nike. Campioana Cocalarul de sex feminin se intitulează gagică, talentată, versată sau campioană. Ea este, în accepţiunea oricărui gherţoi, fie 'femeia'/'fata' cuiva, fie curvă. Evident că ea se numeşte că e proastă, pentru contrast. Ea este desăvîrşită dacă e îmbrăcată în roz, dacă a participat la Miss Ţăndărei sau dacă are poze de la mare în poziţii din reviste. Îi place sau învaţă să-i placă să danseze. Lasciv e mai bine, pe masă e perfect. Microbistul Un oagăr senzaţional trebuie să fie şi microbist şi să-i şadă bine în postura de ninja cu fular. El face parte din brigăzi cu nume italieneşti pentru a fi mai puternic decît duşmanul. Sămânţa caldă de floare îl face şi mai puternic. Cocalarul electronic Cocalarul electronic, aşa cum a fost denumit de trupa aceea pe a cărei muzică dau din buci în do major campioanele şi care compune clişee pentru bagabonţi, îşi duce viaţa pe irc. Deghizat în iubtz3l sau altfel, se bagă în seamă cu dulcika16, Dea}{18 şi fac schimb de poze. Este mai valoros atunci cînd are sait personal (un fel de carte de vizită) cu bine-cunoscutele 'poze cu mine', 'poze cu mine lîngă o maşină tare', 'poze cu mine lîngă o vedetă', deci lol.

Această sursă include definiţii ale unor cuvinte de uz curent care nu există în nici unul din celelalte dicţionare, , ,

cocalar, cocalari, s.n. Persoana in care nu poti avea incredere, neserioasa.

Dicţionarul explicativ al limbii române, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998

cocalar, cocalari, s.n. Persoana in care nu poti avea incredere, neserioasa.

Această sursă include definiţii ale unor cuvinte de uz curent care nu există în nici unul din celelalte dicţionare, , ,

cocalar = termen ce denumeste acele persoane lipsite de etica, neincadrate prin actiunile lor in limitele bunului simt.Se disting in general prin burtile mari , cefe groase si transpirate , lanturi groase atarnate la gat. Preferintele lor muzicale sunt formate din manele si muzica house.

Dicţionar al limbii române actuale (ediţia a II-a revăzută şi adăugită), Zorela Creţa, Lucreţia Mareş, Zizi Ştefănescu-Goangă, Flora Şuteu, Valeriu Şuteu, Editura Curtea Veche, 1998"

Scuze de off topic.

On topic, suportul este excelent, insa are putine aplicatii.

Link spre comentariu

On topic, suportul este excelent, insa are putine aplicatii.

Buna seara tuturor

Am folosit cricul deja pentru a sprijini o tija care iesa mult din menghina si cand incercam sa o frezez aluneca in jos spre masa frezei

M-a apuc si de blocurile de sprijin in trepte

@Ola_nicolas Am deja pentru comparator mai multe brate de sectiune patrata, dar problema mea este ca materialul este foarte moale (profil pentru gardurile din fier forjat). Ce material ar trebui sa caut pentru ca bratele sa fie un pic mai elastice nu moi ca "ciunga"?

Multumesc

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Materialul de care dispui este foarte bun. El are o elasticitate suficienta pentru ceea ce dorești. Din câte știu eu și cele profesionale se fabrica tot din materiale moi. Dispozitivul nu trebuie sa fie rezistent, ci doar sa aibă o manevrabilitate funcțională. Exista situații în care ceasul comparator trebuie sa fie orientat în poziții foarte dificile. De aceea suportul se segmentează, iar intre segmente se fac articulații. De asemenea diferitele tije (segmente) trebuie prevazute și cu posibilitatea de alungire, sau scurtare. La legătura https://www.google.ro/search?q=suport+ceas+comparator&rlz=1C1AOHY_roRO728RO728&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijr4Os19DUAhVHDMAKHdUxDE0QsAQILw&biw=1280&bih=685 , ai posibilitatea sa studiezi diferite construcții pentru asemenea dispozitive și sa iți faci o idee despre ceea ce ai de făcut.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Buna ziua tuturor,

Am imbunatatit papusa mobila a strungului meu cu o rigla electronica.

Rezultatele sint multumitoare. Jocul surubului pinolei nu nu mai afecteaza masuratorile.

Va urez sarbatori fericite si Cristos a inviat! :)

Cu stima

Antionio

Papusa mobila.JPG

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua,  Trebuie sa gauresc simultan o bucsa de alama si bacul de aluminiu in care aceasta a fost introdusa fortat, pentru un surub care sa evite rotirea bucsei in bac. Cand gauresc, spiralul tinde sa devieze catre bacul de aluminiu mai moale. Se poate evita devierea spiralului? Multumesc

Cu stima, 

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

depinde de adâncimea găurii . daca nu este foarte adânca se poate face un conducator din oțel . de vrio 10 mm grosime , care sa fie fixată cumva de piesa sau poti încerca sa găuresti cu o freza deget de carbura, daca ai dimensiunea potrivită , daca nu eu as pregăurii cu o freza mai mică dupa care as baga burghiu . gaura nu trebuie sa fie exact pe mijloc , daca un pic prinde ambele materiale ii ok . 

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări