Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Balun pe ferita de deflexie verticala : To be or not to be


Vizitator

Postări Recomandate

In urma cu vreo 3 luni, discutand in banda cu Mitica, YO9FNJ, despre preturile relativ ridicate ale torurilor amidon de ferita (FT240-43), acesta mi-a spus ca o foarte buna optiune pentru realizarea balun-urilor o reprezinta feritele recuperate de la bobinele de deflexie verticala ale monitoarelor CRT color vechi (sau ale televizoarelor). Am realizat atunci cateva balun-uri, cu rezultate foarte bune in trafic, insa cu toate acestea numerosi radioamatori romani au contestat utilitatea acestor ferite in benzile HF, bazandu-se fie pe experiente personale nereusite, fie doar pe teorii "logice". Cum eu nu sunt un bun teoretician in intr-ale electronicii, am realizat si filmat un experiment practic...

 

 

Mult succes!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • xubi

    2

  • Ovidanie

    1

  • yo2mhj

    1

  • brad

    1

Top autori în acest subiect

Felicitari pentru prezentare,traiasca practicienii,ca de teorii e plina lumea.Si eu am adunat cateva miezuri din astea si sunt interesat de balunuri 1:1 si socuri de mod de comun.Jos palaria!!! :aplauze :101

Link spre comentariu
Vizitator yo8sct

felicitari ! in urma discutiei de pe topicul bitx, v-am urmat sfatul si am realizat si eu un astfel de balun si merge super. Auzisem niste zvonuri precum ca GK71 nu merge in benzile superioare, iar in filmuletele prezentate pe youtube vad ca urca lejer si in aceste benzi. Urmatorul qro cred ca il voi face cu acest tub, inspirindu-ma din realizarile Dvs. 73 de yo8sct

Link spre comentariu

In privinta lui GK-71 nu e scorneala, asa scrie in catalog. Treaba e deja celebra si ras-explicata de rusii care au lucrat in fabrica la data producerii lampii. A venit "sarcina pe linie de partid" sa se produca o lampa care sa poata debita 125W purtatoare continua, pe termen lung, la frecvente de pana in 20MHz. Inginerii si oamenii de "nauka" (stiinta) au copiat de fapt un tub german (nu stiu sa iti spun acum care exact), l-au mai imbunatatit si l-au dat in productie. In catalog au scris exact ce le cerea partidul... 125W pana la 20MHz.... chit ca lamapa aia stia mult mai mult...

Link spre comentariu

Dedemult am testat o asemenea ferita in 27Mhz. Am improvizat un stand de masura compus dintr-un transceiver CB un reflectometru si o sarcina artificiala. Pe ferita am bobinat zece spire folosind trei fire torsadate, am facut un balun 1:1. Cu 9W in emisie nu sesizam modificari ale SWR-ului cand introduceam balun-ul in circuit. Proiectul nu a avut finalitate, nu a fost apreciat de unii membrii ai radioclubului. Tot atunci am testat si cateva toruri din sursele ATX, am gasit si toruri care pareau folosibile in 28Mhz. De fapt cam jumatate din torurile testate pareau OK.

Link spre comentariu

Da, feritele acestea sunt ok si au marele avantaj de putea fi gasite usor si ieftin (inca). Probabil dupa disparitia CRT-urilor situatia se va schimba, important este sa se faca stocuri pana atunci HI. Eu prin tatonari am ajuns la 6 spire bifilar, mi se pare ca pentru balunuri 4:1 aceasta este varianta care impaca cel mai bine si capra si varza (3,5 MHz si 28 MHz).

Link spre comentariu

Interesante sunt articolul si filmarea de pe youtube.O nedumerire am:Daca in loc de ferita din TV folosesti o bucata de lemn dintr-un corcodus (n-am gasit alta rima),ce rezultate crezi ca ai sa gasesti? Chiar te rog sa faci acest experiment si sa-l publici.Nu glumesc.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

. Cum eu nu sunt un bun teoretician in intr-ale electronicii, am realizat si filmat un experiment practic...

 Experimentul a fost facut cu o sarcina rezistiva de valoare fixa.  In situatii reale avem insa de cele mai multe ori impedante cu componente reactive pe langa cea rezistiva.

Cum s-ar putea pune la cale un experiment similar cu sarcini reactive pentru a-ti da seama de pierderile in balun in acel caz si respectiv la ce reactante apar? Ma gandesc la aceea ca, rezultatele utilizarii practice ar putea fi excelente pentru  o impedanta de 200∓j10 dar posibil dezamagitoare pentru 200∓j700 ohmi . Multa lume considera ca un balun 4:1 poate fi folosit oarecum universal. De unde probabil si diferentele de opinii privind eficacitatea acestora.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Totusi dilema cu miezurile din ferita  inca persista,cel putin din punctul meu de vedere..Am facut probe cu mai mai multe feluri de miezuri din ferita(5spire in primar,5 in secundar);intr-o parte l-am alimentat cu 100w in 7mhz si in partea cealalta am pus sarcina un bec cu filamanet de 60w.In modul acesta am probat n'spe mii de feluri de miezuri din ferita despre care se spune ca nu trebuie sa se incalzeasca deloc, daca coresund scopului.La probele facute de mine toate miezurile,fara exceptie,s-au incalzit destul de tare(aprx.60~70grade).Cele cu masa mai mare,cum ar fi cele de deflexie,s-au incalzit mai greu,dar s-au incalzit pana la urma.Acum surpriza:si cele facute anume pentru a functiona in rf s-au incalzit la fel de puternic(probat cu toroizi si bare de ferita).Deci pana la urma care-i adevarul?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Becul cu filament nu este bun in teste folositi o sarcina artificiala neinductiva!

@dyogenes de unde aveti rezistentele acelea de 51 ohmi 300w neinductive?

In regula atunci,o sa fac probe cu o sarcina artificiala neinductiva zilele urmatoare.Nu stiu daca la 7mhz conteaza inductanata filamentului,dar vom afla dupa experiment.

Link spre comentariu

In regula atunci,o sa fac probe cu o sarcina artificiala neinductiva zilele urmatoare.Nu stiu daca la 7mhz conteaza inductanata filamentului,dar vom afla dupa experiment.

Nu e vorba de inductanta ci de rezistenta filamentului...aceasta se modifica atunci cand filamentul se incinge.

Editat de Rx-Tx
Link spre comentariu

Da asa este,la cald creste rezistenta filamentului...dar nu imi dau seama cum ar afecta chestia asta experimentul facut.Acum sunt si mai interesat sa il refac cu rezistenta de sarcina neinductiva...sunt curios daca or sa apara diferente intre miezuri.

LE miezurile de la bobinele de deflexie din televizoarele color cu diagonala de 10-14cm sunt mai interesante ca forma decat cele mari,sunt drepte nu conice,se preteaza mai bine la bobinat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări