Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie lipit Diy 100%

Marian

Postări Recomandate

... ia să fiu un pic cârcotaş, nu de alta, dar prea e admiraţia unanimă! :)))- letconul face toată treaba! dacă ai nimerit un letcon care de încins se încinge, dar "uită" să încingă şi vârful de lipire, sau mai rău, îl încinge "într-o parte", e jale! (sunt Stan Păţitu: am un letcon de genul ăsta, şi n-a mers niciodată cum trebuie, când am nevoie să lipesc pe bune, tot la bătrânul pistol radioprogres apelez! ce e mai rău e că nici nu pot să-l arunc, pentru că n-are nimic în scurt...)- de regulă, firul ăla de 220 e destul de gros şi rigid, şi de obicei, destul de scurt. dacă se adaugă la asta o cutie FOARTE uşoară, să nu vă miraţi că vine cutia după letcon, pe masă! dacă mai şi pică pe jos, şi aveţi letconul încins în mână... aşteptaţi-vă să simţiţi miros de pârlit!!! :rade:aş spune să-l înlocuiţi (cablul), dar de cele mai multe ori letcoanele astea nu au nici un fel de cuplă pentru conectarea firului de 220 la rezistenţă, ci sunt pur şi simplu torsadate împreună, şi peste fiecare înnăditură e trecută o bucată de varniş din fibră de sticlă... să reziste la temperatură.deci, dacă-l desfaci, sunt mari şanse să rămână aşa!- şi nici nu găseşti capete de schimb! nu pentru că ai neapărată nevoie de un cap de schimb la 45 de grade sau daltă, sau mai ştiu eu cum, ci pentru că vrei să ai unul de rezervă, în cazul în care faci greşeala să lipeşti ceva suficient de acid să-l mănânce! singura soluţie e alt letcon, în cazul ăsta.prin urmare, soluţia e grozavă doar dacă:- letconul funcţionează şi singur bine. adică poţi face lipituri bune şi cu şi fără variator!- cutia aleasă e îndeajuns de grea ca să stea la locul ei pe masă.- nu te deranjează faptul că, din motive de cablu de alimentare scurt, cutia cu variatorul o să-ţi stea tot timpul destul de aproape de mâini!- nu te deranjează ideea că dacă schimbi letconul, ăla e foarte posibil să fie mai prost ca cel curent...şi apropo, titlul e greşit: n-are cum să fie 100% DIY!nu de alta, dar mă aşteptam ca măcar letconul să fie făcut manual... gen G.D. Oprescu, a dat el în una din celebrele lui cărticele nişte indicaţii de realizare! :d

MifTy,eu sunt mai nou pe-aici,dar postul tau imi place.Adevarat este ca ministatia lui Marian e cam usoara si de aici rezulta si instabilitatea dar poate sa-i ataseze jos o placa mai grea ceva pe partea inferfioara.Eu in tinerete am lucrat cu MAVO 35(caramida ii spuneam-peste 1kg),cand am trecut la minichinezarii am constatat ca aparatul de masura era ridicat si mutat de cablurile testerelor oriunde.Atunci am zis ca am sa-i pun o placa de...plumb dedesubt(de-aici si ideea).

Acel letcon al lui G.D.Oprescu,din Tehnium,l-am executat si folosit multi ani de zile,aveam strungar in subordine si faceam tot felul de piesulete.Il alimentam la vreo 18V alternativ si cand se ardea rezistenta faceam alta,dar mergea..traznet.Izolatie cu MICA si snur de azbest.....alte vremuri...eheeee

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut! Pana la urma stie cineva de unde se pot cumpara varfuri pentru letconurile astea chinezesti? Mi s-a tocit varful din cauza pastei decapante pe care o folosesc la cositorit fire. Multumesc! 

Edit: Letconul arata identic cu cel din postul #107.

Editat de DragosMarian
Link spre comentariu

Cauta asa pe google "Varf Letcon LT0061", desi sunt mai multe magazine unde gasesti varf de 4mm. Inainte de a comanda zic sa masori exact varful ala pentru ca dimensiune de 4mm imi pare cam ciudata la petconul ala.

Precizeaza si puterea letconului, daca e de 60W sigur varful e de 4.5 - 4.8mm.

Link spre comentariu

Poti sa folosesti persoana a doua, nu sunt asa batran :rade:

Pe Sf. Vineri, daca vorbim de Vec.or, am fost de 3 ori si de doua ori era inchis asa ca nu stiu ce au. Au avut cateva variante de varfuri la magazinul din Nord sau poti intreba la magazinul din centru pana in liceul Zinca Golescu (pe partea cu Hotel Victoria)

l.e: cat de urgenta e treaba cu varful ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

@Kreator imi place tare mult suportul ala al tau, eu numai in visele mele mi-as putea permite asa ceva :rade:La al meu am trasat cu marker cateva gradatii la intervale relativ egale si apoi am alimentat dintr-un stabilizator din ala de retea si in dreptul fiecarei gradatii am masurat temperatura varfului si mi-am notat-o, acuma evident ca reteaua variaza si deci si temperatura cu ea, insa macar aproximativ tot stiu cam pe unde ma aflu, si rezultatele nu au intarziat sa apara, asa cum e jucaria mea improvizata, imi place mult sa lucrez cu ea. :da

Salut Marian,am in lucru o asemenea "statie"ca si a ta.Am o intrebare:cum ai masurat temperatura?.Cu acea sonda ce vine impreuna cu unele multimetre,se poate?(bineinteles cu multimetrul respectiv).Daca da,cum ai procedat?Ai pus sonda pe varful letconului?

MUltumesc si scuze pentru interventie

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Revin cu raspuns la intrebarea ta ( vad ca mi-a scapat si-mi cer scuze pentru asta ).

Da, am masurat cu sonda de temperatura ce mi-a venit la multimetrul digital, nu stiu cat de precisa este pentru ca nu am cu ce sa o compar, insa nu cred ca eroarea este foarte mare. Si da, am pus varful sondei pe varful letconului in cateva puncte diferite pentru a face o medie. Nu se poate pretinde precizie comparativa cu cea de la statiile cu letcon termostatat insa nici nu cred ca este asta o problema, cel putin pentru mine nu este, si lucrez la toate modulele mele numai cu letconul alimentat prin acest variator.

Link spre comentariu

Domnilor este laudabila orice initiativa DIY dar proiectul descris este un variator de putere pentru letcon si nicidecum o statie de lipit.

Scopul unei statii de lipit este variatia puterii in scopul mentinerii temperaturii. Altfel spus, cand se lipeste o piesa cu capacitate termica mare, aceasta va absorbi caldura unui letcon de putere mica si punctul de sudura se va raci, ducand la realizarea unei lipituri slabe. Daca puterea este prea mare, evident va fi o supratemperarura cu consecinta supraincalzirii circuitului.

O statie de lipit mentine temperatura relativ constanta indiferent ca se lipeste o piesa mica sau mare. Aceasta functie o are si un banal letcon termostatat cu magnet sau orice alt principiu.

Reglajul temperaturii este esential si daca se folosesc aliaje de lipit cu plumb si fara, care au temperaturi diferite.

Un alt avantaj al unei statii de lipit este ca se va incalzi cu viteza maxima pana la temperatura de lucru, fara interventii la potentiometru, element deloc de neglijat.

Din pacate proiectul descris, desi functional, nu este nici statie de lipit si nici 100% DIY, practic este combinarea a 2 elemente cumparate de la magazin pentru realizarea unei functii de o utilitate relativa.

Scuzati-ma daca am deranjat cu comentariul meu dar am intrat pe acest topic pacalit de titlu.

Link spre comentariu

Pe principiul "nu vedem padurea, de copaci", adica nu putem avea o privire de ansamblu datorita micilor detalii... Hai sa ma leg si eu de niste mici detalii, si sa spun ca tu te cam contrazici:

...proiectul descris este un variator de putere...

...Scopul unei statii de lipit este variatia puterii...

Asta se intampla atunci cand interpretam ceva dupa propriile convingeri, si nu acordam atentie ideii de ansamblu.

Ca nu este o statie de lipit cu adevarat, sunt de acord. Ca nu se stabilizeaza o anumita temperatura iarasi sunt de acord. dar nu pot fi de acord cu caracterizarea ca nici macar diy nu e, faptul ca am cumparat variatorul este irelevant, la fel de bine puteam construi unul, schema este atat de simpla incat nici macar cablaj nu-ti trebuie. Letconul da este cumparat, dar cum altfel? Ca doar nu te apuci sa-l faci... Este o alternativa ieftina si fiabila, eu am consumat pana acum cu ea cca 1,5kg de fludor, si la cum se comporta o sa mai topeasca multe alte kg pana sa oboseasca ceva la ea.

Fireste ca daca ne p[ermitem o statie profesionala, atunci este normal sa o si cumparam, insa o astfel de investitie trebuie sa se si justifice, la mine s-ar justifica o astfel de investitie pentru ca lucrez mult, si problema nu este aspectul financiar ci pur si simplu nu am motivatia sa o schimb, pentru moment face exact ce-i spun eu sa faca, n-am nici un motiv sa blochez cateva sute de lei intr-o statie entry level cu care fireste ca as face fix ce fac si cu asta.

Link spre comentariu

Imi pare rau, One, dar lucrurile nu stau chiar asa.

Si zic asta ca partizan si "producator" de statii termostatate.

In primul rand, aici se prezinta o solutie simpla si nu a sustinut nimeni ca este termostatata.

In al doilea rand, oricine care a folosit ceva termostatat, de la vechiul magnastat pana la variantele noi o sa-ti dea dreptate la incalzirea rapida fara inteventie si la lipsa supra-incalzirii.

La un singur punct insa gresesti - nu tii cont de masa termica a uni letcon uzual, care "transmite" caldura de la rezistenta la varf cu intarziere, deci:

- ca sa nu se raceasca locul lipiturii in momentul cand o facem singura solutie este folosirea unui varf cu masa termica suficient de mare. Este documentat (spre exemplu vezi grafice la Hakko) ca in timpul lipirii temperatura locala pe varf plonjeaza in mod normal si 50, chiar si 100 grade, si singura care furnizeza energie instantaneu este masa termica.

Pana sa vina energie de la rezistenta, mai dureaza.

- ca sa se intample ce speri tu ar trebui sa tii acolo letconul zeci de secunde, ceea ce numai lipit normal sau comod nu este.

- si proba simpla o poti face incercand sa lipesti cu un letcon termostat standard de 50W pe un MC-PCB - fludorul se va solidifica instant. In schimb un letcon vechi de 50W, fara termostat si cu varf cu masa foarte mare nu va avea aceasta problema.

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări