Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna seara,

Am ceva joc lateral la parghie si voi incerca sa stang "furca" care o tine in stift. N-am mari pretentii de precizie. Cand o sa am o freza ca lumea sigur cumpar un comparator ca cel expus de Dvs.

Comparatorul dvs are parca cursa +0.04_0_+0.04mm (cu 0 pe mijloc). Comparatorul meu are cursa 0_3mm. Pozitia 0 o aleg eu cam la jumatatea cursei. In orice caz la mine datorita parghiei nu mai am indicatiile reale la cadran. Oricum folosesc dispozitivul ca "indicator de zero".

Cu stima,

Link spre comentariu

Nu cred ca vrei sa pui intrebarea aia ca iar apar baietii de mai sus cu denumirile lor de la "meseriasi" care n-au nici o treaba cu realitatea sau cu cartile, dar ei stiu ca trebuie sa fie ca ei si o sa sutina asta pe urmatoarele 4 pagini de forum !

Eu l-am cumparat ca "Lever Dial Test Indicator" si din punctul meu de vedere asta este termenul corect, nu cel tradus de cine stie ce mare inginer roman care doar a furat termenul si aparatul de la inventatorul lui si stabileste el un nume.

Problema cu parghia de mai sus este ca sistemul trebuie facut relativ similar cu randalina mea, lagarele perfect pasuite sa nu aiba joc masurabil dreapta-stanga ori daca parghia respectiva tinde sa se miste drepta-stanga deja poate sa afecteze masuratoarea.

Bineinteles ca se poate face si un suport la freza care sa o centreze pe canalele T, suport prima data reglat frumos cu comparatorul si apoi la demontare-remontare menghina doar se pune suportul respectiv si se impinge menghina in el.

Esti mai rau ca o "tata", esti rau si ranchiunos, nu accepti sa fi contrazis...

Nu vrei sa faci o vizita la firma unde lucrez?

Aranjez eu sa stai de vorba cu patronul( fost director tehnic.la IMF) si cu colegii mei.

Vorbesc serios, altfel nu vad cum sa te fac a intelege.

O sa vezi si ce lucram aici, astfel te vei convinge de realitatea corecta!

Link spre comentariu

Buna seara,

Ce nume are acest tip de aparat de masura?

denumirea veche

denumirea frecventa pe internet

Multumesc

Cu stima

Eu de ceas pupitast sau comparator pupitast il stiu.

Asa, il stiu toti distribuitorii din Ro.

Ar fi bine sa frezezi o fateta pe spatele falcii fixe a menghinei pe care sa o folosesti la pozitionare.

Partea interna a falcii va mai prinde indentatii in urma folosirii.

Poti folosi si un comparator normal, montat inclinat si tii cont de cosinusul unghiului pe care`l face cu falca.

Reduci precizia insa tot e mai precis decit un dispozitiv improvizat.

P.S. @spik,

am dat like pentru oferta pozitiva de ajutorare!

:31

Grig

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Nu vrei sa faci o vizita la firma unde lucrez?

Aranjez eu sa stai de vorba cu patronul( fost director tehnic.la IMF) si cu colegii mei.

Multumesc de oferta dar cred ca deja tehnologia din propriul meu atelier de hobby o depaseste pe cea a fabricii respective si cu siguranta nu as avea prea multe de invatat.

Mai ales daca imi zici de vechii meseriasi... am vazut destui si daca pe meseriasii comunisti ii numesti meseriasi, e clar ca avem standarde diferite.

Alta problema de luat in calcul: eu nu am facut profesionala, adica scoala necesara pentru a fi un meserias de-asta de care tot lauzi tu (sper ca intelegi ideea). De asemenea eu nu lucrez dupa desen tehnic primit de la inginer sau din alta parte. Eu mi le construiesc singur incepand de la partea de functionalitate pana la desenul tehnic si planul de executie. Nu am alta persoana cu studii superioare care sa inventeze sau sa proiecteze piesele pentru mine si planul de executie. E usor sa dai o gaura acolo unde scrie pe desenul tehnic, dar oare cat de usor este sa gandesti tu gaura aia, de ce este acolo? ce diametru este ? ce material ? cat material ramane in jur ? cum se imbina cu piesele alaturate ? etc....

Meseriasii tai, astia care lucreaza pe freze si strunguri, cat de bine se descurca intr-un program de proiectare ? Cat de bine pot sa construiasca totul de la zero, inclusiv ideea, pentru propriul lor proiect ?

Poate e bine sa iei si asta in calcul cand lauzi meseriasii.

Am ceva joc lateral la parghie si voi incerca sa stang "furca" care o tine in stift. N-am mari pretentii de precizie. Cand o sa am o freza ca lumea sigur cumpar un comparator ca cel expus de Dvs.

Comparatorul dvs are parca cursa +0.04_0_+0.04mm (cu 0 pe mijloc). Comparatorul meu are cursa 0_3mm. Pozitia 0 o aleg eu cam la jumatatea cursei. In orice caz la mine datorita parghiei nu mai am indicatiile reale la cadran. Oricum folosesc dispozitivul ca "indicator de zero".

Parghia aia stransa o sa blocheze, nu o sa mai aiba forta comparatorul sa o impinga decat cu un arc ajutator dar oricum se complica treaba.

Comparatorul mic din poza este de 0.01 deci are cursa -0.4_0_+0.4 si a costat vreo 40 lei :rade: deci cam cat bara aia de alama din parghia prezentata de dumneavoastra.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu
Multumesc de oferta dar cred ca deja tehnologia din propriul meu atelier de hobby o depaseste pe cea a fabricii respective si cu siguranta nu as avea prea multe de invatat.

/quote]

Era vorba de meserie si meseriasi, nu de tehnologie. Tehnologia "adaugata" din atelierul dumitale hobby poate fi implementata de un elev de liceu si chiar mai bine.

Oricum, ati demonstrat inca o data ce am spus mai sus.

Va doresc cele bune si cat mai multe realizari.

Link spre comentariu

Eu de ceas pupitast sau comparator pupitast il stiu.

Asa, il stiu toti distribuitorii din Ro.

Ar fi bine sa frezezi o fateta pe spatele falcii fixe a menghinei pe care sa o folosesti la pozitionare................

Grig

Buna seara tuturor,

Am frezat deja ineriorul falcii fixe.

Deci la pozitionarea precisa a menghinei pe masa demontez bacul, reglez pozitia menginei, si apoi pun bacul la loc.

Incerc sa fac alata montura pentru comparator, tija la 45 grade inclinare fata de axul masinii. Cam naspa gu gaura inclinata dar voi incerca.

Multumesc pentru sfaturi.

Cu stima

.............Comparatorul mic din poza este de 0.01 deci are cursa -0.4_0_+0.4 si a costat vreo 40 lei :rade: deci cam cat bara aia de alama din parghia prezentata de dumneavoastra..............

Buna seara,

A meritat incercarea mea de a rezolva problema cu mijloacele aflate la indemana. Daca e asa ieftin sigur cumpar si eu unul.

Multumesc pentru informatie,

Cu srima

Link spre comentariu

Incerc sa fac alata montura pentru comparator, tija la 45 grade inclinare fata de axul masinii. Cam naspa gu gaura inclinata dar voi incerca.

Nu inteleg de ce ar fi o problema cu gaura inclinata. Se fac foarte usor frezand usor zona de intrare inainte de gaurire.

Eu as face o simpla tija cu articulatie cu surub pe mijloc si reglez de acolo unghiul. Practic tai bara pe care este prins comparatorul, dau gauri prin capetele ei si le prind inapoi cu surub.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Daca nu poti freza spatele falcii fixe atunci pozitioneaza menghina, fixeaza bacul frezeaza fata bacului si apoi in spatele lui

frezeaza un umar sau o degajare pe care sa o iei de referinta fara a mai demonta bacul.

La fiecare montare demontare risti sa nu se mai aseze la fel si desi vei avea falca menghinei aliniata piesa sa nu fie.

Link spre comentariu

Daca nu poti freza spatele falcii fixe atunci pozitioneaza menghina, fixeaza bacul frezeaza fata bacului si apoi in spatele lui

frezeaza un umar sau o degajare pe care sa o iei de referinta fara a mai demonta bacul.

La fiecare montare demontare risti sa nu se mai aseze la fel si desi vei avea falca menghinei aliniata piesa sa nu fie.

Buna seara tuturor,

Am incercat cu primele 2 bacuri sa le iau fata dreapa pe fetele interioare si din cazua ucenicului si a faptului ca freza e moale s-a ales praful desi am mers cu 0.25mm span. Sa incerc sa fatetez bacurile cu un span si mai mic 0.1mm? In spatele bacului de pe falca fixa am loc suficient de o fatetare de aliniere.

Multumesc pentru sfaturi.

Cu stima

Deci fara demontarea bacului.

Nu inteleg de ce ar fi o problema cu gaura inclinata. Se fac foarte usor frezand usor zona de intrare inainte de gaurire.

Eu as face o simpla tija cu articulatie cu surub pe mijloc si reglez de acolo unghiul. Practic tai bara pe care este prins comparatorul, dau gauri prin capetele ei si le prind inapoi cu surub.

Buna seara din nou,

Super ideea cu articulatie reglabila. Incerc s-o pun in aplicare. Va tin la curent.

Multumesc pentru informatii.

Cu stima,

Link spre comentariu

Alta metoda de aliniere rapida pe care am folosit-o de multe ori, este chiar sa isi faca singura alinierea.

Se lasa clemele care fixeaza menghina putin mai slabe, se monteaza o bara rotunda in freza (eu folosesc o bucata de codita de la un burghiu de 10mm) si se plimba capul de frezare cu bara rotunda de-a lungul bacului fix al menghinei avand grija sa fie mereu in contact. In felul asta o sa o traga singura pe pozitie. Se strang clemele mai tare si se trece iar, verificand sa faca contact la ambele capete. Se strang clemele definitiv si gata. La un cnc metoda asta aliniaza menghina cel mai rapid posibil din doar cateva treceri care dureaza cateva secunde fiecare.

Nu este cea mai precisa metoda, dar cu siguranta depaseste nevoile de precizie uzuale ale unui hobbyist, abaterea este maxim de ordinul catorva sutimi pe toata latimea menghinei.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

@AFCtin: Menghina ta este una fixa. Adica nu se poate roti pentru poziționare sub un anumit unghi. De aceea, cea mai buna soluție este sa o fixezi pe masa frezei cu talpa de fixare în sus, sa aliniezi bacul cu un ceas comparator și apoi sa frezezi un canal cu o freza cilindro-frontala de aceeași dimensiune cu canalul din masa frezei. Canalul trebuie poziționat exact la jumătatea distantei dintre axele urechilor de prindere și va avea adâncimea de 2... 3 mm. Realizezi apoi o pana prismatica de aceleași dimensiuni, care sa intre jumătate în canalul realizat pe talpa de fixare a menghinei și jumătate în canalul central al mesei. Pana o fixezi cu doua șuruburi în doua găuri filetate practicate direct în canalul din talpa menghinei. După ce termini aceasta lucrare, fixezi menghina pe masa cu pana introdusa în canalul central, o fixezi cu șuruburile de fixare și piulițele "T" și verifici paralelismul bacurilor cu ajutorul comparatorului. Dacă nu se încadrează în 2... 3 sutimi de milimetru pe toată lungimea, sau dacă vrei o centrare și mai precisa, atunci faci o frezare de finiție la cele doua bacuri. In acest fel, de câte ori vei demonta și re-monta menghina, ea se va alinia singura după direcția penei montata pe talpa.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@AFCtin: Menghina ta este una fixa............ ea se va alinia singura după direcția penei montata pe talpa.

Buna ziua,

Multumesc mult pentru idee

Ma gidesc cum sa o pun in practica, chiar daca nu-mi iese mangina se va putea folosi in continuare cu un canal transversal pe talpa.

Nu-i nevoie de mare precizie la ce piese fac eu, dar e bine sa aliniez menghina pe masa masinii.

Trebuie de asemenea sa invat cum se verifica cu comapratorul daca capul de frezare e la 90grade vis avis se masa de frezare.

Va rog mult daca aveti la indemana "formula de calcul pentru gradatiile sublerelor", nu mai stiu exact unde a-ti postat-o aici pe forum.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

... "formula de calcul pentru gradatiile sublerelor", nu mai stiu exact unde a-ti postat-o aici pe forum...

Eu nu stiu sa fi postat asa ceva. Poate altcineva.

Link spre comentariu

Poti face un sistem ca asta al meu

din tija rectificata de 12-16mm, din aceea cromata, ca sa o poti prelucra usor.

eu am doar 2 tije, dar poti face 3 si ai mai multa mobilitate.

vezi in poze ca ceasul se poate aseza orizontal, sau vertica.

........

eu am pus acolo un ceas normal, dar exista si versiuni miniatura cu diametrul de 40mm

.........

acel pupitas chinezesc pe care ti l-a aratat colegul costa cam 15 USD in china pe aliexpres, si e foarte bun pentru micii mesteri.

si pe ala o sa ai nevoie sa il prinzi cu ceva, ca are el un adaptor vertical / orizontal, dar pe ala te poti cupla cu tije ca cele pe care le-am facut eu.

......

intre timp am facut si un filmulet... uite aici, ca sa fie mai simplu...

......

Pentru ceas pupitas romanesc rotund, din ala de 2 microni o sa fie nevoie sa ai tijele potrivite ca lungime specific masinii tale, uite in poze eu amridicat la maxim coloana ca sa incapa...

...

https://goo.gl/photos/RL5bmS3WpAgj7kFE6

...........

mai adaug ceva legat de prinderea pieselor in menghina, ce am discutat anterior cand ziceam de utilizarea calelor sub semifabricat pentru a nu aluneca din pozitia de lucru

....

de asemenea pe la minutul 5,40-5,50 o sa vedeti o verificare cu ceasul comparator cu un dispozitiv ca cel pe care l-am realizat si eu.

post-175162-0-05460400-1496682238_thumb.jpg

post-175162-0-11805500-1496682249_thumb.jpg

post-175162-0-00646900-1496682293_thumb.jpg

post-175162-0-91679300-1496685248_thumb.jpg

post-175162-0-03973300-1496685260_thumb.jpg

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Poti face un sistem ca asta al meu

din tija rectificata de 12-16mm, din aceea cromata, ca sa o poti prelucra usor.

eu am doar 2 tije, dar poti face 3 si ai mai multa mobilitate.

vezi in poze ca ceasul se poate aseza orizontal, sau vertica........

Buna seara,

Multumesc mult pentru informatii si filmulet.

Am si eu un comparator de diametru mic dar nu intra inte falcile menghinei care are deschiderea maxima de aproximativ 38mm. pana una alta ma folosesc de ea asa cum este. Am aliniat-o pe masa frezei cu "dispozitivul" meu si n-am batai mai mult de o diviziune doua in ambele sensuri. Am sa trag pe o tabla doua frezari de test la 90 grade si am sa verific cu echerul de test. sa vedem daca iese cat de cat la 90 grade.

Am vazut in filmulet ca freza Dvs are batiul ca la mine deci probabil acelas proiect dar probabil mai bine executata.

Cu stima,

Eu nu stiu sa fi postat asa ceva. Poate altcineva.

Buna seara, multumesc oricum.

Cu stima,

Buna seara,

Sculele din imagine sunt pentru tesirea gaurilor si indepartarea spanului.

Cum le zicem?

Tata imi zicea ca sunt "zencuitoare" pentru operatia de zencuire (tesire si debavurare gauri)

Multumesc

post-197361-0-02488900-1496687477_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări