Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Suport minibormasina - sfat achizitie/constructie

fratello

Postări Recomandate

nu cred , piulita de la baza strange axul pentru ca , cred eu si axul e filetat in baza iar ansamblul care tine bormasina vad care un surub in lateral care blocheaza ansamblul

Link spre comentariu

NU cumparati suportul din linkul din primul meu post ... Suportul culisant prezinta o "oscilatie" in plan vertical, gaurile de culisare fiind doar un pic -dar suficient ! - mai mari decat diametrul tijelor verticale, ce face utilizarea aproape imposibila cu burghie mici. Cu burghie de carbura - nici gand ! Poate doar cu burghie mai mari de ... 4-5 mm :( . Eu il voi returna !LE : exceptand tijele si suruburile, toate celelalte componente sunt din plastic :( !

Link spre comentariu

Pentru ghidaje care culiseaza si/sau se rotesc in jurul axei amortizoarele auto vechi sunt excelente, tija fiind perfect dreapta iar bucsile foarte fixe.Se gasesc pe la orice service.Atentie la taierea lor - unele pot contine gaz (azot) sub presiune mare, deci obligatoriu de taiat prinse bine in menghina si cu masca pe fata sau macar ochelari de protectie.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
F. interesant suportul asta si daca ii mai pui si niste bucsi de bronz mai lungi (2,5-3 cm) pe unde culiseaza, cred ca e super. Cat despre cele cu glisiere de sertare, am facut si eu un experiment cu asa ceva si pot spune ca nu au o precizie care sa ma satisfaca dar in lipsa de altceva , merge. .In topicul despre statii de lipit, se poate vedea suportul meu pe care il folosesc de cativa ani. Cred ca o sa incerc sa fac suportul rusesc dar trebuie sa gasesc un strungar bun pt. bucsile de bronz care , dau o precizie mai mare suportului, cred eu.Uite un alt suport.pentru inspiratie.Cred ca f. precis, dar mai greu de construit datorita cremalierei . P.S. Cel de la AD........ este tot cu glisiere, deci nu recomand.viewtopic.php?f=14&t=9630&start=2055

post-83487-139829767423_thumb.jpg

Link spre comentariu

am facut si eu ceva cu glisiere (nu am acces la strungari,bucse, etc) dar pt a reduce jocurile am folosit miscarea lor pe o portiune redusa aprox 50 mm si cu apropierea piesei intermediare (''coronita'' cu bile) de capatul tijelor folosite. seamana intrucatva cu cea postata de xan77 . pt o precizie sporita sper sa schimb orientarea glisierelor cu 90 grade in jurul axelor lor longitudinale(cam ca aici viewtopic.php?f=14&t=9630&start=2055 -linga statia veche de lipit) dar tinand cont si de pozitionarea ,,coronitei'' mentionata anterior. succes

LE poate va inspira https://www.google.ru/search?q=%D0%BF%D ... B200%3B168

Link spre comentariu

pt o precizie sporita sper sa schimb orientarea glisierelor cu 90 grade in jurul axelor lor longitudinale(cam ca aici viewtopic.php?f=14&t=9630&start=2055 -linga statia veche de lipit) dar tinand cont si de pozitionarea ,,coronitei'' mentionata anterior. succesCea mentionata in link-ul tau este a mea, si te asigur ca am incercat toate variantele, dar tot nu poate fi limitat jocul axial. Am pus chiar si niste tije de ghidaj si tot nu am reusit sa fac nimic. Tocmai de aia a ramas asa ca o improvizatie si nu am continuat mai departe.Raman la parerea ca cea ruseasca din pagina anterioara imbunatatita cu bucsi de bronz este cea ma simpla de construit si cu cea mai mare precizie.

Link spre comentariu

Mandrina este realizata la strung, un surub in care am dat gauri necesare axului de la motor si in partea opusa pentru coada spiralului de carbura (de 3,2mm).Inconvenientul este ca nu pot prinde decat burghie cu, coada de 3,2 mm, dar pentru cablaje este ok.Unde am dat gaura pentru burgiu, am crestat cu bomfaierul in 2 parti egale (ca sa se poata strange pe coada de 3,2), dat un filet exterior, putin conic ca sa stranga piulita burghiul.Nu cred ca este cea mai buna explicatie :jytuiyu ... dar in mare cam asa am procedat (mesterul de la strung, NU eu).

Link spre comentariu

cred ca trebuie facem altceva -cel putin pt mandrina -vorbim cu forumisti strungari care pot face contra cost asa ceva.pe urma fiecare se adapteaza la motorul care i l are,la posibilitatile de stativ,etc.

Link spre comentariu

Se poate face un stativ foarte stabil la care se pot folosi 2 rulmenti liniari si un ax ghidaj liniar, de 12mm cred ca este suficient.Adevarat ca este putin mai scump, dar oricum calitatea culisari suportului cu minifreza, ar bate cam orice este pe piata la pret accesibil..

Link spre comentariu
Se poate face un stativ foarte stabil la care se pot folosi 2 rulmenti liniari si un ax ghidaj liniar, de 12mm cred ca este suficient.

Ce spui tu @costyy86 ar fi ideal. Am cochetat si eu cu ideea asta, dar pe langa pretul f. mare al rulmentilor, m-am lovit de imperecherea lor cu ghidajele pe care le puteam gasi.Si ca sa faci undeva si axele alea dupa cota rulmentilor si apoi sa le cimentuiesti ajungi la preturi prohibitive. Nemaipunand la socoteala ca practic nu prea mai ai unde sa faci asa ceva.In continuare, raman la tijele de amortizor si bucsi de bronz. Problema e ca nu prea stiu ce fel de bronz sa folosesc. Am deja in proiect asa ceva, problema e timpul.Cred ca va mai dura ceva timp, dar cand termin , sigur pun aici rezultatul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări