gabimix Postat Februarie 13, 2014 Partajează Postat Februarie 13, 2014 Doresc sa construiesc un nou xcvr avand ca inspiratie transceiverul KN-Q7 (made in BY) - vezi fiserul atasat.Dispun de un filtru cu cuart pe 9Mhz a carui impedanta este de 125ohmi - vezi poza atasata.Cum adaptez impedanta filtrului la schema KN-Q7?Este necesar un circuit suplimentar de adaptare a filtrului intre releele k1 si k2 (comutare filtru) din schema?Cu multumiri,Gabi KNQ7.pdf Link spre comentariu
M1cutzu Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 In schema, impedanta la care lucreaza e in jur de 1.5-2Kohm (din datele de catalog ale MC1350 / SA602). Varianta 1 e sa tragi cate o rezistenta de ~130ohm in paralel cu intrarea si iesirea filtrului, varianta 2 e sa faci cate un UnUn 9:1 pe intrare si pe iesire. Niciuna nu e ideala - prima introduce pierderi, a doua nu ofera terminatie cat mai liniara a filtrului; probabil o combinatie intre cele doua e cea mai buna. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Poti folosi 2 toruri FT37-43. Pe unul bobinezi in primar 21 spire CuEm 0.3mm (se conecteaza la intrarea in MC1350) si in secundar 5 spire cu acelasi diametru de sarma (la filtru), iar pe cel de-al doilea bobinezi in primar 17 spire (se conecteaza la iesirea din NE602), iar in secundar 4.5 spire (se conecteaza la filtru). Link spre comentariu
M1cutzu Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 1. nu poti sa faci 4 spire si jumatate pe un tor, doar valori intregi (o trecere prin centrul torului = 1 spira)2. se obtine cuplaj si comportament de banda larga mai bun cu transformare "in curent", o infasurare mare cu priza la 1/3; sau mai bine, infasurare trifilara legata ca si UnUn 9:13. trebuie avuta grija si la comportamentul transformatorului si la frecventa LO, la armonici etc, altfel o sa genereze produse nedorite, de-asta am zis sa combine transformarea cu ceva rezistente paralel care sa amortizeze caracterul reactiv al transformatorului, inevitabil la unele frecvente. Ma rog, la cat de simpla e schema nu e foarte important, e doar o chestie de "good practice".Cred ca miezurile tip binoclu (BN43-2402 de ex) sunt optime pentru transformarile de genul asta. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Cu toata stima, userul vroia doar o solutie de adaptare de impedante, de la 1.5k la 125 ohm (NE602--> filtru 9MHz) si respectiv de la 125 ohm la circa 2.7k (filtru 9MHz--> MC1350). Nu cred ca se poate pune problema de raspuns de banda larga atunci cand frecventa este fixa si banda de trecere a filtrului este 2.7kHz, in cel mai rau caz. De asemenea, poate acorda primarul fiecaruia dintre transformatoare cu cate un condensator pe frecventa de 9MHz si s-a terminat si cu armonicele (vor fi mult atenuate). BN43-2402 sunt la fel de bune ca si torul FT37-43 (Wideband Transformers 5 - 400 MHz), este doar chestiune de optiune si de disponibilitate in sertar. Link spre comentariu
radu42 Postat Februarie 14, 2014 Partajează Postat Februarie 14, 2014 Utilizatorul ce zice ? Are asa ceva prin casa ? Link spre comentariu
gabimix Postat Februarie 15, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2014 Utilizatorul ce zice ? Are asa ceva prin casa ?Multumesc pentru raspunsuri. O sa incerc ambele variante propuse.Am "prin casa" toruri romanesti cu punct alb cu diametrul exterior de 9mm si de 16mm. Daca nu ma insel au un material asemanator cu -61 de la Amidon.De asemenea am si ceva toruri si binoculare de la Amidon dar le pastrez pentru un PA.Referitor la PA - stie cineva daca se gasesc in YO tranzistori RD16HHF1? Eu am cautat pe net si apare doar un site care comercializeaza aparatura CB.Cu stima,Gabi Link spre comentariu
cirip Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 Salut,Mi se par complicate si ineficiente propunerile de pana acum. Nu au ce cauta rezistente in circuite din care trebuie sa storci ultimul dB. La fel, trafurile de banda larga, mai ales cele home-made au cuplajul scazut si reduc din semnal, mai ales fara compensare. Am postat un exemplu de balun si compensare ptr. PA la sectiunea despre A412, dar e complicat.De ce sa folosesti o adaptare de banda larga cand de fapt e necesara una de banda ingusta? Ce parere aveti de solutia din poza? Circuitul se parcurge in sens diferit in fct. de amplasarea la intrarea sau iesirea filtrului. In orice caz, portul de 125 Ohmi se pune catre filtru atat la intrare cat si la iesire. Adaptarea cu valorile date transforma 125 Ohmi in 1500 Ohmi la 9MHz, dar se poate recalcula f usor ptr alte impedante. Semnalul de banda ingusta este un avantaj care trebuie exploatat. Cirip Link spre comentariu
franzm Postat Februarie 15, 2014 Partajează Postat Februarie 15, 2014 stie cineva daca se gasesc in YO tranzistori RD16HHF1?Am gasit din întâmplare sursa asta din DE. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum