Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Statie lipit Diy 100%

Marian

Postări Recomandate

Salutari tuturor.

Tin sa va prezint un micut proiect diy, ceva ce oricine poate realiza cu costuri foarte mici, o mica statie de lipit asa cum si titlul sugereaza, este ceva elementar fara fite dar suficient sa indeplineasca scopul unei statii de lipit. Materialele folosite se pot gasi la cam orice magazin de electrice, ( mai putin carcasa ):

-Un letcon alimentat la retea, la o putere asa cum considera fiecare ca ii este deajuns, al meu este de 40W si pentru ceea ce am eu nevoie de el este arhisuficient, si arata ceva in genul asta

Posted Image

-Un variator din acelea care se monteaza pe perete in locul intrerupatorului de bec;

Posted Image

-O priza "aplicata", puterea este mica deci n-are importanta daca este sau nu pe ceramica, chinezariile sunt totusi de evitat datorita finisajelor extrem de proaste;

Posted Image

-O carcasa de sursa ATX:

Posted Image

Montajul in sine este cat se poate de simplu, se inseriaza sarcina ( in cazul de fata letconul ) cu variatorul care cred ca stiti cu totii ce face, cel pe care l-am cumparat eu specifica o putere maxim admisa de 600W, la cei 40W ai letconului sunt mult sub aceasta limita, am preferat sa scot iesirea pe o priza aplicata pentru a nu taia cablul de alimentare al letconului si totodata pentru a putea foarte usor folosi orice alt letcon in limitele puterii admise. Am scos si schema variatorului in cazul in care cineva doreste sa si-l realizeze singur:

Posted Image

"Legaturile" electrice din interior sunt cat se poate de simple ( si putine ):

Posted Image

"Suportul" l-am improvizat dintr-o sectiune de teava de cupru de pe la instalatii termice, fiind oxidata am curatat-o cu smingher mai mare apoi cu unul foarte fin pentru un finisaj mai placut dupa care am vopsit-o cu un spray aerosol. Iar curatarea capatului de la letcon se face cu un burete de sarma banal care isi face treaba admirabil si costa... pai nu are rost sa zic cat :da

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Sunt convins ca veti spune ca letconul nu are termocuplu ca nu se monitorizeaza sau regleaza precis temperatura varfului, ca nu exista un display care sa faca jucaria mai simandicoasa, ca nu exista botoane de reglaj, ca.... etc... Este o "jucarie" pe care absolut oricine si-o poate face si care ofera baza statiilor de lipit, un letcon cu un control fie el si rudimentar al temperaturii, si credeti-ma chiar functioneaza, testati si veti fi incantati.

Costurile de productie? simplu, priza 9 lei, variatorul 10 lei, letconul 25 de lei, carcasa ATX moca penca o aveam, si cred ca oricine detine sau poate face usor rost de o astfel de carcasa, daca nu atunci orice alta carcasa de dimensiuni reduse, poate fi folosita. Personal sunt incantat de micuta mea "creatie" isi face treaba perfect.

Toate cele bune.

Marian.

Link spre comentariu

Bravo , marian. Orice schemă care împiedică letconul ”s-o ia de nebun” este suficientă. Circulă pe net destule scheme care - dacă le-ar măsura cineva - ar găsi zeci de grade eroare ÎN SARCINĂ. Deci ....PS Chiar dacă sunt un teoretician adept al soluțiilor rafinate , nu pot să nu aplaud ideile simple , eficiente și ieftine, la îndemâna începătorilor cu buget redus .

Link spre comentariu

Multumesc pentru apreciere.Asta este tocmai scopul acestui mic proiect, un soi de statie de lipit pe care oricine sa o poata realiza ca nu este nevoie sa stii marea cu sarea, daca stii sa demontezi si sa schimbi un intrerupator, o priza, etc... stii suficient incat sa faci chestiunea asta si bugetul este suficient de mic incat sa nu darame buzunarul nimanui :da PS: Apoi in functie de imaginatia fiecaruia ulterior se pot adauga multe in fel si chip, exista deja "temelia" daca pot sa zic asa. :101

Link spre comentariu

Bravo, felicitari :aplauze :aplauze :aplauze Acelasi lucru l-am aplicat si eu la statia cu aer cald, la mine a fost un pic mai complicat adica am folosit 2 variatoare de 500W, unul inseriat cu pompa de aer (pompa Gordak-se gaseste ca piesa de schimb) altul inseriat cu rezistenta suflantei de aer cald (se gaseste ca piesa de schimb).Pentru afisaj am folosit un banal voltmetru electronic de panou cu un traductor format din CI-urile LT1025-LTC1049 (foarte precis si nu necesita componente externe) schema se gaseste net si un traf de 9V-200mA pentru alimentarea display-ului si a traductorului, bineinteles suflanta are termocupla.Cand o sa am ceva timp liber o sa desfac statia si voi posta ceva poze.PS: Mariane, scuze de OFFTOPIC!

Link spre comentariu

Felicitari pentru realizare,cred ca o sa incerc si eu jucaria asta :freaza:

Daca ai traful de mai sus, componentele pentru cele 2 variatoare, un intrerupator si carcasa restul te ajunge undeva la 150-180 ron (pompa-70-90ron, suflanta 30-40ron, afisaj 30-40 ron) depinde de unde le achizitionezi iar una noua (gordak) costa undeva la 300-350 ron (cu afisaj) dar ai satisfactia lucrului facut de tine.
Link spre comentariu

Foarte simpla ideea :da

Eu mi-am facut o statie cu un operational, tiristor, traf de 24v si letcon cu termocupla K, schema e circulata pe forum si e mult mai scump decat ce a facut @marian

Recunosc ca nu mi-a dat prin cap o asemenea combinatie de variator + letcon de 40W/220V, cu siguranta o voi incerca

Bravo Marian !!!

Link spre comentariu

Dupa modelul lui marian am facut si eu una:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Pret 15 lei, fata de un adaptor priza cu variator, care oricum se gaseste greu si costa 50lei + vreo 20lei transport.

Ca suport pentru letcon am folosit un umeras din sarma:

Posted Image

Pentru curatat varful letconului folosesc span de inox ( ar trebui spalat daca ati folosit emulsie de racire ):

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări