Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recuperare/Resuscitare acumulatori Ni-MH

Vizitator meddle

Postări Recomandate

Vizitator meddle

Salutare tuturor!Este posibil ca acumulatorii R6 (AA) uzati sa fie resuscitati, si sa li se ofere inca o perioada de viata?Nu stiu... auzisem de la cineva ca se da un impuls electric mai puternic, dar nu stiu cat de puternic, si care e polaritatea, si nici nu sunt sigur ca e posibil. Voi stiti ceva despre asta?Sincer sa fiu am incercat sa dau de la o baterie de masina + la + si - la - timp foarte scurt, dar fara rezultate. Daca e posibil asa ceva, cred ca ar ajuta sa ducem acesti acumulatori mai tarziu la cutia de reciclari.Multzam anticipat, si scuzati daca suna a idee stupida, am zis ca mai bine intreb, nu ma pricep.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

3

• sandily

3

• Marius84

2

• Voltus

1

Top autori în acest subiect

Aveti mare grija cu acumulatorii auto, pentru ca pe perioade nu tocmai scurte pot sustine sute de amperi curent. De aici si pericolul de explozie, arsuri, etc. Deci mare, mare grija. On-topic, nu prea cred in resuscitari de acumulatori, de orice tip, daca s-au dus, s-au dus si gata, metodele astea empirice de regula fac mai mult rau decat bine. In niciun caz nu incercati asemenea metode pe acumulatorii pe baza de litiu, astia iau foc la propriu si nu prea ai timp sa te feresti.Succes!

Link spre comentariu

Scuze ca nu am facut introducere la idee, paragraful comentat era urmatorul: "Sincer sa fiu am incercat sa dau de la o baterie de masina + la + si - la - timp foarte scurt, dar fara rezultate."

Link spre comentariu
Vizitator meddle

Merci marius84 de avertizare, banuiam ceva, ca de aia am dat timp f scurt, insa nu stiam de chestia cu sutele de amperi pe timp scurt, acum ca ai zis de asta mi-am amintit si stiu ca nu am facut bine.

Cand eram prin liceu am vrut sa lipesc un fir de cupru la o baterie de ceas, cu cositor, evident ca s-a incalzit si a explodat - nu m-a atins, dar a sarit pana in partea cealalta a camerei.

Cred ca cea mai buna solutie ramane totusi renuntarea la acumulatorii uzati.

Link spre comentariu

Acum pretul acestora nu cred ca mai justifica operatiunea - ma refer la acumulatorii uzuali.Cat cei pentru scule portabile gen bormasini, polizoare, freze etc poate - din experienta am constatat la acestia ca, in multe situatii, doar unul din acumulatori trebuie inlocuit. Dar oricum, chiar si dupa inlocuirea celui defect, tot blocul de acumulatori nu revine la capacitatea maxima.

Link spre comentariu
Vizitator meddle

Acum pretul acestora nu cred ca mai justifica operatiunea - ma refer la acumulatorii uzuali.Cat cei pentru scule portabile gen bormasini, polizoare, freze etc poate - din experienta am constatat la acestia ca, in multe situatii, doar unul din acumulatori trebuie inlocuit. Dar oricum, chiar si dupa inlocuirea celui defect, tot blocul de acumulatori nu revine la capacitatea maxima.

Asta ar putea insemna ca din 2 acumulatori defecti de al o autoinfilentanta, as putea sa fac totusi unul bun, chiar daca nu mai merge ca nou, dar macar un timp?
Link spre comentariu

Fara discutie - este posibil in marea majoritate a situatiilor. O problema ar fi lipirea / sudarea benzilor metalice pe acumulatori. Am folosit un transfomator baban, cu o punte redesoare pe masura si electrod de grafit - sudeaza. Electrodul de grafit l-am scos din baterie R20 si l-am ascutit.

Link spre comentariu

Trebuie un letcon/pistol de lipit de putere mare, sa incalzeasca zona cat mai repede, sa nu apuce caldura sa se distribuie prin acumulator, astfel defectandu-l (etansarea supapei, de ex).

Link spre comentariu

Acumulatorii NiMH pot fi readusi la viata pentru o perioada scurta de timp ( cateva saptamani max.) prinpracticarea unei gauri (circa 1mm ) in capacul superior al acumulatorului si umplerea (folosind o seringa ) cu apa distilata . Dupa 5-10 incarcari acumulatorii sunt morti definitiv insa in cele 5-10 cicluri de incarcare au functonat la capacitate aproape de cea nominala . Experimentul a esuat poate pentru ca apa distilata pe care am folosit-o era de proasta calitate : conducea curentul un pic mai slab decat apa de la robinet .

Link spre comentariu
Vizitator meddle

Interesant.S-ar putea face asta ma gandesc, si cu acumulatorii de atoinfiletante si alte scule din casa, dar nu stim daca sunt NiMH. Macar cu R6 sa mearga, si tot e ceva. Merci de info!

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...
Vizitator ExtremeEdition

Eu cand eram prin clasa a VI-a am gasit o baterie LR6 acumulator (nu leclanche) complet descarcat. Am incarcat sa-l incarc se incarca si se descarca f repede in cateva secunde. L-am pastrat descarcat vreo 2 ani uitat undeva din ce-mi amintesc si peste cativa ani gasindu-l l-am incarcat la o tensiune mai mare brusc cateva zeci de secunde. Din acel moment acumulatorul si-a revenit si se putea folosi mai multa vreme si ramanea incarcat chiar saptamani multe. Nu mi-am putut explica fenomenul.

Alta ciudatenie a fost prezenta unei tensiuni sub 0,5V de sens invers sau polaritate inversata la acumulatorii (baterii) uzati. Nu mi-am putut explica nici acest fenomen, cum o baterie consumata sa dea curent invers spus babeste, adica la + era - si la - era +..

Editat de ExtremeEdition
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări