Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Buna seara,Astazi am facut primul test "in sarcina" cu noul stand al strungului meu. Am gasit in targ o fulie cu 5 trepte profil Z10. Intentionez sa fac un sistem de curele cu fulie intermediara la fel ca la strungul prezentat pe youtube (

de la minutul 4)Urmeaza suportul pentru motor si suportii metalici.Cu stimapost-197361-0-88319700-1459282744_thumb.jpg
Link spre comentariu

Fulia in trepte, se monteaza ca in imaginea din figura a) a atasamentului. Bratul fortei de intindere a curelei, este in acest caz mai mic si momentul fortei de asemenea. La fel se monteaza fulia si pe arborele principal, chiar daca se monteaza cu treapta mai mica spre lagar. Daca nu gasesti o fulie corespunzatoare, atunci o comanzi unui meserias.

post-183846-0-12530700-1459332341_thumb.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Buna ziua!

Intreb si eu, nu va suparati, nu este mai simplu sa se realizeze variatia continua a turatiei de la zero la turatia nominala cu ajutorul unui convertizor de frecventa?? In cazul acestuia s-ar putea citi si turatia la arborele principal cu un tahometru simplu, eventual se poate realiza si o franare cu recuperare de energie pe acelasi disc... In cel mai rau caz se monteaza o fulie intermediara multiplicatoare pentru a obtine si turatii ridicate, mai mari decat turatia nominala a motorului. Mi se pare mai simplu si mai comod de rotit un potentiometru decat sa tot schimbi curele pe fulii toata ziua!

In rest, va doresc spor la construit si toate cele bune! :)

Link spre comentariu

Pe urma ar fi puterea scazuta la turatii mici, care nu-i prea OK,................

Buna seara tuturor,Am in vedere sa realizez un tren de fulii ca la strungul din filmuletul de la postul #437, cu 6 trepte de viteza. Daca va fi absolut necesar voi cumpara si convertizor de frecventa. Am cumparat motor nou de 1,5Kw trifazic care va fi alimentat initial monofazic la 220VCA (din fabrica motorul a fost construit si pentru astfel de alimentare). La truarii mici obtinute cu convertizorul, chiar daca pierd 50% din putere tot raman cu 750W suficienti pentru strungul meu. Racirea cu ventilator exterior va fi introdusa cand se va achizitiona convertizorul.Cu stima, Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara tutror,

Am gasit la un supermarket din Bucuresti o placa de granit de 400*400*30mm, cu o fata fin prelucrata (mata). Am comandat o placa de baza din  material fibrolemnos si stinghii din fag pentru margini. Toate au fost lipite cu un chit elastic pentru pardoseli din lemn. Astfel am si eu o masa de trasaj.

Daca doreste cineva sa-si faca o astfel de masa de trasaj poate sa-mi dea PM sa-i spun magazinele de unde mi-am procurat materialele

Pe masa se observa placa support pentru motorul strungului meu. Propiectul mege mai greu deoarece am sub mine un vecin foarte sensibil la zgomot :tryre.

Cu stima

post-197361-0-52056700-1467061949_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si eu ma gandisem la varianta asta, dar nu stiu cat pe precisa e o astfel de suparafata. Pe de alta parte, in regim hobby, nu avem scule de mare precizie. Eu am facut rost de un geam de copiator A3 care am inteles ca e destul de précis ca suprafata. Ma gandeam sa fac o baza din beton cu rama care sa ofere stabilitate, peste care sa pun acest geam. Mai studiez problema, caci deocamdata sunt foarte limitat de spatiu.

Link spre comentariu

Buna seara tutror, Am gasit la un supermarket din Bucuresti o placa de granit de 400*400*30mm, cu o fata fin prelucrata (mata). Am comandat o placa de baza din  material fibrolemnos si stinghii din fag pentru margini. Toate au fost lipite cu un chit elastic pentru pardoseli din lemn. Astfel am si eu o masa de trasaj. Daca doreste cineva sa-si faca o astfel de masa de trasaj poate sa-mi dea PM sa-i spun magazinele de unde mi-am procurat materialele Pe masa se observa placa support pentru motorul strungului meu. Propiectul mege mai greu deoarece am sub mine un vecin foarte sensibil la zgomot :tryre.​Cu stima

Cat a costat placa ? Cum ai verificatdacs e plana ? La dimensiunile astea plavile de granit pentru inspectii au grosimi de la 60 mm in sus , sigur si alt pret ,cu una din aceea cochetez
Link spre comentariu

Cat a costat placa ? Cum ai verificatdacs e plana ? La dimensiunile astea plavile de granit pentru inspectii au grosimi de la 60 mm in sus , sigur si alt pret ,cu una din aceea cochetez

Buna seara,

Placa costa 68-70 RON, chitul folosit de mine la fixarea placii pe suportul de fibrolemnos e mai scump dcat placa de granit.

Verificarea planeitatii am s-o fac empiric cu un geam de copiator. Curat bine placa de granit, pun geamul de copiator peste placa si vad franjele de difractie  rezultate. Cu cat mai putine cu atat mai bine. Placa de granit e 30 mm de  groasa. Pentru mine momentan e sufficient de plana si de grea.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Bina ziua tutror,

Ieri am repus in functiune partial strungul. In acest moment am un raport de transmisie de  1 la 1, intre motor si axul principal, (transmisie directa motor ax principal). Pe parcurs am sa pun si o fulie intrmediara la fel ca in proiectul initial.

Intinderea curelei o face motorul prin greutatea lui. Am avut ocazia sa cumpar ff avantajos un convertizor de frecventa si in acest moment reglez truatia numai electronic. Din dotarea inititala a strungului am sa pastrez partea de masurare a turatiei arborelui principal. La primele teste de lucru, asa cum era de asteptat la turatii mici se opreste motorul dar sub nicio forma cureaua nu mai patineaza :reytre.​ Cureaua aleasa este standard AVX13*8*1550 varianta inbunatatita a standardului A13*8. N-am avut altceva la indemana. Fuliile in acest moment sunt din fonta pentru profilul de curea A13*8 si le-am gasit de cumparat intr-un supermarket de profil

M-am apucat sa modific o fulie de aluminiu multietajata gasita in targ la un pret rezonabil. Intentionam sa fac fulia axului principal cu trei trepre. Am obtinut primul esec. :tryre ,​ gaura de ax mi-a iesit prea larga. Prevazad posibilitatea esecului am cumparat 2 fulii din targ.  Inainte sa incerc si a doua oara am sa fac un tampon de proba cu diametru exact al arborelui 28mm. Cand am sa largesc gaura fuliei am sa tatonez cu tamponul de proba astfel incat sa nu mai largesc prea mult gaura. Canalul de pana va fi facut manual cu pila.

Va tin la curent cu mersul reparatiei.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Poate ca fulia care are diametrul interior gresit ar permite o bucsa presata in care sa fie inclus si canalul de pana. Pentru siguranta, la presare se poate folosi un adeziv specializat (loctite 648, metal lock).

Buna seara,

Multumesc mult pentru sugestie.

Asa cum am spus in postul de mai sus am prelucrat si a doua fulie. incercand diametrul gaurii cu tamponul martor pe care l-am facut in mod intentionat  mai mic 27.95mm astfel incat sa nu dau gaura prea larga. Fulia a intrat aproape fortat pe arbore si am asigurat-o cu piulita Allen special prevazuta de fabrica. Am obtinut al doilea esec :26 .​ Fulia are un joc perceptibil pe ax, care da vibratii masinii.

Este clar acum ca nu poti modifica gaura unei fulii gata facute fara sa eviti o usoara bataie a acesteia pe ax.

Numi ramane decat sa command pentru arborele principal o fulie cu trei etaje cu diametrul arborelui masinii.

Pentru a invata sa fac fulii pe strung, desi nu pot sa fac pe strungul meu fulia care-mi este necesara, am un proiect in care am nevoie de o fulie etajata de diametru mai mic. Numai daca pui mana inveti cum se face.

Cu stima,

Link spre comentariu

Atunci când se urmărește recentrarea unei piese strunjite anterior intre bacurile universalului, trebuie sa cautam cu mare atenție suprafețele tehnologice prevazute de producător și sa le utilizam cu preponderenta. In cazul prinderii exterioare intre bacuri, suprafețele tehnologice ar trebui sa fie o suprafață strunjită la exterior și una strunjita frontal, la nivelul butucului. Exista și situații, în care suprafețele tehnologice rămân neprelucrate, de regula atunci când toate operațiile se efectuează dintr-o singura prindere. Daca nu se identifica suprafețele tehnologice (care în general sunt concentrice sau perpendiculare pe axa fuliei) atunci ele trebuie create înainte de a ne apuca sa facem modificări la cotele funcționale. Cel mai sigur mod de a crea suprafețe tehnologice strunjite la nivelul butucului, care ulterior sa fie folosite la fixarea direct intre bacurile universalului, este prin utilizarea unui dorn de strunjit, având cota exterioara (tolerata strâns) identica cu diametrul interior al butucului și o flanșă strunjita frontal din aceeași fixare, pe care se va așeza suprafața frontala a butucului. La capătul din exterior se prevede un șurub, de strângere și o gaura de centrare pentru vârful de sprijin montat în pinola păpușii mobile. La capătul de fixare în universal, dornul va avea o suprafață strunjita exterior din aceeași prindere cu suprafețele tehnologice principale necesare fixării fuliei. Fulia se introduce pe dorn, se asigura cu o șaibă speciala mai groasa și cu o piuliță, apoi se fixează (la început mai slab) în universal și se sprijină cu vârful, după care se strânge definitiv intre bacuri. In acest moment (cu abateri specifice destul de mici) toate suprafețele funcționale ale fuliei vor fi concentrice, respectiv perpendiculare pe axa de rotație a acesteia. Daca ai suficient material disponibil la butucul celor doua fulii, ele se pot recupera prin bucsare.

Întrucât suprafața interioara a butucului, nu mai poate fi utilizata din cauza descentrării prin rebutare, nu se mai poate utiliza procedeul de mai sus pentru prelucrarea cotelor tehnologice de fixare. Se poate încerca centrarea intre bacurile universalului ale fuliei utilizând canalul cel mai mic al fuliei și trei bile sferice sau cilindrice de rulment, care după ce se așează tangent la cele doua suprafețe înclinate ale canalului, trebuie sa depășească diametrul exterior al treptei cu cel puțin 1... 2 mm. O condiție sine qua non a centrării după aceasta metodă, este aceea ca suprafața frontala tehnologica de pe fulie sa vina în contact direct cu suprafața frontala a bacurilor. O schema ilustrativa, am dat în imaginea din atașament. Pentru solidarizarea bucșei cu butucul fuliei, se pot practica câteva gauri filetate cu centrul pe circumferința de demarcație a celor doua piese, în care se introduc tot atâtea știfturi filetate, asigurate eventual cu un liant împotriva demontării.

post-183846-0-85110400-1471255398_thumb.png

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări