Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

@suspectu:

"Sunt incepator pe strung, dar la fete imi ies destul de frumos cu cutit cu varf subtire, avans foarte fin si turatie maxima, poate putin smirghel la sfarsit ca sa iasa perfect. Repet, nu sunt expert, poate altcineva are o idee mai buna, dar mie cutitele late nu mi-au facut niciodata finisari frumoase. Doar cele cu varf fin si foarte putin rotunjit, abia vizibil, doar cat sa nu fie ascutit"

Am ascutit un cutit din otel rapid (HSS) respectand unghiurile dar nu am facut acea rotunjire a varfului.

Desi am lucrat cu adancimea de taiere mica si avansul foarte mic suprafata a iesit rugoasa. A rezultat un span minuscul.

In poze am introdus pentru comparatie un burghiu Ø1 mm, care arata ca o ranga pe langa span.

Spanul este spiralat, se poate observa aceasta cu oarecare bunavointa.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Dupa ce am rotunjit varful cutitului situatia a revenit la normal.

Ii dau dreptate suspectului in ce priveste latimea de taiere (cutite cu muchia taietoare lata). La strungul meu o latime mare de taiere, chiar la adancimi de taiere mici se traduce prin tendinta de intrare in vibratii.

@ dl Suspectu, Multumesc pentru sugestie. Intrebarea mea se referea la modul cum sa fac degajarea marcata cu sageata rosie in poza de mai sus. Pentru mai mula claritate atasez o schita sumara a sectiunii piesei din aluminiu ce am de facut. Deci degajarea marcata cu sageata pe schita este problema mea. Cu ce tip de cutit se face?

Cu stima,

Incearca cu un cutit cu latimea de taiere egala sau mai mica decat canalul respectiv. Cutitul trebuie sa fie pozitionat in lungul axei de rotatie iar taisul sa atace suprafata perpendicular. Ascute o bara patrata de HSS ca sa aiba taisul de 1-2 mm, nu-mi dau seama de dimensiuni privind doar poza.

Mai bine zis un cutit asemanator celui de debitat insa fixat in lungul axei de rotatie.

Editat de area51
Link spre comentariu

Cutit de canale de siguranta.

Recomandat sa folosesti cu pastile ca sa nu fie inalt ca o sa loveasca cu partea de jos in "cerc". Exact scula pentru ce ai nevoie mi-am facut-o si eu, am luat un cutit (ultimul din poza de jos) l-am subtiat ca sa nu fortez strungul si i-am facut o forma trapez cu latura mare spre partea cu care taie, ca atunci cand taie sa nu frece pe laterale.

Doar ca la tine e pozitia mai ciudata, nu stiu daca are lungimea sa intre acolo.

Ultimul de jos:

Posted Image

Editat de suspectu
Link spre comentariu

... degajarea marcata cu sageata pe schita este problema mea. Cu ce tip de cutit se face? ...

... Se face cu un cutit atipic, confectionat ad-hoc. Profilul frontal al cutitului (proiectia lui in planul de lucru) trebuie sa se inscrie in coroana circulara care se aschiaza, astfel incat nici-o lataura auxiliara a sculei sa nu frece de suprafetele prelucrate, in spatele muchiei taietoare. Daca ai asmenea prelucrari de realizat in serie mare, atunci este foarte utila o carota tubulara cu un singur dinte, care se poate construi dintr-o teava, la care se practica  un locas pentru o pastila din carburi metalice cat mai mica si adecvata ca forma. Profilul pastilei se adapteaza aceluiasi imperativ, de a se inscrie cat mai lejer si fara frecari in profilul coroanei circulare care se prelucreaza. Teava se sudeaza de o coada conica Morse2, 3 sau 4, in functie de tipul conului de la papusa mobila a strungului, se strunjeste pentru centrare corecta si se utilizeaza montata in pinola acesteia.

Link spre comentariu

Cam asa trebuie sa arate cutitul - https://www.flickr.com/photos/98542305@N02/20373721968/in/dateposted/

Il folosesti pe post de cutit ptr. interior, adica asezarea lui in port cutit va fi ca si cum strunjesti la interior. 

Latimea varfului, cu care se strunjeste, e indicat sa fie putin mai ingust decat canalul propriu'zis care trebuie facut. Inaltimea cutului, partii aschietoare sa fie cat mica, gen 4-6mm, nici de cum la fel de inalt cum e cutitul ptr. debitat! 

Atingi prima data pe piesa, lasi o urma fina si masori diametrul. Prima data trebuie gasita o margine a canalului, si te duci in adancime pana aproape de cota finala, IN ADANCIME! Faci semn pe gradatie in longitudinal, unde te-ai oprit! 

Pe urma iesi din gaura si continui sa mergi in diametru, pana la cota finala! Cand ajungi din nou la adancimea anterioara, continui in adancime pana la cota finala, blochezi caruciorul si te misti transversal spre prima laterala, unde ai inceput canalul, si iesi din canal. 

Important ca varful cutiului sa fie asezat drept pe piesa, ambele colturi sa atinga frontalul piesei, alfel risti sa ai un canal cu fundul inclinat.

Necesita turatii mai mici, gen 250rot/min, trebuie tatonata turatia in functie de vibratii, si neaparat racire! Avans la mana mic! 

Bafta !!! 

Link spre comentariu

Buna ziua,Am inceput sa fac piesa cu pricina,Am "ridicat" cotele si am facut o schita de lucru.Am confectionat cutitul urmand sugestiile primite. (Mi-am adus aminte si de recomandarile facute intr-o carte de strungarie gasita aici pe forum, recomandari care se refereau la modul de a ascuti un cutit pentru a taia filet cu profil patrat cu pas mare. Forma cutitului este asemanatoare ce ce am avut eu nevoie).Am luat fata dreapta la semifabricat si l-am strans bine in universal.Am prelucrat prima parte a iesei si am obtinut rezultatul din poza atasata.Am verificar cu corpul turbinei daca piesa inta in locasul ei. A fost nevoie de o mica ajustare.Urmeaza decuparea peisei (cu adaosul necesar de prelucrare) din semifabricat si prelucrarea partii a doua.Voi reveni cu pozeCu stima,

post-197361-0-09802900-1439717863_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna ziua,Revin cu pozele promise.Am continuat cu strunjirea piesei astfel:Am debitat piesa din semifabricat folosind o freza circulata pentru lemn. Freza are placute de carbura brazatre. Freza a fost prinsa intr-un suport special construit, Suportul a fost prins in port cutit.Dupa debitare am prins piesa in universal si am centrat-o cu un dispozitiv cu rulment vazut tot aici pe forum.Am prelucrat partea a doua a piesei. Piesa este OK si intra usor in corpul turbinei.Urmeaza sa insemn dupa model gaurile si sa le dau. Dupa asta urmeaza asamblarea trubinei.Multumesc tutror pentru sfaturi :-).Cu stima,

post-197361-0-04545700-1439806477_thumb.jpg

post-197361-0-66094600-1439806538_thumb.jpg

Link spre comentariu

Buna ziua tuturor,@ Dl Suspectu, piesa are o suprafata conica scurta (partea exterioara cu striatii din poza). Suprafata in cauza am strunjit-o cu un cutit "lat" cotit la 45 grade. Turatia a fost la minim data si am facut 5 treceri pana la cota finala. la cota finala am avut ceva vibratii care au cauzat acele striatii pe piesa :-(.Nu am incercat inca sa debitez cu panza de circular altceva dacat aluminiu. Daca apare ocazia incerc si fier si va anunt ce rezultate se obrin. La debitare am folosit truatie mica (cam 100-150 ture),mult ulei si retageam des panza din piesa pentru degajarea spanului rezultat.Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

De cate ori am incercat sa folosesc un cutit cu muchia taietoare mai mare de 1-2 mm, am avut parte de vibratii.

Cand am avut de prelucrat suprafete conice, pentru evitarea vibratiilor, am inclinat sania la unghiul cerut si am folosit cutit "normal".

Posted Image

Editat de area51
Link spre comentariu

eu deja m-am obisnuit sa folosesc bomfaierul la debitari cu o bucatica de lemn sub piesa sa nu cada bomfaierul pe caile strungului. L-am scapat de cateva ori si am facut doua ciobituri :nerv . Merge frumos, la turatie mica, dar trebuie prelucrata piesa pentru ca taietura iese urata.

Am vazut o recomandare pe net ca taierea sa se faca in sens invers de rotatie, si cutitul de jos in sus, nu stiu exact cu ce ajuta dar comentariile de acolo ii dadeau dreptate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări