AFCtin Postat Decembrie 23, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 23, 2016 Multumesc mult pentru cadou Sigur va fi util si altor colegi de forum Cu stima Antonio Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 24, 2016 Partajează Postat Decembrie 24, 2016 (editat) Un cerc se poate diviza in oricate parti, utilizand AutoCAD-ul, sau pentru cei care nu au acces la AutoCAD, se poate utiliza NanoCAD Plus, un program cu licenta libera care se poate descarca de pe internet. Cu el se pot face mult mai multe lucruri decat diviziunea unui cerc. Amanunte va poate da chiar AFCtin. Craciun fericit! Editat Decembrie 24, 2016 de Vizitator Link spre comentariu
AFCtin Postat Decembrie 30, 2016 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2016 (editat) Buna seara si un an nou fericit tuturor, Am facut un pas inainte in repararea strungului. Am gasit o fulie de fonta de diametrul 200 mm cu gaura fix pe diametrul axului principal. Am taiat un canal nou de pana si am fixat fulia pe axul masinii. am asigurat-o cu piulita allen si pe aceasta cu surubul de fixare. Fulia de fabricatie chineza e cam dezechilibrata dar mege fara vibratii mari la turatia maxima a motorului. Din fuliile de aluminiu cumparate din targ, am scurtat una lasandu-i primele 3 trepte din 5 cate avea (55mm 75mm si 105mm diametru) si am montat-o pe axul motorului. Urmeaza sa fac un arbore intermediar pe care la un capat sa pun o fulie de fonta de 100mm care va angrena cu fulia de pe arborele principal si la celealat capat o fulie simetrica cu cea de pe motor dar pusa invers. Am din targ si lagarele de sprijin pentru arborele intermediar. Cu stima Editat Decembrie 30, 2016 de AFCtin Link spre comentariu
AFCtin Postat Mai 7, 2017 Autor Partajează Postat Mai 7, 2017 Buna seara tuturor, Azi am terminat prima mea comanda serioasa de lucru. E vorba de o menghina foto. Livrez marti si abia astept sa vad reactia clientului. Cu stima, 2 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 Fain si la mai multe!! 1 Link spre comentariu
AFCtin Postat Mai 7, 2017 Autor Partajează Postat Mai 7, 2017 (editat) Buna seara, In realizarea proiectului prezentat mai sus am vazut ca ai nevoie mai presus de orice de o freza si un strung in stare de functionare pe care sa le poti regla singur. Nu-i nevoie de mare precizie si super rate de avansuri. Rugaminte mare mare de tot: cum as putea rezolva problema frezei? Este nevoie de o freza mica (nu pot tine in conditii de balcon de apartament, un utilaj mai greu de 100-150 Kg maxim), care sa fie sufficient de rigida, cursa mesei de frezare cam 400X-300Y-300Z mm, diametrele maxime ale sculelor 13-14mm, avansuri de cel mult 500-1000mm pe minut. Buget limitat la maxim 3000 RON Orice sfat oferit este bine venit. Cu stima, Editat Mai 7, 2017 de AFCtin Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 7, 2017 Partajează Postat Mai 7, 2017 (editat) Nu cred ca ai cum sa gasesti un utilaj de 100-150kg cu cursa de 300 pe Y, diametre ale sculelor mari (deci clar nu router) si avans automat totul in bugetul respectiv. Pe mine freza aproape cheala m-a costat de 3 ori pe atat. Dar oricum cu siguranta utilajul pe care il cauti este din seria G0704 / KF25 sau celelalte variante (denumiri diferite, acelasi utilaj) chiar daca o sa trebuiasa sa modifici putin pretentile. Alea mai mici sunt jucarii, iar seria ZX45/BF45/RF-45 e de vis dar e prea grea (peste 300kg). Daca gasesti ceva cu transmisie pe curea si motor brushless deja nu o sa faci nici un fel de zgomot. Modelele cu pinioane sunt zgomotoase. Eu am un PM25 (nu e seria G0704, e alt fabricant si este un pic mai mare ~ 165kg) cu motor de 1kw brushless si transmisie prin curea si pentru apartament mi se pare freza ideala, cred ca depaseste cu vreo 15kg aria de greutate ceruta. Sa nu te astepti de la o freza de 100-150kg sa aiba rigiditatea uneia de doua tone. Frezarile, in otel mai ales, se fac finut, dar poti sa faci orice fara probleme. Edit: Ca sa iti faci o idee cam ce zgomot face uite aici, poti sa compari cu zgomotul spray-ului, si foloseste un flycutter care este considerata o scula zgomotoasa. Editat Mai 7, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
florianmro Postat Mai 10, 2017 Partajează Postat Mai 10, 2017 Ce bine suna ! E al tau utilajul ? Si menghina e de calitate, vad Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) @dany_cta: Nu știu în ce frezezi acolo (probabil dural) însă se vede ca e o operație de finiție. Probabil ca adaosul este de cel mult 0,1 mm. Încearcă sa faci o degroșare la un adaos de cel putin 0,5 mm și vei vedea ce zgomot iese. Editat Mai 11, 2017 de Vizitator Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Asta daca tine masina... Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 Pe masa se observa placa support pentru motorul strungului meu. Propiectul mege mai greu deoarece am sub mine un vecin foarte sensibil la zgomot . Da, utilajul poate sa intre si mult mai adanc, acolo cred ca este o trecere de 0.2. Este trecere manuala de finisare si grosimea nu era importanta la piesa aia, deci nu stiu exact de cat este trecerea. Intr-o postare mai veche, OP se plange ca are un vecin sensibil la zgomot. Poti sa intri mai adanc si faci zgomot sau poti sa mergi fin si linistit in detrimetrul timpului de prelucrare. Este un utilaj cnc, nu conteaza asa mult in cazul meu ca fac treceri fine si rapide sau treceri adanci cu viteza mai mica, la final tot timpul ala este in mare ca el nu pierde timp la masuratori sau la verificat gradatii. Link spre comentariu
AFCtin Postat Mai 11, 2017 Autor Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) Buna seara, Ca sa vad cam cum se lucreaza cu "freza" mea si cam ce adancime de span suporta, m-am apucat sa repar o menghina gasita in targ, ca marime potrivita pentru masa "frezei" mele. Dintr-o singura prindere am indreptat partile verticale ale ghidajelor si am luat o fata dreapta falcii fixe. Am lucrat cu o adancime cam de 0,5mm maximum span, vreo 300 ture rotatie si frezare numai in contra avansului. Diametrul frezei 10mm 4 taisuri. Fonta menghinei a dat un span fin de culoare gri. Am observant ca nu este avantajos sa pui ulei sau altceva cand frezezi materialul asta. Zgomotul n-a fost mare si sensiblilul la zgomot de sub mine cred ca n-a sesizat ce fac eu deasupra lui . Cum nu lucrez la norma nu ma deranjeaza ca fac multe treceri la o piesa, principalul este sa pot freza. Principala problema ramane rigiditatea "frezei", care-i moale ca o carpa. Lipsa de rigiditate se simte si la aluminiu . Urmeaza sa fac falca mobila din nou, cea originala nu mai poate fi folosita si apoi sa fac bacurile cum am nevoie. Bacurile trebuie sa fie moi sau calite? Va tin la current cu aceasta reparatie. Cu stima Buna seara tuturor, Azi am terminat prima mea comanda serioasa de lucru. E vorba de o menghina foto. Livrez marti si abia astept sa vad reactia clientului. Cu stima, Buna seara, Am livrat menghina si clientul a fost ff multumit. . Asta ma incurajeaza enorm sa continui sa invat aceasta meserie. Cu stima, Editat Mai 11, 2017 de AFCtin 1 Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) Menghina aia nu este buna pentru frezare. Menghina este chiar o sursa de ne-rigiditate pentru ca bacul mobil nu este impins in jos, in timpul frezarii el poate sa se ridice putin, oricat de minor, dar afecteaza. Frezele noi vin nefinisate. Trebuiesc bine pasuite ghidajele si toate suprafetele unde calca una pe alta. Penele sunt in majoritatea cazurilor facute gresit, nu sunt pasuite, nu calca perfect pe toate suprafetele. Eu am imbunatatit enorm rigiditatea si a frezei si a strungului facand pene de alama, un material care se descurca bine chiar si in conditii de lipsa ungerii, si cel mai important fiind mai moale "se modeleaza". Se uzeaza daca are denivelari sau daca este strans putin mai tare decat trebuie (nu blocheaza) pana ajunge sa faca contact perfect pe toate laturile si apoi ramane asa fara probleme. La strung nu am mai reglat penele de jos de mai bine de 1an si n-are nici un fel de joc. Deci poate trebuie finisata freza actuala in loc sa iei alta. Sa nu iei alta si sa descoperi ca faptul ca este nefinisata o face tot sa aiba joc. Legat de bacuri, eu le-am facut din fier, prefer sa fie un pic mai moi. Sunt mai moi decat cele originale si cand strang mai raman mici urme pe ele, dar le-am facut mai groase si asa fac si alinierea perfecta: dupa ce montez menghina si o aliniez cat pot de bine, trec fin cu o freza mare si iau fata dreapta la bacuri, in felul asta se aliniaza perfect. Bacurile originale erau foarte tari si din cauza asta mai alunecau piesele, iau in considerare sa ii fac si bacuri de aluminiu. Editat Mai 11, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
AFCtin Postat Mai 11, 2017 Autor Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) 1......Menghina aia nu este buna pentru frezare. Menghina este chiar o sursa de ne-rigiditate pentru ca bacul mobil nu este impins in jos, in timpul frezarii el poate sa se ridice putin, oricat de minor, dar afecteaza................. 2Frezele noi vin nefinisate. Trebuiesc bine pasuite ghidajele si toate suprafetele unde calca una pe alta. Penele sunt in majoritatea cazurilor facute gresit, nu sunt pasuite, nu calca perfect pe toate suprafetele.......... 3Legat de bacuri, eu le-am facut din fier, prefer sa fie un pic mai moi. ......................... Buna seara la punctul 1 Aveti drepatate falaca mobila se ridica in sus cand strangi piesa. De aceea am in vedere sa montez pe falca mobila si un surub vertical, astfel strangerea piesei se va face si cu surubul orizontal de strangere original si cu surubul vertical pe care am sa-l pun pe falca mobila. (revin cu o schita la momentul oportun) la punctul2 Iar aveti drepatate, frezele nu vin finisate si la a mea ghidajele nu sunt prelucrate correct. am incercat ajustarea penelor dar n-am facut mare lucru, nu se pot ajusta correct. La srtung e ok. ajustez penele saniilor si reglajul tine mult timp. la punctul3 Am sa fac si eu o pereche de bacuri din fier moale procurat din targ. Metoda cu luarea unei fete drepte la bacurile moi e de tinut minte. Multumesc Editat Mai 11, 2017 de AFCtin Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 11, 2017 Partajează Postat Mai 11, 2017 (editat) Inca o adaugare la punctul 3: ca sa se poata lua fata dreapta, bacul mobil trebuie sa fie sub tensiune, adica menghina inchisa, dar totusi sa permita frezei sa intre intre bacuri. Eu am rezolvat problema asta lasand o mica fanta in partea de jos si cand iau fata dreapta bag o bucata de tabla de 2mm si o strang ca sa tin bacurile sub tensiune. Fanta respectiva a ajutat si ca atunci cand prelucrezi piese subtiri nu mai imi blocheaza spanul partea de jos, el intra sub bacuri. Bacurile originale nu aveau gaura de jos. Se observa denivelari pe bacuri pentru ca nu i-am mai luat fata dreapta de ceva timp, dar o trecere fina cu freza rezolva problema si rezulta o aliniere ideala. Editat Mai 11, 2017 de dany_cta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum