Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor trifazat de gabarit mare cu condensatori

coco243

Postări Recomandate

Am vazut un motor de gabarit mare, de curent alternativ, care avea o cutie de borne cu condensatori in ea.Mai multe detalii nu pot da, pentru ca am vazut motorul de la distanta.Era pus pe spindel-ul unui bolverg sau cum se scrie.Are cineva idee despre ce e vorba? Motor de inductie trifazat cu condensatori?Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coco243

4

• mihaighe

4

• iop95

1

• marius_3004

1

Top autori în acest subiect

De obicei cand se strica condensatorii, se umfla si bubuie nu? Sau exista posibilitatea sa se puna in scurt?

Condensatori de compensare sant mai speciali,au tensiune de lucru mare ,sant notati in clar cu tensiunea de lucru,capacitatea si puterea de compensate in KVA reactivi,si din constructie se intrerup daca au probleme.De obicei se alimenteaza prin sigurante de protectie iar producatorul cand il livreaza in hartia care vine cu ei specifica clar valoarea sigurantei de protectie in functie de capacitatea lor in KVA reactivi.Am facut si montat dea lungul timpului mai multe bateri de compensare automate al factorului de putere (TECER =TABLOU ELECTRONIC DE COMPENSARE AL FACTORULUI DE PUTERE)si nu am avut niciodata probleme cu condensatori daca valorile sant calculate corect.Aceste tablouri se faceau la Bacau la fostul PEROM-actualul PERONEL,se mai fac si la Botosani si in alta parte dar eu acolo am lucrat (PEROM).Ca o paranteza condensatori se cuplau in circuit cu contactori speciali care la actionare intai cupleaza niste rezistente de incarcare si dupa aceia le scoate din circuit si cupleaza condensatorul astfel ca se scapa de socul curentului de incarcare,la borne au cuplate si rezistente de descarcare astel ca dupa deconectare in timp scurt se fie descarcati.La puteri mici de compensat pot fi cuplati si direct pe bornele consumatorului fara protectie sau fara contactori.Scuze de poveste dar am vrut sa intelegi un pic despre ce este vorba cu compensarea.
Link spre comentariu

Am avut si eu ocazia sa vad niste baterii de compensare, celule de compensare le spuneam, erau insa pentru tensiuni de 6KV, condensatorii erau trifazati si inseriati cu niste inductante daca tin eu bine minte, si erau pe trepte, ficare treapta cu contactorul ei, inductantele ei, condensatorul ei trifazat. Eu am desenat schema ca papagalul, fara sa inteleg fenomenul, toata treaba era coordonata de un automat programabil.Am mai vazut prin posturi de transformare condensatori pentru corectia factorului de compensare.Trebuie sa studiez problema asta o data cu puterile astea, reactiva, activa, utila si treaba aia cand inmultesti in trifazat U*I cu radical din 3.Apropo, condensatorii astia cum se amplaseaza in circuit la bornele motorului, cate unul inseriat cu U,V,respectiv W ?

Link spre comentariu

Apropo, condensatorii astia cum se amplaseaza in circuit la bornele motorului, cate unul inseriat cu U,V,respectiv W ?

Depinde de ce fel sant : trifazati cu 3 borne sau monofazati cu 2 borne.

Nu se pun in serie ci in paralel cu reteaua (consumator).

Link spre comentariu

Deci practic contactorii aceia speciali cupleaza in doua trepte,una ca sa incarce cond prin rezistente si a doua pt a-l cupla direct,iar la decuplare descarca condensatorii?

Nu la decuplare decupleaza direct,de obicei condensatori au la bornele lor rezistentele de descarcare si acestea stau tot timpul sub tensiune(atat cat este cuplat contactorul).La puteri mari de compensare exista circuite speciale de descarcare cu contactori si rezistente speciale.Pentru clarificare:-rezistentele de incarcare sant in serie cu condensatori si se scot in functionare-rezistentele de descarcare sant in paralel si pot sta tot timpul sau pot fi cuplate numai dupa ce condensatorul nu mai este sub tensiune.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări