Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

de asemenea pe la minutul 5,40-5,50 o sa vedeti o verificare cu ceasul comparator cu un dispozitiv ca cel pe care l-am realizat si eu.

Colegul AFCtin ma intreba pe alt topic detalii despre utilajul meu. Este identic cu cel din film. Are la baza exact acelasi utilaj si menghina este identica.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

... Tata imi zicea ca sunt "zencuitoare" pentru operatia de zencuire (tesire si debavurare gauri) ...

Zencuitor, este o denumire generica, sub care sunt cunoscute mai multe categorii de scule pentru prelucrat gauri. Astfel, largitoarele, lamatoarele si tesitoarele conice, fac parte din categoria zencuitoarelor. Ceea ce ai tu in poza, sunt freze conice pentru tesit la 90 de grade si nu apartin categoriei zencuitoare, desi poti sa le utilizezi pe freza la tesit gauri. Nu este insa operatia specifica la care sunt utilizate. Cu ele se pot tesi muchiile pieselor prismatice pe freze, sau se pot realiza canale prismatice cu unghiul de baza de 90 grade.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

AFCtin: Se poate taia direct si apoi se adanceste canelura cu margini drepte, sau se poate face mai intai o canelura dreapta adanca, dar este munca mai multa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@Dan57: Eu credeam ca am lamurit chestiunea. Din 1950 cand s-a dat la cules Cartea Frezorului si pana acum sunt 67 de ani, adica mai mult decat are cel mai batran dintre interlocutorii acestui subiect. Intre timp lucrurile au evoluat, din foarte multe puncte de vedere si in primul rad din punct de vedere lingvistic. Daca ne aducem aminte din istoria moderna (adica de dupa cel de al 2-lea razboi mondial) exact in anii '50 a fost o larga reforma gramaticala, lexicala si ortografica a limbii romane realizata de Academia Romana, sub presedintia marelui Mihail Sadoveanu. Cu aceeasi ocazie, s-au facut si conventiile actuale in ceea ce priveste lexicologia tehnico-stiintifica. De atunci s-au succedat cateva zeci de promotii prin facultatile Institutului Politehnic Bucuresti, sau a altor institute de invatamant superior din tara. Doar ca fapt divers, cu mai mult timp in urma a existat o contradictie pe marginea termenului de tensiune "bifazata". La contre au participat de aceeasi parte a baricadei foarte multi dintre membrii "grei" ai ElForum, precum si al altor forumuri, printre care miticamy si em2006. Singurul argument al acestora ca sa nege o astfel de notiune, a fost acela ca acum peste 150 ani (pe timpul "razboiului curentilor") castigat de Nikola Tesla in defavoarea lui Edison, a existat un sistem energetic specific timpului, denumit in acelasi mod - Sistem energetic "bifazat". Dupa primul razboi mondial, dar mai ales dupa al 2-lea razboi mondial, lucrurile s-au schimbat in mod fundamental. In acest sens retelele energetice au fost inlocuite in exclusivitate de retele trifazate, din care la consumatorii casnici au fost trase aproape in exclusivitate circuite monofazate. A fost apoi definit si generalizat sistemul de tensiuni "polifazate", adica cu 1, 2, 3,..., n faze. Sistemul generalizat a fost introdus si in invatamantul superior tehnic, iar eu l-am studiat in anul 1972 ca student al unei facultati de electromecanica. Desi am argumentat cu lucrari tehnice care circula pe internet in care notiunea se utilizeaza in mod curent, cei care au sustinut inexistenta, au ramas cu opinia lor. De aceea, cred ca o asemenea contra lingvistica ar trebui sa se opreasca aici. Nu cred ca trebuie sa o luam de fiecare data de la Edison si Tesla, sau de la pionierii masinilor unelte ca sa reinventam notiunile tehnice. Ele se pot transmite prin procesul de instruire, asa cum a evoluat in zilele noastre.

Link spre comentariu

@Dan57: Eu credeam ca am lamurit chestiunea. Din 1950 cand s-a dat la cules Cartea Frezorului si pana acum sunt 67 de ani, adica mai mult decat are cel mai batran dintre interlocutorii acestui subiect. Intre timp lucrurile au evoluat, din foarte multe puncte de vedere si in primul rad din punct de vedere lingvistic.

Salut Ola, eu NU contest ca s-au mai modificat denumirile ci doar am mai adaugat o "noua" denumire. P.S. Cartea a aparut in 1957, c-am greu s-a "cules". In privinta "lingvistici" am mari semne de intrebare si aici aduc a nu stiu cata oara in discutie modificarea intelesului la cuvantul "COCALAR" , acum ar fi ceva in genul de smecheras pe cand sensul acordat si de natia caruia ii apartine era de tigan mancator de pui morti luati de la groapa de gunoi. (iertare pentru off topic dar trebuia o exemplificare si nu aveam alt argument la EVOLUTIA limbajului). :scarpin

Link spre comentariu

... Cartea a aparut in 1957, c-am greu s-a "cules"...

Nu aveam habar cand a aparut. Am zis si eu un an oarecare. Oricum daca a aparut in '57 este de varsta ta. Sau ma insel? Reformele limbii romane dateaza aproximativ din aceeasi perioada. In ceea ce priveste definitiile lingvistice intalnite pe internet, este normal sa ai semne de intrebare. Ele pot fi adaugate de oricine. Oricum, ideea care ar trebui sa se desprinda de aici este aceea ca o meserie se invata cu tot cu termeni si definitii de la un meserias si nu din sursele incontrolabile de pe internet. Daca ai cunostinte de limba engleza si poti invata din surse scrise in aceasta limba, nu trebuie sa iei ca atare primul inteles pe care il gasesti cu traducatorul google online, relativ la acel termen. Trebuie sa mai intrebi pe 'ici si 'colo si cate un meserias mai experimentat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am promis si nu m-am tinut de cuvant asa ca revin cu "ghiare" si altele.. P.S. Comparatorul (foto) este dintr-o carte de metrologie al firmei Mitutoyo.

Buna seara,

Cricul sau popicul prezentat in prima fotografie se fixeaza sau nu pe masa masinii de frezat.|

Miltumesc pentru informatii

Cu stima,

Suna si arata destul de asemantor cu Senkerele nemtilor. Probabil de acolo le si vine numele.

Buna seara

Multumesc mult pentru informatii

Cu stima,

Buna seara,

In conditii de apartament exista oare si alta metoda de debitare placi (asta are 20mm grosime)?

Multumesc

post-197361-0-64882000-1496773065_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări