Vizitator Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 O alta posibilitate, este ca intre masa si punctul notat cu 3 sa existe un strat de mazga formata din praf industrial diluat in amestecuri lichide diverse. Un asemenea praf este suficient de bun conductor, incat sa indice o tensiune intre punctul 3 si masa, dar nu intr-atat incat sa realizeze anclansarea releului. Am atasat demonstrativ simularea din prima imagine unde contactul inchis S2 a fost inlocuit de o rezistenta de 500 kΩ. Daca in locul voltmetrului V3 vom utiliza o lampa de control, asa dupa cum reiese din imaginea a doua, aceasta nu va indica nimic. Si evident ca in acest caz cei aproximativ 0,016 V care cad pe bobina releului L1 si cei mai putin de 100 uA prin circuit, sunt insuficienti anclansarii. Link spre comentariu
coco243 Postat Februarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 14, 2014 Un bec cu filament se aprinde si la 48VAC? stie careva care e tensiunea minima la care se aprinde?De ce la toate masinile astea vechi apare identic acelasi fenomen? Am mai pus mana pe un strung, si tot asa se intampla. Eram mirat de faptul ca pe clema A2 a bobinei, unde in mod normal se pune nulul, aveam tensiune, treceam si la A1 si masuram, aveam si acolo tenisunea, ma las-o in colo imi ziceam.Cand se actiona partea de comanda si se energiza bobina, aveam nul pe A2, adica 0V. Cel mai mult ma deranjaza ca nu pot fi sigur de ce e in dulap. Care-i nul care-i faza? Desi banuiala o ai, nu ai certitudinea, si daca risti sa mai adaugi ceva in circuit risti sa faci cine stie ce scurt. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Un bec cu filament se aprinde doar daca prin el trece un curent apropiat de cel nominal. El se aprinde la intensitatea normala doar atunci cand valorile U, I si P, sunt cele nominale, marcate pe bec. Daca tensiunea scade, atunci in mod natural scade si puterea. Nu stiu exact care sunt tensiunile limita la care becul inca mai lumineaza, insa presupun ca puterea trebuie sa se situeze cel putin pe la 10...15% din valoarea ei nominala. Este foarte clar ca la curenti de ordinul microamperilor nu se va intampla acest lucru. Pot sa iti spun ca electricienii specializati in masini unelte folosesc niste lampi de control cu doua becuri de 230 V de putere mica (5...10 W) inseriate, astfel incat sa le poata folosi la cei 400 V din trifazat. Se pot folosi spre exemplu doua becuri pentru iluminarea interiorului unui frigider. Mai stiu ca la 24 de volti, atunci cand exista continuitate in circuit, aceste lampi inca mai lumineaza slab. Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Poti folosi 2 becuri de camion (la 24V) inseriate.Preferabil becuri de pozitie/semnalizare, nu de far. Link spre comentariu
coco243 Postat Februarie 15, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2014 Mi se pare cam aiurea sa umblu cu instalatia de brad dupa mine Link spre comentariu
q_acdc Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Mi se pare cam aiurea sa umblu cu instalatia de brad dupa mineDin curiozitate despre ce utilaj este vorba?(strung,freza,masina de gaurit in coordonate si ce rol are contactorul in utilaj) Am si eu cateva jucarii. Link spre comentariu
mihaighe Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Mi se pare cam aiurea sa umblu cu instalatia de brad dupa mineAiurea sau nu cam toti meseriasi au lampa de test si stiu ei de ce.Am avut si eu cat am lucrat in intretinere si crede-ma ca merita. Link spre comentariu
coco243 Postat Februarie 17, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 17, 2014 @q_acdc Ultima data cand am intalnit fenomenul era pe o masina de rectificat pe rotund. Dar am intalnit lucrul asta si pe un strung. Ambele erau nemodernizate, adica aveau aparatura veche, contactori, relee termice.@mihaigheLampa de test este acelasi lucru cu banalul creion de tensiune pe care-l gasesti peste tot?Multumiri pt atentie Link spre comentariu
bcristian Postat Februarie 17, 2014 Partajează Postat Februarie 17, 2014 Nu. Creionul de tensiune are aceasi problema ca aparatul de masura - rezistenta interna f mare, deci curent f mic. Ca atare, se aprinde (respectiv indica, in cazul voltmetrului) chiar si tensiuni induse prin fire paralele, sau cauzate de legaturi imperfecte la masa.Tocmai asta e motivul folosirii becului, care nu se aprinde decat prin circuite care duc curentul necesar.Din comoditate, exista si lampi de control (cele pe care le-am vazut eu improvizate, posibil sa existe si gata facute) care seamana cu un creion de tensiune, dar au bec cu incandescenta (nu din cel cu neon) si fir de masa. Link spre comentariu
q_acdc Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 De ce nu masori tensiunea cu un multimetru analogic?(clasic,fara operational pe intrare,Mavo35)Am lucrat pe intretinere ,masini unelte si nu am folosit lampa de control.(in schimb toti colegii foloseau lampa de control) Link spre comentariu
coco243 Postat Februarie 18, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2014 :)Am auzit de legenda batranului Mavo 35, dar nu detin asa ceva. Si daca as gasi sa cumpar second hand, mi-e sa nu il iau stricat. Link spre comentariu
almarghi Postat Februarie 18, 2014 Partajează Postat Februarie 18, 2014 pentru asa ceva ar fi mai buna o chinezarie din piata. are impedanta de intrare mai mica decat Mavo. la 20k/v Mavo inca poate ''culege'' ... in plus e mai mic, precizia e suficienta, e mult mai iefin si nu-ti pare rau daca se strica. Link spre comentariu
coco243 Postat Februarie 18, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2014 Mersi pentru sfat.Te referi tot la chinezarie analogica ma gandesc. Oricum ma gandesc ca toate multimetrele ce au ac sunt analogice, nu cred sa masoare digital si sa afiseze analogic. Ca sa stiu cum sa le identific intreb. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum