Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema la un termostat

Postări Recomandate

Salut ! Am o problema cu un termostat pe care lam copiat. Problema e ca functioneaza dar nu aprinde si stinge becurile incubatorului cand ajunge la temperatura dorita. Originalul cand ajunge la temperatura dorita stinge becurile si apoi cand temperatura scade le aprinde din nou. Acum problema e ca nu stiu daca am gresit eu sau daca e vreo problema cu vreo componenta. Eu tin sa va zic ca unele componente nu leam gasit si am pus echivalenti. Am sa adaug schema si lista de componente. Cu stima!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 158
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• gaby03

65

• miron1947

63

• almarghi

9

• validae

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

In loc de BC171B am pus BC547BIn loc de BCW91 am pus BC639-16In loc de KT940A am pus BF419In loc de MB104/4A am pus CNX82AIn loc de dioda 32YU am pus BY228In loc de condensatorul c5 de 270yF/16v am pus 330yF/16v.Astea sunt schimbarile pe care leam facut caci nu am gasit componentele din schema . Cand alimentez cablajul se aprind becurile daca maresc sau micsorez rezistenta variabila RV1 becurile isi schimba intensitatea luminoasa dar nu depind de termistor asa cum ar fi trebuit. Deci termistorul e inutil. Pe cand cu cablajul original in functie de rezistenta variabila becurile se aprind fluctuand intensitatea luminoasa pana cand temperatura ajunge limita dorita si apoi se sting. Acest ciclu este repetat pentru a mentine temperatura dorita. Imi poate spune cineva de unde e problema?

Link spre comentariu

Nu, am gresit eu, la prima cautare MB104 imi aparea ca punte, ulterior am gasit si optocuplor cu acest indicativ.Dar schema, este prelevata de pe un montaj, sau ati gasit-o ca atare?

Link spre comentariu

Gaby03, esti sigur ca schema ai scos-o corect dupa montajul original ? Nu cred ca are cineva rabdare s-o analizeze ,,la sange,, fiindca ar trebui redesenata altfel, sa poata fi inteleasa mai usor.Dar e usor sa gresesti o conexiune cand faci ,,reverse engineering,, dupa un montaj destul de complicat totusi. O sa-ti dau o schema simpla pe care am folosit-o de mai multe ori ca sa inlocuiesc termostate originale defecte de la clocitoare.

Link spre comentariu

Revin cu schema promisa. Am realizat-o in mai multe exemplare, functioneaza din prima, reglajele sunt simple. Ca senzor de temperatura se foloseste o simpla dioda 1N4148. Din potentiometrul de 5k se regleaza temperatura dorita. Daca se doreste inversarea functionarii (sarcina se alimenteaza la cresterea temperaturii) se inverseaza intre ei pinii 2 si 3 ai LM 741. Se poate inlocui triacul cu un simplu releu, montand un tranzistor NPN a carui baza va fi comandata prin led dioda Zenner 3V si rezistenta de 470 Ohmi.Rolul diodei Zenner de 3V pe iesirea lui 741 este de a anula tensiunea de offset care apare in lipsa comenzii. LM 723 se utilizeaza doar ca sursa de tensiune de referinta de 6,2V.Optotriacul MOC 3022 poate fi inlocuit cu orice alt optotriac echivalent de ex. MOC 3041, 3042, 4043.

Link spre comentariu

Schema cu lm741 si moc3041 o am si eu. Iar ca sa raspund la intrebarile dumneavoastra , da schema am copiato eu dupa cablajul original AM VERIFICATO de mai bine de CINCI ORI. Am sa o verific inca de zece ori sa fiu sigur suta la suta ca nu am gresit nimic. Cablajul original il am eu asa ca nu mie greu sa mai verific de cateva ori. Eu ma gandeam ca stie cineva sami zica daca e vreo problema cu componentele pe care leam pus fata de cele din cablajul original. Cu stima si respect!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări