Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alta sursa cu UC3842--teorie si realizare

Postări Recomandate

Generatorul ăla de 0,5mA este chiar rezistența de pull-up . Din păcate nu o cunoaștem - o determinare din măsurători nu ne garantează o valoare general valabilă - oricum, acolo vedem o ”rezistență statică” de circa 5V/0,5mA = 10kΩ deci rezistența dinamică ( impedanța de ieșire a generatorului de curent ) este de cîteva ori mai mare. O rezistență de pull up externă de o valoare mai mică ( 5-10kΩ) chiar este o idee bună.@XAN77 Abia acum am observat că ai întrebat . Pentru TL431 amplificarea în funcție de frecvență este dată în DS ( probabil nu la toți fabricanții ) . Dacă nu , ai în specificațiile principale o variație de cca 1-2mV în referință pentru 1V în catod. Asta e ( indirect ) amplificarea adică 500-1000 . În grafice este de ceva peste 50dB deci tot acolo.

Link spre comentariu

Încercând acum să determin funcția de transfer a părții ”inverse” adică a reacției negative cu compensatorul am observat (din nou , dar prima dată nu am calculat ) că dacă luăm , să zicem, 30kΩ impedanța de ieșire din GCC împreună cu C4 obținem un pol la 24Hz . Câștigul la frecvențe joase este ridicat , datorită lui TL431 , deci un cross over la cîteva sute de Hz la o pantă de 40dB/octavă.... Am zis mai devreme că nu-i de la compensare dar s-ar putea să fi greșit. @XAN77 . Încearcă să scoți condensatorul ăla și să jonglezi cu R-C la TL 431. Ce valori ai acum în divizorul de la ieșire , am înțeles că ai scos potențiometrul ?

Link spre comentariu

Repun schema, am editat divizoru respectiv. Acum nu are nici o compensare.

Foare bun materialul de la ON semiconductor, trebuie să-l citesc de 2-3 ori.

Posted Image

Avînd LC de 186uH-880uF/0,07ESR, am FCL 393Hz și F-ESR 2,58KHz. Mie mi-a ieșit curba inițială cam așa:

Posted Image

LE am scos C-ul de 220n dar zgomotu era mai mare. Repet spunînd că la sarcină peste capabilități, cînd sursă scoate 60W, nu se mai aude nimic. Asta se întîmplă cu sarcină de 3,5A. La sarcină de 2A, are zgomot. Am adăugat o compensare copiată de pe o sursă similară dar nici o schimbare, anume un 68p paralel pe un RC 68k-3n3.

Link spre comentariu

Nu ai treabă cu LC la current mode. Am pus un material pe prima pagină cu 4 tabele . Chiar dacă unele lucruri sunt ușor simplificate , ideile sunt clare. Incearcă așa : C4 = 4,7 - 10 nF; Între Catod și Referință la TL431 pune 100nF .Edit . Mă refer la ultima schemă.Later Edit. La suprasarcină bucla de reacție este exclusă , lucrează doar limitarea de curent puls cu puls care are un prag fix, neinfluențat de poli, zerouri și alte drăcii.

Link spre comentariu

Mă refeream la inductanța secundarului. În fond la flyback secundarul este bobina de acumulare, similar inductanței serie la forward. Are oarece logică să fie ea cea care cu condul de filtraj să dea curba inițială.Am mai citit un pic în materialul ON Semiconductor și am înțeles că tensiunea pe colectorul tranzistorului din opto trebuie să fie undeva la 2-3V raportat la cei 5 de la pullup, pentru a fi în regiunea liniară. Am ami modificat în schema din proteus și am ales Rled=4k7, Rbias rămînînd 470R. La testare, sursa a devenit perceptibil mai silențioasă, deci a fost clar o îmbunătățire de acolo, iar apoi compensarea copiată ce o pusesem mai devreme a avut și ea un mic efect. Acum sursa se aude mai încet cu saarcina de 220mA și ceva mai tare pe letcon.

Link spre comentariu

Pentru a exista rezonanță trebuie să se poată face transfer bidirecțional de energie între L și C. La forward se poate , la flyback, nu . Nu mai insist că s-a mai discutat. Spune-ne dacă ai făcut ce ți-am sugerat ultima dată. Și apropo, nu spune că schema nu mai are compensare. Condensatorul ăla din paralel cu optocuplorul este câtamai compensarea - dar , probabil, greșită.

Link spre comentariu

Da, are logică, bidirecționalitatea este anulată de dioda redresoare. Da așa zicea cineva pe forum.

Incearcă așa : C4 = 4,7 - 10 nF; Între Catod și Referință la TL431 pune 100nF .

Asta a fost rețeta optimă. Am pus C4 de 10n și C de 100n la 431 iar sursa a tăcut complet, atît la sarcina de 220mA cît și cu letconul conectat.Mi-ar place să știu ce va determinat să-mi recomandați acele valori, ca să înțeleg și eu ceva.Oricum ar fi, vă mulțumesc.
Link spre comentariu

Am făcut o alegere oarecum empirică a valorilor pentru că nu am mai apucat să fac calculele exacte dar metoda nu a fost empirică. Calculasem deja , într-un post anterior polul părții de putere care era destul de jos . Pentru a nu îl lăsa să se combine cu alt pol de la compensator ( polul pus de condensatorul de 220nF, polul intrinsec al lui TL431, etc ) trebuia musai băgat un zero - condensatorul de 100nF cu rezistența de 4,7kΩ ( de aia am întrebat de valoarea ei ) - rezultă un zero la 338 Hz , voiam mai jos dar am zis să nu te pun să cauți 120nF, etc. Acest zero era obligatoriu pentru că din combinarea a doi poli înainte de cross over rezultă defazaj de 180°. Acest zero , încetinește însă atenuarea frecvențelor înalte deci crește riplul la frecvența de 40kHz. De aceea , mai băgăm un pol , după ce am coborât cu câștigul sub 0dB respectiv la 2-3 kHz . Asta face 10nF cu 6,8kΩ. Frecvența de crossover o estimez în jur de 1kHz , nu mai stau acu să fac calculele , dar dacă vreți , în două-trei zile vin cu un material despre compensarea flyback cu TL431 ( atât current mode cât și voltage mode , sau poate două materiale diferite ) cu menționarea desigur a unei bibliografii destul de bogate.

Link spre comentariu

Pot spune că instabilitatea de care mă loveam cînd încercam să vizualizez secundarul pe osciloscop, era datorat oscilației respective. Am pus oscilo și semnalul era foarte stabil, observîndu-se foarte clar oscilațiile de la epuizarea energiei din miez.

Baza de timp = 5uS, deci Ton e undeva la 3-3,5uS cu sarcina de 220mA.

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări