geogrig Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Salutare tuturor,Vreau sa realizez o sursa stabilizata de 5V.Am la dispozitie un alimentator de laptop care scoate 15V cu 5A. Am cautat pe net si am vazut o schema cu LM7805 si cu tranzistor serie, deci un stabilizator serie.Am realizat acea schema si functioneaza, am 5V constant, chiar si in sarcina de 3A. Chestia e ca se cam incinge tranzistorul serie. Am folosit un BD705, care cica ar avea 12A cu 75W. Radiatorul este destul de masiv, ramane rece pentru 2-3 minute, dar apoi cum incepe sa se incalzeasca ajunge pana nu mai pui mana pe el cam in 15 minute.Am incercat si LM323, pus pe un radiator destul de mare, tot la fel, rece 2,3 minute si in 15 minute fierbeMentionez ca vreau sa alimentez un Amstrad CPC464, care necesita 5V cu 3,5A. Consumul lui in stand-by este de 2,5ACe sfaturi imi dati? Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 La o cădere de tensiune de 15-5 = 10V și un curent de 3,5-4A rezultă o dispație de 35-40W. BD705 are Rthj-c de 1,67°C/W ; cu rezistența de contact ajungem la 2°C/W. Asta înseamnă că joncțiunea tranzistorului va fi cu 70-80°C mai fierbinte decît radiatorul. Pentru ca tranzistorul să reziste ar trebui ca radiatorul să nu depășească 70°C . Deci la o temperatură ambiantă de 35°C ar trebui un radiator de 1°C/w care e maaare! Soluții : - două sau mai multe tranzistoare în paralel - se micșorează prima componentă - răcire activă - se micșorează a doua componentă - rezistențe de putere în serie cu intrarea stabilizatorului - se micșorează puterea disipată - și, trebuie să spunem , deși probabil nu este dorită de OP, sursă în comutație - o sursă de PC existentă, de exemplu. Link spre comentariu
geogrig Postat Februarie 9, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2014 Sursa de PC am incercat-o de prima data, fiind cea mai banala solutie la care m-am gandit, insa au intervenit probleme. Sursa PC scoate 5V exact. In sarcina, scade la 4,6V si Amstrad-ul un mai functioneaza corect. Am renuntat la ea.O sa incerc varianta cu mai multi tranzistori in paralel, si o sa pun si o rezistenta in serie (chiar acum ma gandeam la asta)Multumesc mult pentru raspuns, si o sa revin cu noutati. Link spre comentariu
Dr.L Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Pune-i si un bec pe linia de 12V, ca nu are sarcina si d-aia scade pe 5V, ca altfel ar creste prea mult pe 12V. Link spre comentariu
geogrig Postat Februarie 9, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2014 Pune-i si un bec pe linia de 12V, ca nu are sarcina si d-aia scade pe 5V, ca altfel ar creste prea mult pe 12V.Multumesc, suna destul de interesant, insa vreau sa fac o sursa special pentru acest PC mai vechi, sa ramana cu ea. treaba cu becul ar parea cam.. prea luminata ) Doar daca vreau ca sursa sa-i lumineze si tastatura :P Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Cu sursa liniara disipi mult, de ce nu folosesti lm2576? e fiabil si are randament de 85-90%, adica ceri 15W si va consuma vreo 17- 18W din alimentator laptop, vei disipa vreo 2W(radiator mic). Are si limitare la 3A, exact ce iti trebuie. Link spre comentariu
radu42 Postat Februarie 10, 2014 Partajează Postat Februarie 10, 2014 Mai pune inainte de Lm323 ala tot un LM323 care la pinul de masa are conectata iesirea de 5 v a sursei ...la iesirea primului stabilizator vei avea 5+5=10v si in felul asta rezolvi elegant problema.Chestia asta se foloseste la stabilizatoarele LM317 pentru reducerea disipatiei.Nu stiu daca ai inteles...n-am timp de scheme. Link spre comentariu
geogrig Postat Februarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2014 Mai pune inainte de Lm323 ala tot un LM323 care la pinul de masa are conectata iesirea de 5 v a sursei ...la iesirea primului stabilizator vei avea 5+5=10v si in felul asta rezolvi elegant problema.Chestia asta se foloseste la stabilizatoarele LM317 pentru reducerea disipatiei.Nu stiu daca ai inteles...n-am timp de scheme.inteleg... interesant lant de LM323, schema pare amuzanta, dar foarte frumoasa. am realizat-o. Pica cate 5V pe fiecare LM.insa... am rezolvat-o altfel. Am folosit o alta sursa care scotea 10V. multumesc mult pentru raspunsuri!se poate inchide Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum