Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Led-uri + Joule thief + Celula solara.


Vizitator bolboaca2

Postări Recomandate

Vizitator bolboaca2

Salut.

Vreau sa va intreb cam cat functioneaza un led normal cu o baterie de 1.5v intr-un montaj joule thief ?

La mine mai mult de 2 ore nu a functionat, sau poate am gresit ceva la montaj ???

Am facut montajul asta

, bobina are 12 spire si inelul de ferita un diametru de 18 mm la exterior. Tranyistorul este 2N2222A

 

Mai departe daca gasesc o schema buna as vrea sa pun mai multe led-uri in paralel, sa zicem undeva la 10, apoi vreau sa mai pun si o celula solara sa incarce acumulatorul iar pe timpul nopti daca este posibil asa ceva sa luminez cat de cat celula sa face undeva la 1v ca sa pot aprinde led-urile.

 

Dupa o saptamana de cautari am inteles ca led-urile se aprind la varfurile de tensiune generate de oscilator si ca , consunul ar fi mai mic , nu ca atunci cand ar merge direct de la baterii...

Daca am gresit va rog sa ma corectati sunt incepator...

Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    6

  • Alexutz

    5

  • iuli09

    4

  • Dr.L

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator bolboaca2

da, asa este dar ma gandesc , ca la un led cu joule thrief este vorba de tensiune si nu de amperaj, ridicand tensiunea aprind ledurile pe baza impulsurilor, la un numar mai mare cred ca apare consumul.punand o celula solara si autointretinandu-se ar putea functiona.

Link spre comentariu

Valorile din schema trebuie stabilite functie de sursa de tensiune-acumulator sau baterie. Altfel risti sa deteriorezi accu daca-l descarci pana in 0.7...0.6V la cat rezista schema. Practic storci din baterie cam 300-400mV adica diferenta fata de tensiunea minima admisa de unele electronice (camera foto) care sub 1V nu merg. Pentru stabilire prag minim pune un divizor rezistiv CB-BE.Ar fi ideal cred un tranzistor pe germaniu, gen AC180K...Circuite joule thief destul de optimizate gasesti in lanterne cu o baterie AA sau AAA, unele trag si 2A dintr-o baterie.

Link spre comentariu

Voltu ala din panou nu-ti da curent. Cativa mA, cu indulgenta. Jucariile tip tzarus solar dau maxim 100mA la 5V asta in soare puternic si nu prin 2 randuri de geamuri. E mai degraba "conceptul" de sistem autonom decat eficienta propriu-zisa.

Link spre comentariu

Am o lanterna cu 3 leduri albe de 5mm ,alimentata la 3V (deci presupun ca nu poate fi vorba decat despre un "joule thief" varianta simplista pentru ca nu este loc de foarte multe componente). Problema este ca ledurile au un palpait deranjant . Suspectez ca ar fi de vina inductorul ... ar putea fi si altceva ?

Link spre comentariu

Nu cred ca ai acolo vreo electronica ci leduri direct pe 3V. Am avut ceva cu 7leduri, paralel, aceeasi problema. Chiar sa-ti incapa un circuit acolo, mai mult de 0.5W nu scoti pt ca n-ai racire.

Link spre comentariu

Palpaitul poate fi cauzat de leduri care sunt ,,pe duca,, de obicei incep sa palpaie inainte de a se arde definitiv. Poate pui o poza cu respectiva lanterna, e mai bine sa discutam despre ceva ce vedem.Oricum, exista invertoare foarte mici, de obicei ascunse printre leduri.Unele sunt cu integrat dedicat, ce se gaseste in capsula de tranzistor TO 92.Am avut si eu o lanterna cu doua baterii R6 (AA) ce avea si un astfel de invertor, alimentate doar la 3V, ledurile nu se aprindeau suficient, cele fara invertor se alimenteaza de obicei la 4V (acumulator) sau 4,5V din baterii.

Link spre comentariu

intre timp am desfacut lanterna si chiar exista un "joule thief" precum banuiam : un tranzistor Smd , o rezistenta si un inductor . Presupunand ca inductorul este "vinovatul" ,ce valoare ar trebui sa aiba acesta ca sa incerc sa-l schimb ?O sa atasez maine si o poza .

Link spre comentariu

Este varianta cu circuit integrat dedicat SMD, inductanta are intre 10-100uA poti folosi orice inductanta miniatura. Daca ar fi bobina de vina, nu s-ar mai aprinde deloc.Incearca sa schimbi ledurile si vezi daca mai palpaie.Daca da, de vina este circuitul invertor sau ai lipituri reci.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări