Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Modificare acumulator bormasina


cearda

Postări Recomandate

De curand acumulatorul de la bormasina pe care o am nu se mai incarca,l-am desfacut si avea 12 celule a cate 1,2v (celula) NI-CD.

Am incercat sa le incarc cu acest incarcator:Posted Image

iar la incarcator se aude un sunet ca de alarma (probabil vede bateria stricata).

As vrea sa folosesc celule din baterii de laptop.

1:Cate celule sa pun in serie si cate in pararel?

2:O bormasina care se alimenteaza la 12v sa zicem s-ar putea alimenta si la 14v?

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • costinium6

    7

  • Dr.L

    6

  • fwfw

    2

  • vergil

    2

Top autori în acest subiect

Se poate alimenta pana la tensiunea care este trecuta pe intrerupator, motorul nu are nimic dar pe intrerupator este trecuta tensiunea la care rezista mosfetul, se poate depasi cu 2-3 volti. daca ai celule de 3.7v ar trebui sa mearga 4 serie sa il duci in 14.8v iar in paralel cat incape in cutie, atentie la lipiturile dintre elementi, trebuie sa suporte varfuri de 30A si trebuie facute rapid sa nu degradeze elementul chimic. eu am alimentat un intrerupator Marquard cu 6v peste fara probleme.

Link spre comentariu

Eu am folosit celulele de la doua baterii de leptop care erau defecte , dar celulele bune , dar identice . In total fac cam 13,5 v . Au incaput in spatiul aferent .Merg fara probleme .Dar atentie mare la incarcare , chiar pot face bum , si se lasa si cu flacari .Spun asta , fiindca am patito .

Link spre comentariu

Presupun ca aspectul asta este cunoscut.de ex. din ce am vazut eu in cutia aia... se inseriaza 4 bucati la fel, dupa care se inseriaza alte 4 bucati la fel, dupa care se pun in paralel, daca e loc e bine 3 serii de 4. Ideal este ca intre serii acumulatorii sa fie legati intre ei sa se incarce separat

New.Bitmap.Image.2.1.bmp

Link spre comentariu

Acumulatorii trebuie testati in sarcina. Cei LiIon din infiletante au rezistenta interna mult mai mica si suporta curenti mari de descarcare. Aia din laptopuri sunt fara pretentie, de regula 2-3C. Turatia va fi mare la mers in gol dar in sarcina vor muri repede.

Link spre comentariu

Da, cei de laptop nu prea sunt buni, e nevoie de acumulatori apti de 10-15 capacitate dar in lipsa de ei merg si aia. pentru burghie de pana la 8mm merg si cei de laptop. eu m-am urcat pe un gsr 14.4 cu burghiu de 16 si nu am stricat acumulatorii originali, i-am dus la 48A, acuma nu trebuie sa va luati dupa mine sa va stricati sculele.

Link spre comentariu

Eu am folosit celulele de la doua baterii de leptop care erau defecte , dar celulele bune , dar identice .

Le-ai masurat capacitatea pe care o mai au? Sau doar presupui, pt ca sunt aceelasi model? :nas:
Link spre comentariu

Da bineinteles . Cum am facut .Mai intai le-am incarcat , fiindca erau de mult nefolosite . Le-am lasat aproape o luna , dupa care le-am verificat tensiunea . Erau , surpriza mare ptr mine , cu tensiuni egale pe fiecare celula , si la valoarea cu care le-am lasat . Am facut asa ptr ca nu stiam ce si cum e cu ele . De obicei care nu e in regula , nu-si pastreaza tensiunea . Dupa aceea , leam grupat , pus in paralel , pus in locul respectiv , si la treaba . Nu le-am facut incarcator . Le incarc cu o sursa stabilizata , la care reglez tensiunea cu 1,5/2v mai mult decat bateria de celulele . Incarcarea dureaza cel mult 6 ore . Nu sant de acord cu ideea ca trb incarcate separat . In bateria de leptop nu erau tot asa ?In felul asta lucrez cu ea de 2 ani . Si are destula autonomie , nu am verificat cat . Ca idee , sant mai buni decat cei originali , in sesul ca tine mai mult , si are putere (curent) mai mare . Celulele sant de 3,5v , 4000mah.Am avut noroc de celule bune .

Link spre comentariu

Pt a le verifica capacitatea, trebuie sa-i descarci si sa contorizezi timpul si curentul.Dar daca zici ca dupa descarcare tensiunea e ok, atunci e bine.Pt incarcare, seteaza 4,2V/celula, nu mai mult!

Link spre comentariu

Dr.l depinde de acumulator. eu la liion ii dau 6V pe celula de 3.7 si in juma de ora scula e apta de lucru si lucrez cu ea toata saptamana. PS. ce e drept sa spun surubelnita costa 1800 ron nu 120.

Link spre comentariu

Poti sa-i dai si 10V, la 4,2V tot o decupleaza circuitul de protectie, ca altfel se incalzeste si face bum!Mai ales la o asemenea scula, circuitul de protectie nu cred ca lipseste.Dar cand ne jucam cu celule chele, e bine sa luam si cateva precautii.

Link spre comentariu
:ras: :ras: :ras: :ras: :ras: circuitul de protectie din acumulator e super frumos si il pastrez pe un raft sa nu se strice.ce e drept o cam ascund cand o incarc, dar se apropie de suta de incarcari si nu a plesnit nimic.
Link spre comentariu

Inseamna ca opresti manual incarcarea inainte ca acumulatorul sa se incalzeasca (periculos). Daca nu-l supraveghezi insa...Si eu faceam la fel acu multi ani, cand nu stiam cu ce se mananca Li-ion. Il incarcam ca pe ceilalti (ni...), la curent mic, pana se incalzea putin :rade:Dar de ce i-ai scos circuitul de protectie?

Link spre comentariu

nu stiu ce acumulatori sunt in capsula, dar se incarca la RECE. nu pot spune ce marca sunt elementii pt ca sunt inveliti in hartie, acumulatorul este dewalt, de ex makita utilizeaza samsung dar se topesc la 2 luni.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări