Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie lipit Diy 100%

Marian

Postări Recomandate

Chiar ca esti carcotas :rade:

Acuma lasand gluma la o parte mare parte din problemele expuse de tine tin de letcon si nu de statia in sine, dar sunt probleme usor de combatut, firul de alimentare nu trebuie sa fie scos direct din rezistenta, nu-ti ia nimeni gatul daca tai firul de undeva aproape de manerul letconului si acolo te legi cu alt fir mai subtire, izolat cu ceva tub termo arata chiar decent, si poti pune firul asa fix cat vrei tu de lung, deci rezolvi 2 probleme cu o singura miscatiune. Faza cu schimbatul letconului ca nu gasesti cap... pai ce diferenta este intre o improvizatie din asta cu variator si o statie asazis profi? letconurile tot alea sunt de cele mai multe ori deci si acolo pot fi intampinate aceleasi probleme la o adica.

PS: Titlul zice Statie lipit Diy 100%, adica nu se pomeneste nimic despre letcon, ceea ce inseamna ca este corect. :da

Link spre comentariu

da, poţi să tai firul şi să-l mai prelungeşti... dar am văzut prea multe înnădituri de-astea cedând, oricât de bine ar fi fost făcute, şi aici nu mai vorbim de 24 de volţi, ci de 220 de volţi. iar eu nu am obiceiul să fac improvizaţii când e vorba de tensiunea de la reţea!păcat că nu mai avem nici un fel de industrie, meseriaşi, alea alea... io aş căuta un strungar, să-mi strunjească un mâner din textolit masiv, apoi tăiat pe lung, etc, etc... şi aş pune în ăla o rezistenţă de letcon, că se găseşte de cumpărat, şi un conector gen "regletă de tensiune" cu 2 posturi...la nevoie, ar merge şi lemn de esenţă mai tare... dar nici asta nu mai avem!dar n-am de unde scoate textolit, că nu mai există nici o fabrică autohtonă, şi de importat nu se importă că "nu se cere, domnu!", şi strungari nu prea mai există...aşa că ne bazăm pe "noroc" când cumpărăm ceva... şi apoi sperăm să nu fi dat banii aiurea pe sârme chioare, nu pe scule mai serioase!...

Link spre comentariu

De acord intrutotul, mai putin asta:

...dar am văzut prea multe înnădituri de-astea cedând, oricât de bine ar fi fost făcute, şi aici nu mai vorbim de 24 de volţi, ci de 220 de volţi. iar eu nu am obiceiul să fac improvizaţii când e vorba de tensiunea de la reţea...

O legatura daca este bine facuta si conductorul corect dimensionat consumului, nu are de ce sa cedeze, se torsadeaza cat mai ingrijit firele apoi se cositoresc frumos, si n-au de ce sa cedeze, crede-ma stiu ce zic, am facut asta cu cablu de alimentare pentru aparat de sudura si functioneaza bine mersi, este bine izolat cu tub termo deci si ferit de umezeala si implicit coroziune, si arata destul de bine acea legatura, dar aici este totusi vorba de alimentarea unui letcon de cateva zeci de W, adica nici juma de amper, daca faci legatura ingrijit va tine mai mult decat restul firului in sine garantat. :da
Link spre comentariu

O solutie pentru stabilitate poate sa fie si aplicarea de ventuze pe statiile realizate diy.

exemplu aici :

Posted Image

Una, doua, trei sau patru gauri pe statie, in functie de necesitati, adaptarea lor e mai mult decat facila si simpla.

Costul e cam 10 Lei - 4 Bucati, 2,5 Lei ventuza, dar sa scapi neprajit... priceless :ras:

Link spre comentariu

S-ar putea utiliza in calitate de statie de lipit aceste dispozitive?

http://radiokot.ru/circuit/power/converter/37/

http://radiokot.ru/circuit/power/converter/02/

Despre primul link nustiu ce sa zic , este prevazut pentru a regla o putere de pina la 500 W

Despre al doilea link, acesta este chiar pentru ciocane de lipit 25W-40W.

Problema este functionalitatea, oare functioneaza aceste dispozitive, as putea sa realizez unul dintre acestea , am realizat in layout cablajul la primul.

Link spre comentariu

S-ar putea utiliza in calitate de statie de lipit aceste dispozitive?http://radiokot.ru/circuit/power/converter/37/http://radiokot.ru/circuit/power/converter/02/Despre primul link nustiu ce sa zic , este prevazut pentru a regla o putere de pina la 500 WDespre al doilea link, acesta este chiar pentru ciocane de lipit 25W-40W.Problema este functionalitatea, oare functioneaza aceste dispozitive, as putea sa realizez unul dintre acestea , am realizat in layout cablajul la primul.

mai bine fă-l pe cel din primul link: diace şi triace se găsesc fără probleme, iar faptul că "duce" juma de kilowatt nu e deloc o problemă, dimpotrivă...iar integratul din a doua schemă e foarte posibil să nu mai fie de găsit...@Adamath_2006 din proprie experienţă, ventuzele "ţin" cel mai bine pe suprafeţe lucioase şi rigide, şi nu toată lumea are masa de lucru placată cu faianţă... aşa că... :rade:
Link spre comentariu

...ventuzele "ţin" cel mai bine pe suprafeţe lucioase şi rigide...

Este ceva normal, "ventuza" functioneaza pe principiul presiunii aerului, mai precis a atmosferei, daca contactul ventuzei cu suprafata re4spectiva nu este unul perfect etans atunci diferenta de presiune nu se poate creea. Eu cred ca totusi o mica greutate in carcasa este totusi mai utila, si asta cumulat poate cu folosirea unui cablu de alimentare mai flexibil.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Felicitari pt statie! Am si eu un variator de tensiune cu priza + letcon solomon de 40w si practic o sa am si eu o statie similara cu a ta. Totusi, ai folosit-o pt lipit SMD? Am de lipit un IC cu 8 pini si ma gandeam daca ar fi ok cu o statie care n-are control de temperatura precis. N-as vrea sa stric IC-ul... N-am mai lipit SMD pana acum. Am citit ca se foloseste flux lichid la lipirea SMD si ala se foloseste pana la maxim 230 grade, altfel se evapora. Ma intreb daca chiar am nevoie de flux lichid? Are doar 8 pini, oare n-ar merge fara? Sau pot folosi sacaz?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări