Vizitator bolboaca2 Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Salut. Vreau sa va intreb cam cat functioneaza un led normal cu o baterie de 1.5v intr-un montaj joule thief ? La mine mai mult de 2 ore nu a functionat, sau poate am gresit ceva la montaj ??? Am facut montajul asta , bobina are 12 spire si inelul de ferita un diametru de 18 mm la exterior. Tranyistorul este 2N2222A Mai departe daca gasesc o schema buna as vrea sa pun mai multe led-uri in paralel, sa zicem undeva la 10, apoi vreau sa mai pun si o celula solara sa incarce acumulatorul iar pe timpul nopti daca este posibil asa ceva sa luminez cat de cat celula sa face undeva la 1v ca sa pot aprinde led-urile. Dupa o saptamana de cautari am inteles ca led-urile se aprind la varfurile de tensiune generate de oscilator si ca , consunul ar fi mai mic , nu ca atunci cand ar merge direct de la baterii... Daca am gresit va rog sa ma corectati sunt incepator... Va multumesc. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Incearca schemele astea, sunt pentru lampa solara de gradina in regim DIY.Cea de jos are un randament mai mare. Link spre comentariu
Vizitator bolboaca2 Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Multumesc de scheme, pe asta nu o incercasem, dar este posibil sa se alimenteze din propria lumina folosind o celule solara ? sa zicem una care ar scoate 1V ? Link spre comentariu
validae Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Asta ar insemna Perpetuum Mobile, un circuit care s-ar autointretine fara consum de energie din exterior.Nu se poate, cel putin pe lumea asta. Link spre comentariu
Vizitator bolboaca2 Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 da, asa este dar ma gandesc , ca la un led cu joule thrief este vorba de tensiune si nu de amperaj, ridicand tensiunea aprind ledurile pe baza impulsurilor, la un numar mai mare cred ca apare consumul.punand o celula solara si autointretinandu-se ar putea functiona. Link spre comentariu
Alexutz Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 Valorile din schema trebuie stabilite functie de sursa de tensiune-acumulator sau baterie. Altfel risti sa deteriorezi accu daca-l descarci pana in 0.7...0.6V la cat rezista schema. Practic storci din baterie cam 300-400mV adica diferenta fata de tensiunea minima admisa de unele electronice (camera foto) care sub 1V nu merg. Pentru stabilire prag minim pune un divizor rezistiv CB-BE.Ar fi ideal cred un tranzistor pe germaniu, gen AC180K...Circuite joule thief destul de optimizate gasesti in lanterne cu o baterie AA sau AAA, unele trag si 2A dintr-o baterie. Link spre comentariu
Vizitator bolboaca2 Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 multumesc. am inteles ideea, dar este posibil sa atasez o celula solara si sa o lumineze pentru a produce un volt ? Link spre comentariu
Alexutz Postat Februarie 19, 2014 Partajează Postat Februarie 19, 2014 Voltu ala din panou nu-ti da curent. Cativa mA, cu indulgenta. Jucariile tip tzarus solar dau maxim 100mA la 5V asta in soare puternic si nu prin 2 randuri de geamuri. E mai degraba "conceptul" de sistem autonom decat eficienta propriu-zisa. Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Am o lanterna cu 3 leduri albe de 5mm ,alimentata la 3V (deci presupun ca nu poate fi vorba decat despre un "joule thief" varianta simplista pentru ca nu este loc de foarte multe componente). Problema este ca ledurile au un palpait deranjant . Suspectez ca ar fi de vina inductorul ... ar putea fi si altceva ? Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Trebuie adusa in discutie puterea; daca ai tensiune mai mare ai si curent mai mic, deci produsul lor (care da puterea) va fi intotdeauna acelasi. Link spre comentariu
Alexutz Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Nu cred ca ai acolo vreo electronica ci leduri direct pe 3V. Am avut ceva cu 7leduri, paralel, aceeasi problema. Chiar sa-ti incapa un circuit acolo, mai mult de 0.5W nu scoti pt ca n-ai racire. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Palpaitul poate fi cauzat de leduri care sunt ,,pe duca,, de obicei incep sa palpaie inainte de a se arde definitiv. Poate pui o poza cu respectiva lanterna, e mai bine sa discutam despre ceva ce vedem.Oricum, exista invertoare foarte mici, de obicei ascunse printre leduri.Unele sunt cu integrat dedicat, ce se gaseste in capsula de tranzistor TO 92.Am avut si eu o lanterna cu doua baterii R6 (AA) ce avea si un astfel de invertor, alimentate doar la 3V, ledurile nu se aprindeau suficient, cele fara invertor se alimenteaza de obicei la 4V (acumulator) sau 4,5V din baterii. Link spre comentariu
iuli09 Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 intre timp am desfacut lanterna si chiar exista un "joule thief" precum banuiam : un tranzistor Smd , o rezistenta si un inductor . Presupunand ca inductorul este "vinovatul" ,ce valoare ar trebui sa aiba acesta ca sa incerc sa-l schimb ?O sa atasez maine si o poza . Link spre comentariu
validae Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Este varianta cu circuit integrat dedicat SMD, inductanta are intre 10-100uA poti folosi orice inductanta miniatura. Daca ar fi bobina de vina, nu s-ar mai aprinde deloc.Incearca sa schimbi ledurile si vezi daca mai palpaie.Daca da, de vina este circuitul invertor sau ai lipituri reci. Link spre comentariu
Alexutz Postat Februarie 21, 2014 Partajează Postat Februarie 21, 2014 Nu exista o valoare data ci in functie de acord, iar curentul e dat de rezistenta din baza tranzistorului. Fie ai o bobina cu 3 pini si una din infasurari e pentru autoexcitatie http://www.powerlabs.org/images/schematic1.gif adica un flyback , fie "tranzistorul" e un CI de fapt, si inclin spre varianta asta. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum