giongiu Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Varianta cu preregulator in comutatie, asa cum spuneam, a fost testata de miticamy si bolek. Postarile primului nu le-am gasit, a trecut ceva timp de atunci, nu stiu unde am citit. Stiu ca folosise un LM350, iar in paralel pe acesta dioda unui optocuplor, ce comanda umplerea sursei in comutatie. Din punctul meu de vedere, ambii au ceva mai multa experienta in comutatie, ca multi dintre noi, asa ca eu unul, desi n-am testat, am convingerea ca ideea e functionala.Stiu ca s-a mai construit pe forum, ceva similar, insa mult mai complex, dupa schema unui ungur, parca. Daca dau de ea, o pun aici.Aici e schema si discutia despre ea...viewtopic.php?f=14&t=22142&start=1410 Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2014 Eu m-am gandit asa:O sursa in comutatie nestabilizata sa tina locul trafului....va alimenta o sursa reglabila tot in comutatie cu LM2576..care la randul ei va alimenta alta sursa de aceasta data liniara.Sursa reglabila in comutatie va da la iesire o tensiune cu 5V mai mare decat cea liniara pentru a asigura minimum de tensiune necesara sursei liniare pentru a functiona corect, si astfel se mentine si disipatia pe regulatorul serie liniar cat mai mica..Ambele regulatoare vor fi controlate dintr-un potentiometru stereo....Nu pot folosi varianta cu umplerea sursei in comutatie direct, deoarece nu am atata experienta si sursa trebuie sa o stabilizez, dar in situatia de fata nu am de ce sa o stabilizez.. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 LM2576 accepta maxim 45V la intrare in timp ce tu ai nevoie de 50V la iesire. In alta ordine de idei cum ai de gand sa te asiguri ca la intrarea regulatorului liniar vor fi intotdeauna cca 5V mai mult decat la iesire? prin ce procedeu mai exact? Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2014 Este si LM2576HVT ce suporta pana la 63v la intrare.Cei 5v ii voi asigura foarte simplu, pe acelasi potentiometru stereo, voi lega o iesire catre LM2576 si una catre LM317.Am calculat spre exemplu pentru 30v...Astfel: pentru o tensiune de iesire de 35V la LM2576 este nevoie de un potentiometru de 62k,(acesta am ales deoarece voi folosi unul de 50k), astfel voi lega in serie cu potentiometru o rezistenta de 12k catre masa, acestia asigura 5-6v cu potentiometrul la minim si 35v cu potentiometrul la maxim..Legand ceilati pini de la potentiometru pe Lm317,potetiometrul fiind calculat tot cel de 50K pentru o tensiune minima de 1.25 si maxima de 30v.Deci in timp ce vom mari tensiunea din potentiomtru liniar, rezistenta de 12k legat in serie cu potentiometrul la masa, va tine diferenta de tensiune de 5-6v necesara functionari Lm317(HVT)....sau dupa caz alt regulator liniar.. Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Există câteva metode frecvent folosite pentru preregulatoare. - Dacă folosești un stabilizator specializat ex LM25xx , iei tensiunea de reacție de la ieșirea liniarului și o însumezi cu , să zicem, 5V. Nu vrea să mă gîndesc în faza asta la problemele de stabilitate/regim tranzitoriu. - Există articole pe net cu o variantă mai simplistă - dar mai imună - de preregulator , ideea este aceeași doar că stabilizarea este pe principiul histerezisului de exemplu - am citit , relativ recent, o culegere de note de aplicație ale unui autor celebru. Uitați-vă în special , la fig.15 - www.linear.com/docs/4129 - Mai există posibilitatea unui preregulator pe principiul feed forward ( fără reacție negativă , eu dau cât am calculat și mai departe se descurcă liniarul ). Am în proiect așa ceva, dar mai îndepărtat. Astea pot fi cu control digital sau analogic. Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 @costyy86 interesanta ideea cu pot dublu care sa controleze simultan si preregulatorul si 317-le, cred ca ar trebui sa functioneze ok. As sublinia insa faptul ca la cel din urma pot de 50k e cam mare, si spun asta din experienta, chiar si pentru o maxima de 50V rezistenta de la adj tot va trebui sa fie destul de mare, iar LM317 cere un curent de sarcina minim necesar functionarii corecte, nici 10k iara nu e tocmai bine pentru 50V deoarece disipatia pe el va fi destul de mare, posibil ca potentiometrul sa crape...tot amintesc de 50V penca din cate stiu asta doresti sa obtii, daca ma insel te rog corecteaza-ma . Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2014 Da, 50v vreau sa obtin, se va folosi LM-uri cu sufixul HVT, insa pentru test am proiectat cu LM simplu (pana la 30v),ca sa vad cum se comporta..Potentiometrul de 50K este doar un exemplu, la fel de bine pot folosi de 5K...doar trebuie calculata rezistenta la LM-uri in functie de potentiometru.... Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Nu prea vad cum ai putea folosi pot de 5k, la 48V pe el ar fi 460mW disipatie, nu crezi ca e cam mult? Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2014 Hmm...da, sa vad cum pica cel mai bine......posibil sa folosesc potentiometre cu valori diferite, dar actionate de aceiasi tija, parca aveam pe undeva asa ceva....Cam asa arata in mare parte sursa cu ETD49..secundare 2x50v cu mase separate si inca o tesinue de 2x12v cu masa comuna pentru alimentare diverse intrumente panou,operationale ce au nevoie de alimentare simetrica..Dimensiuni 130mmx120mm Link spre comentariu
Marian Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Zi si mie tu cum faci imaginea grafica a placii la eagle? stiu ca are de-a face cu ULP dar niciodata n-am inteles prea bine ce si cum...PS: Scuze pentru offtopik dar is curios tare Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 16, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 16, 2014 trebuie sa ai instalat Eagle 3D si PovRay, era pe undeva un topic.... Uite mai jos si un tutorial, dac nu te descurci imi spui si te ajut... http://www.instructables.com/id/Render-3D-images-of-your-PCBs-using-Eagle3D-and-PO/ Si un tutorial video.. http://www.youtube.com/watch?v=cUYnr3M0X98 Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 18, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2014 Astazi am testat si un preregulator cu LM2576 si ca sursa liniara LM317.Dar am intampinat o ciudatenie, desi nu am legat potentiometrul la LM317 am legat decat la LM2576 tensiunea se modifica la iesire exact intre 1.2 si 30v, nu numai atat dar si functiona foarte bine..am pus un consumator de 0.75a la 10v si LM-urile nu aveau radiatoare, a mers asa cam 5 minute pana au inceput sa se incalzeasca binisor....apoi am pus pe LM317 un raditor din surse ATX, o tablita, nu era cine stie ce..si la 10v am tras 2.3A cam 3 minute dar am oprit ca se incalzea LM2576, pe cand liniaru era caldut, radiatorul lui care era gros de vreo 3mm si suprafata cam 20cm2.Sursa a fost alimentata la 32vdc.Am masurat tensiunea la iesirea lui LM317 si era mai MARE cu aproximativ un volt ca la intrare...ciudat...am conectat si la el potentiometru si nu sa schimbat nimic cu exceptia ca la coborarea tensiuni din potentiometru aceasta cobora instantaneu si liniar cu potentiometru, pe cand nu era conectat potentiometru decat la LM2576 tensiunea cobora mai incet,probabil pana se descarca condensator ceva...Atasez mai jos schema care am facut-o pentru a testa aceasta configuratie, poate nu am facut eu ceva ok..P.S. Am incercat mai multe LM317 deci nu ar avea cum sa fie defect... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 ...Am masurat tensiunea la iesirea lui LM317 si era mai MARE cu aproximativ un volt ca la intrare... Verifica din nou ca ai incurcat terminalele. Link spre comentariu
costyy86 Postat Februarie 18, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2014 Da, ai dreptate...oboseala si obisnuinta cu stabilizatoarele fixe.... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum