Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcator acumulatori din calculator

Vizitator hash84

Postări Recomandate

Vizitator hash84

salut. sunt incepator in ale electronicii. vreau sa incarc 8 acumulatori odata si nu am gasit incarcator care sa faca asta. sa achizitionez 2 incarcatoare, prea costisitor asha ca m-am gandit sa fac eu unul. cei 8 acumulatori sunt legati in serie. pe plus am pus o rezistenta de 15 ohmi si apoi am conectat montajul la 12 volti la calc. pe acumulatori am o tensiune de 9,6v exact cat trebuie. intensiatea curentului e de 0.130A ceea ce e ok pt un quick charge(stiu ca intensitatea trebuie sa fie max 0.1% din capacitatea acum) . si am mai pus un condensator de 1 pico intre + si -. acumulatorii sunt nicd de 850mah. sunt lauti din cora la 13roni 4 bucati. sunt destul de buni pt pretu asta! pe ei scrie timpul de incarcare quick charge la 160ma de 5-6 ore. eu i-am lasat 7 ore. am facut bine ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

avand in vedere ca atunci cand sunt incarcati ai cam 1,4V pe ei ..deja tensiounea pe cei 8 acumulatori va fi de 11,2V si curentul de incarcare de 62mA tu trebuie sa-i incarci la un curent constant..asa ca fa-ti 2 montaje, sa incarci cate 4 pe fiecare cu un LM317... cum am prezentat eu la http://www.niqro.as.ro/incarcator.htm si ai rezolvat elegant treaba si o sa te tina mai mult decat in conditiile de incarcare ale tale

Link spre comentariu

Nu iti recomand sa ii incarci pe toti 8 odata. Mai bine faci asa: 2 in serie la un curent de 90 mA, folosesti schema cu lm317 cu 2 rezistori (10+3.9 ohmi in serie) montajul sa fie alimentat din iesirea de 5V a sursei pentru a disipa cat mai putina caldura. Timpul de incarcare va fi 13h.Fii atent ca acumulatorii NiCd au efectul de memorie, descarca-i la 0.85V pe element inainte de incarcare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 luni mai târziu...

am o problema. am facut un incarcator simplu de baterii. sursa de tensiune este un traf de 12V si 500mA. ca rezistenta de limitare a curentului am pus o rezistenta de 22 ohmi conform calcului tinand cont ca sunt 2 acumulatori de 2500mAh... si producatorul recomada incarcarea lor la 200mA timp de 20h.formula de calcul este (12-3)/0.4A=22ohmiproblema e ca rezistenta este de 3W se incinge f tare. problema este ca imi este frica ca incinganduse sa nu cedeze si tot curentu dat de traf sa nu se duca in aculuatori distrugandui...

Link spre comentariu

am o problema. am facut un incarcator simplu de baterii. sursa de tensiune este un traf de 12V si 500mA. ca rezistenta de limitare a curentului am pus o rezistenta de 22 ohmi conform calcului tinand cont ca sunt 2 acumulatori de 2500mAh... si producatorul recomada incarcarea lor la 200mA timp de 20h.formula de calcul este (12-3)/0.4A=22ohmiproblema e ca rezistenta este de 3W se incinge f tare. problema este ca imi este frica ca incinganduse sa nu cedeze si tot curentu dat de traf sa nu se duca in aculuatori distrugandui...

Fa-ti mai bine un generator de curent constant cu lm317 si ve sti cu precizie curetul care iti va incarca acumulatorul, faza cu rezistenta nu e chiar asa recomandata ;)
Link spre comentariu

stefan,Mai trebuie parcursa o etapa la calculul pe care l-ai facut, si anume calculul puterii disipate. In cazul tau, puterea disipata pe rezistenta va fi P=R*I^2=22*0.16=3.5W, deci peste 3W cat suporta rezistenta. Nu e de mirare ca se incalzeste cam mult.Eu de obicei pun o rezistenta care tolereaza dublul disipatiei maxime calculate. In cazul acesta o rez de minim 7W nu s-ar incalzi asa de tare.Cirip

Link spre comentariu

... problema este ca imi este frica ca incinganduse sa nu cedeze si tot curentu dat de traf sa nu se duca in aculuatori distrugandui...

Daca incingandu-se, rezistenta va ceda, curentul "dat de traf" nu se duce in acumulatori, si nicaieri in alta parte, pentru simplul motiv ca nu va mai exista...Daca rezistenta cedeaza, SE INTRERUPE, nu se intampla altceva. Asa ca circuitul se va intrerupe si nu va mai exista circulatie de curent, alimentatorul ramane in gol.De retinut ca puterea rezultata din calcul se va majora corespunzator pt a evita supraincalzirea.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări