Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

marire tensiune alimentare amplificator

Vizitator adrian90ro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Acea schema NU va rezista la +/- 65Vcc, cam orice ai modifica.Finalii trebuiesc cam de la 3 perechi in sus (minim 3 perechi/4R), iar restul fiind o schema cu bootstrap capacitor, e cam dificil; trebuind sa ai capacitor la minim 100Vcc, si iarasi dificil, etajul diferential neavind generator de curent constant, va fi foarte sensibil la variatiile tensiunii de alimentare, orice variatie a tensiunii de alimentare, afectind atit simetria la iesire cit si bias si restul de polarizari in special VAS.Te sfatuiesc sa alegi alta schema mai buna si capabila de acea tensiune de alimentare, ori lasa-l asa daca nu vrei sa scoti scintei...

Link spre comentariu

Schema poate functiona pana la+/-50v (100w/8ohm-cu cate 2 perechi de finali (buni) sau max150w/4 0hm cu 3 perechi) ,cu prefinali2sa1837/2sc4793.Schema e o varianta a H-K "Citation Twelve" care la randu-i e o varianta a unei scheme de aplicatie "RCA" de acum 45-50 ani.A fost populara la noi prin anii"80",o varianta gasiti in Almanahul "Tehnium"-1984.

Link spre comentariu
Vizitator adrian90ro

Multumesc pt raspunsuri. Ca finali am deja 4 perechi de finali pe fiecare canal. De alimenta t am alimentato la +-65v modificand rezistentele r5 2k2 cu 4k7 si r6 cu 6k8 dar se incalzesc cam repede pre finali si r19 cea de 10 omi cea de pe iesire

Link spre comentariu

Păi tu cu prefinalii ăia vrei să ataci 4 perechi de finali ??? Ar fi mers daca finalii ar fi fost Darlington ceva ...Alte scheme asemanatoare folosesc tot 1943/5200 ca prefinali sau ce ai tu acolo, montati pe acelasi radiator cu finalii. Daca faci modificarea asta pot aparea alte probleme, cum ar fi amplificarea generala mica, in concluzie mai bine folosesti alta schema deja calculata corespunzator.

Link spre comentariu

@adrian90ro de la bun inceput ar trebui mentionat faptul ca si anumne, cablajul prezentat acolo pentru amplificator pica, adica nu mai poate fi folosit, motivele sunt evidente. Ei bine asta iti permite o oarecare flexibilitate, pe cale de consecinta cred eu ca ai avea 2 posibile cai de mers:1.-Cea relativ usoara care ar presupune pastrarea configuratiei de baza a schemei, si doar ceva adaptari pentru noua alimentare.2.-Cea putin mai complicata care intr-un final poate face schema finala destul de diferita de original, implicand ceva optimizari de baza pentru a trata unele aspecte ceva mai sensibile, evident ca HI-fi nu se poate obtine de la o configuratie asa simpla dar macar ceva stabil si decent se poate.S-a spus ca schema este destul de veche, sunt de acord, fata de ceea ce se numeste "modern" in prezent, acea schema este destul de depasita, nu insa si nefunctionala, daca asteptarile sunt realiste atunci nici rezultatul nu te va dezamagi. Alegerea iti apartine, prima varianta propusa de mine este ceva ma simplu de implementat implicand doar ceva calcule adaptive si inlocuirea unor componente cu altele folosibile la noua alimentare; cea de-a 2-a varianta e ceva nu neaparat mai complicat cat mai degraba mai complex dar oricat de minime ar fi modificarile/optimizarile, schema obtinuta ar fi destul de diferita de original si atunci sustin si eu ideile celorlalti cum ca mai bine alegi o schema din start functionala la tensiunile astea, ca sunt destule proiecte chiar aici pe forum cu amplificatoare ok. Oricare ar fi alegerea ta, asa cum am zis cablajul pica si va trebui refacut de la capat, asta ar putea fi un alt motiv sa recurgi la un proiect mai bun dar mai ales complet.Nu ne-ai spus totusi de c e te-ai oprit la schema asta? ar putea fi important de stiut...

Link spre comentariu
Vizitator adrian90ro

Multumesc pt sfaturi am recurs la aceasta schema pt ca aveam mai demult facuta. Daca aveti sau sititi o schema buna cu care asi putea folosi in locul acesteia. ca asea pe net sunt o groaza dar cat de bune sunt nu se stie. Multumesc

Link spre comentariu

pe cablajul respectiv poti monta f usor o sursa de curent constant in locul rezistentei R3.In emitori la Q1,2 pune niste rezistente de 220 ohmi.Re de la finali scade-i la 0.22, si pune inca o pereche pt sarcini de 8 ohmi sau inca 3 pt sarcini de 4ohmi.Daca ai cablaj gata facut nici o problema, etajul final il pui pe o placuta separata si tragi fire.Ca prefinali pune mje150xx, Q3 pune-l de tensiune mai mare gen mje340.Urmatorul lucru care va trebui sa il faci e o protectie la DC, scurt si supratemperatura.Am facut una la sectiunea accesorii audio care face toate astea, cu ajutorul unui releu, dar nu am testat pe bipolari, desi ar trebui sa mearga impreuna cu o simpla limitare de curent.Sectiunea de bootstrap las-o asa deocamdata. Dupa ce faci totul sa mearga o vei inlocui, probabil cu o sursa de curent constant si inlocuiesti Q3 cu ceva tranzistor calumea + o cascoda peste, dar totul in etape!Evident ca cel mai bine e sa iei o schema cap coada, dar daca tot o ai pe asta eu zic ca poti obtine rezultate decente daca o modifici.

Link spre comentariu

Daca aveti sau sititi o schema buna cu care asi putea folosi in locul acesteia.

În general recomand schemele simetrice, după tensiunea de alimentare ar putea fi un amplif tip Leach 4.4-4.5, Motorola 100W, Alesis RA500, Klipsch Aragon, DPA 440, Revox B250, Rotel RB991... etc. Mai simple sau mai complicate, cu mici adaptări de la caz la caz, depinde de îndemînare.Sau şi mai simplu, iei integrate pilot LM49810 că sînt ultima modă şi rezolvi repede, fără bătăi de cap.
Link spre comentariu

De schema asta ce parere aveti pt ca am toate piesele. http://www.elforum.info/download/file.php?id=34606&mode=view http://www.elforum.info/download/file.php?id=34607&mode=view http://www.elforum.info/download/file.php?id=34673&mode=view nu prea stiu eu ruseste ca cred ca merge la +-65 + inca 2 perechi de finali im plus adica 4 ce parere aveti? Multumesc

Schema e de nivelul amplifului prezentat de Barbu Popescu sau Sorin Sava în Tehnium, doar că e mai adaptabilă, folosind piesele actuale. Atenţie că R3**, R6** în serie cu diodele zener trebuie modificate o dată cu tensiunea de alimentare. Caută prezentarea originală că vei găsi acolo detalii, sau poţi pune rez de 4,7...5,1k/2W, o valoare potrivită ptr diodele mai mărunte (cam 10mA). La fel, C9* şi C10* ar fi bine să-i pui mai mari, măcar 100pF/500V. Rez de emitor ale trz finali, dacă nu folosesc la altceva (limitare sau protecţie), pot avea şi alte valori. Neapărat siguranţe pe alimentări, cam de 6,3A temporizate, schema aşa cum e nu are nici o protecţie.

Încă o chestie, schimbă locul R1 în paralel cu C6, iar tot cîrnatul de condensatori C1-1,1-2,1-3 înlocuieşte-l cu un singur cond nepolarizat de 10uF/63V tip mkt, mpp, mks, mkk... etc.

Link spre comentariu

Daca vei respecta valorile din documentatie totul va merge perfect , nu te lua după gura forumului , habar nu are ce rol au acei condesatori de compensare si efectul lor asupra performantelor amplificatorului :) !Caută schema Lanzar pe forumul Electrotanya si vei vedera schema originala , nu aberatiile tip " delirium tremens " :) ale unora ... legate de " schema " lui IOSIF SAVA ?Sper sa nu își modifice postul de mai sus , decât daca este fără caracter !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări