Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie lipit Diy 100%

Marian

Postări Recomandate

@morpheus05:

Multumiri pentru apreciere. Nu lucrez prea des cu componente SMD, insa am folosit "statia" mea cu succes si la asa ceva, acuma depinde si de componenta SMD necesar a fi lipita, de tipul ei, dar daca ai un letcon cu varf suficient de mic/subtire/ascutit ( sau cum mai vreti sa-i ziceti ) nu vad de ce nu ar merge, variatorul controleaza totusi temperatura letconului, chiar daca nu in mod direct, insa limitand energia cu care este alimentat, este normal sa se limiteze si temperatura, eu i-am facut ceva gradatii si pot merge cam pe orice temperatura ma intereseaza.

@nexus:

Neintrand in detaliile tehnice prea mult, dioda redresoare simpla este un dispozitiv care conduce doar intr-un singur sens, deci are polaritate, diacul este un dispozitiv care conduce in ambele sensuri deci nu are polaritate, chiar si acest motiv simplu ar fi de ajuns sa elimine supozitia ta, in realitate insa diferentele sunt destul de mari, uite link catre wiki care descrie exact ce si cum in Romana:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Diac_%28diod%C4%83%29

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut.

Astazi am terminat si eu aceasta mini-statie de lipit. Isi face treaba perfect.

Dintr-o carcasa de sursa ATX, niste autocolant, un variator de bec si o proza aplicata.

Cost total....25 lei.

In concluzie foarte multumit! O solutie foarte buna pentru cei ce nu isi permit o statie de lipit profesionala.

Link spre comentariu

Cu ani în urma, pentru ciocanele de lipit ce se gaseau pe atunci, am facut varianta "vintage": un întrerupator pe cablu si o dioda în paralel cu întrerupatorul. Pentru ciocanele de 30 si 40W merge o dioda 1N4007. Varianta de lux era cu autotransformator reglabil.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Super off-topic> As putea incerca sa alimentez dintr-un asemenea montaj un polizor unghiular de 700w? Bineintelez cu triacul schimbat pentru consumul aferent... Ma intereseaza sa ii reglez turatia....

Da este o solutie buna si am folosit-o si eu la inceput cand nu aveam polizor cu turatie reglabila.

Link spre comentariu
  • 11 luni mai târziu...

Desi vad ca topicul a cam "murit", vin si eu cu un comentariu. Cu tot respectul  cuvenit tuturor colegilor care au realizat "statia de lipit" cu un dimmer oarecare, va pot spune ca e doar o mare pierdere de timp. Pe vremuri, inseriam letconele cu o rezistenta de resou la care aveam scoase prize pt reglarea temperaturii, apoi am experimentat si eu regulatoarele cu tiristori, triac etc. Temperatura letconului este departe de a fi termostatata sau sa isi pastreze aceeasi valoare aproximativa pe parcursul lucrului . Simpli curenti de aer dintr-o incapere sau tensiunea retelei , au efecte dramatice. Singura parte pozitiva e ca nu mai lasa letconul sa lucreze la valoarea maxima , prelungindu-i viata.Sunt multe statii pe forum, simple (Wolf, Nostalgic etc), care sunt f. usor de construit si necesita doar cateva piese in plus fata de un dimmer mai performant , iar costurile sunt  f.f. mici. Un letcon cu sonda K pt. statie este cu 10-15 lei fata de un letcon obisnuit.Chiar si un incepator sau un novice isi poate  da seama de diferenta enorma dintre cele doua abordari.Sigur, este doar parerea mea si poate sunt prea exigent, dar vorbesc din experienta si va asigur ca in timp imi veti da dreptate .

In rest, tot respectul pt. autorul topicului si celorlalti colegi si nu ma judecati prea aspru pt. comentariul meu. Am vrut doar sa imi spun parerea. Atat !!

Link spre comentariu

Da si nu prea e asa, adica pierdere de vreme. E util, dupa cum o sa zic mai jos. Termostatat nu e, sunt de acord.Eu folosesc de ani de zile un letcon Xytronic de 30W cumparat cu 10-15$. Avantajul este (pe langa pret) ca accepta sa-i schimbi varful dupa nevoi. Dar are un mare dezavantaj: se incalzeste excesiv. Arde fluxul din fludor prea repede. Cred ca temperatura urca spre 400 C. Solutia cu variatorul mi-a permis sa-i cobor temperatura catre 300 C unde fludorul se topeste usor si pot beneficia de flux.Acuma, il folosesc la lipituri normale. La lipituri in bataia vantului sau daca sarma e groasa, apoi trec la versiunea imbunatatita de 60W.Avantajul conex: i-am facut si un mic temporizator in cutie. Se deconecteaza automat dupa fiecare 15 minute. Asta pentru ca, acum ceva ani, l-am uitat in priza 2 zile in continuu. L-am gasit cu varful negru. Puteam sa dau foc la sandrama.

Link spre comentariu

La momentul inițierii topicului mă mînca și pe mine tastatura să comentez negativ, sunt oarecum în asentimentul lui ss1958, dar multitudinea de postări pozitive m- a făcut să mă răzgîndesc în a comenta negativ. Sunt și eu de acord că schema lui wolf e simplă, mai bună și mai indicată, fiind cu triac se pretează și la letocn de 220 și de 24 iar în fond aici e un topic de electronică, trebuie încurajată construirea unui montaj de ”complexitatea” schemei wolf. Proiectul din topic mi se părea mai potrivit de softpedia.

Pe de altă parte, ca să termin într-o notă pozitivă, stația diy a lui Marian se încadrează în ceva ce îmi place. Nu știu cum să numesc acest domeniu de asamblare modulară, de a lucra cu ”macro-uri” ca să zic așa. Nu toată lumea e dispusă să se piardă în amănunte. Cu ceva module interconectate se ajunge repede la proiecte mai complexe (un arduino, plăci drivere, module senzori etc). Pe cînd noi facem de la zero montajele pentru că ne bucură privirea cablajul făcut personal, abia așteptăm plantarea pieselor etc. iar cînd ajungem la final, am consumat energia și nu mai reușim să încasetăm toate montajele  :rade:

Link spre comentariu

Voi fi scurt spunand ca n-a zis nimeni ca e termostatata, dar pierdere de vreme in nici un caz nu este. Nu ai nevoie de precizie maxima ci de o moderare a puterii sale, si implicit a temperaturii varfului. Lucrez cu variatorul zilnic de cand l-am facut anul trecut, si nu-mi imaginez lucrul la montajele mele fara el, tin potentiometrul pe la 50% din cursa si totul este ok, nu ma pot plange si nici nu simt lipsa unei statii termostatate.

Numai bine.

Link spre comentariu

Imi pare rau ca am starnit valuri si am suparat pe cineva. Nu a fost intentia mea si in nici un caz nu am vrut sa fie un comentariu negativ sau jignitor. In fond, fiecare e multumit si obisnuit cu "iapa" lui. Asa cum e , isi face treaba cu ea. Eu doar mi-am exprimat o parere personala rezultata din peste 40 de ani de "mesterit". Solutia e simpla , usoara, chiar practica, dar nimeni nu ma poate convinge ca un electronist , fie el si incepator, nu poate in ziua de azi sa-si construiasca o mica statie termostatata cu rezultate net superioare.In alte topicuri, despre  statiile termostatate, am scris ca si eu am folosit aceasta solutie acum foarte multi ani. Deci stiu despre ce vorbesc. Fiecare e liber sa foloseasca ce doreste.

Link spre comentariu

Atata vreme cat variatorul asta isi face treaba si letconul functioneaza satisfacator, nu vad pentru ce sa-mi irosesc timpul si resursele in a realiza ceva mai dichisit, in afara de letcon cu sonda K as avea cam tot ce-mi trebuie ca sa-mi fac o statie termostatata, numai ca pur si simplu nu simt nevoia, atata tot. :)

Link spre comentariu

Deja discutia degenereaza si nu asta a fost intentia mea. Toti ne pricepem "cat de cat", nimeni nu este atotstiutor, doar ca unii avem alte conceptii despre cunoastere. Nu totdeauna ce e simplu e bun. Sau ce e complicat, totul se raporteaza la cat vrem sa fim de exigenti  cu noi insine.A te multumi cu "las` ca merge si asa" mi se pare o frana in procesul cunoasterii si a educatiei. Nu e cazul aici.Deja divagam si intram in filosofie.

In concluzie, fiecare construieste ce doreste si ce il satisface. Comentariile sunt de prisos........Gata !!!

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări