Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inverter 3KW

Vizitator Thorin

Postări Recomandate

• Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La atiatia zeci de KHz, o sa fie pierderi pe semiconductori cacalau...Eu as merge la 25-30KHz. Evident, cu mai mult material magnetic si sarma de cupru. Dar macar nu apar atatea probleme datorita efectului pelicular si a celui de proximitate. Care, la asemenea curenti, su sunt nici pe departe neglijabili!Marea problema la folosirea feritei e...confectionarea elementelor magnetice (trafuri, bobine)!

Link spre comentariu

La atiatia zeci de KHz, o sa fie pierderi pe semiconductori cacalau...Eu as merge la 25-30KHz. Evident, cu mai mult material magnetic si sarma de cupru. Dar macar nu apar atatea probleme datorita efectului pelicular si a celui de proximitate. Care, la asemenea curenti, su sunt nici pe departe neglijabili!Marea problema la folosirea feritei e...confectionarea elementelor magnetice (trafuri, bobine)!

Asta cred ca e cel mai ...obiectiv...mesaj din tot thread_ul...Dr.L...stie ce zice cand vine vorba de invertoare,UPS_uri...ma rog ca si astea tot invertoare sunt...Eu cred ca stiu ce inseamna sa te joci cu kilo_hertzii...lucrez de vreo 2 ani la un inverter sinus pur si ..sincer, am studiat si incercat foarte multe scheme...nu cred ca mai e vreo una noua pe net pe care sa nu o stiu..A fost o incercare si aici pe forum,@flopir a programat un attiny si a comandat o punte H cu un IR2110,schema insa nu a mai fost dezvoltata pe tema protectziilor la suprasarcina,scurtcircuit si low_voltage .Protectziile termice si o monitorizare a parametrilor de iesire,ma refer la frecventza,tensiune de iesire,curent de iesire si temperatura radiatoare,ar fi fost bine venite dar ..deh....@nel65 a experimentat varianta chinezeasca de controller,EG8010,dar nu a postat tot ce a facut...stiu insa ca a avut probleme cu filtrul de iesire,bobina se incingea rau de tot...eu am experimentat toate configuratziile cu EG_ul asta si ..nu sunt prea multzumit.Poate unii dintre voi stitzi de incercarile de pe eda_board ale lui @Tanner, @Tahmid si @Deepone...dar si astea sunt departe de adevar...Cea mai complexa schema a fost cea de la microchip pe care am sugerat_o in link_ul precedent,de fapt unele partzi din ea ,ma rog,idei in ansamblu,le am implementat in proiectul meu...E diferentza mare intre constructzia unei surse,egal ce topologie,si a unui invertor sinus pur...de aceea si pretzurile sunt asa cum sunt...e foarte usor sa vb de pe margine ..gen...,,punem pe iesire o punte H si un filtru si gata...obtzinem sinus ..curat''...realitatea e alta..
Link spre comentariu

Am adunat de-a lungul timpului, surse in comutatie de la zeci watti, pana la 2-3Kw. Cele de putere mare, surse telecom, unde randamentul conteaza. Cea de 2Kw, full bridge, lucreaza la 90Khz, mosfetii comandati de doua IR2110, traful e pe un tor cam jumatate greutate din EE65. Am modificat-o si am sudat cu ea. Despre testele respective am povestit pe alt forum... Cea de 3Kw, aceeasi frecventa, sursa e rezonanta. Eu unul nu cred ca inginerii ce le-au conceput, sunt chiar prosti. Multe invertoare sudura, folosesc peste 60Khz si exemple s-ar mai gasi.Cauta specificatiile surselor de la Mean Well, de exemplu, vezi ce frecvente folosesc, la puteri mari...Explicatia pentru frecventa mare, e simpla. Cu acelasi miez, ce la 25Khz, scoti 1Kw, la 100Khz, scoti 4Kw.Pentru contracararea efectului pelicular, s-a inventat de ceva vreme, platbanda de cupru, de grosime corespunzatoare si litz wire. Fara sa calculez, la 100Khz, cred ca ar trebui platbanda de cca 0,2mm grosime.
Link spre comentariu

La orice aparat bagat in priza, randamentul nu e pe primul loc, mai ales ca nu producatorul plateste factura la curent. Insa sursele astea trebuie sa aiba niste dimensiuni (mici)!Ca si cu sursele de server, 1kW intr-un volum comparabil cu o sursa de PC. Dar randamentul nu e extrem de mare (>85-90% totusi), insa, in cativa ani, se usuca niste conzi! Deci, se putea si mai bine.

xplicatia pentru frecventa mare, e simpla. Cu acelasi miez, ce la 25Khz, scoti 1Kw, la 100Khz, scoti 4Kw.

Exact! Si daca nu te intereseaza spatiul ocupat, poti foarte bine sa mergi pe frecventa mai mica, scazand pierderile prin toti semiconductorii si marind randamentul sursei!Dar, cheltuiesti ceva mai mult pe ferita si pe cupru + spatiu.100kHz -> 0,2mm patrundere, deci se poate folosi o grosime de pana la 0,4mm.Dar, de la efectul de proximitate (infasurari una langa alta), curentul e iarasi atras spre suprafata. Si fara probleme, se poate ajunge la 0,7 din suprafata cuprului...Normal ca s-a inventat platbanda, dar cum noi stam in ro, o folosim mai rar, ca n-o avem :nas: Cam la fel si cu litz...import,import.
Link spre comentariu

@giongiu”Explicatia pentru frecventa mare, e simpla. Cu acelasi miez, ce la 25Khz, scoti 1Kw, la 100Khz, scoti 4Kw.”Iartă-mă , dar nu e de loc așa . Dacă ne menținem DOAR la discuția despre miez, excursia maximă de inducție pentru anumite pierderi ( presupunem că le vrem constante ca să putem face comparația ) este sensibil mai mică la frecvențe mai mari. Este adevărat că pentru miezuri de bună calitate ( 3F3 de exemplu, nu ca să fac reclamă ci pentru că este foarte cunoscut ) ”optimul” se atinge la frecvențe mai mari. În nici un caz însă nu se atinge raportul despre care vorbești.

Link spre comentariu

UDAR ai dreptate, crescand frecventa, trebuie scazuta inductia, altfel cresc pierderile in miez. Chiar daca puterea nu e direct proportionala, din aceasta cauza, macar sigur e proportionala cu frecventa. Ai calculat daca EE65 duce 3Kw, la 100Khz ? Asa, ochiometric, as zice ca duce aceasta putere si la 50Khz. , Problema e alta, nu stiu daca incap infasurarile dimensionate pentru 3A/mm patrat. Daca nu incap, ar trebui EE71, sau folosita o densitate mai mare de curent, ori inductie mai mare si racirea fortata a miezului.

Link spre comentariu

Nu, nu trebuie 3A.mmp. Se poate împinge la 3,5-4A la înfășurarea interioară și la 4-4,5A la cea exteriară.Nu, după mine nu duce E65 nici la 100kHz decât cu răcire forțată. Date fiind și dificultățile de gestionare a unor curenți atât de mari, poate că mai multe ridicătoare în paralel ar putea rezolva problema - mai ieftin și mai fiabil - nu întotdeauna soluțiile mai complexe ca număr de componente sunt și mai scumpe !Evident, ajungem iar la µC sau un alt sistem inteligent de repartizare a sarcinii. Fac aici mențiunea - nu am făcut-o până acum - eu văd stabilizarea la nivelul tensiunii de 360V care alimentează puntea H și ieșirea nestabilizată - un condensator și o sarcină minimă ar putea ( cred ) menține forma și valoarea corectă a ieșirii la valorile de sub nivelul critic iar peste , nu e o problemă.Asta - dacă funcționează - ar îmbunătăți mult răspunsul invertorului în raport cu diverse sarcini.

Link spre comentariu

Am tras dintr-un EE65, la 30Khz, peste 2Kw, e drept pentru un scurt timp. Desi se incalzeau infasurari, redresare, inductanta serie, miezul era rece. Acum fiecare crede ce vrea, eu de regula cred ce vad cu ochii mei. Ma opresc aici, las pe cei mai experimentati sa ofere sugestii in constructia invertorului sinus pur.

Link spre comentariu

1. În materie de lucrări noi ești printre cei experimentați de pe acest forum, modestia nu are nici un rost aici!2. Păi poate aici este răspunsul - au fost destule spire ca să fie B mic dar au fost subțiri, deci s-a încălzit sârma ! Îți aminești , desigur, discuțiile de la un alt subiect. NU se poate da un verdict categoric . Eu dau ( unele) răspunsuri în lumina cunoștințelor mele teoretice și despre practica comună a domeniului cît și, limitat, a cazurilor cu care am lucrat. Nu este niciun motiv ca o realizare individuală să nu mă contrazică copios.PS Dacă toți cei care postează ar fi 100% siguri, ar fi o tăcere tristă pe aici. Important este să o facă cu bună credință și , dacă e cazul, să prezinte argumentele pe care le au, de orice natură.

Link spre comentariu

Nu știu dacă formula e bună sau nu ( nu stau acum să verific, oricum toate aceste formule sunt sau aproximative sau aplicabile unui caz concret ) dar 0,2T la 100kHz este foarte mult. 3F3 zice , la ”celebra” linie de 100mW/cmc și 60°C ( temperatura optimă de proiectare , după mine ) ceva mai puțin de 100mT la 100kHz.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări