Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alta sursa cu UC3842--teorie si realizare


Postări Recomandate

Îmi poate cineva da detalii despre cum se calculează compensarea la o sursă cu 3843 cu feedback-ul pe pinul 1 ?

După citiri repetate a explicațiilor lui smilex și marian, le mulțumesc cu această ocazie, am început să pricep cum se calculează compensarea, cel puțin la forward semipunte precum în exemplele care sunt descrise pe forum.

Sursa este cea postată de flopir pe topicul cu sursa cu top249. O am realizată și funcționează. Primarul are 100 spire, auziliarul 10 iar secundarul dacă îmi aduc bine aminte are 15, îl gîndisem pentru un eventual 24Vc pentru letcon de stație de lipit, însă nu a mai fost cazul, acum sursa stă degeaba.

Solicit informații depsre compensare la acest tip de sursă în scop pur didactic, nu doresc să fac ceva anume cu sursa respectivă.

schema din eagle:

Posted Image

sursa reală:

Posted Image

Link spre comentariu

XAN77 nu stiu in ce masura intrebarea ta se incadreaza cel mai bine aici, poate ar fi fost mai bine sa ceri permisiunea D-lui Miticamy, este topikul dumnealui totusi...Voi raspunde totusi, schema postata este incompleta, stabilizatea in cazul de fata se face extragand un anumit curent din pinul 1 care este iesirea operationalului intern al UC, curent extras de colectorul unui optocuplor, ei bine tocmai pentru ca nu se foloseste amplificatorul operational al uc, nici compensarea nu mai depinde de el, se foloseste un amplificator de eroare extern care comanda fotodioda opto, probabil 431,asadar acela trebui compensat, pune schema completa.

Link spre comentariu

Aici am crezut eu că se potrivește, mă rog, sper că nu am supărat pe dl. miticamy.

Da schema nu e completă, scuze. Compeltă, adică așa cum a pus-o flopir la topicul cu sursa cu TOP249 este așa:

Posted Image

 

la ieșire am un C de 1000u, o inductanță de valoare foarte mică cred, pe un baston de ferită, e pusă mai mult de formă deocamdată, iar după ea încă un C de 330u.

Condensatoarele pot fi schimbate nu e problemă, am pus ce am avut la îndemînă la momentul plantării.

Să considerăm sursa reglată pentru 24Vcc la ieșire.

Eu am R9 de 220R în loc de 200.

R10 este de 4k7 în loc de 1k, pentru că și semireglabilul este de 5k, față de 1k în schema flopir, deci ca să fie același raport.

Link spre comentariu

L2 este complet irelevanta cat priveste compensarea, ea aflandu-se dupa electroliticii de filtrare.Mie configuratia imi sugereaza flyback, adica snubber rcd, lipsa inductanta serie, si in aceasta situatie lipseste tocmai ceea ce conteaza in calculul compensarii, adica traful, trebuie pus si acesta si fazarile notate pe schrma exact cum sunt facute, este foarte important acest aspect. Caracteristica LC initiala ar fi data de catre inductanta secundarului si capacitatea de filtrare imediat dupa redresare, tot de acolo trebuie luata si priza pentru stabilizare, si nu dupa LC-ul de filtrare, muti priza divizorului de la reactie chiar pe primii electrolitici de dupa redresare. Daca supozitia mea este corecta si este vorba de flyback atunci pune traful in schema si valoarea exacta a inductantei pentru secundar.

Link spre comentariu

Deci lipsa inductanței serie cum e la forward, e înlocuită aici de inductanța secundarului, pentru aflarea caracteristiciii inițiale, interesant, nu mă gîndeam...deaia și întreb. La forward de ce nu e băgată în seamă inductanța secundarului !

Am editat poza în paint să corespundă cu inductanțele reale toate cele 3, filtrajul real măsurat și rezistorii reali de la 431. Am pus puncte pentru fazare. Sursa este flyback.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu sunt acasa si scriu de pe mobil, care are unele limitari, dupa-amiaza sper sa imi pot face tip sa elaborez. Ideea este ca tocmai inductanta este cea care realizeaza stabilizarea, la momentul cand semiconductorul de putere este deschis, ea se incarca cu energie ( perioada ton ) iar cand acesta se blocheaza inductanta elibereaza energia in condensatorul de filtrare si implicit in sarcina, ideea asta este valabila atat la forward cat si la flyback. Acuma diferenta este ca la forward exista transformatorul care este numai un intermediar, separa galvanic iesirea de alimentare si ofera niste impulsuri cu care se ataca inductanta serie pentru stabilizare; La flyback asa cum UDAR sublinia, de fapt nu avem transformator ci doar o inductanta izolata galvanic de alimentare. Se subantelege asadar ca nu se poate stabilizare fara inductanta nici la forward si nici la flyback, prima configuratie are inductanta serie dupa redresare, si cea de a 2-a se foloseste chiar de inductanta secundarului. Din acest motiv calculul trafului la flyback este mai complex. Acum ca am stabilit asta avem cele necesare pentru frecventa de rezonanta a LC, mai avem nevoie de amplificarea initiala, si aceasta tine in configuratia asta si de CTR la opto, asa cum ziceam, dupa amiaza sper sa am timp sa elaborez.

Link spre comentariu

Am înțeles perfect diferența flyback-forward vizavi de inductanța, era logic, trebuia să gîndesc, mulțumesc.Frecvența circuitului LC mi-a ieșit de 393 Hz unde am un dublu pol, pantă -40db; iar frecvența la ESR de 2,58 KHz unde am un 0, deci caracteristica devine -20db.Menționez încă o dată că ieșirea dorită a sursei să considerăm ca fiind de 24Vcc.Amplificarea inițială îmi e dificil s-o aflu, aștept detalii, nu e grabă.

Link spre comentariu

E puțin mai complicat, dacă e flyback în mod discontinuu nu este dublu pol. Explicația ”intuitivă” ar fi că inductanța și condensatorul sunt separate pe perioada cînd dioda nu conduce deci nu există rezonanță.

Dacă nu există toate elementele nu se poate ști dacă este DCM sau CCM. Eu înclin să cred că e DCM - e o cale mai sigură de a proiecta flyback , se evită și zeroul din planul drept.

Iată un link ( dintre prea multele , din păcate pentru timpul nostru limitat ):

http://www.fairchildsemi.co.kr/Assets/z ... ies-WP.pdf

Link spre comentariu

UC3842 este un controller cu comanda in curent. Din acest motiv eventuala bobina de la iesire nu intra in calculul buclei de compensare. Detalii sunt in fisierul atasat de @UDAR la pagina 6 (Current-Mode Control). Regimul CCM sau DCM este dat in principal de sarcina, din acest motiv se cere un curent minim de sarcina, pentru a evita intrarea in DCM, caz in care bucla de control setata pt. CCM nu mai poate asigura controlul corect si sursa poate deveni instabila.

Link spre comentariu

Stabilizarea tensiunii ( atunci cand se foloseste ) se face tot prin intermediul unui amplificator de eroare, partea de curent este separata si asigura control puls cu puls, insa la partea de tensiune chiar si UC ofera un amplificator de eroare ( una din intrari si iesirea ) pentru stabilizare, aici insa se foloseste un amplificator de eroare extern si acela trebuie compensat, in ambele cazuri stabilizarea tensiunii o face o anumita inductanta ( cea serie la forward, si a secundarului la flyback ) asadar mi se pare normal ca inductanta respectiva sa intre in calcul pentru corectie, ca doar ea este cea care ofera raspunsul la variatiile umplerii.

Link spre comentariu

Ceea ce spuneti este perfect valabil pentru cazul controlului in tensiune; in cazul de fata, controlul se face in curent si factorul de umplere se modifica indirect (nu este marimea controlata, curentul este in acest caz).Pare un pic ciudat, dar in acest caz bobina de iesire (daca exista) nu apare in bucla de control.Comanda in curent necesita o compensare mai simpla si are avantaje legate de reactia mai rapida la perturbatii. La schema de fata, compensarea se face la AO-ul din cadrul TL431. Fisierul amintit mai sus are detaliile necesare.

Link spre comentariu

Intotdeauna am respectat punctul Dvs de vedere ( chiar daca uneori nu a parut a fi asa ) totusi aici imi permit sa va contrazic... sau oricum sa ma asigur ca nu se persista pe o neintelegere, spuneti ca inductanta nu intra in bucla de control, eu inteleg prin bucla de control reactia per ansamblu, sistemul care ofera o tensiune stabilizata la iesire, asta indiferent de modul de control al integratului, se face prin atacarea unei inductante cu impulsuri la umplere variabila, sau mai bine zis controlabila de catre integrat, cum anume controleaza umplerea este mai putin important din punctul meu de vedere, ceea ce conteaza este ca principiul stabilizarii ramane acelasi, inductanta la On se incarca, si la Off alimenteaza sarcina, asadar valoarea acelei inductante este strict dictata de parametrii de lucru doriti, altfel daca inductanta n-ar mai intra in bucla de control ( sau in calculul ei ) am putea pune orice valoare dorim devreme ce nu conteaza pentru sistemul de control. Sursa mea flyback de la Mici proiecte diy a fost realizata pe acest sistem atat la control cat si la compensare ( evident cu asistenta nepretuita din partea lui Smilex ) si va asigur ca am fost surprins de stabilitatea ei ( a nu se confunda cu stabilizare, spun mereu ca e important ).In fine, fiecare cu viziunea lui, e mai putin important cine ofera solutia salvatoare si cine are dreptate, conteaza ca @XAN77 sa obtina rezultatul pozitiv dorit si sa inteleaga ceva din toata experienta asta, daca Dvs considerati ca ati testat cu succes o metoda diferita atunci va cedez initiativa.

Link spre comentariu

Si eu respect absolut toate punctele de vedere, numai asa se poate invata cate ceva, analizand fiecare parere, observatie.Cand am zis bucla de control de fapt m-am referit la sistemul pe ansamblu (sistemul controlat + bucla de reactie). Analiza de castig/faza vs frecventa (diagramele Bode) se face raportand semnalul de iesire la cel de intrare (comanda). Pentru o sursa de tensiune, semnalul de iesire este clar - tensiunea, semnalul de intrare insa poate fi o tensiune (asa numitul semnal de eroare, diferenta dintre o referinta si valoarea scalata a tensiunii de iesire) sau un curent (de regula curentul printr-o bobina sau primar traf la configuratiile cu izolare). In cazul de fata semnalul de comanda este curentul din primar traf. partea de putere putand fi asimilata cu o sursa de tensiune comandata in curent.Este f important cum (prin ce metoda) realizeaza controlul circuitul de comanda; modul de comanda (semnalul de comanda) schimba substantial schema/elementele care intra in calculul functiei de transfer finale.Din pacate nu e vorba de viziune aici (nu e o topologie noua sau o propunere de topologie care sa ridice discutii legate de schema echivalenta), e o schema standard de sursa de tensiune cu control in curent. Se observa ca AO din UC nu este folosit (cu el s-ar putea face o bucla de tensiune care ar include si bucla de curent), tensiunea de iesire scalata (legata la pin 1) fiind referinta pentru comparatorul de curent din UC.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări