Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Andrei, uita-te in catalogul Rocast - http://rocast.ro/content/cataloage/US/cap1.pdf la pagina 1.117-1.118. Cu toate astea, nu sunt recomandate DOAR ptr. sau la debitat, cum nici tesirea colturilor nu e ''ortodoxa''

Faza cu tesitul colturilor e o ... chestie de-a ta. Tu nu faci altceva decat sa strici freza, cand ii tesesti colturile.Ai capul ala de frezat. Stai si bibilesti pe-o masina de gaurit, te astepti sa frezezi cu o masina de gaurit unde sculele le strangi in mandrina, si uite asa ai ajuns sa strici/tesesti colturile la freze, probabil, bune, dar ''utilajul'' tau nu e capabil de prea multe, dar tu insisti...

Masina aia de gaurit nu are un avans fin al pinolei! De aici si ciobiturile frezelor, coltilor, dar asta nu inseamna ca, coltii aia nu isi au rostul lor acolo!!!Nu mai zic nimic, doar ca cel mai bine incearca sa te adaptezi tu frezelor, sa le simti mai bine si sa nu le mai strici degeaba pe masina de gaurit! Fa-ti o freza din capul ala rapid de frezat si lasa ''legolandu'' de'oparte, chiar daca e in sistem hobby (asta mi se pare o scuza de puturos) 

Link spre comentariu

8. - ACFIN - Ideea cu penele: SA O LUAM USOR - ca sa se inteleaga situatia:

a) - freza ta ma tot joc cu ea de fiecare data cand merg in Hornbach.

b) - acea pana are 3-4 suruburi de strangere si 1 surub opritor, adica tine pana sa nu iasa de pe canal.

c) - cum se regleaza? - se slabesc piulitele de blocare, - se slabesc foarte usor suruburile cele 3-4, - cel opritor se lasa slabut, apropiat usor cu mana, - se incepe de la mijloc, se strange de la mijloc, - 1 surub strans cu imbusul pana merge greut sania, se blocheaza piulita cu o cheie SA AI CHEITA POTRIVITA, NU CU PATENTEL, - se merge la surubul urmator, - se continua cu cele de la capete, - la fiecare surub se misca sania si se simte ca merge mai greu ca inainte, doar cu putin.

d) - sania trebuie sa se miste rezonabil, altfel va uza sania si surubul.

Cred ca este vorba de o confuzie, la postarea cu numarul 257 este atasata o poza din care se observa ca la freza lui AFCtin, masa de frezare este similara in ce priveste conceptia si cu masa ta si cu masa mea. Difera dimensiunile dar cred ca nu cu mult. Suruburile care regleaza penele pe directiile x si y si banuiesc ca si pe directia z sunt amplasate in capetele penelor si nu in lateral. La Hornbach s-ar putea sa fie o freza mai mica de genul Einhel 550 (nu retin exact cum se numeste).

Sunt de acord cu tine la punctele: d, e, f, g si h.

In ce priveste punctul "i" nu am nici-o parere, fiind mult prea incepator. Pot sa spun ca din cauza fixarii deficitare a unei piese, am ciobit un colt la o freza Ø14 mm si de atunci o cam evit.

Multumesc pentru indicatia cu plasarea pozelor pe gmail.

Editat de area51
Link spre comentariu

@AFCtin: De ce citezi postari intregi (uneori voluminoase) doar pentru a da raspunsuri intr-o propozitie simpla?... Spre exemplu in postarea #266, dar si in altele anterioare. In plus, daca dai un raspuns imediat dupa o postare, este de evitat orice citat. Foarte adesea postarile tale necesita scoll de ecran pentru a fi citite, desi in esenta contin doar raspunsuri de cateva cuvinte. Utilizeaza modalitatile tipice de editare a textului unui citat (de exemplu stergerea textului nesemnificativ) si pastrarea doar a catorva cuvinte de maxima semnificatie, la care ti-ai propus sa raspunzi. Valabil si pentru ceilalti care procedeaza la fel. Graba unora care castiga timp in acest mod, inseamna o pierdere de timp si nervozitate inutila a celorlalti - cei care citesc mesajele. Si (de ce nu?) un spatiu suplimentar utilizat ineficient pe forum.

Link spre comentariu

As dori o lamurire pentru astfel de situatii. Am crezut ca citarea, inseamna afisarea pe ecran a continutului care se gaseste la o anumita locatie pe server, adica se trimite serverului o adresa (cativa octeti), fara a mai memora din nou postarea citata. Pana la urma care este "mecanismul"?

Multumesc.

Link spre comentariu

Fara a deranja adresele de pe server, se poate edita textul citat, astfel incat sa exprime simplu si concis ideea la care se raspunde. Se pot utiliza mijloace uzuale de editare precum stergeri de text, inlocuite de cateva puncte si sublinierea in cadrul textului ramas a cuvintelor cheie prin mijloacele obisnuite - litere aldine si/sau cursive, sau colorarea textului (de regula in culori mai putin stridente) Nu este indicat a se folosi culori foarte stridente (rosu) sau sa se modifice textul subliniat, scriindu-l cu majuscule (litere mari) Astfel de procedee, sugereaza violenta verbala, de care nu are nimeni nevoie. Spre exemplu:

As dori o lamurire pentru astfel de situatii...

... pe care tocmai cred ca ti-am dat-o.

Link spre comentariu

Multumesc, raspunsul este clar. Este de asteptat ca toti cei care citesc acest topic sa tina minte. Dar ceilalti?......

Ar fi bine ca astfel de observatii (#273) sa fie stocate pe un topic separat unde sa le citeasca toti utilizatorii forumului.

Am citit acum cateva minute explicatia data de @marian, la BODEGA, la "Asta sunt!", postarea #108, cum se pun poze gazduite de postimage.

Acum un an si ceva am citit o explicatie ampla, data de @ola nicolas, legata de atasarea de imagini. A cauta printre 3200 si ceva de postari este similar cu... "acul in carul cu fan"!!!!!!!!!!!

Exista un astfel de topic, plasat la "radacinile" forumului, care sa adune astfel de precizari?

Editat de area51
Link spre comentariu

Astfel de "indrumare" exista numai in masura in care le intocmesc moderatorii. La sectiunea Masini unelte si scule, precum si la sectiunea Atelierul meu mecanic, au existat doua topicuri exclusiviste (unde nu putea posta decat moderatorul) fixate astfel incat sa fie in atentia tuturor. S-au modificat apoi procedurile de atasare ale fisierelor (drept urmare a mutarii forumului in noul format) iar cele doua topicuri au devenit inutile si au fost sterse. Deoarece eu am muncit odata pentru a oferi modele pentru atasarea fisierelor, iar munca unui moderator - poate stii - nu este platita in nici un fel, astept asadar sa mai munceasca si alti moderatori. Atunci cand existau cele doua topicuri pe sectiunile moderate de mine, toti faceau trimiteri prin legaturi catre unul dintre ele. Daca exista pe o alta sectiune ceva asemanator si actual, atunci se poate face trimitere prin legatura acolo. Legaturile intre diversele topicuri si/sau sectiuni ale forumului sunt permise de regulament si nici nu am constatat vre-odata sa deranjeze pe cineva.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Buna seara,Am primit zilele trecute prima mea comanda de lucru.Am avut de refacut 2 bucsi ale unui ax de diametru 5,5 mm. Bucsile au locasuri de sprijin intr-un corp de fonta. Am folosit pentru confectionarea bucsilor o penseta elastica ER25 si suportul pentru flansa strungului. Bucsile au iesit ok dar am nevoie sa confectionez 2 inele spintecate de otel arc care trebuie montate pe ax pentru etansare ulei sub presiune. Stie cineva cum se caleste sarma de otel arc? Voi reveni si cu poze.Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Secretul unui tratament bun nu este la calire, ci la revenire. Calirea se poate face in multe feluri. Atunci cand ai cantitati mici (1... 5 bucati) calirea se poate face la flacara unui bec Bunsen (cel mai comod alimentat cu gaz) sau prin intermediul unui dispozitiv electromagnetic pentru curenti de inalta frecventa. Pentru o buna revenire insa, iti trebuie un mic cuptor cu rezistenta electrica, termostatat, capabil sa aduca sarja la o temperatura de 400... 650 oC si sa o mentina la aceasta temperatura circa 20... 40 de minute - in functie de masa sarjei de otel. Folosind apoi diferite pozitii ale releului de termostatare, se reduce in mod treptat temperatura cuptorului, pana la racirea completa. O revenire inadecvata, lasa tensiuni interne mari induse la operatia de calire si piesa va fi fragila. Daca cuptorul termostatat este capabil sa lucreze pana la temperaturi de 1000... 1200 oC, se poate face si operatia de calire tot in el, atunci cand sarja are o masa mai importanta. De asemenea se poate face operatia inversa calirii, prin recoacere si normalizare. Normalizarea fiind un procedeu asemanator cu revenirea, dar care se face la temperatura la care se caleste aliajului respectiv.

Link spre comentariu

Cand faci piese precise (ax cu etansare ulei cum a zis colegul) nu ar fi o idee buna sa incalzeasca materialul pentru o perioada inainte de prelucrare, ca sa elimine tensiunile interne (stress-relieving) altfel risca sa i se deformeze piesele in timpul calirii ?

Nu dau sfaturi, doar intreb. Nu am facut asa ceva niciodata doar am citit de curiozitate acum ceva timp. Cred ca era ceva de genul incalzire lenta si racire la fel de lenta fara vre-un lichid

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Pai nu. Cand faci piese cu cote de precizie, e nevoie de rectificare, dupa tratament! La prelucrarea pe strung se lasa un adaos, depinde si de cota finala si chiar de lungimea axelor, iar pe masina de rectificat se finalizeaza cota. 

La axe lungi, gen >1-2m lungime, dupa tratament se baga la presa ptr. indreptarea cat mai precisa, dar nu la sutime! Axul ajunge la cota dorita doar dupa rectificare! 

Link spre comentariu

In conditii de hobby, piesa se poate strunji fin in loc de operatia de rectificare, care se executa pe masini mult mai scumpe. In ceea ce priveste tratamentul termic al arborilor lungi, el se face in cuptoare speciale, suspendate in pozitie verticala. In lipsa acestei dotari, se va face tratamentul intr-un cuptor orizontal obisnuit, dar se va executa un dispozitiv de sustinere prismatic in mai multe puncte, care se incalzeste odata cu arborele de tratat. Ca atare abaterile prin indoire la cald in cuptorul de tratament se vor limita la valori acceptabile. Daca duritatea arborelui dupa revenire, este mare, atunci se poate utiliza o strunjire cu pastila vidia, sau diamantata, pe un strung prevazut cu reglajul continuu al turatiei si prin alegerea unei trepte de avans adecvate. Daca cutia de avansuri nu este prevazuta cu o asemenea treapta, atunci se executa un set de roti la lira rotilor de schimb, special calculate pentru obtinerea avansului dorit

Link spre comentariu

Atunci cand apar diferente intre suprafetele aceleiasi piese calite, inseamna ca piesa nu s-a incalzit suficient in cuptor. Fiecare cuptor, are un ciclu propriu de incalzire, in functie si de masa efectiva a pieslor supuse tratamentului. Daca ciclul de incalzire nu a fost complet, atunci exista o cantitate de caldura, care nu a fost inglobata in piese datorita contactului cu peretii incintei, care ajung ultimii la temperatura necesara. Daca ciclul, s-a realizat complet, atunci intreaga incinta a ajuns la temperatura necesara si nu sunt probleme.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări