Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Monoblocuri diy

felixx

Postări Recomandate

Felicitari.Arata grozav de bine si sunt convins ca si sunetul e pe masura! Cred ca e la limita a ceea ce se poate face in regim de amator!Daca nu sunt indiscret pot sa va cer sa postati schema amplificatoarelor?Si ce e dampers-ul ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• felixx

28

• MiniTehnicus

4

• zal

3

• mișa

2

Top autori în acest subiect

Vizitator Vasile

Amplificatoarele arata excelent dar am 1 singura obiectie si anume mufele de la intrare si cele de iesire strica tot... mi se par prea ordinare.

Cand imi intra pe stoc am sa-ti trimit 4 mufe de astea, gratis.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu m-a ajutat nimeni.....am inceput sa schitez pe ceva pagini.....si asa am ajuns la aproape un caiet ...pina sa stabilesc un design.Aceeasi metoda am aplicat si la preu numai ca o sa mai dureze.Incintele intii.Daca o sa vezi design-ul preu-lui o sa zici intr-adevar ca sunt plecat.Cam greu de realizat ...dar poate reusesc.Am gresit ...am renuntat si am revenit....la proiectul asta cu destul de multe sacrificii....si buzunare gaurite ....poate prea multe adunate.Alergatura dupa materiale ...nu mai zic.Nu am avut nimic la indemina...nici macar masina sa ma pot deplasa sa caut materiale.Cind altii erau cu burta in sus la mare ...eu eram in balcon la mine si mai pileam un pic...mai smirgheluiam un panou ...si tot asa.Despre buget...ce sa zic....ce mai puneam si eu deoparte.Nu sunt un tip binecuvintat cu lovele....asa ca...totul este din pasiune si dorinta de a face ceva ce nu prea se poate face in regim de diy. Inca se putea si mai bine.Totusi nu ma consider un non "know how".Am ceva ani de cind am pus mina prima data pe un pistol de lipit....parca prin 1985-1986.De atunci pasiunea a devenit virus.

Link spre comentariu

Dampers ( Amortizoare)Principiul este simplu, se cunoaste ca toate tuburile sufera de efectul de microfonie intr-un fel sau altul.Microfonie inseamna un cuplaj acustic care are loc intre exterior si partea sensibila( constructia grilelor) din interiorul tubului.Sunt 2 cai mecanice pentru asta:- calea directa -----> difuzoare - aer - sticla tubului - izolatia electrozilor realizata din mica - anozii tubului - grilele de comanda.Iar grilele de comanda sunt foarte sensibile la microfonie deoarece ele asigura amplificarea semnalului in interiorul tubului.Pentru a reduce efectul de microfonie ideea este de a face sticla tubului mai groasa si de asemenea de a adauga o amortizare mai puternica lasuprafata sticlei.Cel mai folosit material este teflonul.Se pare ca este materialul ideal pentru echipamentele audio.- calea indirecta -----> difuzoare - aer - cutia amplificatorului - soclul tubului - pinii tubului - grilele tubuluiAcest tip de efect microfonic se opreste cel mai bine prin folosirea unui soclu al tubului realizat din teflon.Pentru a anula efectul de microfonie trebuie evitat ca undele mecanice sa ajunga la sticla tubului.O problema majora poate aparea de la zgomotul realizat de transformatorul de retea care este conectat direct la sasiu si care transmite vibratiile mecanice mai departe in interiorul tubului.Soclurile si amortizoarele din teflon se folosesc la realizarea unui preamplificator sau amplificator audio pentru a ajuta la prevenirea si reducerea semnificativa a efectului de microfonie al tubului.Pozitionarea amortizoarelor este foarte importanta.De multe ori prin pozitionarea incorecta a inelelor de amortizare (dumpers) tubul se supraincalzeste si durata sa de viata se reduce drastic.Un tub obisnuit are durata de functionare de 1000- 2000 ore iar prin aceste greseli poate sa devina inutilizabil inainte de 100 ore de functionare.Pentru a obtine un efect maxim un amortizor se monteaza in partea superioara a tubului, deasupra anodului, pentru a nu impiedica radiatiacaldurii catre exterior de catre elementele tubului si aproape de getter care cu cat functioneaza la temperatura mai mare are randament mai bun.PS. Un Ferarri se considera o masina perfecta, dar intotdeauna se gasesc unii care considera ca trebuie sa-i aduca imbunatatiri.

Link spre comentariu

felixx, scuze ca ma bag in topicul tau.

MiniTehnicus multumesc de raspuns!

Nu stiam de microfonie 'mecanica' ,credeam ca microfonia e numai pe calea boxa-microfon ! Acuma-mi dau seama:am o statie romaneasca cu tranzistoare si daca bat cu surubelnita in placa corectorului de ton se aude in difuzoare! Sa fie vorba de acelasi fenomen?Si ce vibreaza in tranzistori?Ca am desfacut citiva si nu vad ce sa vibreze...poate firele alea subtiri care vin de pe cip.

Tot cautind pe net am gasit chestiile alea din fotografie.Alea ce rol mai au?Tot legat de microfonie?

Link spre comentariu

Cred ca are mai mult un rol de radiator, deoarece este realizat din cupru.Pentru amortizare se foloseste un material inert care nu transmite mai departe vibratiile.Asa arata cateva tuburi cu amortizoare montate.Sunt realizate din inele de teflon iar inelul metalic folosit pentru fixare estedin titan.felixxAr merge folosite amortizoare la tuburile din preamplificare, se mascheazain suporturi dar pentru cele finale strica designul amplificatorului.Amplificatorul arata excelent, suna foarte bine asa ca amortizoare poateo sa folosesti la alt proiect.Enjoy the music!

Link spre comentariu

@MiniTehnicusAi dreptate...nici eu nu puteam sa spun mai exact despre dampers.Daca o sa folosesc vreodata asa ceva....poate la un preu phono sau la ceva de semnal foarte mic.Din pacate eu sunt concentrat pe alte detalii si accesorii ce pot face cu adevarat un amp sau preu sa sune corect.Asta nu inseamna ca sunt impotriva dampers.Trebuie experimentat.Nu toate tuburile din aceeasi categorie ar necesita dampers.....ca de altfel si acele diferente de sunet intre acelasi tip de tuburi.De ex.....eu ....a trebuit sa schimb ...pe rind cam 8 buc. de 6sl7 pina sa-mi convina sunetul lor.Din moment ce schimbati tuburile ar trebui testat si masurat din nou ampul.Foarte greu doua tuburi sunt la fel....nu ca masuratori ....ci ca sunet.

Link spre comentariu

Nu m-a ajutat nimeni.....am inceput sa schitez pe ceva pagini.....si asa am ajuns la aproape un caiet ...pina sa stabilesc un design.Aceeasi metoda am aplicat si la preu numai ca o sa mai dureze.Incintele intii.Daca o sa vezi design-ul preu-lui o sa zici intr-adevar ca sunt plecat.Cam greu de realizat ...dar poate reusesc.Am gresit ...am renuntat si am revenit....la proiectul asta cu destul de multe sacrificii....si buzunare gaurite ....poate prea multe adunate.Alergatura dupa materiale ...nu mai zic.Nu am avut nimic la indemina...nici macar masina sa ma pot deplasa sa caut materiale.Cind altii erau cu burta in sus la mare ...eu eram in balcon la mine si mai pileam un pic...mai smirgheluiam un panou ...si tot asa.Despre buget...ce sa zic....ce mai puneam si eu deoparte.Nu sunt un tip binecuvintat cu lovele....asa ca...totul este din pasiune si dorinta de a face ceva ce nu prea se poate face in regim de diy. Inca se putea si mai bine.Totusi nu ma consider un non "know how".Am ceva ani de cind am pus mina prima data pe un pistol de lipit....parca prin 1985-1986.De atunci pasiunea a devenit virus.

Doamne , ce lucru fain!!!! :supz: :supz: :supz: Nu stiu ,dar parca-mi produce o nostalgie extrem de puternica si o dorinta de a lucra din nou cu tuburi....... :rolleyes: :tonqe:
Link spre comentariu

Dampers ( Amortizoare) Pentru a reduce efectul de microfonie ideea este de a face sticla tubului mai groasa si de asemenea de a adauga o amortizare mai puternica la suprafata sticlei...Cel mai folosit material este teflonul. Se pare ca este materialul ideal pentru echipamentele audio. Acest tip de efect microfonic se opreste cel mai bine prin folosirea unui soclu al tubului realizat din teflon... Soclurile si amortizoarele din teflon se folosesc la realizarea unui preamplificator sau amplificator audio pentru a ajuta la prevenirea si reducerea semnificativa a efectului de microfonie al tubului... Pozitionarea amortizoarelor este foarte importanta. De multe ori prin pozitionarea incorecta a inelelor de amortizare (dumpers) tubul se supraincalzeste si durata sa de viata se reduce drastic. Un tub obisnuit are durata de functionare de 1000- 2000 ore iar prin aceste greseli poate sa devina inutilizabil inainte de 100 ore de functionare....Pentru a obtine un efect maxim un amortizor se monteaza in partea superioara a tubului, deasupra anodului, pentru a nu impiedica radiatia caldurii catre exterior de catre elementele tubului si aproape de getter care cu cat functioneaza la temperatura mai mare are randament mai bun.

Efectul microfonic se opreste cel mai bine prin... evitarea folosirii tuburilor in etajele de semnal foarte mic (unde oricum prezinta dezavantajele inerente legate de zgomot) si prin folosirea tuburilor cu constructie speciala antimicrofonica; de obicei acestea prezinta si constructie antivibratii si garanteaza si efectul redus al brumului cauzat de filamentul alimentat in ca. Un exemplu de asemenea tub este E188CC (E88CC este construit antivibratii, E188CC este construit antivibratii si antimicrofonie, ambele sunt tuburi SQ/LL, interschimbabile in aplicatiile obisnuite). Aceste tuburi au viata lunga chiar si in conditii de vibratii moderate; personal am un receptor profesional Rohde & Schwarz EK-07 fabricatie anii '60, cu 25 de tuburi din seriile respective SQ/LL, cu E88CC, ECC801, E180F, EF805, E901AA si inca functioneaza cu tuburile originale, dupa ani de functionare in serviciu profesional, desi include si un ventilator generator de oarece vibratii mecanice, fara efect electric detectabil...Tuburile din generatiile mai vechi, cu dimensiuni fizice ale electrozilor relativ mari (ex: 6SN7/6N8S) sunt mai predispuse la efect microfonic iar in plus, dintre cele de putere, tuburile cu catod cu incalzire directa (catod tip filament, gen 300B, 811, 813, etc.) sunt si mult mai vulnerabile la socuri si vibratii din cauza reducerii rigiditatii mecanice a catozilor la temperaturile mari de functionare a lor (1700K); exista o structura speciala de catod cu incalzire directa, mai rezistenta la vibratii, numita "mesh", dar care se foloseste numai pentru unele tuburi de mare putere. Un caz special il constituie unele tuburi miniatura destinate functionarii in conditii de vibratii si socuri deosebite (de obicei destinate tehnicii aero militare, inclusiv rachete), gen 6021 sau 5084 si tuburile metaloceramice de putere (3CX300, 4CX1500B, etc). Si 6C33 este de constructie speciala, intreg ansamblul electrozilor fiind bine "ancorat" in partea superioara a balonului de sticla.In etajele de putere sau de semnal mare efectul practic microfonic este mai redus, iar pericolul generat de prezenta amortizorului la un tub de putere consta si in gradientii de temperatura creati pe suprafata anvelopei de sticla a tubului, efect din fericire redus in cazul tuburilor de semnal mic. Efectul de amortizare este generat de inertia/masa amortizorului si daca am considera numai acest punct de vedere atunci ar fi preferabil a fi montat in dreptul suportului de mica al elementilor tubului, in zona in care acesta se sprijina si atinge (pe interior) balonul de sticla. In cazul tuburilor de semnal mic si in anvelopa de sticla, getterul este de tip alcalin si chiar daca eficienta lui creste la temperaturi ridicate, el este totusi destul de activ si la temperaturi reduse.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

32 Kg cele 2 blocuri este destul de mare coletul.Amplificatorul este cu 2x EL34.Pana in 400Euro se construiesc la noi monoblocuri cu GM70 la aceeasi putere dar in clasa A.Pe hi-fi forum gasesti si cine le fabrica.Daca vrei sa le construiesti, EL34 ajung undeva la 100Euro 4bucati imperecheate + trafo iesire ultraliniar Lundahl undeva la 300Euro 2 bucati daca le cumperi din UE iar restul de componente si carcasa se poate rezolva pe plan local.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări