Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am facut lamajele pe talpa menghinei, am facut si doua saibe mai groase cu guleras. Mai am de facut patru piulite dreptunghiulare pentru sloturile "frezei" mele. In prezent folosesc suruburi de M12 la origine pe care le-am refiletat coada cu M8, capetele hexagonale ale suruburilor de M12 intra la fix in sloturile mesei de frezat.

Ca tot am prins curaj la frezare am taiat si canalele de pana la axul treptei intermediare de fulii de la strung. Ma apuc cu nadejdie de placa suprt al acestui ax.

Cu stima,

post-197361-0-08225900-1495975864_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Legat de calirea bacurilor, o forja se poate face foarte usor. Tot ce trebuie este un arzator care se gaseste la orice supermarket tehnic.

Pentru calirea bacurilor se poate improviza rapid o astfel de forja.

Prima este dintr-o cutie de compot de 1litru cu un amestec pe baza de ipsos. Temperatura atinsa este destul de mare pentru tratare termica.

km3lmsi.jpg

A doua forja este mai mare, izolata cu vata ceramica si mortar refractar. Temperatura atinsa nu o stiu dar a topit si bara de alama si cupru.

Ac553Qy.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Asta este cea mai buna metoda sa te sabotezi singur in ziua de azi, folosirea arhaismului in locul neologismului.

O sa ajungi de multe ori la faza sa cauti un produs sau chiar imposibilitatea de comunicare cand toti folosesc termenii noi, inclusiv importatorii / vanzatorii care traduc denumirea produselor folosind dictionarele si "clamp" se traduce in "clema", iar tu cautand produsul respectiv nu o sa il gasesti. Sunt multe cazuri cand termenii au fost inlocuiti cu neologisme si totul doar a ajutat la comunicare, iar cei care au ramas la arhaism au fost afectati. O sa vina un client la tine sa iti ceara sa ii faci o clema de prindere pentru cnc-ului lui si tu nu o sa sti ce este aia, ca tu o numesti brida, dar el foloseste neologismul.

Un adevarat meserias nu este ala care citeste din carti nonstop fara nici un fel de practica, care a vazut o freza doar in vizitele la uzine, mai degraba meseriasul este chiar hobby-istul (alt termen?) ala care totusi foloseste masinile si in felul lui chiar reuseste sa faca piesele si de multe ori la cote foarte precise, cu siguranta mult mai precise decat meseriasul mult laudat.

Nu am inteles faza cu bronz/rulment dar poate vrei sa le spui asta la toti care folosesc la motoare, chiar la lagare de precizie si alte locuri bucsi de bronz in locul rulmentilor. Din cate vad eu in mediul inconjurator, sunt multe cazuri cand bronzul inlocuieste cu succes rulmentii si chiar se descurca mult mai bine. Daca te referi la ambielaj, mai multe motoare folosesc bucsi de bronz decat rulmenti, daca te referi la ghidajele liniare - bucsile de bronz sunt produse de elita, mult mai scumpe si mai exclusiviste decat rulmentii liniari, daca te referi la axul strungurilor, cele mai precise strungururi folosesc bucsi si lagare nu rulmenti.

Edit la postul de mai sus cu forjele: Eu le folosesc la calire-decalirea frezelor si cutitelor de strung speciale facute de mine din bara de otel si functioneaza perfect.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Constructorii de masini si unelte au de obicei ceva cercetari si calcule in "spate", deci acolo unde au pus rulment de obicei nu prea se preteaza o bucsa!

Tehnica nu iarta!

Altfel spus, nu trebuie interpretat decat constructiv ceea ce scriu.

Link spre comentariu

Se iau in calcul si considerente care tin de costurile de productie, de usurinta de asamblare, reparare, inlocuire a componentelor, etc... locuri in care rulmentii tin loc fruntas.

Asa cum am zis, cand vrei precizie se pare ca bucsile de bronz sunt superioare, si da, poti lejer sa faci adaptari de la una la alta. Exemplu mini cnc-urilor si imprimantelor 3d unde bucsile de bronz sunt superioare rulmentilor desi initial tijele respective sunt construite pentru rulmenti.

Cam asa arata un ax de strung de precizie, remarca ce fel de rulmenti sunt acolo.

img36.jpg

Altfel spus, nu trebuie sa critici o persoana cand tu personal nu sti despre ce vorbesti.

Link spre comentariu

Clemele mele. Bine ca nu mai este renumitul moderator abuziv ca ne obliga sa le numim bride sau cine mai stie cum.

Clemele alea sint de fapt suruburi cu piulita T, atit si nimic mai complicat, au o denumire clara, nu`s cleme sau bride.

Bridele sint elemente de asamblare sau fixare.

Un element particular de brida este biela!

Sint elemente singulare, adica dintr`o singura bucata.

Clemele in general sint elemente mai complexe sau macar deformabile folosite tot la fixare.

Exemplul este clema de rufe, formata din 2 bride si un arc.

Referitor la bucsa de bronz la care facea referire @spik, e adevarat ca la majoritatea motoarelor se foloseste bucsa

in biela insa trebuie specificat, motoare in 4 timpi.

La cele in 2 timpi majoritatea au rulment, de care o fi, dar rulment.

E de preferat sa folosim termenii corecti tehnici eoareca asa mai invata si altii citeceva.

Link spre comentariu

Referitor la bucsa de bronz la care facea referire @spik, e adevarat ca la majoritatea motoarelor se foloseste bucsa

in biela insa trebuie specificat, motoare in 4 timpi.

La cele in 2 timpi majoritatea au rulment, de care o fi, dar rulment.

Exista doua capete ale unei biele. Chiar daca unele motoare in 2T au rulment jos, la capatul bielei in care este pistonul nu am apucat sa vad niciodata rulment, doar bucsa in 100% din cazuri.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Inseamna ca nu te`ai uitat bine sau ai vazut doar 1 motor mic.

Doar in cazul asta ai dreptate.

Alea de aeromodele sint cu bucse si in bolt si in magneton insa`s mici.

https://www.generalmotor.ro/cumpara/ambielaj-rulmenti-scuter-piaggio-50-80cc-3877028

https://www.generalmotor.ro/catalog/ambielaj-drujba-268112

Sper ca`s destule.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu

Termenul de "bridă", este consacrat în literatura tehnica românească, pentru a denumi dispozitivele specifice de fixare pe mesele mașinilor unelte. Clemele, sau agrafele, au alte întrebuințări lexicologice în limba româna.

Un adevarat meserias foloseste termenul "brida" si nu clema, agrafa sau alti termeni folositi de autodidactii... de pe net!

De curiozitate am luat manualul frezorului si piesele respective de fixare nu sunt denumite nici bride, nici cleme, ci ECLISE, un termen care pur si simplu nu mai exista nicaieri, nu il mai foloseste nimeni. Daca voi tineti neaparat la limba romana tehnica, asta este termenul care trebuie folosit conform cartii de mai jos. Mult noroc in a fi singurii din lumea asta care folosesc un termen care nu mai exista, puteti sa vorbiti intre voi doi.

Asadar ar fi bine sa lasati atitudinea de atotstiutori si sa impuneti proprii termeni doar pentru ca i-ati vazut, sau nu, intr-o carte tehnica in timp ce in alta sunt alti termeni folositi.

Daca ar fi fost denumirea aia asa de consacrata, cum de este alta in alta carte, si vorbim de o carte scrisa de COMITETUL DE STAT PENTRU TEHNICA - INSTITUTUL DE DOCUMENTARE TEHNICA.

Sau poate ar trebui sa lasati meseriasii sa vorbeasca legat de termeni, nu voi.

Conform faptului ca termenul respectiv nu mai exista, urmatorul folosit pe internet este clema, nu brida, deci logic asta este termenul corect folosit, care de asemenea corespunde si cu traducerea din alta limba.

Presupun ca bucatile de lemn nu se prind cu de-astea cand le strunjim dreptunghiulare nu ?

sFxb6Aq.jpg

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

clamp = clema, brida, broasca, borna, colier, brățara, a fixa, a strânge, conform dicționarului tehnic englez-roman/roman-englez de la adresa http://dictionar.netflash.ro/tehnic-englez-roman/?w=clamp&h=1. Dintre toți acești termeni, meseriașul roman alege întotdeauna ceea ce s-a încetățenit în limba romana pentru domeniul lui de activitate - în cazul de fata brida. Pentru termenii tehnici romanești, s-au utilizat la începuturi termeni nemțești, cum ar fi de exemplu ghivent pentru filet. O parte dintre ei încă se mai întâlnesc în tehnologie, fiind transmiși în special pe cale orala intre meseriași. Odată cu evoluția tehnologiei, etimologii romani au hotărât ca pentru termenii tehnici, sa fie utilizați în special termenii proveniți din limba franceza. Astfel începând din anii '20 și pana prin anii '50, pentru o serie de dispozitive de fixare s-a folosit termenul eclisă, provenind din franceza. După anii 50, tehnologia a început sa se diversifice în mod accelerat și au fost necesare diferențieri intre foarte multele dispozitive desemnate în mod uzual prin eclisă. Termenul de eclisă, a rămas, dar desemnează în special organe de asamblare. Astfel acea piesa alungita cu doua găuri din componenta zalei de lanț gall, se numește eclisă. Tot eclise se numesc și suportii din lemn, beton sau otel (mai rar, datorita dilatării mai mari decât a celor menționate anterior) pe care se fixează șinele de cale ferata. Bineînțeles ca mai sunt și alte piese denumite de același termen. Termenul brida, este tot de proveniența franțuzeasca, însă s-a impus la noi după anii '60, în special în domeniul mecanicii grele și în domeniul mașinilor unelte. Termenul clema (tot de proveniența franțuzeasca) s-a încetățenit în tehnologia românească pentru a desemna dispozitive de fixare elastice. Astfel, dacă facem o căutare cu google după termenul clema frezare, putem obține spre exemplu imaginile de la adresa https://www.google.ro/search?q=clema&rlz=1C1AOHY_roRO728RO728&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjLoPT925XUAhViYJoKHZoQAewQsAQILg&biw=1280&bih=685#tbm=isch&q=clema+frezare. Se poate constata ca aproape toate dispozitivele de fixare care apar în acele imagini au în primul rând calitatea de a fi implementate pe corpuri-suport care le conferă elasticitate. Clemele cu care își fixează femeile parul, au aceeași calitate și anume de a fi elastice. Dacă facem însă o căutare cu google după cuvântul brida frezare, vom obține spre exemplu colecția de imagini de la adresa https://www.google.ro/search?q=brida+frezare&rlz=1C1AOHY_roRO728RO728&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjS482Z3ZXUAhWCFZoKHezSC8EQsAQIIw&biw=1280&bih=685. Se observa ca prima imagine, este exact brida foarte cunoscuta și utilizata de frezori.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Si asa, vrajeala continua in locul acceptarii greselii. Pot sa iti dau exemplu chiar in link-urile date de tine in care brida apare ca un element elastic si invers, in care clema apare ca elementul in discutie. Ordinea care apare in lista nu are absolut nici o legatura cu termenul ci are legaturi cu optimizarile SEO (Search Engine Optimization) ale paginii care detine pozele. De asemenea faptul ca apar mai multe variatii si ca termenul clema defineste mai multe obiecte, nu il face automat inferior termenului brida. In dictionar la "clamp", asa cum ai aratat, primul termen definit este clema, nu brida si putem sa observam lejer ca sunt in ordinea corecta, cu "a strange" fiind ultima definitie.

Vrei termenul corect denumit de manualul tehnic romanesc ? Folosesti ECLISA.

Daca folosesti alt termen, oricare din ele este corect, adica nici unul nu este termenul oficial, deci ambele sunt gresite si corecte atata timp cat termenul oficial nu mai este folosit, si impunerea unuia dintre ele este doar o mare aberatie din partea ta, la fel ca toate celelalte cat timp ai fost moderator si cu toate abuzurile rezultate din aberatiile respective.

Dupa ce ti-am dat poza din pagina respectiva, daca aveai putina demnitate macar nu mai continuai discutia in loc sa rumegi acelasi ......

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Mai sa fie...ce inseamna sa nu ai cunostinte in multe domenii, altfel ti-ai da seama ca brida este cea mai corecta denumire pentru domeniul frezarii, iar eclisa este ca "oistea in gard"!

Am sudat o gramada de eclise!

Mai lasa-ne cu netul si interpretarea dumitale!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări