Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce nu este ecranat oscilatorul de unde scurte?

Kostas1

Postări Recomandate

Buna ziua!

M-am uitat in mai multe aparate de radio (Alfa, Cosmos, aparate rusesti) si am vazut ca oscilatorul de US nu este ecranat. Cel de UM-UL este ecranat.

Intreberile mele sunt:

-care este motivul pentru care oscilatorul de UM/UL este ecranat?

-care este motivul pentru care oscilatorul de US nu este ecranat?

Va multumesc anticipat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Kostas1

3

• cirip

2

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut,Nu cred ca e vorba de ecranare, ci de altceva. Daca te referi la oala de ferita in care este realizat oscilatorul de UM/UL, atunci motivul este acela ca ai nevoie de miez inchis pentru a putea realiza inductanta la o dimensiune rezonabila. Inductanta pentru scurte este mai mica si este suficient un miez cu circuit magnetic deschis (AL mai mic) pentru a ajunge la valoarea necesara a bobinei.

Link spre comentariu

Cred ca nu m-am facut inteles.Ma refeream la invelisul de tabla exterior care se leaga la masa, nu la miezul de ferita reglabil de la interior. Acel invelis de tabla are rol de ECRANAJ electromagnetic. Pozele cred ca vorbesc de la sine. Insa nu inteleg de ce nu este nevoie la US de un astfel de ecranaj.

post-34608-139829752512_thumb.jpg

post-34608-139829752523_thumb.jpg

post-34608-139829752536_thumb.jpg

Link spre comentariu

Constructia aia cu ecran metalic e ceva standardizat si se foloseste ca atare. Ar fi mers bine mersi si fara ecranul metalic. Ecranul ala se foloseste si ca suport mecanic. Poti sa il scoti si o sa constati ca merge la fel de bine, doar ca o sa-i cada plasticul care tine oala. Daca se misca oala ptr ca nu e fixat plasticul, o sa fuga de pe post, dar asta e un efect al lipsei de rigiditate, nu al lipsei ecranului. Daca faci experimentul, trebuie sa si reacordezi, pentru ca ecranul ala afecteaza inductanta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări