Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna seara tuturor.

Domnule Ola_nicolas,

Dina pacate nu pot prinde fulia in universalul meu de 100mm, deoarece bacurile sunt prea scurte. Daca iau din latimea fuliei ramane prea subtire partea care vine pe arbore.

Cu masina mea pot sa fac bucsa de corectie cu gaura mai mica decat arborele si apoi sa prind fulia dupa metoda descrisa de dvs pe un strung mai mare, pentru a ajunge la diametrul droit pentru gaura.

Metoda descrisa de dvs am s-o trec in caiet petru referinte ulterioare,

Multumesc pentru sprijin

:multumesc 

Cu sima,

Link spre comentariu

Ai bacuri intoarse???

ce cota poti prinde cu ele???

Ar trebui sa fie 100mm, deci cumva poate reusiti sa prindeti fulia pe una din treptele mici, ca in desenul colegului OLA

.........................

la interior cum arata fulia, mai poti prinde piesa pe exteriorul bacurilor, la cele normale, practic desfiletezi si se blocheaza pe cota interioara a fuliei de prelucrat.

dupa cum arata acolo cu cele 5 trepte pare cam exagerata, e mai util sa ramana 3-4 trepte, maxim 3 si acel tren intermediar.

.............................

ziceati de fulii etajate, se pot face fulii simple puse pe acelasi ax, doar ca iese mai lung, sau se pot face 2 fulii cu 2-3 etaje si tot asa se suprapun.

o fulie e ca un canal de siguranta, doar ca trebuie sa profilezi un cutit pe forma curelei, sau mai ai varianta sa inclini din gradatii exact cat are unghi fulia, faci o latura, apoi schimbi inclinatia invers si faci cealalta latura.....

............................

ca sa va obisnuiti puteti face fuliile din poliamida, acolo aveti nevoie de un cutit de debitat cu lama egala cu fundul fuliei, faceti o taietura la cota specificata, apoi un cutit profilat si intrati cu el, din cand in cand masurati sa iasa pe aproape cota...... asa cu cutit profilat se pot face fulii cu canal rotund pentru curele ca la masina de cusut, sunt utile la freze mici ca nu produc zgomot....

Link spre comentariu

Buna dimineata,

Am bacurile intoarse puse pe universal, dar acestea sunt scurte ca sa ajung sa prind macar "buza exterioara" a fuliei cele mai mici. Am prins totusi fulia in universal pe o cota exterioara obtinuta cu ocazia eliminarii primelor doua cele mai mici fulii si am pus comparatorul sa vad cat bate. Am masurat 0.3mm. Cam mult. :84 Nu am ceas pupitast sa vad cat bate gaura fuliei.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

ca sa "centrezi" fulia se urmeaza un procedeu foarte simplu, se prinde o bucata de fier in universal, strunjesti pana cand ajunge la diametrul gaurii fulei, bagi fulia pe cilindrul respectiv si o lipesti cu cateva picaturi de superglue fara sa mai umbli la universal. Acum stim ca si axul central pe care este fulia, si gaura sunt perfect centrate pe axa de rotire, deci trebuie doar sa strunjim exteriorul ca sa scoatem abaterea cu pasi fini. La sfarsit incalzesti axul cu un arzator sau aragaz si lipiciul o sa cedeze, si gata.

Nu conteaza alte cote tehnologice sau alte buze, alea pot sa fie deja deviate, conteaza gaura in care intra axul pe care se invarte.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

@AFCtin: Procura un universal de 125 și înlocuiește-l pe cel de 100. Iți lărgești totodată și posibilitățile de prelucrare. Daca difera sistemul de gauri de fixare, atunci mai pui o flanșă intermediara prelucrata direct pe strung pentru asigurarea concentricitaților și perpendicularitaților.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara tuturor,

La sania port cutit am facut o roata noua mai mica in diametru, dar nu am inca cap divizor sa marchez vernierul (trebuie sa gravez cumva cele 50 de gradatii, la fel ca la vernierul original)

Cineva pe forum a indicat un link catre un program in care introduceai cate gradatii pe cerc aveai nevoie si apoi iti tipareai cercul divizat.

Mai stie cineva link-ul?

Multumesc mult

post-197361-0-01824900-1475440321_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Nu stiu la ce procedura te-ai gandit, dar eu as printa desenul pe un A4 si l-as lipi pe un disc de PFL, MDF, PAL etc, iar respectivul disc ar trebui fixat pe axul universalului, in partea opusa universalului , spre exterior.Indicatorul sa fie fixat cat mai spre exeriorul cercului ( cat iti permite montajul) pt reducerea erorilor.Marcarea liniilor pe vernier se face cu un cutit bine ascutit, vernierul  ramane fixat in universal pana la ultima liniuta.Te poti ajuta de o lupa cand urmaresti indicatorul.

Daca vrei un alt fel de desen pt divizor , da-mi de stire

elforum.pdf

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări