Vizitator Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 In urma cu vreo 3 luni, discutand in banda cu Mitica, YO9FNJ, despre preturile relativ ridicate ale torurilor amidon de ferita (FT240-43), acesta mi-a spus ca o foarte buna optiune pentru realizarea balun-urilor o reprezinta feritele recuperate de la bobinele de deflexie verticala ale monitoarelor CRT color vechi (sau ale televizoarelor). Am realizat atunci cateva balun-uri, cu rezultate foarte bune in trafic, insa cu toate acestea numerosi radioamatori romani au contestat utilitatea acestor ferite in benzile HF, bazandu-se fie pe experiente personale nereusite, fie doar pe teorii "logice". Cum eu nu sunt un bun teoretician in intr-ale electronicii, am realizat si filmat un experiment practic... Mult succes! Link spre comentariu
yo2mhj Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Felicitari pentru prezentare,traiasca practicienii,ca de teorii e plina lumea.Si eu am adunat cateva miezuri din astea si sunt interesat de balunuri 1:1 si socuri de mod de comun.Jos palaria!!! Link spre comentariu
Vizitator yo8sct Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 felicitari ! in urma discutiei de pe topicul bitx, v-am urmat sfatul si am realizat si eu un astfel de balun si merge super. Auzisem niste zvonuri precum ca GK71 nu merge in benzile superioare, iar in filmuletele prezentate pe youtube vad ca urca lejer si in aceste benzi. Urmatorul qro cred ca il voi face cu acest tub, inspirindu-ma din realizarile Dvs. 73 de yo8sct Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 In privinta lui GK-71 nu e scorneala, asa scrie in catalog. Treaba e deja celebra si ras-explicata de rusii care au lucrat in fabrica la data producerii lampii. A venit "sarcina pe linie de partid" sa se produca o lampa care sa poata debita 125W purtatoare continua, pe termen lung, la frecvente de pana in 20MHz. Inginerii si oamenii de "nauka" (stiinta) au copiat de fapt un tub german (nu stiu sa iti spun acum care exact), l-au mai imbunatatit si l-au dat in productie. In catalog au scris exact ce le cerea partidul... 125W pana la 20MHz.... chit ca lamapa aia stia mult mai mult... Link spre comentariu
Ovidanie Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Dedemult am testat o asemenea ferita in 27Mhz. Am improvizat un stand de masura compus dintr-un transceiver CB un reflectometru si o sarcina artificiala. Pe ferita am bobinat zece spire folosind trei fire torsadate, am facut un balun 1:1. Cu 9W in emisie nu sesizam modificari ale SWR-ului cand introduceam balun-ul in circuit. Proiectul nu a avut finalitate, nu a fost apreciat de unii membrii ai radioclubului. Tot atunci am testat si cateva toruri din sursele ATX, am gasit si toruri care pareau folosibile in 28Mhz. De fapt cam jumatate din torurile testate pareau OK. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2014 Partajează Postat Februarie 8, 2014 Da, feritele acestea sunt ok si au marele avantaj de putea fi gasite usor si ieftin (inca). Probabil dupa disparitia CRT-urilor situatia se va schimba, important este sa se faca stocuri pana atunci HI. Eu prin tatonari am ajuns la 6 spire bifilar, mi se pare ca pentru balunuri 4:1 aceasta este varianta care impaca cel mai bine si capra si varza (3,5 MHz si 28 MHz). Link spre comentariu
brad Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Interesante sunt articolul si filmarea de pe youtube.O nedumerire am:Daca in loc de ferita din TV folosesti o bucata de lemn dintr-un corcodus (n-am gasit alta rima),ce rezultate crezi ca ai sa gasesti? Chiar te rog sa faci acest experiment si sa-l publici.Nu glumesc. Link spre comentariu
mila Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 Musai corcodus toroidal uscat? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2014 Partajează Postat Februarie 9, 2014 ............... Link spre comentariu
xubi Postat Iunie 13, 2014 Partajează Postat Iunie 13, 2014 . Cum eu nu sunt un bun teoretician in intr-ale electronicii, am realizat si filmat un experiment practic... Experimentul a fost facut cu o sarcina rezistiva de valoare fixa. In situatii reale avem insa de cele mai multe ori impedante cu componente reactive pe langa cea rezistiva. Cum s-ar putea pune la cale un experiment similar cu sarcini reactive pentru a-ti da seama de pierderile in balun in acel caz si respectiv la ce reactante apar? Ma gandesc la aceea ca, rezultatele utilizarii practice ar putea fi excelente pentru o impedanta de 200∓j10 dar posibil dezamagitoare pentru 200∓j700 ohmi . Multa lume considera ca un balun 4:1 poate fi folosit oarecum universal. De unde probabil si diferentele de opinii privind eficacitatea acestora. Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 (editat) Totusi dilema cu miezurile din ferita inca persista,cel putin din punctul meu de vedere..Am facut probe cu mai mai multe feluri de miezuri din ferita(5spire in primar,5 in secundar);intr-o parte l-am alimentat cu 100w in 7mhz si in partea cealalta am pus sarcina un bec cu filamanet de 60w.In modul acesta am probat n'spe mii de feluri de miezuri din ferita despre care se spune ca nu trebuie sa se incalzeasca deloc, daca coresund scopului.La probele facute de mine toate miezurile,fara exceptie,s-au incalzit destul de tare(aprx.60~70grade).Cele cu masa mai mare,cum ar fi cele de deflexie,s-au incalzit mai greu,dar s-au incalzit pana la urma.Acum surpriza:si cele facute anume pentru a functiona in rf s-au incalzit la fel de puternic(probat cu toroizi si bare de ferita).Deci pana la urma care-i adevarul? Editat August 24, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Yo4You Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 Becul cu filament nu este bun in teste folositi o sarcina artificiala neinductiva! @dyogenes de unde aveti rezistentele acelea de 51 ohmi 300w neinductive? Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 Becul cu filament nu este bun in teste folositi o sarcina artificiala neinductiva! @dyogenes de unde aveti rezistentele acelea de 51 ohmi 300w neinductive? In regula atunci,o sa fac probe cu o sarcina artificiala neinductiva zilele urmatoare.Nu stiu daca la 7mhz conteaza inductanata filamentului,dar vom afla dupa experiment. Link spre comentariu
Rx-Tx Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 (editat) In regula atunci,o sa fac probe cu o sarcina artificiala neinductiva zilele urmatoare.Nu stiu daca la 7mhz conteaza inductanata filamentului,dar vom afla dupa experiment. Nu e vorba de inductanta ci de rezistenta filamentului...aceasta se modifica atunci cand filamentul se incinge. Editat August 24, 2014 de Rx-Tx Link spre comentariu
Vizitator Postat August 24, 2014 Partajează Postat August 24, 2014 (editat) Da asa este,la cald creste rezistenta filamentului...dar nu imi dau seama cum ar afecta chestia asta experimentul facut.Acum sunt si mai interesat sa il refac cu rezistenta de sarcina neinductiva...sunt curios daca or sa apara diferente intre miezuri. LE miezurile de la bobinele de deflexie din televizoarele color cu diagonala de 10-14cm sunt mai interesante ca forma decat cele mari,sunt drepte nu conice,se preteaza mai bine la bobinat. Editat August 24, 2014 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum