Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna seara tuturor,Revin cu o poza a frezei circulare si a suprtului acesteia pentru cine e interesat.Cu stima,

.............Cand am avut de prelucrat suprafete conice, pentru evitarea vibratiilor, am inclinat sania la unghiul cerut si am folosit cutit "normal". Buna seara Domnule area 51,Si eu am vrut sa inclin sania longitudinala (compound slide), dar este asa de complicat si de greoi sistemul de fixare a saniei longitudinale pe sania transversala incit am preferat metoda cutitului "lat" care intr-adevar este predispus la vibratii. Mentionez ca cu acest cutit in acelas timp cu strunjirea suprafetei conice am obtinut si racordarea intre cele doua suprafete conica si cilindrica a piesei.Cu stima,

post-197361-0-08701200-1439834453_thumb.jpg

Link spre comentariu

M-am consolat cu debitarea la bomfaier si pe langa cel de marime normala am mai cumparat unul mic.

Cu panza originala n-am putut sa tai nici macar un cui cu Ø3 mm.

Am cumparat de la Hornbach un set de panze si piesele de diametru mic le tai direct pe strung.

Posted Image

Pai al tau este incomplet. Exact partea importanta ii lipseste. Piesa aia neagra intinde panza si il face rigid cand este trasa pe pozitie, se trage in spate ca sa inmoaie panza si sa o poti schimba.

Foarte important la bomfaiere mici sau mari este calitatea panzei, eu m-am obisnuit sa cumpar Stanley, chiar daca sunt un pic mai scumpe merita toti banii. Panzele chioare se tocesc imediat in inox, nici nu poti sa tai o bara de 12mm, cu una Stanley n-ai nici o problema.

Eu in principiu folosesc un bomfaier mediu pentru ca am randament mai bun cu el, cu panza de-aia subtire (lata de 10mm cred), dar si asta mic e folositor din cand in cand.

post-236493-0-65085700-1439835331_thumb.jpg

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Buna seara tuturor,Revin cu o poza a frezei circulare si a suprtului acesteia pentru cine e interesat.Cu stima,

Mie mi-a fost cam frica sa folosesc panza intreaga sa nu se roteasca sa imi prinda vre-un deget pe acolo ca am obiceiul sa imi bag degetele pe unde nu trebuie, am bagat panza la cnc si am taiat o bucata. Acum ca am freza cred ca pot sa ii fac si suportul. Ma gandeam sa folosesc o bara de fier 10x10x100 cu doua-trei gaurele de 4mm pe lungimea ei in care sa prind bucata de panza decupata cu un singur dinte.

E bine de retinut: panzele Stanley. Multumesc!

Rama bomfaierului mic este atat de tare incat este cam dificil de introdus panza noua si o tine intinsa bine de tot.

Daca nu tinea panza intinsa il aruncam de mult. (A costat 10 lei).

Asa este si asta, foarte tare, i-am rupt cativa dinti la panza veche si acum pentru poza am pus panza noua si m-am chinuit sa o montez, nu puteam in mana si a trebuit sa il apas tare intr-o bucata de lemn ca sa ii bag panza, dar dupa ce tragi plasticul ala o intinde si mai tare. Practic este un distantier la maner si il face foarte rigid. Cred ca ai putea lejer sa ii faci ceva acolo si s-ar imbunatati situatia simtitor.

Editat de suspectu
Link spre comentariu

M-am consolat cu debitarea la bomfaier...

Piesele din otel de pana la un diametru de 30 mm (uneori chiar mai mari) se pot debita pe strung cu un simplu bomfaier. Am mai scris despre asta. Daca panza s-a rupt inainte de termen, atunci a fost de proasta calitate. Cauta si cumpara panze din otel rapid de buna calitate si vei putea face foarte multe debitari, pentru care ai putea altminteri rupe cutite de debitat, mult mai scumpe.

Link spre comentariu

Piesele din otel de pana la un diametru de 30 mm (uneori chiar mai mari) se pot debita pe strung cu un simplu bomfaier. Am mai scris despre asta. Daca panza s-a rupt inainte de termen, atunci a fost de proasta calitate. Cauta si cumpara panze din otel rapid de buna calitate si vei putea face foarte multe debitari, pentru care ai putea altminteri rupe cutite de debitat, mult mai scumpe.

Intr-adevar , debitarea e o problema spinoasa in oteluri la strungurile mici. Adic cele mai mari necazuri de orice natura , mecanica , electrica .etc.
Link spre comentariu

de cand am si eu o panza de circular identica cu planul sa o fac cutit de debitat dar m-am blocat la faza cu pastilele, una intr-o parte, cealalta in partea cealalta. Se descurca si in fier ? ...........

Buna seara tutrorPentru dl Suspectu, Am incercat debitarea in fier pe strung cu panza de circular si am ajuns la concluzia ca e prea riscant. Panza se indoaie indiferent ca de fin intru in span. Retin aceasta metoda de debitare numai pentru neferoase moi (aluminiu alama etc).Cu stima,
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Este facut dintr-o coperta de dosar de plasic. Rezista la ce a ajuns pe el (uleiuri, WD 40). Span prea fierbinte n-am produs.

As vrea sa fac unele precizari in legatura cu burduful ("acordeon", cun l-a denumit @suspectu) care protejeaza batiul strungului.

Este destul de "batos" si faptul ca are aceeasi grosime il face sa nu prezinte efectul de "balama", decat in mica masura.

Fata de situatia de dinainte, cand am avut o placa subtire si rigida din material plastic, este un pas inainte.

Totusi, in timp, span si resturi metalice mai mici ajung pe batiu si ce este cel mai rau, pe surubul de avansuri.

Nu am incercat acel burduf cu partile laterale indoite la 90 grade, asa cum a facut @florianmro (prima poza de la postarea #26 la topicul: Mini strung CJ18 si altele 7"x10-14").

La acest link este aratat practic realizarea unui astfel de acordeon.

Aici este un sablon care poate fi adaptat la cerintele fiecaruia: https://softsolder.files.wordpress.com/2009/01/sherline-a4-bellow.pdf

Alta inregistrare:

Editat de area51
Link spre comentariu

Buna seara tuturor,Astazi m-am apucat sa transpun in practica ideea sugerata de cineva pe un site strain de a inlesni reglarea unghiului saniei port cutit la strungul pe care-l am. Pe surt este vorba de a da doua gauri in placa port-cutit prin care se introduce cheia himbus pentru a slabi/stange suruburile saniai port cutit. Avantajul acum este ca retrag sania pana in dreptul suruburilor saniei, le salbesc, pun in unghi sania cu ajutorul unui raportor si apoi stang suruburile la loc. Ce n-am facut bine este ca am dat gaurile cam departe de prot cutit dar nu e mare problema.Astazi am mai testat un alt truc invatat de la mesterii strungari si anume: daca ai de lucrat o piesa "intre varfuri" si nu vrei sa dai universalul jos, pui o bucata de material rotund in universal si strunjesti un con de centrare la 60 grade. In acest fel conul obtinut preia alinierea axului principal al strungului indiferent de "bataia universalului". am verificat alinierea celor doua varfuri de centrare cu un bailagar de alama. Bailagarul sta aproape vertical ceea ce e ok pentru mine.Multumesc tutror pentru sfaturi

post-197361-0-03479600-1441473334_thumb.jpg

post-197361-0-80696200-1441473837_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna seara tuturor,Astazi m-am apucat sa transpun in practica ideea sugerata de cineva pe un site strain de a inlesni reglarea unghiului saniei port cutit la strungul pe care-l am. Pe surt este vorba de a da doua gauri in placa port-cutit prin care se introduce cheia himbus pentru a slabi/stange suruburile saniai port cutit. Avantajul acum este ca retrag sania pana in dreptul suruburilor saniei, le salbesc, pun in unghi sania cu ajutorul unui raportor si apoi stang suruburile la loc. Ce n-am facut bine este ca am dat gaurile cam departe de prot cutit dar nu e mare problema.Astazi am mai testat un alt truc invatat de la mesterii strungari si anume: daca ai de lucrat o piesa "intre varfuri" si nu vrei sa dai universalul jos, pui o bucata de material rotund in universal si strunjesti un con de centrare la 60 grade. In acest fel conul obtinut preia alinierea axului principal al strungului indiferent de "bataia universalului". am verificat alinierea celor doua varfuri de centrare cu un bailagar de alama. Bailagarul sta aproape vertical ceea ce e ok pentru mine.Multumesc tutror pentru sfaturi

Daca ai curajul lui @florianmro, la topicul: Mini strung CJ18 si alte 7"x10-14", postarea #43, in prima si a doua poza, se poate vedea cum a creat acces la cele doua suruburi.

In acest fel sania nu mai trebuie deplasata de loc. Cele doua suruburi care le inlocuiesc pe cele originale au capul hexagonal.

Deasemenea a realizat si o cheie inelara cu inaltinea mai mica decat o inelara standard tocmai ca sa incapa in locasul nou creat.

Si pe mine ma deranjeaza ca trebuie sa plimb sania inainte si inapoi, dar trebuie sa recunosc ca inca nu am curaj sa fac aceasta operatie!!!

Ideea cu acel con este bine sa fie retinuta. Din pacate, daca universalul are bataie, ori faci de fiecare data un nou con, sau faci semne pe con, ca sa-l pozitionezi in acelasi fel. Am sa fac niste "experiente" pe tema asta.

Editat de area51
Link spre comentariu

Eu am universalul de Ø80 mm cu orificiul de 16 mm. Conul MT3 are diametrul mic cam de 20 mm.

Din pacate pentru mine chiar si demontarea bacurilor nu foloseste la nimic.

@AFCtin are universalul Ø100 mm si gaura (cred) de 20 mm. S-ar putea ca nici in cazul lui sa nu fie utila demontarea bacurilor.

Banuiesc lucrul asta din cauza ca a apelat la metoda strunjirii conului in universal.

Link spre comentariu

Eu am universalul de Ø80 mm cu orificiul de 16 mm. Conul MT3 are diametrul mic cam de 20 mm.

Din pacate pentru mine chiar si demontarea bacurilor nu foloseste la nimic.

Aceasi situatie si la mine,si chiar daca ar trece prin universal grosimea acestuia cred ca impiedica fixarea(daca varful este de lungime stas) ,poate daca este facut mai lung sa se poata fixa prin universal.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări