Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformator pentru 845

Vizitator

Postări Recomandate

• Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

8

• adigh

7

• Badman

6

• gg101

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Bun .....am refacut la 10 hz:

Generatorul :

https://imagizer.imageshack.us/v2/670x5 ... 9/w8os.jpg

Si osciloscopul:

https://imagizer.imageshack.us/v2/670x5 ... 9/g4t1.jpg

Eventual pot sa cobor la 9 hz mai jos nu merge.....

Maine am sa pun generatorul pe osciloscop cu toate la vedere (in foto) inclusiv un voltmetru pe sarcina....sa nu mai fie nici o suspiciune,cu toate ca am alte urgente!!

Link spre comentariu

Lucrează fără magnificare pe axa X ca să vedem clar ce prezinţi acolo(iar ai aproximativ 6 diviziuni pe axa X pentru perioada sinus https://imagizer.imageshack.us/v2/670x5 ... 9/g4t1.jpg ) închide magnificarea pe axa X(X MAGN ăla).

Domnule perioada unui sinus de 10Hz trebuie să aivă 100ms vizibile pe axa X fără magnificare X !(100ms=0,1s adică 1/0,1s=10Hz).

Practic duci baza de timp pe 10ms/div şi umpli ecranul pe X cu un sinus cap coadă pentru 10Hz(ecranul dumneata are văd 10div ,10div x 10ms = 100ms).

Dacă vrei să ne arăţi un sinus de 10Hz trebuie să faci de aşa maniera încât să reieasa o perioadă de 100ms din oscilogramă fără magnificare pe axa X.

Sau când vrei să prezinţi amplitudinea pe axa Y trebuie să duci potenţiometrul din intrarea Y la maxim (fără divizare potenţiometrică) lucrezi doar cu comutatorul Y şi sonde 1:1 sau 1:10 ... (specifici ce sondă utilizezi).

În alte condiţii rezultatele sunt incerte/interpretabile.

PS Cer scuze pentru utilizarea verbului "a magnifica" inexistent în limba română din câte ştiu(magnificarea în această situaţie se poate echivala cu mărirea întinderea extinderea axei X o lupă pentru axa X).

Link spre comentariu

Revin cu foto sper mai concludente:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am insistat pe 20hz mai mult ............mai jos se duce dar iese foto neclar ,

in concluzie eu vad acolo 26-28w lejer,am pilotat finala cu transformator de aceasta data, practic am luat de pe celalalt canal semnal pe iesirea de 8 ohm ,am cuplat un traf (construit de mine pentru PP 5k/8 ohm..25w) montat invers si am adus nivelul la cca 90Vrms pe grila finalei ,morala:driverul trebuie sa asigure cel putin 90v rms daca vrem sa punem in valoare GM70 cum trebuie ,potential are ,reamintesc ,am mers pe 980v la anod si 100mA ...probabil cu 125mA lucrurile stau altfel ...sau mai bine 1100v si 110mA pt cei 10k cit are primarul trafului meu.

Link spre comentariu

Pentru a da o notă credibilă dată oscilogramei care ne prezintă 10Hz-sinus trebuie ca baza de timp să fie fixată pe 10ms ca în imagine (cu potenţiometrul bazei de timp la maxim) şi potenţiometrul X-MAGN la minim(nu trebuie să vedem musai ce indică generatorul de semnal ca frecvenţă...) osciloscopul poate introduce o eroare de +_5% în determinare frecvenţă nesemnificativă în astfel de cazuri.

post-18717-139829749117_thumb.jpg

post-18717-139829749127_thumb.jpg

Link spre comentariu

gabriele masuratorile arata ca traful tau este deficitar la inalte (atenuare de -4,48dB). In plus se pare ca sinusul la frecvente superioare tinde sa devina triunghi (cel mai bine se vede asta in imaginea cu 25kHz).

La joase (imaginea cu sinus la 20Hz si amplitudine de 14.42 - mai ai o imagine la 20Hz dar acolo sinusul este cam stramb) ai o atenuare de -0.77dB (aici rar gasesti -1dB si tu ai obtinut un rezultat mai bun! = -0.77dB).

Link spre comentariu

gabriele masuratorile arata ca traful tau este deficitar la inalte (atenuare de -4,48dB). In plus se pare ca sinusul la frecvente superioare tinde sa devina triunghi (cel mai bine se vede asta in imaginea cu 25kHz).

La joase (imaginea cu sinus la 20Hz si amplitudine de 14.42 - mai ai o imagine la 20Hz dar acolo sinusul este cam stramb) ai o atenuare de -0.77dB (aici rar gasesti -1dB si tu ai obtinut un rezultat mai bun! = -0.77dB).

La 25khz in sus incepe limitare ,asta nu inseamna cu nu am sinus curat, eu am dus catre limita ,nu ma intereseaza doar sa prezint un sinus frumos .....pe de alta parte traful raspunde bine si la 10hz sinus curat desigur alt nivel de tensiune ,posibil 20w.

Diferenta cu driver pe traf e uriasa in cazul de fata si lampa in discutie ,personal urmatorul amp SE cu GM70 sau 6C33C il voi construi NUMAI cu driver pe traf.!!

Vasile retine:traful de iesire e totul, restul e ....f simplu.!!

Link spre comentariu

La 25khz in sus incepe limitare ,asta nu inseamna cu nu am sinus curat, eu am dus catre limita

Ce ai facut tu in acele poze este corect! Asa se determina raspunsul (atenuarea) in toata banda. Cresti amplitudinea semnalului de intrare pana cand observi ca sinusoida incepe sa se deformeze si notezi valoarea. Apoi compare aceasta valoare cu valoarea obtinuta la 1kHz. Tu ai pus la 2kHz si am luat ca reper 2kHz dar se observa ca odata cu cresterea frecventei semnalului de intrare, sinusul de pe iesire incepe sa se deformeze la o amplitudine mult mai mica fata de amplitudinea de la 2kHz (deci atenuare mare).

Ideal este sa ai aceeasi valoare a amplitudinii semnalului sinusoidal (deci forma sinusului sa fie corecta) in tot intervalul 20Hz-20kHz. La traful tau la frecventele superioare ai o atenuare mai mare de 3dB (am dat si o valoare in dB). Trafurile bune au atenuare +/- 1dB.

Vasile uite aici un proiect: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=28&t=128093

schema fiind:

Posted Image

Link spre comentariu

Vasile retine:traful de iesire e totul, restul e ....f simplu.!!

Si eu sunt de acord cu aceasta afirmatie . Numai sa nu uitam ca inainte de traf conteaza (enorm) ce PSF si ce dreapta de sarcina alegem. Calitatea semnalului redat este puternic afectata de acesti factori . Semnalul din generator este perfect liniar si ne ajuta sa intelegem daca din punct de vedere electric totul este functional si in niste parametrii prestabiliti . Problemele care intotdeauna le intampinam sunt datorita semnalului complex cu o dinamica oarecare , care intotdeauna este total neliniar . Asta este provocarea : cat de liniar sa fie sistemul pt a face fata cu brio, la reproducerea oricarui semnal total neliniar ??? Probabil ca cel mai frecvent raspuns este acela ca , cu cat este mai liniar , cu atat mai bine. Dar oare este chiar asa atata timp cat domeniul AF este 20 Hz-20KHz iar intrumentele de suflat cu alama au peste 30 de armonice ??? Ca altfel , in muzica, frecventa fundamentala a celei mai acute note se opreste la aprox. 16 KHz.
Link spre comentariu
  • Administratori
:hamac Nu va luati de mine ca nu rezolvati nimic pentru ca nu ma intereseaza si nici nu vreau sa invat, exista de cumparat orice fel de trafuri sau ce nu exista se pot face de oameni care se pricep(de exemplu Lazaroiu). Vreau sa imi fac doar un amplificator pe lampi si cam atat... dar vreau sa fie cel mai bun :doh:
Link spre comentariu

Stă foarte bine la 10.000Hz-sqw http://postimg.org/image/5ndmryked/ având în vedere intrarea şi faptul că sunt aplicate doar reacţii negative locale(nu există o buclă care să includă OT).

.. Problemele care intotdeauna le intampinam sunt datorita semnalului complex cu o dinamica oarecare , care intotdeauna este total neliniar...

Printre altele amplificatorul audio de audiţii trebuie să fie extrem de liniar ca să amplifice corect/fidel fără adăugiri/deformări "semnalul complex cu o dinamică oarecare , care intotdeauna este total neliniar".

Termenul înaltă fidelitate presupune liniaritate maximă cu putinţă în aceste condiţii adăugirile la semnalul iniţial sau deformările în procesul de amplificare vor fi minime.

Greşită abordarea "semnalul complex cu o dinamică oarecare , care intotdeauna este total neliniar"

care liniaritate ?! în raport cu ce ?! ,nu se discută nu ne priveşte semnalul sursă când punem în discuţie amplificatorul. Menirea amplificatorului de înaltă fidelitate fiind să amplifice semnalul sursă cu toate caracteristicile sale fără să acompanieze/denatureze(ideal).

Link spre comentariu

Vreau sa imi fac doar un amplificator pe lampi si cam atat... dar vreau sa fie cel mai bun :doh:

Utopie! Nu exista si nu se va realiza amplificatorul cel mai bun. De fapt un amplificator cu tuburi nu poate fi mai bun decat al sau traf. de iesire.
Link spre comentariu

..

care liniaritate ?! în raport cu ce ?! ,nu se discută nu ne priveşte semnalul sursă când punem în discuţie amplificatorul. Menirea amplificatorului de înaltă fidelitate fiind să amplifice semnalul sursă cu toate caracteristicile sale fără să acompanieze/denatureze(ideal).

Liniaritate in raport cu semnalul sinus din generator . Doar acesta este absolut liniar.

Este corect ceea ce spuneti ca amplificatorul trebuie sa redea exact semnalul susrsa cu toate caracteristicile . Dar am dat un exemplu ,banda AF este de la 20 Hz-20 KHz iar instrumentele de suflat cu alama au intre 30 si 40 de armonice (preponderent impare...ca la SQW ).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări