one Postat Martie 17, 2016 Partajează Postat Martie 17, 2016 si proba simpla o poti face incercand sa lipesti cu un letcon termostat standard de 50W pe un MC-PCB - fludorul se va solidifica instant. In schimb un letcon vechi de 50W, fara termostat si cu varf cu masa foarte mare nu va avea aceasta problema. Este corect rationamentul dar termostatul, cu acest dezavantaj, reuseste sa compenseze partial acest efect, un variator fara feedback la un letcon fara termostat nu va face altceva decat sa ii reduca temperatura, pentru ca temperatura maxima este limitata de disipatia in aer. Utilizarea unui letcon de 50W pentru o lipitura de la "rece" pe aluminiu este din start o alegere discutabila. MC-PCB.... preincalzire IR ? Un letcon termostatat de 100W ? Cu un letcon termostatat, chiar daca se va solidifica staniul, temperatura va reveni rapid in parametri. Un electronist cat de cat serios are 2-3 letconuri de puteri diferite in arsenal. Marian, ca sa fii "100%" corect puteai sa nu scoti din context afirmatia mea dar oricum nu ma supar. Succes, sper sa nu mai intervin, oricum repet, este laudabila munca si initiativa. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 17, 2016 Autor Partajează Postat Martie 17, 2016 Fireste ca am scos din context, am si zis ca ma leg de mici detalii, am facut-o in mod expres ca sa vezi cum e. Oricum dupa caracterizarea ta, eu nu sunt electronist serios pentru ca nu am decat un singur letcon de 60W de la mivarom, si un pistol radioprogres de vreo 20 de ani. Letconul are mai bine de 1 an si topeste aproape zilnic fludor cat cuprinde, si culmea varful nu vrea sa se uzeze deloc, nu stiu ce are... iar pistolul l-am imbracat ieri in haine noi, arata si el ca nou acuma, ca arata ca dupa razboi... Mie mi se pare normal sa te descurci cu ce se poate si sa investesti acolo unde se justifica, dar na... nu inseamna ca toti trebuie sa fie ca si mine. Link spre comentariu
viorelpicu Postat Martie 17, 2016 Partajează Postat Martie 17, 2016 Marian,sculele performante ajuta mult,dar primul element e...MANA.Degeaba ai scule daca ai doua maini stangi.Uneori din putin se poate face mult,si de multe ori si invers. Link spre comentariu
Marian Postat Martie 17, 2016 Autor Partajează Postat Martie 17, 2016 Sculele fac juma de meserie dar prefer sa investesc in lucruri absolut necesare, nu banii sunt o problema, si nici lipsa de lucru ( doar Duminica imi fac ceva timp liber impus-trebui si odihna ), ci este doar o chestie personala, si nimeni dintre cei ce au cumparat module de la mine, nu s-a plans de lipiturile mele, din contra toti au apreciat calitatea executiei. Link spre comentariu
marius75 Postat Aprilie 11, 2016 Partajează Postat Aprilie 11, 2016 Nu pot decat sa-l felicit pe Marian pentru prezentarea acestei statii de lipit DIY. Din cate am inteles, proiectul este sustenabil 100%. Urmeaza sa-mi fac si eu una zilele astea...trebuie sa-mi ajunga letconul, apoi caut un variator...restul vor veni de la sine. Link spre comentariu
ovidiu_mihailescu Postat Iulie 14, 2016 Partajează Postat Iulie 14, 2016 (editat) Ca unul care cunoaște acest gen de stație de lipit și care a folosit-o mult timp (cu toate avantajele și dezavantajele ei), nu pot decât să-l felicit pe Marian pentru soluția ingenioasă pe care a găsit-o. Cam tot atunci când a postat Marian această realizare, pe la începutul anului 2014, am ajuns și eu la concluzia că trebuie să modific un letcon de 40W/220V (de care mă îndrăgostisem, pentru că era foarte comod, chiar dacă era o chinezărie ieftină) astfel încât înseriat cu un variator să obțin o pseudo termostatare... Conectat direct la tensiunea a rețelei, temperatura vârfului acestui letcon ajungea pe la 400 de grade Celsius și exfoliam uneori cablajul cu el. Mai am o stație de lipit magnastatică, copiată de chinezi după celebra WTPC-51 de la Weller și asamblată în mileniul trecut la Tg. Mureș, mai am și alte variante de scule de lipit bune, dar nu știu cum, când venea vorba de lipituri "comode" tot chinezăria aia ieftină mă atrăgea... :-) Soarta a vrut (desigur că lenea din mine a aprobat ideea), ca atunci când m-am hotărât să caut pe net un variator de încredere, să dau peste o stație de lipit gata asamblată, cu variator și o carcasă albastră foarte frumoasă (copiată și asta tot de chinezi și tot după stație de lipit Weller, una cu carcasă roșie, nu îmi aduc aminte acum ce model este). Culmea este că letconul de la frumoasa stație de pe net era identic cu ciocanul meu de lipit, astfel încât m-am hotărât instantaneu să o cumpăr ca să nu-mi bat capul și să nu muncesc eu la asamblarea unui asemenea utilaj - nu aveam o carcasă decentă, nici un suport pentru letcon de care să mă fi putut dispensa pentru acest proiect, iar în plus, stația de pe net era foarte atrăgătoare din toate punctele de vedere și ca o făcătură, tocmai era la promoție! De la 99 se ieftinise la 69 de lei (așa a rămas până în ziua de azi), astfel că am comandat-o urgent. Achiziția asta nu m-a dezamăgit nici o clipă, și-a făcut cu brio datoria în toate situațiile. Se numește ZD-99, nu vreau să îi fac reclamă deșănțată aici, dar cine vrea să nu-și bată capul cu o construcție de la zero, aceasta poate fi o alternativă comodă, mai ales că materialele necesare, adunate, conduc spre un preț comparabil cu cei 69 de lei ai stației... Culmea știți care este? În toamna trecută am primit 2 bucăți letcon de schimb pentru stațiile de lipit Gordak, plus o sumedenie de vârfuri originale Hakko care se potrivesc la aceste letconuri. Le-am alimentat de la o sursă reglabilă, în plaja 18-22V și m-am convins că lipiturile cu letcon alimentat direct la 220V vor fi pentru mine de domeniul trecutului, astfel încât am căutat soluții pentru o stație de lipit termostatată la modul cel mai serios, cu afișaj și tot ce trebuie... Așa l-am cunoscut pe acest forum pe colegul Dxxx, care are niște soluții de-a dreptul ingenioase în acest domeniu, și care este un adevărat vrăjitor când vine vorba de teoria și practica lipiturilor. Dar asta este altă poveste... :-) Pentru cei interesați cum arată o stație de lipit ZD-99, atașez o imagine, adică sper că atașez o imagine - este prima oară când postez pe acest forum :-) Editat Iulie 14, 2016 de ovidiu_mihailescu Link spre comentariu
ovidiu_mihailescu Postat Iulie 14, 2016 Partajează Postat Iulie 14, 2016 Mda... imaginea nu s-a atașat. Mai încerc odată, a fost o eroare generată de pe forum... :-(( Link spre comentariu
ovidiu_mihailescu Postat Iulie 14, 2016 Partajează Postat Iulie 14, 2016 (editat) Haha! "There appears to be an error with the database." Cei care doresc o imagine a stației, pot căuta pe Google după "ZD-99", se pare că nu pot atașa nimic azi... de aseară cred că forumul a început să aibă ceva probleme funcționale, pentru că am primit tot felul de mesaje de eroare suspecte (din punctul meu de vedere). Oops! Am editat mesajul inițial și am reușit să atașez imaginea... Yes! Editat Iulie 14, 2016 de ovidiu_mihailescu Link spre comentariu
zarra68 Postat Octombrie 15, 2016 Partajează Postat Octombrie 15, 2016 Sau cu zd 98,am si eu si isi face treaba! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum