Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema Vu-Metru valoarea pieselor ???

Jamaicanu

Postări Recomandate

Am ales sa realizez montajul pentru un vu-metru dar dupa cum rezulta din schema valoarea pieselor nu este trecuta. Ma intereseaza daca stie cineva valoarea diodelor si a rezistentei si la cat sa alimentez montajul, deoarece daca reusesc sa il realizez nu vreau sa il ard.

Sper sa ma fi exprimat bine :smt003

Posted Image

Multumiri anticipate celor care ma ajuta :prayer:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Jamaicanu

8

• niq_ro

6

• remus68

2

• 6ths3ns3

2

Top autori în acest subiect

VU metrul pe care ai ales sa il realizezi este unul mecanic (cu ac).Cele patru diode sunt folosite pentru a transforma semnalul audio(alternativ), in tensiune continua.Poti folosi 1n4148.Acea rezistenta este pusa pentru a limita curentul prin indicatorul mecanic.Condensatorul electrolitic, impreuna cu rezistenta de care ti-am vorbit, da acului indicatorului o miscare mai lenta, mai amortizata.In locul rezistentei poti folosi un semireglabil din care vei putea regla curentul ce trece prin indicator,implicit marimea deviatiei acului.Valorile rezistentei(semireglabilului) si a condensatorului se aleg in functie de indicatorul pe care il vei folosi.Acest "montaj" se alimenteaza din semnalul audio pe care il monitorizeaza, deci nu are nevoie de alimentare separata.

Link spre comentariu

In primul rand a-s vrea sa imi cer scuze pentru gresala. Nu m-am uitat atent la schema si am avut impresia ca acel condensator electrolictic sunt + si - de la alimentare.

Uite aici asa arata Vu-Metrul cu ace de il am:

Posted Image

Te rog daca poti in functie de desenul pus de mine da-mi si mie valorile exacte ale condensatorului electrolitic si a rezistentei.

In a-l doilea rand ce e semireglabilu (potentiometru cu 3 picioruse de se regleaza cu surubelnita? Daca da a-i putea sa imi dai si valoarea lui?)

Si ma intereseaza cum se monteaza semireglabilu (fiecare piciorus in parte)

Am pus atatea intrebari deoarece nu vreau sa fac o sumedenie de posturi.

Multumesc :partyman:

Link spre comentariu

schema dupa care a fost preluata schema e cea de la http://www.sound.westhost.com/project55.htm (dar cei cu vechime, si-au dat seama imediat dupa sigla ESP)... bun, revenind la schema... ar fi indicat sa ne spui exact ce indicatoare folosesti sa facem un calcul exact, macar puterea debitata de amplificator si ce impedanta au boxele....

da' pentru inceput ai putea face schema asta simpla.. cu o dioda (1N4148 sau 1N4007) o rezistenta de 10k, un semireglabil de 100k si un condensator electrolitic de 1uF (pe care il poti mari daca ti s epare ca "bataie" prea repede acum cu unul de 2,2 sau chiar 4,7uF).. la teste duci cursorul semireglabilului la maxim (spre piciorul neconectat) si usor il cobori (in sensul acelor de ceasornic) spre minin, da' niciodata sa nu-l duci la minim ca arzi indicatorul.... daca la teste deja acul ela maxim cu cursorul al maxim cumperi alt semireglabil..de 250k, iar daca indicatia care-ti convine e mult spre minimul semireglabilului..poti ori sa iei unul de 10k, de exemplu ori pui inca o rezistenta in paralel cu semireglabilul de 10k... bafta

Link spre comentariu

In primul rand fiind vorba de indicatoare nu imi dau seama la ce te referi.

Este un singur cadran ca si in poza de mai jos in care se afla 2 ace ( unu pt stanga si altu pt dreapta). Este stereo. Vu-Metrul l-am luat de pe un magnetofon rusesc, pe care scria "M2405 S Stereo".

Posted Image

Despre statie am momentan un amplificator de 2x25w 4ohm, dar a-s vrea sa folosesc vu-metrul cu ace pe un alt amplificator de 2x150w 8ohm pe care urmeaza sa il cumpar. Difuzoarele sunt niste chinezarii care au impedanta de 8ohm, iar puterea lor, pe ele scrie 120w dar cred ca mai mult de 20w nu au.

Daca folosesc un amplificator de 2x150w 8ohm trebuie sa pun alte piese de alta valoare? Daca da te rog sa imi dai si mie valoarea lor.

Vad ca din schema facuta de tine Vu-Metrul vine conectat la iesirea statiei unde vine si difuzorul.

Daca am gresit sa ma corectezi :finga:

Link spre comentariu

stiu ce indicatoare zici tu...momentan fa tu schema aia pe care ti-am desenat-o si, teoretic, e buna pentru toate amplificatoarele...si in schema se vede(a) ca e legat direct la difuzor...sau laiesirea statie, cum vrei tu sa-i zici

Link spre comentariu

Mda pana la urma tot schema postata de tine prima oara o sa o realizez deoarece mi se pare mai simpla.Vazui in bucata aia de schema ca, condensatorul de 1uF are 35v. Adica orice condensator a-s folosi ( 1uF, 2,2uF si 4,7uF ) trebuie sa aiba 35v?

Link spre comentariu

Pana la urma nu am mai putut astepta si l-am trimis pe un prieten sa imi cumpere piesele necesare. Am folosit un condensator electrolitic de 1uF la 50v, o rezistenta de 10K ohm, o dioda 1N4148, si un potentiometru semireglabil de 100K. Am cateva intrebari referitor la montaj:1. Prima oara pusei montajul la iesirea statiei de 2x25W si mai reglai din potentiometru. Am folosit ca sursa de semnal un radio portabil deoarece nu avusei alceva in momentul respectiv. Observai ca in momentul cand dau si radioul si statia la maxim acul vu-metrului se ridica pana in zona rosie si ramane acolo osciland foarte putin cca 1mm. Intrebarea este urmatoarea: Acul oscileaza foarte putin ( 1mm ) datorira distorsiunilor? Precizez ca daca il dau mai incet si din radio si din statie acu bate normal.2. A doua oara pusei montajul la firele de la diduzor. Precizez ca sursa de semnal folosita a fost placa de sunet a calculatorului. De data aceasta cu statia data la maxim si placa de sunet data la fel la maxim acul batea cam pana la jumatatea vumetrului. Intrebarea este: E posibil ca difuzorul sa mai retina din putere si din acest motiv acul sa bata pana la jumatatea vu-metrului?3. Chestia asta fu cea mai enervanta. Cand pusei montajul direct pe iesirea statiei, semnalul venind din radio, mirosea ceva a ars ( mirosul ala cand se arde o bobina ). Pai ma speriai la inceput verificai montajul si vazui ca nu se incinsese nici o componenta, mirosi alimentatorul statiei si nimic. Pai apoi incepu sa imi faca statia probleme, nu se mai auzea, apoi se auzea un bazait, apoi se auzea foatre incet cu volumul de la statie dat la maxim. Crezui ca arsei finalu. Pana la urma o rezolvai. Intrebarea este: De la ce venea mirosul ala de ars? Si de ce imi facu statia probleme? Sa fie de la motaj ?4. Conteaza cum se pune rezistenta deoarece eu am pus-o la nimereala si merge. Rezistenta e din aceea colorata ( codul culorilor ).

Link spre comentariu
1. Prima oara pusei montajul la iesirea statiei de 2x25W si mai reglai din potentiometru. Am folosit ca sursa de semnal un radio portabil deoarece nu avusei alceva in momentul respectiv. Observai ca in momentul cand dau si radioul si statia la maxim acul vu-metrului se ridica pana in zona rosie si ramane acolo osciland foarte putin cca 1mm. Intrebarea este urmatoarea: Acul oscileaza foarte putin ( 1mm ) datorira distorsiunilor? Precizez ca daca il dau mai incet si din radio si din statie acu bate normal.

da..banuiesc ca nici "auditiv" nu era ceva normal, ca sunet

2. A doua oara pusei montajul la firele de la diduzor. Precizez ca sursa de semnal folosita a fost placa de sunet a calculatorului. De data aceasta cu statia data la maxim si placa de sunet data la fel la maxim acul batea cam pana la jumatatea vumetrului. Intrebarea este: E posibil ca difuzorul sa mai retina din putere si din acest motiv acul sa bata pana la jumatatea vu-metrului?

difuzorul (boza) are impedanta de 4 sau ohmi mult mica decat zeci de kiloohmi deci de mii de ori , deci neglijabila... doar ca a raams regalta pe faza cu distorsiunile (sau asa banuiesc)..schimbai rezistenta de 10k cu una de 5 sau chiar 1k si reglai din semireglabil :tonqe:

3. Chestia asta fu cea mai enervanta. Cand pusei montajul direct pe iesirea statiei, semnalul venind din radio, mirosea ceva a ars ( mirosul ala cand se arde o bobina ). Pai ma speriai la inceput verificai montajul si vazui ca nu se incinsese nici o componenta, mirosi alimentatorul statiei si nimic. Pai apoi incepu sa imi faca statia probleme, nu se mai auzea, apoi se auzea un bazait, apoi se auzea foatre incet cu volumul de la statie dat la maxim. Crezui ca arsei finalu. Pana la urma o rezolvai. Intrebarea este: De la ce venea mirosul ala de ars? Si de ce imi facu statia probleme? Sa fie de la motaj ?

facusi scurt, ca era acelasi draq cu ce facusi la punctu' 2, ca schema

4. Conteaza cum se pune rezistenta deoarece eu am pus-o la nimereala si merge. Rezistenta e din aceea colorata ( codul culorilor ).

nu conteaza

rezumat: mai studiata otara teorie, pana sa te apuci de chestii din astea...ca daca faci un scurt pe o iesire de amplificator trebuie sa schimbi, in cel mai fericit caz, doar perechea de 2N3055 de pe canalu' bulit, daca nu si etajul cu BD-uri..si tot asa

sfat: poti sa pui un vu-metru din asta pe un radio luat de la aia cu orice produs la treiscincidemii, ca iei altu'..te apuci si faci scheme simple gen led-uri clipitoare, ca nu te vad facand un radio cu o singura dioda si ascultare in galena, cu antena de 10m si impamantare... etc...

Link spre comentariu
1. Prima oara pusei montajul la iesirea statiei de 2x25W si mai reglai din potentiometru. Am folosit ca sursa de semnal un radio portabil deoarece nu avusei alceva in momentul respectiv. Observai ca in momentul cand dau si radioul si statia la maxim acul vu-metrului se ridica pana in zona rosie si ramane acolo osciland foarte putin cca 1mm. Intrebarea este urmatoarea: Acul oscileaza foarte putin ( 1mm ) datorira distorsiunilor? Precizez ca daca il dau mai incet si din radio si din statie acu bate normal.

da..banuiesc ca nici "auditiv" nu era ceva normal, ca sunet

2. A doua oara pusei montajul la firele de la diduzor. Precizez ca sursa de semnal folosita a fost placa de sunet a calculatorului. De data aceasta cu statia data la maxim si placa de sunet data la fel la maxim acul batea cam pana la jumatatea vumetrului. Intrebarea este: E posibil ca difuzorul sa mai retina din putere si din acest motiv acul sa bata pana la jumatatea vu-metrului?

difuzorul (boza) are impedanta de 4 sau ohmi mult mica decat zeci de kiloohmi deci de mii de ori , deci neglijabila... doar ca a raams regalta pe faza cu distorsiunile (sau asa banuiesc)..schimbai rezistenta de 10k cu una de 5 sau chiar 1k si reglai din semireglabil :tonqe:

3. Chestia asta fu cea mai enervanta. Cand pusei montajul direct pe iesirea statiei, semnalul venind din radio, mirosea ceva a ars ( mirosul ala cand se arde o bobina ). Pai ma speriai la inceput verificai montajul si vazui ca nu se incinsese nici o componenta, mirosi alimentatorul statiei si nimic. Pai apoi incepu sa imi faca statia probleme, nu se mai auzea, apoi se auzea un bazait, apoi se auzea foatre incet cu volumul de la statie dat la maxim. Crezui ca arsei finalu. Pana la urma o rezolvai. Intrebarea este: De la ce venea mirosul ala de ars? Si de ce imi facu statia probleme? Sa fie de la motaj ?

facusi scurt, ca era acelasi draq cu ce facusi la punctu' 2, ca schema

4. Conteaza cum se pune rezistenta deoarece eu am pus-o la nimereala si merge. Rezistenta e din aceea colorata ( codul culorilor ).

nu conteaza

rezumat: mai studiata otara teorie, pana sa te apuci de chestii din astea...ca daca faci un scurt pe o iesire de amplificator trebuie sa schimbi, in cel mai fericit caz, doar perechea de 2N3055 de pe canalu' bulit, daca nu si etajul cu BD-uri..si tot asa

sfat: poti sa pui un vu-metru din asta pe un radio luat de la aia cu orice produs la treiscincidemii, ca iei altu'..te apuci si faci scheme simple gen led-uri clipitoare, ca nu te vad facand un radio cu o singura dioda si ascultare in galena, cu antena de 10m si impamantare... etc...

Scurt nu avea cum sa fac deoarece am fost foarte atent, si practic nici nu aveam cum sa fac scurt deoarece erau 2 fire pe care le-am conectat la iesirea statiei. Nu stiu ce s-a produs in momentul respectiv de mirosea a ars.

Link spre comentariu

acum observai ceva...

Cand pusei montajul direct pe iesirea statiei, semnalul venind din radio, mirosea ceva a ars ( mirosul ala cand se arde o bobina ). Pai ma speriai la inceput verificai montajul si vazui ca nu se incinsese nici o componenta, mirosi alimentatorul statiei si nimic. Pai apoi incepu sa imi faca statia probleme, nu se mai auzea, apoi se auzea un bazait, apoi se auzea foatre incet cu volumul de la statie dat la maxim. Crezui ca arsei finalu. Pana la urma o rezolvai. Intrebarea este: De la ce venea mirosul ala de ars? Si de ce imi facu statia probleme? Sa fie de la motaj ?

sa inteleg ca pana la urma si-a revenit singura? asta ar demonstra ca a intrat protectia de scurt/suprasarcina..deci tot ai facut un scurt acolo...pentru ca montajul al anu are cum sa-ti consume... si in cazul cand ai semireglabilul la minim (cum ti-am indicat sa nu-l pui)..ai 10k sarcina iar boxa are 4 sau 8 ohmi deci e de cel putin 1000 ori mai mic consumul...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări