Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Se gasesc tarozi pt filet trapezoidal, nu asta e problema.

Unde?

Prima data se urmareste sa se scoata jocul din piulita, pe urma se regleaza penele! Altfel piulita preia si sarcina de miscare/frecare a penelor prea stranse - o uzura prematura a piulitei, care dupa cum arata vaselina in poze, s-a cam frecat surubu' pe acolo. Atentie sporita cand se blocheaza saniile in timpul lucrului si cand trebuiesc deblocate ptr. miscarea lor!!!

Link spre comentariu

Dan , ai dreptate cu saniile, doar ca la freza mica trebuie sa fie ceva mai starnse saniile ca sa nu se miste involuntar, iti dai seama ca daca se misca usor precum caruciorul unui strug exista riscul sa ratezi piese.

Cel putin asta e parerea mea, la freza oricum se duce mai repede fata de strung, e posibil sa fie si ordinea ce o spui tu cu jocul, desi nu imi dau seama cum, la masa pe care o am eu e un joc destul de mare.

Cred ca o solutie e sa se puna surub cu bile, astfel ramai in baclash surub pentru perioade mari de timp.

Tarod trapez, in CHINA, cu aliexpres in 30-60 zile, la noi e 170 euro ceva nemtesc, alea china sunt pana in 30 euro de 10/12/16, cote mai mari sunt mai scumpe.

Ma bate gandu sa comand si eu, ajung de Craciun.

Link spre comentariu

Pai si la strung si la freza procedura e aceasi - reglezi piulita pe urma penele! Din cate am inteles, pana e putin conica, probabil are un sistem de reglaj in capatul penei - un surub ceva. Nu e reglaj ala in care strangi pana si zici ca n-ai joc!!! E drept ca miscarea surubului e mai ''rotunda'', dar jocul e acolo, iar in timp pana se uzeaza aiurea(in modul fericit se uzeaza pana, dar se pot uza ghidajele daca nu exista ungere), forteaza, si peste alt timp jocul reapare si piulita e si mai uzata.

Dupa ce-ai reglat piulita, reglezi pana sa nu se miste greu la mana sania, dar nici sa nu existe jocuri prea mari. La freza in timpul prelucrarilor se strang/blocheaza saniile - sus/jos + fata/spate, iar la  longitudinala se apropie suruburile de blocare cat sa nu existe joc sa strice piesa. 

La freza n-am umblat, sunt piulite de bronz, dar la strung am reglat jocul acum 1 an de zile si de atunci n-am mai umblat nici la pana nici la piulita, care-i din fonta . Fonta cu care lucreaza chinezul nu e fonta care s-a folosit la strungurile romanesti! Se unge cu ulei nu cu vaselina, chiar daca locul nu permite, e mai stramt si greu accesibil.

Mesele frezelor de care discutam, nu sunt concepute din fabrica cu un sistem ca lumea de reglaj al piulitei. Consumabile cat mai multe...

Am si eu o masa de genu', jocul e acolo, dar o folosesc doar pe masina de gaurit, iar cand dau gauri strang surubele de la pene.

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

De ce vreau sa elimin cit mai bine jocul din suruburile axelor frezei? Deoarece este cam mare,(cam 1/3 dintr-o rotatie de manivela) si in momentul cand ies din span trepideza rau masa pe cele doua sanii.

Nu cumva incerci sa prelucrezi climb-milling? Adica freza "trage" de piesa? In mod normal pe masini manuale, la care suruburile au joc, se prelucreaza contra cutitului, deci surubul tot timpul impinge piesa in cutit. Climb-milling are intr-adevar uzura mai mica a cutitului si finisare mai buna, dar este obligatoriu joc zero - altfel risti chiar accidente nasoale (spart freza).

Altfel, ori ai de fapt joc mare in ghidaje, ori n-am inteles eu ce se intampla acolo, ca pe freza mea (FU 12, deci nu vreo dihanie) n-am intalnit problema, desi are desigur joc in piulite.

Cu tarodul a raspuns deja andreigradu. Apropos, vezi ca la anumite greutati (cand comanzi mai multe fiare) ajunge sa coste de exemplu 80 de euro transportul cu posta (ala care poate dura si 2 luni) si 90 prin curier (care face pana in 2 saptamani). Trebuie sa intrebi vanzatorul.

Apropos de pretul de la noi, eu gasisem la 150 euro plus TVA bucata, si trebuia setul de 3, platit in avans si adus cine stie cand, pentru un amarat de Tr12x3.

Editat de bcristian
Link spre comentariu

Nu cumva incerci sa prelucrezi climb-milling? Adica freza "trage" de piesa? In mod normal pe masini manuale, la care suruburile au joc, se prelucreaza contra cutitului, deci surubul tot timpul impinge piesa in cutit. Climb-milling are intr-adevar uzura mai mica a cutitului si finisare mai buna, dar este obligatoriu joc zero - altfel risti chiar accidente nasoale (spart freza).................

Buna dimineata,

Intr-adevar cred ca aveti dreptate, am sa tin cont de modul de frezare.

Multumesc pentru sugestie.

Cat despre jocuri in sanii si suruburi,  vanzatorul din UK, s-a laudat ca demonteaza, greseaza, regleaza jocurile si livreaza masina gata de lucru, ceea ce nu s-a intamplat probabil. Neavand experienta cu lucrul la masinile unelte, i-am crezut pe cuvant si am incercat sa lucrez cu masina fara sa verific jocuri si alte cele. Au rezultat piese proaste si doua feze deget distruse. :jytuiyu

Cu stima,

Pai si la strung si la freza procedura e aceasi - reglezi piulita pe urma penele! Din cate am inteles, pana e putin conica, probabil are un sistem de reglaj in capatul penei - un surub ceva. Nu e reglaj ala in care strangi pana si zici ca n-ai joc!!! E drept ca miscarea surubului e mai ''rotunda'', dar jocul e acolo, iar in timp pana se uzeaza aiurea(in modul fericit se uzeaza pana, dar se pot uza ghidajele daca nu exista ungere), forteaza, si peste alt timp jocul reapare si piulita e si mai uzata.

Dupa ce-ai reglat piulita, reglezi pana sa nu se miste greu la mana sania, dar nici sa nu existe jocuri prea mari. La freza in timpul prelucrarilor se strang/blocheaza saniile - sus/jos + fata/spate, iar la  longitudinala se apropie suruburile de blocare cat sa nu existe joc sa strice piesa. 

La freza n-am umblat, sunt piulite de bronz, dar la strung am reglat jocul acum 1 an de zile si de atunci n-am mai umblat nici la pana nici la piulita, care-i din fonta . Fonta cu care lucreaza chinezul nu e fonta care s-a folosit la strungurile romanesti! Se unge cu ulei nu cu vaselina, chiar daca locul nu permite, e mai stramt si greu acesibil...............

Buna dimineata,

Penele de la freza sunt putin conice intr-adevar si au doua suruburi de reglaj in capete. Slabesti putin pe cel de la capatul mai subtire si il stringi pe cel de la capatul mai gros pana ajungi sa nu mai percepi jocul in sanie. Piulitele frezei sun foarte greu accesibile si trebuie sa demontezi masa fe frezare ca sa ajungi la ele. :84 Piulitele si suruburile au venit din fabrica unse cu vaselina. Nu am pe nicaieri un gresor pentru ulei asa cum am pe strung nici pentru sanii nici pentru piulite. Ung periodic saniile cu ulei si foarte rar demontez masa de frezare pentrtu a curata regla si unge suruburile si piulitele celor doua axe ale frezei. La surubul coloanei verticale n-am umblat pana acum caci blochez mereu coloana dupa reglajul pe inaltime si nu conteaza jocul. Ungerea acestui surub o fac cu ulei prin fanta coloanei verticale.

Multumesc pentru indrumari.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Nu e neaparat sa ajungi la piulita, surubul il poti atunge cu mana la sania transversala bagand mana de jos sub masa, sau iei o siringa cu un furtunas de perfuzie.

La sania transversala, se vede surubul cand tragi masa spre tine la maxim, e acolo sub burduful de cauciuc.

Pui ulei pe surub mai des, sa zicem zilnic si surubul va duce uleiul in piulite, cateva picaturi inainte de inceperea lucrului, sau la final, alegi tu cum sa faci.

Colegul a punctat, acea frezare in care freza se catara pe piesa, consuma mai putina forta din motor, dar rupe freza mai repede, mai ales la aluminiu moale nealiat, zici ca musca un dulau din carne.

Cataratul de obicei, la sculele astea mici se foloseste la final, cand finisezi, o sutime, sau jumate, pui motorina la aluminiu sau wd40 si iese frumos.

Am incercat si eu fara sa imi dau seama catarat si trepida aiurea bormasina, freza se incovoia, m-am prins pana la urma si am mers in sens invers.

Cataratul merge cand ai linii drepte si poti bloca o axa, ca altfel daca tragi diagonale rezultatul e imprevizibil.

La o masa mare cu freza mica se poate catara pentru ca freza nu are cuplu sa traga masa dupa ea. Asta ne poate spune DanuAl, la el daca se catara cu o freza de 6-8 mm in aluminiu cu span putin nu simte uriasul lui pentru ca masa e atat de grea ca merge doar din manivele.

Link spre comentariu

Pai astea sunt greseli si trebuiesc corectate. Freza se catara ptr. ca nu e corect sensul de lucru! Masa, piesa se misca contra frezei. Face parte din ''abecedar''.

Chiar daca scoti jocul din piulita, asta e obligatoriu la freza, si inaintezi gresit cu frezarea, n-o sa ai prea multe piese terminate, finisate cu o singura freza. Freza trebuie sa inainteze in material, mai ales cand se frezeaza pe margini/capete, atunci se rup cel mai des frezele! Freza, spirele frezei trebuie sa muste din material si nu sa se frece de material.

Cand frezezi suprafete plane cu un cutit zburator de exemplu, sensul de rotatie normal de la dreapta la stanga, cum privim freza, iar masa se misca de la stanga la dreapta.

Am incercat sa atasez un desen, dar se pare ca noul format al forumului nu accepta decat fisiere minione si nu se mai intelege nimic.

Nu pot sa compar masa de la camila mea de freza cu mesele de frezat din discutie! Cum am mai spus, am si eu o masa d-asta mica de frezat. Am frezat si eu pe ea cu masina de gaurit :) inainte sa iau freza, dar nu se pot compara.

Ideea e ca si daca se frezeaza longitudinal, surubele de la pana longitudinala se apropie, nu pana se blocheaza, ci doar ptr. a minimiza jocul. Celelalte sanii se blocheaza.

Editat de DanuAL
Link spre comentariu

Masa, piesa se misca contra frezei.

Cum zicea mesteru` din armata , la freza sa`i" dai in gura" piesa!

Ii dai tu cit sa "muste", nu sa ia ea cit vrea.

Asa cum zicea @DanuAL .

Daca lasi freza sa "traga" de piesa si ai joc tu impingi masa iar freza o trage , de acolo apare balamucul.

Mai mult decit asta cind ia material intra cu gura in plin si ia brusc material, daca mai ai si joc

trage masa spre ia si ia o "gura" mai mare decit poate inghiti!

Grija mai mare e la frezarea lateralelor , una e intr`un sens , cealalta e pe dos din cauza sensului de rotire a frezei.

Grig

Link spre comentariu

Daca te ajuta cu ceva, eu am un tarod Tr12X2,5 pe stanga pe care ti-l pot imprumuta (cu conditia sa nu-l rupi).

Buna seara,

Multumesc pentru oferta, :multumesc

Am sa demontez freza iar si am sa masor surubul sa vad exact ce filet are si daca e cazul am sa apelez la dvs pentru tarod.

Cu stima,

Link spre comentariu

Buna seara domnule Ion_Bumbu,

Aveti perfecta dreptate, se poate determina pasul suruburilor conducatoare si fara a demontezi masa de frezare. Trebuia sa stiu asta.

Am pe lirele celor doua axe 2mm pe rotatie. Deci pasul este 2mm si surubusile in acest caz sunt pe pas metric nu ACME (standardul american) cum am crezut la inceput. Trebuie insa sa ma uit cu mare atentie la suruburi pentru a vedea exact ce tip de filet au (diametru profil), cu ocazia reglarii jocului intre suruburi si piulite. 

Multumesc mult pentru indrumare.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna seara,

Am incercat sa reglez jocul din suruburile conducatoare ale mesei de frezat, dupa ce am recitit sfaturile primite de la colegii de forum postate mai sus:

• [*]am demontat si am curatat suruburile conducatoare, piulitele, ghidajele si penele, [*]am schimbat suruburile de reglaj al jocului din piulitele de reglaj cu unele torx. Capetele suruburilor au fost strunjite astfel incat sa nu atinga de suruburile conducatoare [*]Am montat mai intai axa Y, am "luat" jocul din piulita si apoi am remontat surubul in locasul lui si am stans pana saniei intermadiare [*]La fel am procedat cu axa X, am "luat" jocul dein piulita conducatoare, am remomtat masa de frezare si am stans pana mesei de frezare

Rezultatele sunt dezastruase: jocul in suruburi a revenit dupa cateva curse, masa de frezare nu poate sa culiseze lin pe gidaje fara joc perceptibil. :26

Sigur nu am experienta cu lucrul si reglajul masimilor unelte dar freza mea e foarte prost construita. NU mai cumparati astfel de utilaje!!

PS:Am vazut la Sectia de prototipuri, al  PROCETEL SA unde am lucrat (incinta uzinei Electromagnetica Bucuresti), cum se reglau jocurile saniilor la strungurile de banc impotate din Cehslovacia. Cu putina atentie jocurile erau reduse cat de mult dorea strungarul fara mare bataie de cap.

Inainte sa montez freza am facut ceva poze la piulitele suruburilor conducatoare pe care le atasej mai jos. Piulitele sunt dintr-um material gri cu punctulete mai inchise la culoare, material care este atras de magnet dar mai putin intens decat fierul. Acest material mai mult ca sigur un sort de fonta, este unsuros la pipait, chiar cand l-am spalat bine de ulei si vaselina.

Cu stima,

Rugaminte mare, te rog taie domnule  si lasa @Ion_Bumbu, nu`i cazul sa te formalizezi cu mine.

Grig

OK Grig, dar pentru mine, oricine ma ajta cu un sfat este un Domn.

Cu stima

post-197361-0-03832300-1416000658_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări