Untold Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) Chiar imi era necesara o schema functionala de cathode follower...barzei chioare ii face Dumnezeu cuib... P.S. Pot folosi 6N1P in loc de E88CC? Scuze initiatorului topicului pt. interventie off-topic. Editat August 28, 2014 de Untold Link spre comentariu
THOMAS Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) Chiar imi era necesara o schema functionala de cathode follower...barzei chioare ii face Dumnezeu cuib... P.S. Pot folosi 6N1P in loc de E88CC? Scuze initiatorului topicului pt. interventie off-topic. Sigur ca se poate si cu tubul 6N1P,dar cu "asezarea" corespunzatoare a PSF-urilor pentru amplificare suficienta si THD minim...,schema este mai jos. Se zvoneste ca tubul E88CC ar fi ceva pe placul audiofililor,eu am probat PCC88 (7V~pe filament) si nu am auzit nicio diferenta,ma rog (!),nu sunt audiofil...,dar s-ar putea ca dv. sa va placa sunetul si cu 6N1P. Editat August 28, 2014 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Untold Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) Multumesc frumos! Editat August 28, 2014 de Untold Link spre comentariu
Vizitator ficus Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 Si eu multumesc. Cu aparatul asta am niste constrangeri legate de felul in care sunt montate tuburile/regletele etc. Nu-s electronist, da' la cat am surubarit prin el e posibil sa ma apuc sa-l fac de la zero la un moment dat. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) În ce scop este utilizat acest amplificator de linie câştig 20X ? ,dacă ieşirea din amplificatorul de linie atacă o intrare normală de sensibilitate 150mV-350mV faceţi o mare greşeală adică ansamblu amplificator de linie+amplificator final poate avea o sensibilitate la intrare în plajă 7,5mV-17,5mV !!! practic mult prea sensibil de unde rezultă un raport semnal zgomot prost(his şi hum).Ca să puteţi utiliza corect amplificatorul de linie(20X) câştigul în tensiune amplificator final nu trebuie să depăşească 2X-3X. În situaţia prezentată de Lăzăroiu mai sus trebuie doar un repetor în tensiune/<amplificator în curent> cu două feturi (canal P respectiv canal N... ,în rest apă de ploaie) sau modificaţi bucla de reacţie negativă din amplificatorul SS(bănuiesc) astfel încât câştigul în tensiune să nu depăşească 5X(R1/R2+1=5). Nu are vină Gabriele , probabil dumneavoastră utilizaţi incorect amplificatorul de linie(câştig prea mare în tensiune amplificatorul de linie+amplificatorul final).Practic trebuie să specificaţi aici(dacă doriţi) ce sursă de semnal aveţi la intrare în ansamblu amplificatorul de linie+amplificatorul final ,mai clar (grosso-modo) câţi milivolţi furnizează sursa de semnal în 0db ?(altfel căutam/căutaţi acul în carul cu fân). Editat August 28, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator ficus Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 Bine, eu i-am precizat dinainte lui gabriele la ce vreau sa-l folosesc, sincer ma indoiesc ca s-a gandit etc, dar nu ma mai intereseaza asta acum. Amplificatorul final este: https://www.audioadvisor.com/pdf/CKDEPOW.pdf, specificatii la sfarsit. Ca sursa de semnal folosesc un cd player obisnuit, nu prea am gasit mare lucru in afara de: Analogue output RCA: 2.2Vrms. Zgomot etc vine chiar din preamp, ca dovada ca raspunde la diverse modificari sugerate mai sus. Da, e si o problema de tube pre/ss amp cum am specificat la inceput, da' nu pare ceva batut in cuie (se poate optimiza, nu stiu insa pana unde). Link spre comentariu
zal Postat August 28, 2014 Partajează Postat August 28, 2014 (editat) Păi ampliful are 590mV sensibilitate ptr volum maxim... ar merge direct din cd atacat, sau intercalat şi preul, dar cum se spune mai sus, cu amplificarea mult micşorată, orice zgomot dispare, rămîne cel mult al alimentării, dacă este. Editat August 28, 2014 de zal Link spre comentariu
THOMAS Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Păi ampliful are 590mV sensibilitate ptr volum maxim... ar merge direct din cd atacat, sau intercalat şi preul, dar cum se spune mai sus, cu amplificarea mult micşorată, orice zgomot dispare, rămîne cel mult al alimentării, dacă este. CORECT! In acest caz chiar nu vad de ce va trebuie acest preamplificator ???...chiar nu as fi crezut sa fi realizat dl.Gabriel un preamplificator cu "atatea probleme".In cazul dv. cand sursa de semnal are Uout=2.2V[rms] iar amplificatorul are Uin=590V[rms]/100W/8ohmi cred ca v-ar trebui un...."simplificator" nu un amplificator ,iertati-mi gluma! Daca dv. presupuneti ca veti obtine un sunet de tub,va inselati amarnic,credeti-ma (!),sunetul de tub se obtine numai cu tub final si traf de iesire sau chiar cu SS/MOS final si traf de iesire,niciodata cu un preamplificator cu tuburi si etaj final cu SS/MOS,sunetul de tub dispare si la amplificatoarele cu tuburi cu etaj final OTL.Pastrati acest preamplificator eventual pentru o alta aplicatie all tube sau ceva cu sensibilitatile incadrate in domeniul de lucru corespunzatoare acestui preamplificator.Schema in sine este OK,bine realizata si aplicata acolo unde-i locul va va aduce satisfactii. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 (editat) Acest preu a fost pe la mine,Dorin,Vaska,cu luni in urma ,<ficus> a fost instiintat de mine,probabil si de ceilalti ,ca acel preu nu are ce cauta inaintea amplificatorului,faceti un simplu calcul,daca un cd player da 2V la iesire,cu ce semnal este atacat ampul SS,de asta nu sunt eu de acord cu aceste preuri,ce rost au???? Cu acel preu se poate ataca un etaj final pe tub,unu cu sensibilitate mica.Gabriele nu este vinovat cu nimic,<ficus> probabil nu a stiut ce sa comande,pentru un pseudo sunet de lampa ar fi fost mai bun un simplu repetor catodic,parerea mea.Nu mai vorbiti aiurea de pocinoage si nu mai blamati fara a sti despre ce este vorba.matropower stai in banca ta si nu te mai baga in seama aiurea,cind vom vedea 3 fire lipite de tine ,atunci ai dreptul sa critici pe altii,fata de Gabriele,probabil esti in primul an de gradinita in ale electronicii,e off topic ce spun si urit,in ultimul timp ma lasa nervul cind citesc asemenea prostii din partea unora care doar sunt buni de multumiri . Editat August 29, 2014 de viobio Link spre comentariu
Untold Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Inseamna ca, secventa doza MM-->Preu RIAA MM(tub)-->Preu Cathode Follower 6N1P-->FInal GU29= Ok? Link spre comentariu
Vizitator ficus Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 (editat) da, e nevoie de preamp pentru ca cd-playerul are iesire fixa, finalul n-are control de volum si deh, am vecini, urechi etc. Nu-i o idee rea sa poti si comuta mai multe surse la o adica. Observ o tendinta de a fi atacat - ma rog, in general am probleme sa inteleg incrancenarea (complicitatea ?) unora care par sa stie mai bine decat mine situatia exacta. Eu am facut toate comentariile in mod onest, dar deh, asa o fi pe forum. Iar cei care au vazut preamp-ul au facut in general observatii asemanatoare. Bun, mai exista si varianta extrem de plauzibila in care, daca asculti muzica din boxe puse prin spatele dulapului si pe aparate care oricum baraie si tziuie, problema mea sa fie de neinteles ("e bun domle, ce atatea mofturi"). Multumesc inca o data pentru sugestiile concrete, chiar au ajutat. Orice alte idei sunt in continuare binevenite (e posibil sa nu pot implementa unele dintre ele acum, dar se noteaza). Atacuri de genul "esti bou, nu stii sa-l folosesti" nu ma ajuta - n-oi fi electronist dar mi-au trecut ceva aparate prin mana. Zal - da, ma gandesc si la varianta cu preu pasiv (ma uit din cand in cand pe piata dupa alt preamp - probabil ca o sa-l inlocuiesc pe asta de care tot zic pe-aici). E un pic complicat pentru ca o sa vreau sa ascult acasa inainte sa platesc - daca nu gasesc te miri ce chilipir. Am folosit o vreme vechiul amplificator integrat tranzistorizat pe post de preamp (avea iesire pre-out => zero zgomot de fond) dar asta cu tuburi suna mai bine (nu stiu daca "suna a tuburi" etc). In plus, poate n-am facut ce trebuie, dar cum ziceam mai sus, scazand gain-ul a scazut si calitatea sunetului o data cu nivelul hiss-ului. Editat August 29, 2014 de ficus Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 da, e nevoie de preamp pentru ca cd-playerul are iesire fixa, finalul n-are control de volum si deh, am vecini, urechi etc. Nu-i o idee rea sa poti si comuta mai multe surse la o adica. Observ o tendinta de a fi atacat - ma rog, in general am probleme sa inteleg incrancenarea (complicitatea ?) unora care par sa stie mai bine decat mine situatia exacta.Eu am facut toate comentariile in mod onest, dar deh, asa o fi pe forum. Iar cei care au vazut preamp-ul au facut in general observatii asemanatoare. Bun, mai exista si varianta extrem de plauzibila in care, daca asculti muzica din boxe puse prin spatele dulapului si pe aparate care oricum baraie si tziuie, problema mea sa fie de neinteles ("e bun domle, ce atatea mofturi"). Multumesc inca o data pentru sugestiile concrete, chiar au ajutat. Orice alte idei sunt in continuare binevenite (e posibil sa nu pot implementa unele dintre ele acum, dar se noteaza). Atacuri de genul "esti bou, nu stii sa-l folosesti" nu ma ajuta - n-oi fi electronist dar mi-au trecut ceva aparate prin mana.Poti folosi un circuit pasiv pentru a comuta surse ,o cutie care sa contina mufe de intrare,pentru cite surse vrei,un comutator,un potentiometru dublu ,ca sa poti regla volumul,mufe de iesire.<ficus> nu are nimeni nimic cu tine.Inseamna ca, secventa doza MM-->Preu RIAA MM(tub)-->Preu Cathode Follower 6N1P-->FInal GU29= Ok?Preu pt doza MM ( preul poate fi dotat cu iesire prin repetor catodic) + amp cu GU29,nu ai nevoie de inca un preu cu cathode follower. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 (editat) Pentru domni mai puţin avizaţidacă avem o sursă de semnal care furnizează XXXmV în 0db sensibilitatea la intrare trebuie să fie în general (modo-grosso) XXXmV/3 astfel încât să putem compensa eventual un -3db sau poftim -6db din sursa de semnal. inadvertența generează confuzie(lipsă de orientare în diverse "probleme"). Editat August 29, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 da, e nevoie de preamp pentru ca cd-playerul are iesire fixa, finalul n-are control de volum si deh, am vecini, urechi etc. Nu-i o idee rea sa poti si comuta mai multe surse la o adica. Observ o tendinta de a fi atacat - ma rog, in general am probleme sa inteleg incrancenarea (complicitatea ?) unora care par sa stie mai bine decat mine situatia exacta. Eu am facut toate comentariile in mod onest, dar deh, asa o fi pe forum. Iar cei care au vazut preamp-ul au facut in general observatii asemanatoare. Bun, mai exista si varianta extrem de plauzibila in care, daca asculti muzica din boxe puse prin spatele dulapului si pe aparate care oricum baraie si tziuie, problema mea sa fie de neinteles ("e bun domle, ce atatea mofturi"). Multumesc inca o data pentru sugestiile concrete, chiar au ajutat. Orice alte idei sunt in continuare binevenite (e posibil sa nu pot implementa unele dintre ele acum, dar se noteaza). Atacuri de genul "esti bou, nu stii sa-l folosesti" nu ma ajuta - n-oi fi electronist dar mi-au trecut ceva aparate prin mana. Zal - da, ma gandesc si la varianta cu preu pasiv (ma uit din cand in cand pe piata dupa alt preamp - probabil ca o sa-l inlocuiesc pe asta de care tot zic pe-aici). E un pic complicat pentru ca o sa vreau sa ascult acasa inainte sa platesc - daca nu gasesc te miri ce chilipir. Am folosit o vreme vechiul amplificator integrat tranzistorizat pe post de preamp (avea iesire pre-out => zero zgomot de fond) dar asta cu tuburi suna mai bine (nu stiu daca "suna a tuburi" etc). In plus, poate n-am facut ce trebuie, dar cum ziceam mai sus, scazand gain-ul a scazut si calitatea sunetului o data cu nivelul hiss-ului. Daca tot ati achizitionat acest preamp si tineti neaparat sa-l inserati intr-o linie audio,iar acest forum fiind un forum tehnic eu propun sa nu abandonati lupta si sa incercam sa rezolvam problema.Pe montajul deja existent eu va propun niste mici modificari sper destul de utile pentru a face o adaptare intre sursa de semnal si amplificatorul final utilizand si acest preamplificator.Daca veti respecta valorile din schema de mai jos eu sper sa fiti multumit.Semireglabilul de 100K pentru reglajul castigului poate fi si un potentiometru pe care-l veti marca cu GAIN.Daca aveti timp ,incercati si aceasta varianta... THD-ul acestui preamplificator pe sarcina din schema este <0.05% si un spectru armonic caracteristic tuburilor,banda de frecvente fiind 10Hz...100Khz la nivelul maxim pe iesire. Link spre comentariu
Vizitator ficus Postat August 29, 2014 Partajează Postat August 29, 2014 Multumesc. Zgomotul de fond (brumul s-a redus sensibil dupa modificarile sugerate zilele trecute) nu depinde de sursa de semnal. Cu playerul scos din priza face fix la fel. Am mai facut o chestie: am improvizat un fel de tub din mai multe straturi de folie de aluminiu de bucatarie si am acoperit prima lampa e88cc - am constatat ca, la unele lampi (am mai multe cu care ma joc) scade hum-ul de frecventa joasa. Lampile sunt in exteriorul cutiei iar folia respectiva se sprijina pe cutia metalica. Deci pare sa fie si asta o sursa de hum (radiatie electromagnetica daca nu spun tampenii). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum