Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Atelierul ucenicului AFCtin

Postări Recomandate

Buna ziua,

Multumesc domnilor AndreiGradu si DanuAL pentru sfaturi.

Pentru domnul PhilipRobz: Penseta este Morse 3 gaura de 10mm si filetul pentru bara de fixare in masina a pensetei de M10 nu M12! Gresala provine de la catalogul Rocast. Am cumparat-o de la Rocast Bucuresti (langa Aversa Obor). Nu mai stiu pretul exact, dar este in jur de 60-70 RON TVA inclus. Va rog sa aveti in vedere ca aceasta penseta nu este pentru strung asa cum am folosit-o eu ci pentru freze sau masini de gaurit cu conul pe arborele post scula Morse 3.

Cu stima,

Link spre comentariu

Buna ziua,

Am facut tampoanele din doua saibe cu diametrul de aprox 50 mm si groase de 2mm si din doua tije din fier rotund,

Am lipit saibele pe tije cu cositor de instalatii, dupa care am luat o fata dreapta pe saibe.

Am cumparat din supermarchet un set de caucuic expandat cu lipici pe o parte pentru usi si am lipit cite o bucata rotunda pe exteriorul saibelor. (vedeti pozele atasate)

Discurile de plexi ies super.

Multumesc mesterilor pentru sfaturi.

Cu stima

post-197361-0-02614800-1405257652_thumb.jpg

post-197361-0-32912000-1405257668_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Eee, cam asta e esenta acestui forum, ne completam reciproc si toti avem mult de invatat si castigat. Mii de multumiri tuturor celor care au postat de-alungul timpului .

Buna seara,

Mai ales ucenicii au de invatat! :aplauze

Si eu folosesc la gaurit sau strunjit plexiglas ulei caci intr-adevar nu se mai lipeste spanul de scula.

Cu stima,

AFCtin

Editat de AFCtin
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Buna ziua,

Avand ceva timp liber am vrut sa exersez pe strung lucrul la un ax sprijinit in lineta fixa. Am constatat ca sistemul adoptat de fabricant pentru reglarea pieselor de sprijin nu functioneaza din cauza slabei executii, adica se gripeaza si nu poti sa sa reglezi piesele de sprijin.

Am reusit sa fac trei piese din fier pe care le-am ajustat sa intre fest in sloturile linetei. Aceste piese au fost gaurite tot pe strung si le-am filetat cu M8. Suruburile de sprijin au fost ¨incaltate¨ cu trei tampoane de bronz lipite cu cositor de instalatii caci pe moment nu am cu ce sa fac o lipitura tare (alama sau cupru).

Am testat lineta reparata cu o bara de alama si reglajul se face foarte usor. Piesa insa nu se sprijina prea bine pe tampoanele suruburilor de sprijin probabil din cauza ca axele suruburilor de sprijin nu intersecteaza axul de simetrie al strungului. :84

Macar acum pot sprijini cat de cat un ax in lineta fixa. :da .

Abia astept sa fac rost de buget pt lira noua necesara strungului

Cu  stima

post-197361-0-64455700-1408285762_thumb.jpg

post-197361-0-22324400-1408285785_thumb.jpg

Link spre comentariu

Suruburile alea de 8 trebuia sa vii in capul lor cu 3 caciulite de alama, conice cu filet interior de 8, cu filet infundat.

Ca sa castigi diametru trebuie sa mai reduci din dimensiunea suportilor facuti de tine ca sa intre caciulile alea cand le retragi.

Normal era sa faci filet cu pas fin, de 1, ca sa ajustezi usor.

Caciulile le poti face filet de M6, si pe surub iei un span si filetezi cu M6 pe o lungime de 1 cm, faci in asa fel ca sa fie acolo un scaun de asezare cand strangi caciulile. Asa sunt cele industriale facute.

Suportul din fonta e ok, trebuie insa sa lucrezi la acele ansamble.

La mine vad ca au un scaun de vreo 6 mm diametru, in rest sunt conice pana la cota boltului.

Acele caciuli ar trebui sa fie din bronz cu ulei in el, exista un astfel de aliaj care are ungere din el insusi.

Ma rog, discutia se poate complica, dar nu are rost.

Acolo trebuie sa sprijini pana tai, sau pana prelucrezi cota finala.

Cel mai bine e sa prelucrezi intre centre. Sustii asa ca in imagine cateva minute pana planezi piesa si faci gaura de centruire.

Forta de strangere sa fie mica, abea sa atinga bara, doar cat sa o sustina, nu sa se franeze.

P.S.

Ma gandesc ca nu te apuci sa faci bucsi de alunecare din bara aia de alama/bronz

Daca da, vezi ca am facut si eu, ai poze in subiectul cu strungul meu, acolo se vede si lineta mea, te poti inspira de acolo.

Editat de andreigradu
Link spre comentariu

Material asemanator acelui bronz "cu ungere proprie" de care vorbeste colegul andreigradu am gasit intamplator la unele amortizoare auto  Au o bucsa sau chiar doua dintr-un material foarte usor de prelucrat care practic musteste a ulei iar atunci cand e prelucrat iese fum din el ca si cum din interiorul lui ar izvora ulei. Foarte interesant si frumos de prelucrat acel material care seamana foarte mult cu fonta, daca nu cumva o fi chiar o varietate a acestui material Acum nu stiu cat de bine s-ar preta la nevoile tale dar presupun ca  merge    

Link spre comentariu

Acel material este bronzul grafitat. La pipait lasa mana "unsuroasa" ca si cand ar fi uns. Acest fenomen se datoreaza granulelor de grafit din continut. Se cunoaste ca perechea otel-grafit, formeaza una dintre cele mai bune "cuple de alunecare". Aceste cuple se folosesc spre exemplu, la presetupele pompelor de mare putere (grafit + otel inox) unde ofera o etansare buna pana la presiuni mari.

Link spre comentariu

Acel material este bronz sinterizat cu ulei si care-si asigura ungerea pe toata durata functionarii. ex de folosire la lagarul pulsatorului de la masinile de spalat albalux, lagarele dinamurilor de la dacia 1100.

Link spre comentariu

La adresa: http://www.glt-gleitlagertechnik.de/informatii-tehnice/ungeri/?L=7 se face o ierarhizare si o definire minimala a modalitatilor de ungere a lagarelor. La capitolul lagarelor fara intretinere se nominalizeaza numai ungerea uscata, utilizand lagare din bronzuri grafitate, sau din materiale acoperite cu straturi de teflon.

Se fabrica intr-adevar de foarte mult timp bronz sinterizat - un material poros, avand insusirea de a retine asemeni unui burete uleiul, pe care il elibereaza progresiv in urma vibratiilor de functionare ale unui lagar. Sinterizarea acestui material, prin definitia procesului tehnologic, se face in matrite speciale, la presiuni si temperaturi ridicate, de unde rezulta piesa la dimensiunile de utilizare, sau doar cu un adaos minimal pentru ajustarea cotelor functionale. Nu cred ca se fabrica semifabricate sinterizate de genul barelor din care se strunjesc piese diverse. Presupunand ca totusi se fabrica, nu cred ca ele se livreaza imbibate in ulei, din motive diverse. Doua dintre aceste motive sunt foarte puternice: 1 - Uleiul stocat in acest mod, polueaza mediul pe parcursul tuturor activitatilor dintre livrare si prelucrare, cum ar fi depozitarea sau transportul; 2 - La turatiile ridicate solicitate de bronzuri in decursul procesului de strunjire, toata cantitatea de ulei retinuta datorita porozitatii s-ar pierde prin centrifugatare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări