Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dispozitive optice de citire si pozitionare la masini-unelte

florianmro

Postări Recomandate

• 8 luni mai târziu...

Am facut un experiment cu un "laser center finder", dupa o prezentare a lui Dan Gelbart, pe youtoube (episodul 15, cam la 2:00).

Dan Gelbart (Daniel Gelbart) este descris de prietenii si colegii de generatie ca un Edison al zilelor noastre, avand mai bine de 100 de brevete de inventii.

Si o singura inventie este greu de "facut" (sau imposibil) dar peste 100....

De fapt am copiat principiul si am construit acest dispozitiv cu ce am avut prin casa.

Principiul este simplu (ca orice idee geniala): o raza laser se roteste sub un unghi fata de axa de rotatie si lasa o urma luminoasa care sa indice axa de rotatie.

Este vorba de o dioda laser care emite lumina de culoare rosie (650 nm), cu o putere sub 5 mW, alimentata cu 3 V tensiune continua si avand in serie o rezistenta smd de 56 ohmi.

Dioda laser am recuperat-o de la un laser pointer iesit din uz. Initial am vrut sa fac o prindere pentru acel laser pointer dar tot plasticul din interior s-a dezintegrat.

Suportul pentru dioda, baterii si intrerupator este o bucata de cablaj imprimat pentru teste. Am cautat centrul de greutate al ansamblului (macar pentru echilibrare statica) si am fixat un ax de Ø12 mm, pe care sa-l prind in freza.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Cei patru pini, care se vad in partea deapta a imaginilor, cred ca v-ati dat seama, nu sunt vreo conexiune USB ci constituie "switch-ul".

Dioda este fixata nedemontabil in acea montura si n-am putut sa umblu la ea, in ideea imbunatatirii focalizarii fasciculului luminos.

Posted Image

Posted Image

Avand in vedere ca toata aceasta constructie este destul de subreda (a se citi elastica) am inceput rotirea ei cu precautie, desi echilibrarea statica a iesit destul de bine. Centrul de greutate trece prin sectiunea capatului filetat cu M6, al axului care fixeaza cablajul. Se invarte fara probleme. Pe la 900- 950 rot/min incepe sa se simta o oarecare vibratie si nu am urcat turatia mai mult, de frica sa nu iau vreo baterie in ochelari!

Primele observatii:

1. Dioda laser este cam slaba, este de la o jucarie. La o iluminare ambientala mai puternica urma luminoasa este destul de estompata.

Inca nu-mi propun sa cumpar o dioda mai puternica pana nu aflu care sunt precautiile pe care trebuie sa le iau.

2. Centrarea este intradevar rapida insa parca nu sunt prea convins de cei 50 microni de care amintea inventatorul acestui dispozitiv. Pentru mine si zecimea ar fi buna.

Factorul subiectiv este determinant, adica aprecierea cu acuratete a pozitionarii a cercului luminos pe piesa in cauza.

3. Bateriile AAA nu sunt potrivite, gabaritul lor este prea mare, implicit ele au dictat marimea dispozitivului. Trebuie sa le inlocuiesc cu LR44 (AG13).

Deocamdata am sa ma mai joc cu dispozitivul asa cum este iar daca voi fi multumit am sa-l trec pe curat. Subrezenia de care aminteam mai sus se traduce si prin modificarea formei spotului luminos, in functie de turatie, atunci cand am o suprafata plana si incerc sa reduc marimea cercului luminos la un punct cat mai mic. Lipsa echilibrarii dinamice, la aceasta configuratie destul de elastica, probabil (mai mult ca sigur) induce o oscilatie nedorita la nivelul diodei si atunci in loc de un spot concentrat am o pata difuza.

Dan Gelbart, am inteles, ca poate regla focalizarea iar dispozitivul sau este, dupa cum se vede, rigid.

Inca nu ma grabesc cu concluzii. O punere in practica, prost realizata (cum este si acest inceput), poate ruina o teorie de valoare!

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Pentru a marca pozitia centrului undeva pe ecran, trebuie facut un soft special, avand in obiectiv o gaura proaspat alezata si deci centrata pe masina.......

Buna seara tuturor,

Eu as incerca sa centrez o piesa cu ajutorul camerei astfel:

1 Camera video de centrare sa fie fixata solid pe un suport cu coada Morse (la strungul meu Morse2)

2 In arborele principal al strungului pun provizoriu conul de centrare fix (la strungul meu Morse3)

3 Cu camera video setata pe macorfotografie vizez varful conului de centrare si setez in programul grafic punctul zero

4Scot conul de centrare din arborele masinii, montez universalul, prind piesa de dentrat si cu ajutorul programului grafic trasez un pe imaginea piesei un cerc cu centrul in punctul zero mai sus stabilit si cu diametrul comparabil cu diametrul piesei.

5 invart cu mana arborele masinii urmarind atent cum "calca" cercul trasat electronic pe imaginea piesei de centrat.

Ce parere aveti de propunerea mea?

Cu stima

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări