Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Suport minibormasina - sfat achizitie/constructie

fratello

Postări Recomandate

La 09.06.2014 la 15:02, yo9dl a spus:

........Pentru ca de curand am achizitionat o bormasina de gaurit/frezat Proxxon FBS 240/E am deci sa fac un nou suport. Dupa cum se vede manopera este destul de redusa si simpla.

Am folosit rulmentii liniari cu diametrul de 12 mm, tije cu lungimea de 200 mm filetate la ambele capete ........

post-176574-0-20974600-1402315189_thumb.jpg

post-176574-0-30633700-1402315198_thumb.jpg

Vad ca ati utilizat numai 2 piloni. Exista vreo problema de stabilitate, vibratii?

Editat de Stelian Leonard
Link spre comentariu

In urma cu vreun an, am cumparat de la Li..l, un suport pentru o minibormasina,prevazuta cu o menghina. Menghina trebuie ajustata pentru ca falca mobila sa nu se ridice la stringere. Operatia nu este foarte complicata.Adaosul,(textolit subtire)l-am lipit cu picatura,dupa care l-am luat la smirgheluit pina cind falca a culisat relativ usor.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Proiectul meu in aceasta privinta: Nu trebuie sudura! Sunt 2 piese printate 3D Utilizeaza elemente uzule CNC,  3D printer, etc

Suport_Micromot.jpg

3.Suport_Panzer1.jpg

Link spre comentariu

De acolo se prinde Proxxon Micromot 50 - 230g; acolo este lagarul rulmentului (e unul singur), mai buna stabilitate/vibratii nu este!  Acolo prinde si Proxon la dispozitivele lor, e facut special, piesa 78.

Acum Panzer e ceva mai grea, 470g si rulmentul e ceva mai sus, dar are 2 (pierd garantia!). Voi vedea practic in cateva zile cum sta treaba.

proxxon-rulment-lagar.jpg

proxxon-mb-140-s-micromot_w.jpg

14_Panzer-mini-freza.jpg

Link spre comentariu

Cred ca va complicati cam mult si mai ales costurile sunt destul de maricele.Asa cum zicea pe aici pe forum un coleg specializat in cnc-uri, glisarea pe tija cu sistemul de bucsi este mult mai lin si precis decat orice rulment liniar.Eu am incercat sa fac un circular de masa (chop saw) cu glisare pe rulmenti liniari si am renuntat, am folosit tot tije de amortizor si bucsile aferente.Cu rulmentii era zgomotos si avea un mic joc , pe cand bucsile, nici nu se aud si gliseaza fara pic de joc.In afara suportului pentru minifreza am facut si unul mai mic pt. motoras de imprimanta.Am folosit o tija de imprimanta de 12 mm si bucsi din teflon.Functioneaza impecabil. Daca va intereseaza, o sa pun din nou niste poze si un filmulet.

P.S. Nu trebuie neaparat sudura.Cu putina rabdare se poate indoi o platbanda la 90 de grade. Este pe Youtube un filmulet cu un suport care nu are nici macar bucsi si functioneaza excelent.

Link spre comentariu

Nu ma complic deloc, sunt 10 suruburi! Cand am toate piesele, in cel mult 1 ora fac suportul.  L-am gandit sa-l fac din subansamble universale.

La CNC, efortul pe rulmenti este mult ai mare decat la "gagalicele" astea, da-i gaura de cel 3mm. Daca ma gandesc bine ,ma "scormonesc" si pun 2 rulmenti IGUS in carcase si lamurim si cu jocul/zgomotul/ungerea .... pret de ... exact "3xtutun" mai putin!

Un stativ de la Proxxon costa 284 lei -  http://www.proxxontools.ro/proxxon-28606-stand-de-gaurire-mb-140-s.aspx

Cel pe care il fac eu cca 130lei (depinde de piesele printate)

- suport SK20 1buc 17lei + suport SHF12, 2x15lei -30 lei + Axa ghidaj 12mm  2.6lei x 2x200mm = 10.4lei + Coltar 20×20  2buc x 4 lei = 8lei + Rulment linear in carcasa SC12VUU  2buc - 38lei (s-ar putea sa-l printat, mai ieftin) + Profil AL V-Slot 20x20x12.5 cm, 5 lei + Masa, tocator pt bucatarie din bambus 6 lei,  la "38" (azi am luat) + suruburi/piulite + 2 piese printate.

PS  Nu am masina; sa cumpar amortizor din recuperari, e de la 100lei in sus! 

tocator-din-bambus-bucatarie.jpg

7.Suport_Panzer.jpg

8.Suport_Panzer.jpg

Link spre comentariu

Buna gluma!! Eu am luat 2 amortizoare de la un service vecin cu mine, ca tot le aruncau, cu o bere la 2 litri.Tijele si bucsile erau bune, supapele din interior nu mai functionau.

Link spre comentariu

E pe bune, nu am masina. Nu am vrut sa te persiflez. Am dat o cautare de curiozitate pe Google si am pus si eu primul pret la second. Acum, daca ai un amic, un cunoscut cu reparatiile, te lipeste la pret de-o bere doua, altfel jaf la drumul mare!      

Link spre comentariu

Am luat drept gluma pretul amortizoarelor defecte de pe la service-uri.Cat despre faptul ca nu ai masina, sincer, te invidiez !! Ai o viata linistita, fara obligatii. Eu sunt sclavul familiei (copii, nepoti)...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
On 4/14/2018 at 11:01 PM, Stelian Leonard said:

Intentionez sa construiesc un asemenea suport pentru  Mini-freza Panzehttps://www.dedeman.ro/ro/mini-freza-panzer-pt87342-130-w/p/1032073  , o clona Dremel, pretul este bun, deocadata nu am ce sa reprosez.  Are 330g greutate,  8.000-30.000 rotatii/minut

Vad ca ati utilizat numai 2 piloni. Exista vreo problema de stabilitate, vibratii?

panzer dimensiune.jpg

Am achiziționat și eu mini freza din postarea citată dar am observat că nu am primit în pachet pensetă și nici mandrină pentru burghie mici (1-2mm). 

De asemenea, am achiziționat și un set de accesorii și nici acolo nu este pensetă și nici mandrină pentru burghie mai mici decât 3mm.

De unde se poate cumpăra pensetă sau mandrină pentru burghie de 1-2mm compatibile cu această mini freză ?

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări